Po ostatnim reworku, samurajowie w zasadzie stali się jak ninja:
- Mają takie same przeliczniki
- Mają takie same wspomagacza
- Mają swoje Hijutsu
ROZWIĄZANIE
Generalnie, widzę 2 rozwiązania, albo porządkujące nam zabawę, albo... nieco ja rozwijającą.
Pierwsze:
Podobnie jak w przypadku innych klanów "Taijutsu" (tj., Hyuuga i Kaguya), dajemy dopisek, że Battodo to styl walki samurajów który sobie dopisują (kupują za te 50 PH), a który daje im dostęp do "Chanbary Uniwersalnej" - dokładnie tak samo jak mają Hyuuga i Kaguya (ich styl walki daje dostęp do Taijutsu uniwersalnego).
Wtedy mamy zamkniętą "sprawę samurajów", trzeba tylko podporządkować techniki w temacie Chanbara (i tak trzeba to zrobić), przekleić je do samurajów i święto marchwi - mamy tak jak w każdym klanie.
Druga:
Tutaj będzie ciekawiej... O ile bowiem styl Hyuuga i Kaguya opiera się o ich KG, to w zasadzie u samurajów tak to do końca nie działa. Mało tego, można sobie zrobić styl walki naśladujący samurajski, bo w zasadzie, dlaczego by nie? Co więc proponuję?
Moja propozycja: Dać szansę ninja nauczenia się tych technik, ale pod następującymi warunkami:
- Ninja uczy się ich od postaci Samuraja - musi mieć odpowiedni poziom Chanbary, ALBO
- Ninja idzie na wyprawę po każdą technikę - po kolei. Proponowane rangi wypraw:
- Wyprawa C: Iaidō, Shōten,
- Wyprawa B: Iaigiri i Yōjinbō (踊刃冒)
DODATKOWE UWAGI
Cóż dodać... jedną z tych opcji trzeba wybrać tak czy siak, by zrobić porządek w dziale. Ja osobiście... no wolałby wersję drugą, bo nigdy nie doczekam samurajskiej uczennicy/ucznia a tak jest szansa komuś przekazać co umiem