Zlecenia misji

Izuku

Zlecenia misji

Post autor: Izuku »

Problem
Jak wszyscy dobrze wiemy, shinobi utrzymuje się przed wszystkim z misji, ale kto tak naprawdę je zleca? Wszyscy mamy dostęp do tematu "Zgłoszenia po misje", jednak czy nie powinno być na odwrót? Nieco dziwi mnie oczywisty fakt, że to przecież shinobi, czyli postać gracza, powinna akceptować dane zlecenia.

Rozwiązanie
Z racji na ciekawy system, w który każdy gracz może prowadzić misje, chociażby rangi D, najlepszym rozwiązaniem byłoby stworzenie tematu w formie "tablicy ogłoszeń". Każdy gracz z pomysłem mógłby wstawić tam zlecenie-misję z stosownym opisem fabularnym. W przypadku misji o większej randze, naturalnie potrzebna byłaby akceptacja osób do tego upoważnionych.

Dodatkowe uwagi
0 x
Awatar użytkownika
Ero Sennin
Support
Multikonta: Minoru

Re: Zlecenia misji

Post autor: Ero Sennin »

Nie widzę problemu, takie tematy zostały już przeze mnie stworzone, właśnie w tym celu w wioskach kupieckich.
0 x
Teien

Post autor: Teien »

Bezsensowne, niczego nie zmienia, a tylko idziemy po prostu w drugą stronę. Dodatkowo trzeba by wtedy zmienić opis aktualnego tematu z misjami, usuwać działy itp. Bezsensowne coś, co doda bezsensownej roboty, a stworzy praktycznie to samo co teraz jest.
0 x
Awatar użytkownika
Ero Sennin
Support

Yo, nie napisałem, że stworzyłem te tematy po to, żeby zamienić aktualny. Ludzie mogą tam rzeczy takie jak misje zamieszczać, jeśli chcą żeby to wyglądało jeszcze bardziej fabularnie, czy ogłoszenia o sprzedaży bądź szukaniu czegoś/kogoś. Nie zrozum mnie źle xD
0 x
Kaz

Post autor: Kaz »

Jak najbardziej za. Yashi - autor/ka (te trapy XD) nie miała na myśli usuwania obecnego systemu misji a dodania czegos co umożliwi misjodawcom bardziej fabularne podejscie do sprawy. Ze swojej strony zaproponowalbym większe wynagrodzenia dla obu stron, bo mam wrażenie ze w takie "coś" będzie trzeba włożyć więcej pracy a sama misja będzie dluzsza i better qualit.
0 x
Izuku

Post autor: Izuku »

Tak, idziemy w drugą stronę, ale czy tak nie powinno być od początku? Poza tym wcale nie miałem na misji usuwanie czegokolwiek, a tylko dodani opcji dla osób, które mają ciekawy pomysł na zorganizowanie misji.
0 x
Shikako

Post autor: Shikako »

Mnie się pomysł podoba.
Nie zmieniać systemu "zgłaszam się po misję" tylko potraktować to jako dodatkowe miejsce na pomysły graczy co do misji. Ma ktoś jakiś pomysł i wypełnia tabelkę pt " Nazwa misji, ranga misji i krótki opis celu misji. Ewentualnie termin czy inne wymagania np szybki posting. A gracz oceniając swoje możliwości podjąłby się albo nie. Można też wybierać misje które wydają sie zgodne z predyspozycją postaci.
Takie coś jak minievent dla 1-2 osób.
Misje stałyby się o tyle ciekawsze, że nie ukrywajmy na misji rangi D w tym momencie połowę postów zajmuje zlecenie jej wykonania pt przychodzi babcia co zgubiła kota i rozmawiasz z nią 7 postów, by dowiedzieć się gdzie, kiedy, i jak zwierz wyglądał a potem znajdujesz go w kolejnych 7 czyli w 3 postach swojego autorstwa. A w takim wypadku wszystkie szczegóły zawrzesz w ogłoszeniu i jest więcej postów na fabułę misji i jej wykonanie.

Jednaj zostałabym przy wynagrodzeniu takim jakie jest, bo inaczej zrobiłby się bałagan.
0 x
Support nr 6
Support

Post autor: Support nr 6 »

Hm, kiedyś na innym pbf był stworzony dodatkowy dział zatytułowany "Zlecenia". Był odpowiedni kod, wypełniało się go, właśnie podając opis misji, miejsce i tym podobne, a kto chciał, mógł się tej misji podjąć. Pomysł fajny, ale... zainteresowanie tym tematem było zerowe. Nie jestem ani zwolenniczką ani przeciwniczką tego tematu. Można dać to jako opcję dodatkową i zobaczyć co będzie się cieszyć większą popularnością.
0 x
Awatar użytkownika
Ero Sennin
Support

Powtarzam jeszcze raz. Jest taki temat w obydwu wioskach kupieckich. Zamykam ten temat, bo niepotrzebnie ludzie piszecie o czymś, co już jest.
0 x
Awatar użytkownika
Defrevin
Założyciel Forum

Post autor: Defrevin »

Może i ja się krótko wypowiem.

W dziale Misji jest temat Zgłoszeń. To tam jeżeli ktoś chce, może zgłosić się, aby otrzymać misję a wraz z nią przysługujące wynagrodzenie. A więc PH i pieniążki, a także ekwipunek jaki się uda na takiej misji zdobyć (oczywiście tylko bez przesady). Misje są zlecane przez NPC. Mieszkańców, władców, przełożonych.

Z kolei misje zlecane przez graczy, powinny mieć charakter czysto fabularny. Za te misje nie przysługuje wynagrodzenie PH bo to nie są misje jakie rozumiemy przez naszą rozpisaną kalkę (która również znajduje się w dziale Misji). Tutaj wynagrodzeniem jest to co zaproponuje zleceniodawca. Jeśli chcemy to rozegrać fabularnie, takie zlecenie powinno być zamieszczane w miejscu, które rzuca się oczy lub jest często odwiedzane. Tablica ogłoszeń takim miejscem jest (taka tablica mogłaby swoją droga pojawić się w każdej prowincji). Co więcej, w ogłoszeniu może być co sobie zleceniobiorca wymarzy. Chcesz się kogoś w fabule pozbyć? Czemu nie. Chcesz kogoś czegoś pozbawić? To również jest możliwe. Wszystko tylko zalezy od tego jak to zostanie skonstruowane, a potem dogadane między graczami. Bo jesli z ogłoszenia jasno będzie wynikało, że ktoś zleca zamordowanie kogoś, to możecie być pewni, że zaraz pojawią się strażnicy, którzy rozpoczną własne poszukiwania zleceniobiorcy.

I go znajdą. Uwierzcie mi.
0 x
Jeśli masz ważną sprawę, pytanie lub potrzebujesz pomocy związanej z funkcjonowaniem forum, proszę wyślij do mnie prywatną wiadomość. Z chęcią zapoznam się ze sprawą i rozwieje wszelkie wątpliwości.
Soh

Post autor: Soh »

^
To znaczy.. za misję od RP ph dostaje się jako punkty za fabułę, yup?
0 x
Awatar użytkownika
Defrevin
Założyciel Forum

Post autor: Defrevin »

Tak, wtedy trzeba by prosić administrację o punkty. Wynika to przede wszystkim z tego, że zlecenia od graczy mogą być różne i nie wiadomo w jakim zakresie postów to wykonać można. Bo jak wycenić w postach np. śmierć innego RP?
0 x
Jeśli masz ważną sprawę, pytanie lub potrzebujesz pomocy związanej z funkcjonowaniem forum, proszę wyślij do mnie prywatną wiadomość. Z chęcią zapoznam się ze sprawą i rozwieje wszelkie wątpliwości.
Zablokowany

Wróć do „Odrzucone”

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość