Skórki na kunaie - v2

Masz w głowie pomysł, który zrewolucjonizuje rozgrywkę? Nie wiesz komu o nim opowiedzieć? Śmiało więc wykorzystaj ten dział do opublikowania go i umożliwienia innym ocenienia go. Upewnij się tylko wcześniej, czy podobny pomysł nie znajduje się w dziale "Odrzucone"!
Awatar użytkownika
Kai
Wiek postaci: 22
Krótki wygląd: Wysoki i szeroki.
Widoczny ekwipunek: Zanbato.
GG/Discord: akasemis

Re: Skórki na kunaie - v2

Post autor: Kai »

Tak jak mówiłem - nie mam jeszcze pomysłu na taijutsu, a raczej pod ten rodzaj kwalifikują się tańce Kaguya. Pamiętam, że takie coś jest, podobnie u Hyuugów. No muszę przemyśleć jak to zrobić, a może w ogóle zostawić te klany bez ruszania - bo to jednak coś innego niż technika "Macham mieczem, +50 do siły"

Co do kunaiów i senbonów - w anime nie było różnicy żadnej między kunaiami i służyły do tego samego. Senbony służyły do nakładania trucizn i z tym coś mogę pomyśleć.
0 x
Obrazek
Awatar użytkownika
Mukutaro
Postać porzucona
Wiek postaci: 30
Ranga: Tsume/Pazur
Widoczny ekwipunek: Katana przy pasie, sztylet za pasem, plecak, Zanbatō na plecach
GG/Discord: wolfig

Post autor: Mukutaro »

Podoba mi się ALE

Jeśli chcemy robić od nowa style (znowu) to trzeba faktycznie spojrzeć na to całościowo i w mojej skromnej opinii najlepszy byłby model "style dają po prostu staty, a jutsu jakieś unikalne rzeczy". Popatrzmy na Seido. U nich korzystanie z broni miotanych dawałoby staty, a techniki polegałyby czysto na dodatkowych opcjach. Na przykład kontrolowanie broni przez żyłki, zakrzywianie toru lotu, ukrywanie jednej broni w drugiej, itd. - zależnie od rangi stylu. Na D są żyłki, na B zakrzywianie, na S potężne zawracanie. W stylu pod łańcuchy jutsu dawałoby oplątywanie przeciwnika i unieruchamianie go, łapanie rzeczy i rzucanie nimi. W dzidach kontrolę dzidy przez kabel, bardziej defensywną grę, trzymanie dystansu od wroga. To jest bardzo podobne do tych bonusowych rzeczy w broniach które proponuje Kai - dodatkowe efekty sytuacyjne. Tylko bez dodawania statystyk, bo te mamy już w bazowym bonusie ze stylu. A resztę technik wywalić, bo to bonusy do statystyk ubrane w fabularny fluff - od teraz po prostu bijesz się w danym stylu i opisujesz jak bijesz. I masz statystyki pasującego stylu, w którym się bijesz.
Kaguya miałoby o tyle fajnie, że u nich nie trzeba by wiele zmieniać - mają swoje tańce które dają premie do statystyk, a tworzenie broni pozwalałoby im na tworzenie dowolnych broni z kości i tym samym dostępu do dowolnych specjalnych bonusów z tych broni. Mogliby sobie stworzyć sztylet i korzystać z jego specjalnego skilla, tak samo z kataną, ogromnymi broniami, itd. Jest mało klanowych stylów, ale wielu z nich nie trzeba by aż tak zmieniać.
Problem fatycznie pojawia się w Taijutsu, ale trochę już rozwinąłem wątek w tym temacie w tym poście. Goken może mieć walkę w powietrzu, wybijanie przeciwnika w powietrze i tak dalej, a bazowo dostawać +5/5 Szybkości Percepcji na D, 10/10 na C, 15/15, 20/20 i 25/25. Rakanken zasłanianie się otoczeniem, celowe przyjmowanie uderzeń. Klonowe mogłyby mieć nawet tańsze techniki klonowania jako bonus albo lepsze staty klonów, żeby robić more like Naruto. Mógłbym przygotować prototyp dla kilku stylów, tylko żeby była dobra wola adminów na to żebym nie marnował czasu na pomysł który od razu będzie zamknięty.
0 x
Awatar użytkownika
Boyos
Administrator
Ranga: Starszy Kapral
GG/Discord: Boyos#3562
Multikonta: Ario

Post autor: Boyos »

Tydzień na podjęcie tematu, albo zamykam
0 x
Obrazek
Awatar użytkownika
Shigemi
Wiek postaci: 19
Ranga: Doko
Krótki wygląd: Zeref
Widoczny ekwipunek: Torba medyczna i plecak,

Post autor: Shigemi »

+

Nawiązując do rozmowy na dsc, podoba mi się zmiana tego, aby ta broń nie była tylko efektem wizualnym, ale jednak chciałbym, aby statystyki były głównie dodawane przez styl, a nie przez samą broń, jednak broń mogłaby mieć efekty. Zastąpiłbym też dodatkowe PA ewentualnym efektami negatywnymi na PA przeciwnika.

Krótkie ostrze: Kunai, Trójkunai, Kama, Sztylet, Karamubitto, Sztylet Sai
Kawał żelastwa: Wielki Shuriken, Fuuma Shuriken
Igła: Senbon
Pozycja defensywna: Włócznia, Kij Bō, Sasumata
Natarcie: Yari, Naginata, Guandao
Potężny Atak: Kosa, No-Dachi, Zanbato, Miecz-Tasak
Duszenie: Łańcuch, Łańcuch z kolcami
Przechwycenie: Shuang gou
Niten'ichi-ryū: Wakizashi, Tanto
Zmiana tempa: Katana, Tachi
Przyciągnięcie: Kusarigama, Kusari fundo, Kusari fūbō

Żelazna pięść: Kastet, Zaostrzony kastet,
Combo!: Tonfa, Nunchaku, Kastet, Neko-te, Szpony
Brak dodatkowych właściwości: Bokken, Wielki Kunai, Miecz obosieczny (ze względu na pasywne bonusy dla stylu), Rękawica łańcuchowa, podobnie bełty i strzały.
0 x
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pomysły”

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości