Treningi

Awatar użytkownika
Arii
Wiek postaci: 19
Ranga: Dōkō
Krótki wygląd: -na prawym ramieniu wytatuowana sznyta gita
-krótka bródka
Widoczny ekwipunek: *Duża Torba
*Plecak
*Manierka
GG/Discord: arii.2024
Multikonta: Yachiru

Treningi

Post autor: Arii »

1 x
Obrazek Chakra Ariiego - dla sensora wyczuwalna jako spokojna, ciepła i dobroduszna
Chakra w formie Rzeźnika - zimna, wyczuwalna woń krwi, morderczy zamiar wisi w powietrzu
Chakra w formie Mindy - znudzona, "rozbrykana", skryta PH
Bank
WT
Awatar użytkownika
Azuma
Wiek postaci: 18
Ranga: Kogō
Krótki wygląd: - czarne włosy, ciemne oczy
- wyraźnie zarysowana szczęka, ostre rysy twarzy
- delikatne blizny na przedramionach i rękach
- przeciętny wzrost, docięta sylwetka
Widoczny ekwipunek: - ochraniacz na czoło z emblematem klanu
- skórzana kamizelka shinobi
- kabury na broń na lewym i prawym biodrze
- torba z ekwipunkiem na lewym pośladku
- lekka zbroja

Re: Treningi

Post autor: Azuma »

No sorry kolego, ale jestem przeciwny. Kazałeś mi skonczyć to skończę i nie będę wymieniał poprzednich powodów, są od tego odrzucone pomysły, ale wspomnę (chyba) nowy.

Skoro pisanie treningów na forum o pisaniu jest takie trudne czy uciążliwe to tym bardziej upewniam się w swojej decyzji. Nie dość że są osoby w tym ja które już to musiały przejść żeby coś osiągnąć to dodatkowo mam ten komfort, że mam przewagę nad osobami, którym się nie chce. Nie wiem na jakim poziomie jest twoja postać, ale mi to zwyczajnie psuje fun skoro niewielkim kosztem (hehe) możesz mieć wymaxowaną postać.

Administracja już i tak przy eventach rozdaje Twój pomysł w formie nagrody (i za free, hehe). Za tym też nie byłem, ale uważam to za niewygodny kompromis (takie niewygodne podobno są najlepsze).

No nie chcę tego upraszczać (czyli Wam).
0 x
Awatar użytkownika
Arii
-krótka bródka
*Plecak
*Manierka

ja też musiałem przechodzić przez treningi, mam ich sporo zrobionych i jest męczące ciągłe ich klepanie - i tak nie robię wszystkiego, bo właśnie mi się nie chce tego klepać. A pisanie z innymi lub misji na forum o pisaniu to zupełnie coś Innego niż pisanie treningów wiecznie o tym samym, że skaczę, robię chakrą tr tr, ojoj nie udało się, bo nie jestem geniuszem <catgun> + skrócenia treningów, które otrzymujemy co jakiś czas są miłe i można je zbierać, ale przydają się najlepiej do technik A-S, bo mają lepszą wartość wtedy.

Na większości sytuacji w późniejszej grze nie ma sensu zbierania Ryo i miało by jakieś lepsze zastosowanie. Nie rozumiem oburzania się, że ty pisałeś to i inni też (sic!)
1 x
Obrazek Chakra Ariiego - dla sensora wyczuwalna jako spokojna, ciepła i dobroduszna
Chakra w formie Rzeźnika - zimna, wyczuwalna woń krwi, morderczy zamiar wisi w powietrzu
Bank
WT
Awatar użytkownika
Azuma
Wiek postaci: 18
Ranga: Kogō
Krótki wygląd: - czarne włosy, ciemne oczy
- wyraźnie zarysowana szczęka, ostre rysy twarzy
- delikatne blizny na przedramionach i rękach
- przeciętny wzrost, docięta sylwetka
Widoczny ekwipunek: - ochraniacz na czoło z emblematem klanu
- skórzana kamizelka shinobi
- kabury na broń na lewym i prawym biodrze
- torba z ekwipunkiem na lewym pośladku
- lekka zbroja

Post autor: Azuma »

Oj Arii. Nie wiem w sumie czemu płacić kaską za to, może tak jak zasugerowała Papyrus, powinno to się odbywać kosztem PH. Może wtedy patrzyłbym przychylniej. Może wtedy na SW znowu by się nie szło na łatwiznw. Może wtedy ten dystans między graczami by się nie splycał. Ma to i chyba więcej sensu. Płacisz w końcu wiedzą i doświadczeniem (PH) jako walutą za nowe zdolności. Ma to technicznie dla mnie więcej sensu niż płacenie ryo gdy nawet nie pojawia się sensei który Cię highmaxuje.

Tak sobie jednak myślę, że jednak wolałbym i tak tego nie wdrażać, nawet w takiej formie. No ale taki już jestem, ten jeden stary zgred (hehe) wciąż na nie.
0 x
Awatar użytkownika
Arii
-krótka bródka
*Plecak
*Manierka

jak dla mnie PH nie jest problemem <catyass> i na to też mógłbym pójść, gdyby miało to odpowiednie koszta, coś w stylu:

Technika D: 50 PH
Technika C: 75 PH
Technika B: 125 PH
Technika A: 175 PH
Technika S: 250 PH

Bo ma to wtedy sens z doświadczeniem i wysiłkiem, zdobywanie PH jest cięższe i miałoby to więcej sensu
0 x
Bank
WT
Awatar użytkownika
Tenshi
Wiek postaci: 15
GG/Discord: .iwaru
Multikonta: Yasuo

Post autor: Tenshi »

0 x

Awatar użytkownika
Brook
Moderator
Aktualna postać: Souei

Post autor: Brook »

Uważam, że obecne rozdawnictwo skrócenia o X znaków jest tak jak powiedział Azuma, niewygodnym dla obu stron kompromisem, a przeciągnięcie tematu w jedną albo drugą stronę zaburzy kruchą równowagę w przyrodzie. Nie idźmy w stronę wyroku Julii Przyłębskiej.
2 x
Awatar użytkownika
Ryuujin Kodai
Postać porzucona
Wiek postaci: 23
Krótki wygląd: 203cm | 157kg
Widoczny ekwipunek: Zbroja, dwa miecze przy pasie
Aktualna postać: Gōsui/ Shīrōdo

Post autor: Ryuujin Kodai »

Ewentualnie może leniuchów wykorzystajcie jako tanią siłę roboczą? Zróbmy walutę typu PR Punkty Respektu przyznawane za pracę na rzecz forum. Waluta byłaby przyznawana za prowadzenie misji, za reworki itd, a wydać ją by można było tylko na techniki dostępne bez pisania treningów.
Nagrodzi się w ten sposób aktywnych MG ale też zachęci do prac mających poprawić rozgrywkę.
Absolutnie nie mam pomysłu ile za co i ile by mogło kosztować zdobycie takiej techchniki bez treningu ale tak mi przyszło do głowy
PS Tym samym zrezygnujemy z wcześniej wymyślonych skróceń treningów
0 x
Obrazek
Ryuujin: Lis Taiyō: Ptak:
Awatar użytkownika
Tang
Multikonta: Numa
Aktualna postać: Numa

Post autor: Tang »

Witam przyszedł mi obrazoburczy pomysł Mianowicie

Wywalić trening technik zrobić trening dziedzin. Znaczy się kiedy np rozwija się dziedzinę z A do S no to trening a techniki już ciul tam sobie po prostu wziąć. Wówczas jest mniej takich treningów. Ogólnie więc mniej cudowania z tym. Klimacik uczenia zostaje. Ale też no mniej zwykłego zapierdzielu. Kto wie może nawet jako taki fighter można by napisać jak się strzelało w lesie. Czy coś.

Opcja nr 2 waluta do uczenia technik, klasycznie idziesz na wątek i dostajesz ph hajs i tą mityczną walutę. No i wiadomo kupujemy sobie powedzmy technikę D za 1 pt tej waluty.

Opcja nr 2 jest klasycznym rozwiązaniem stosowanym w wielu miejscach na świecie. Ale no kolejna waluta do zarządzania.
0 x
Awatar użytkownika
Ayumu
Wiek postaci: 24
Ranga: Wyrzutek B
Krótki wygląd: Ogromny rozmiar, dotkliwie poparzone ciało i twarz.
Widoczny ekwipunek: Kamizelka shinobi

Post autor: Ayumu »

Damn, a może oprócz skróceń zróbmy zestandaryzowaną długość 1250 znaków (10 linijek) na wszystkie rangi technik. Wydłuży D, skróci te wszystkie BAS to normalnej długości postu zamiast pierdolenia o szopenie. Trening skrócony do normalnej długości, ale ciągle jest dla jęczących.
1 x
Awatar użytkownika
Arii
-krótka bródka
*Plecak
*Manierka

Polać Ayumu
1 x
Bank
WT
Awatar użytkownika
Papyrus
Administrator
Ranga: Fabular
GG/Discord: Enjintou1#8970
Multikonta: Yuki Hoshi; Uchiha Hiromi; Sans

Post autor: Papyrus »

Przypomne, że już dość mocno treningi zostały ułatwione:
  • Nagroda finansowa za eventy bardzo często jest wymienna z linijkami
  • Post z treningiem ma mieć określoną ustawą ilość znaków oraz wspomnienie o trenowaniu danej techniki.
Czyli po prostu jest do napisania post - za który i tak jest przyznawane PH - ze zdaniem "uczę się techniki Tysiąca Lat Bólu" i mamy gotowy post do podlinkowania w KP. Rozumiem, że dla niektórych będzie to więcej postów poza misją, niż dla innych - ale wtedy macie zwiększony arsenał technik w porównaniu z tymi, co idą na misje.

Co uważam:
  • Powinna być waluta za którą wykupuje się technikę, ale to wymagałoby przerobienia systemu. Ale to mój świat idealny.
  • Treningi za Ryo/skrócenia - nie ma tu żadnej wagi, bo Ryo wszyscy (poza Ayatsuri) mamy w nadmiarze.
  • Treningi za PH (skrócenia) - to nie jest, według mnie, najgorsza opcja, bo standardowo - kto pisze ten chce, kto nie chce - oddaje trochę swojego PH. Treningi byłyby wtedy drogie, ale może łatwiejsze do przełknięcia, bo zapłata wynosiłaby x postów już napisanych, może na misji więc z fabułą.
  • Standaryzacja długości - to nie jest zły pomysł, ale wtedy skrócenia + ułatwienie, że możesz w poście pisać o blubrach - byłoby zaostrzone.
Dwa ostatnie punkty są tymi, którymi mogę poprzeć, jeżeli będziecie mieli duże stado popierające i projekt zmian będzie wyglądał ok.

Ja wiem, że jesteśmy dorosłymi ludźmi, którzy nie mają wiele czasu na pisanie głupich treningowych postów, ale... nikt wam się nie czepnie, jeżeli w odpowienim momencie zrobicie sobie też trening na misji (wiadomo, musi być fabularna podstawa, ale hej! Zawsze się da dogadać). Bądźcie Kreatywni. Wszystko będzie dobrze.
0 x
you best prepare for a hilariously bad time
Awatar użytkownika
Jawa
Administrator
Ranga: Head Admin
GG/Discord: MxPl#7094
Multikonta: Sasame | Sumi

Post autor: Jawa »

Jeżeli chodzi o mnie to uważam że obecny system z regularnymi skróceniami jakie można zdobyć przy każdym rozdawnictwie jest optymalny. Jeżeli ktoś chce wytrenować 1-3 techniki w miesiącu to w zupełności mu to wystarczy i nawet może mu zostać na później trochę skróceń. Rozumiem że problemem tutaj przede wszystkim są wszystkie dziedziny, które mają po kilkanaście technik na rangę, jednak prawda jest taka że nie trzeba umieć każdej techniki z każdej rangi każdej dziedziny, którą się posiada. W niektórych przypadkach owszem, oferuje to graczowi pewną zwiększoną dozę uniwersalności na misjach, jednak według mnie odpowiednią ceną za tą uniwersalność jest napisanie tych kilku dodatkowych treningów.

Kolejnym aspektem, który poruszyła również Papyrus jest to że wyszliśmy już z ery czepiania się każdego słowa w treningu, więc teraz tak na prawdę po prostu trzeba dać posta w którym się napisze że trenuje się daną technikę (oczywiście z zachowaniem rozsądku i "realizmu" pod względem możliwości postaci) i taki trening nie będzie cofnięty podczas wyceny fabuły (serio).

Jeżeli chodzi o treningi za PH to osobiście nie widzę problemu jeżeli ktoś będzie chciał wydawać PH na techniki, chociaż osobiście jestem w zasadzie pewien że nigdy z tej opcji nie skorzystam.

Edit: Propozycja Ayumu również jest sensowna.
0 x
Awatar użytkownika
Osamu
Wiek postaci: 20
Ranga: Akoraito
Krótki wygląd: Białowłosy i wysoki młodzieniec przyozdobiony kilkoma białymi tatuażami.

Post autor: Osamu »

Byłem wielkim fanem likwidacji treningów ale jednak jeśli jest tak jak napisała Papyrus no to po co je likwidować? Rozumiem, że kolejny post na 4k znaków o tym, że pluje się wodą czy podnosi całe masy ziemi jest upierdliwy ale kurczę... Nawet technike S można napisać teraz na 625 znaków gdzie wklejenie tam jednego zdania o nauce techniki przestaje być problemem. Trzymajcie się i doceniajcie te skrócenia. Według mnie jeśli przepchniecie 1250 znaków ale na temat trenowanej techniki i ktoś będzie to faktycznie mocno pilnował to zrobicie wszystkim więcej szkody niż korzyści.
0 x
Obrazek
Awatar użytkownika
Shindo
Postać porzucona
Krótki wygląd: - Aparycja - avatar
- Szara lniana koszula
- Czarne spodnie
- Czarne buty
Widoczny ekwipunek: - Zbroja (czarna)
- Duża torba z tyłu za plecami
GG/Discord: shindo1313
Multikonta: Tapion
Aktualna postać: Kaito Mizukane

Post autor: Shindo »

Popieram i zostawiłbym jak jest, wcale trudno nie jest napisac trening. Nie chcialbym, ze ktos analizowal moje treningi i czepial kazdego niefortunnego zdania. Jest duzo bonusow do skracania dlugosci technik. Dodalbym mozliwosc wykupowania technik za PH
0 x
Narrator / Myśli / Mowa KP | PH | BANK Prowadzone Misje:
  1. Shabondama Haruki - Misja D
  2. Zakata Hyuga - Misja D
Zablokowany

Wróć do „Wprowadzone”

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości