Listy Gończe

Katsuko

Re: Listy Gończe

Post autor: Katsuko »

Jestem za, a nawet przeciw.

Po pierwsze, sama istota listów gończych/bingo booków. W a&m były one popularne i międzynarodowe, natomiast na SW akcja dzieje się w czasach kiedy największą formą porozumienia jest sojusz między klanami/organizacja zrzeszająca ludzi z różnych klanów. I tam listy gończe są spoko, natomiast jaki sens ma walenie globalnych ogłoszeń, kiedy kogoś z innej prowincji/innego klanu sytuacja gówno obchodzi, ba, wręcz informuje o tym, że jest ścigany?
Czyli jedynym sensownym wnioskiem jest wieszanie listów gończych w prowincji, przynajmniej na zasadzie fabularnej. Ewentualnie da się też zamieszczać takie informacje tutaj.

Po drugie, skrytość niektórych zbrodni. Chyba nie musimy ukrywać, że nie wszyscy zbrodniarze są poszukiwani otwarcie. Kiedy taki Sasori nawiał z Suny, raczej informacja nie wyciekła poza Kraj Wiatru, bo było im to nie na rękę. Idąc dalej, niektórym klanom po prostu nie będzie się opłacało umieszczać listów gończych za pewnymi osobami, bo to da im informację o tym, że są ścigane lub da wiadomości o tym innym klanom, które to wykorzystają. I to również trzeba będzie przemyśleć.
Ogólnie to ujmując, to jestem za. Przede wszystkim, żeby nie robić burdelu na forum, tematy powinny być świeże, aktualizowane, albo wszystkie zamieszczone w jednym miejscu. Gracz mógłby poszukiwać ściganego oczywiście po fabularnym wejściu do danego miejsca i zapoznania się z listem, który tam wisi. Klan nie musi umieszczać listów na wszystkich ludzi, którzy im zaszli za skórę, bo to nie zawsze im sprzyja.
PS: Jeśli Hyuuga wystawią list gończy za zmacanie Ayame to będzie niezła burda na sb. XDDDDDD
0 x
Awatar użytkownika
Seinaru
Martwa postać
Wiek postaci: 29
Ranga: Samuraj
Krótki wygląd: Trupioblada cera, charakterystyczny brak głowy
Widoczny ekwipunek: Nagrobek

Post autor: Seinaru »

To czy klan puści list za kimś czy nie to już indywidualny przypadek. Ja to bym widział tak, że jest jeden temat gdzieś w ogłoszeniach czy gdzie tam Reika zaproponowała, nieważne. Tam są spisane np.:

Listy gończe w Shinrin:
bla bla bla
bla bla bla
bla bla bla

Listy gończe w Radomiu:
bla bla bla
bla bla bla
bla bla bla

Teraz gracz, który natyka się w danym kraju na jakiś list gończy, kopiuje sobie do kp wiedzę zawartą w tym jednym temacie o danym liście/listach. Aktualnie, czysto, świeżo, pachnąco, jednolicie. Łatwiej to znaleźć i łatwiej aktualizować i wcale nie jest powiedziane, że to w jakiś sposób niefabularne. Można też to zrobić w każdym kraju/prowincji osobno, tylko czy lepsze będzie kilka rozrzuconych tematów zamiast jednego łatwo dostępnego?
0 x
Jeśli czytasz ten podpis to znaczy, że jestem już martwy...
Awatar użytkownika
Yasuo
Wiek postaci: 28
Ranga: Kosho
Widoczny ekwipunek: Link do widocznych przedmiotów znajduje się na samej górze KP
GG/Discord: .iwaru
Multikonta: Tenshi

Post autor: Yasuo »

Jestem na 99,99% pewny, że jak Sasori nawiał z Suny, to wszystkie wioski o tym wiedziały. W końcu był Kryminalistą rangi S ze sławą ogólnoświatową. Jeśli ktoś nawiał z klanu (a nawet wykradł cenne informacje), to oczywiście klan nie puści listu gończego. Po prostu wyśle Sakki (elitarne jednostki, coś jak Anbu), by zlikwidowały kolesia. Nie będzie się w tym wypadku zdawał na jakiegoś randoma. Co innego, jeśli ktoś popełniłby morderstwo lub inną zbrodnię. Wtedy listy gończe mogłyby się znaleźć w innych prowincjach. Przecież morderca (zwłaszcza seryjny) działa na niekorzyść prowincji, w której się znajduje, nieprawdaż? Ja - jeślibym był liderem (albo liderką, hehe) rodu - to nie sprzymierzyłbym się z kimś kto dopuścił się morderstwa. Nieważne jak silny by on nie był. Po prostu kwestia zaufania. Zabił obywatela w Sogen? Jest więc szansa, że zabije obywatela w Shinrin. Nie zawsze powiedzenie "wróg mojego wroga jest moim przyjacielem" się sprawdza. Ale ... to są po prostu dywagacje i spekulacje. To czy list gończy zostanie wysłany zadecydują liderzy rodów (czyli de facto fabularzy naszego forum). Istota tematu jest jednak inna.
0 x
- Mowa
"Myśli"
Prowadzone Misje: -

Wzór Misji:
Wzór Nowej Lokacji:
[/list][/fieldset]
Plotki i Ciekawostki
  • Brak - brak
[/quote][/code]
Katsuko

Post autor: Katsuko »

Toż napisałem, że jestem za...
0 x
Awatar użytkownika
Yasuo
Ranga: Kosho
Widoczny ekwipunek: Link do widocznych przedmiotów znajduje się na samej górze KP
GG/Discord: .iwaru
Multikonta: Tenshi

Post autor: Yasuo »

Naoki, nie przeczę :).
0 x
- Mowa
"Myśli"
Prowadzone Misje: -

Wzór Misji:
Wzór Nowej Lokacji:
[/list][/fieldset]
Plotki i Ciekawostki
  • Brak - brak
[/quote][/code]
Awatar użytkownika
Defrevin
Założyciel Forum

Post autor: Defrevin »

Wydaje mi się, że najbardziej intuicyjne byłoby rozmieszczenie tych książeczek z poszukiwanymi osobami, jako przyklejony temat w każdej prowincji. Jeżeli poszukiwany jest zbieg z Shinrin, to znajduje się on w książeczce Bingo Shinrin, jeżeli poszukiwany jest na terytorium Shinrin i Sakai - to znajduje się w książeczce Bingo Shinrin i Sakai. Widzę to na takiej samej zasadzie jak istnienie tematów z opisami prowincji.

I nie martwiłbym się sprawą aktualizacji takich tematów. Jak zauważyła wnioskodawczyni pomysłu - to jest pierwsza sytuacja na forum, a już trochę tutaj bawimy. Biorąc pod uwagę, że następne zgłoszenia na graczy będą się pojawiać częściej to też nie powinno być problemu, bo nie sądzę, aby to była taka częstotliwość jak z zgłoszeniami po misję albo o wynagrodzenia za misję.
0 x
Jeśli masz ważną sprawę, pytanie lub potrzebujesz pomocy związanej z funkcjonowaniem forum, proszę wyślij do mnie prywatną wiadomość. Z chęcią zapoznam się ze sprawą i rozwieje wszelkie wątpliwości.
Awatar użytkownika
Kenshi
Postać porzucona
Wiek postaci: 25
Ranga: Sentoki
Krótki wygląd: Wysoki, szczupły brunet o jasnych, żółtych tęczówkach. Cechą charakterystyczną jest głęboka blizna przecinająca twarz. Mężczyzna nosi lekki, przewiewy strój w którego skład wchodzą spodnie, tunika, okrycie głowy i szyi - wszystko w odcieniach bieli.
Widoczny ekwipunek: Płaszcz, tunika, okrycie głowy i szyji, rękawiczki, blaszane plakietki na nadgarstkach oraz pochwa z kataną przypasana u boku.
Multikonta: Azuma

Post autor: Kenshi »

Dyskusja toczyła się o założenie takiego tematu w którym można by oddzielnie wyodrębnić listy gończe. Jestem za tym pomysłem, jak właściwie pozostali - kwestia tylko czy odpowiada Wam takie rozwiązanie jak wyżej zaproponowano. Jeżeli tak - to pomysł wprowadzimy. Jeżeli nie - dyskutujemy dalej nad tym w jaki sposób będzie najlepiej to wyodrębnić na forum.
0 x
Wiem, że niektórzy mają ser­ca jak dzwon

Silne, głośne, pra­wie niez­niszczal­ne

Lecz zim­ne jak żela­zo, z które­go je odlano
Obrazek
Juuzou Yamanaka

Post autor: Juuzou Yamanaka »

Odpowiada, zawsze można tym nagrodzić brak rozwagi podczas misji lub zbytnie okrucieństwo, które jest podstawą zachowań niektórych postaci.
0 x
Yamiyo

Post autor: Yamiyo »

Jak już mówiłem: Jestem za.

A czy jeden temat czy czterdzieści (tak na oko kappa), to już mnie nie obchodzi, jak Szanowna Administracja zadecyduje, tak będzie. Ja jednak proponowałbym jeden temat, no chyba, że chcecie się męczyć i zakładać oddzielne tematy (w sumie to także męczące dla graczy).
0 x
Awatar użytkownika
Reika
Martwa postać
Krótki wygląd: Popatrz na Avatar, a po szczegóły zapraszam do mojej KP <3
Widoczny ekwipunek: Kabura na prawym udzie, torba na uzbrojenie przy pasie i dwie katany na plecach
Multikonta: Brak

Post autor: Reika »

Też nadal jestem za jednym tematem, bo ułatwi orientacje graczom. Nie będą musieli skakać po prowincjach i przeglądać ogłoszeń, żeby się czegoś dowiedzieć, tylko od razu będą mieć wypisane wszystkie listy w jednym i gdzie dane ogłoszenie można zobaczyć. No ale jak administracja podejmie inną decyzję, to pozostaje mi się tylko dostosować.
0 x
Awatar użytkownika
Defrevin
Założyciel Forum

Już powiedziałem, że to nie będzie problem. Zasada kopiuj wklej. I w czym męczące dla gracza?
Mówisz więc, że osoba która będzie szukała takiego wątku, najpierw spojrzy w dziale ogłoszeń graczy albo w dziale misji, aby się dowiedzieć że ktoś jest poszukiwany na terenach konkretnej prowincji? Ja bym szukał takich informacji w dziale prowincji, ale jeżeli każdy myśli z pozostałych osób jak Ty Reika, to ja się kopać nie będę i zrobie po waszej myśli.

Proszę w temacie o potwierdzenie i nie przedłużamy.
0 x
Jeśli masz ważną sprawę, pytanie lub potrzebujesz pomocy związanej z funkcjonowaniem forum, proszę wyślij do mnie prywatną wiadomość. Z chęcią zapoznam się ze sprawą i rozwieje wszelkie wątpliwości.
Awatar użytkownika
Reika
Martwa postać
Krótki wygląd: Popatrz na Avatar, a po szczegóły zapraszam do mojej KP <3
Widoczny ekwipunek: Kabura na prawym udzie, torba na uzbrojenie przy pasie i dwie katany na plecach
Multikonta: Brak

Post autor: Reika »

Idąc Twoim podejściem do tematu, to Rozpoznawalność i Sławę też masz w jednym temacie, a nie porozrzucaną po prowincjach, kto akurat tam jest dobrze znany, rozpoznawany i szanowany. Wszystko dla ułatwienia graczy, którzy mają wszystkie informacje w jednym temacie i administracji, która aktualizuje jeden wątek, a nie całą masę prowincjonalnych. Jak się pojawi jakiś List Gończy, to na pewno nie będzie wisieć tylko w jednej prowincji i kilka tematów na raz będzie trzeba aktualizować z tą samą informacją. Jeśli to jest złe myślenie, to zrób po swojemu. Mi to obojętne.
0 x
Awatar użytkownika
Defrevin
Założyciel Forum

Sława i rozpoznawalność jest ulokowana w dziale misji bo w formularzu prosimy przede wszystkim o podanie linków do zdarzenia do misji. Na podstawie tego oceniamy słuszność takiej zmiany w rozpoznawalności. Listy gończe będą raczej wynikać z tego co gracze uczynią względem innych graczy czyli poza misjami (chociaż i działań w ramach tego nie będzie można pominąć jeżeli trafi się coś godzącego w interesy prowincji i jeżeli byli jacyś świadkowie). To jednak i tak musi przejść przez dział siedziby lidera, który wyda taki rozkaz. Kolejna sprawa - Sława i rozpoznawalność jest tematem który często powinien być aktualizowany bo jest mnóstwo osób które wykonuje misje i może się w nich przyczyniać do swojej rozpoznawalności. Książeczki Bingo takie nie będą!
Z tym się nie zgadzam. Jeżeli nadepnęłaś na odcisk w jakimś klanie to będą Cię tępić przede wszystkich na terenie podlegającej ich jurysdykcji. Nie wyobrażam sobie sytuacji, żeby inne klany pozostające w różnych stosunkach z poszkodowanym klanem (w dobie ciągłej rywalizacji klanów!!!) zdecydowały się mu pomóc w poszukiwaniu zbiega. To nie leży w ich interesie Reika. Byłoby inaczej gdyby ów zbieg i również w innych prowincjach coś wywinął. I to też klany musiałyby być w dobrej koniunktywie - nikt przy zdrowych zmysłach nie zdradzałby sekretów pozostałym, że ma problemy z takim i takim delikwentem.

Ale skoro tobie to obojętne, Yamiyo też obojętne, to nie widzę powodu dla którego miałbym robić po Waszemu, bo mi to nie jest to obojętne i próbuje znaleźć najlepsze rozwiązanie.
0 x
Awatar użytkownika
Tsukune
Wiek postaci: 30
Krótki wygląd: Czarne lub szarawe włosy, brudnoczerwony kolor oczu. "Szeroki" uśmiech. Wystające dwa kiełki. Na szyi materiałowa opaska z krzyżem i trumną. Zabandażowane lewe przedramię, pod którym znajduje się tatuaż 2 głowego węża
Widoczny ekwipunek: Futerał na plecach, wachlarz w pokrowcu przyczepiony do paska, rękawica łańcuchowa na lewej ręce, dziwna rękawica na prawej ręce, pasek z biczem, laska

Post autor: Tsukune »

To może po prostu stworzyć temat właśnie jak z Chwałą tylko że tam by np: administracja umieszczała listy gończe jakie zostały wystawione przez liderów itp itd etc...tak jak w przypadku Ayame...powiedzmy że jakiś NPC z klanu rozwiesił listy gończe w tej tamtej i sramtej prowincji. Wtedy administracja od razu uzupełniałaby ten temat lub osoba która rozwiesiła listy gończe wstawiłaby post z linkami do miejsc gdzie są rozwieszone owe listy i by się to tak uzupełniało właśnie jak Chwałę postaci...

to chyba najlepsze rozwiązanie moim zdaniem i jest fabularnie i jest też miejsce w którym możnaby się dowiedzieć czy w prowinji jakiej się jest można znaleźć jakiś list gończy
0 x
Awatar użytkownika
Defrevin
Założyciel Forum

Zrobimy to na zasadzie, pół na pół. W dziale misji powstanie temat w którym będą zgłaszane sytuacje popełnionego przestępstwa wraz z przeprowadzoną fabułą w organem decyzyjnym co do wydania rozkazu pościgu za przestępcą. Po pozytywnym rozpatrzeniu takiego wniosku, w dziale prowincji w książeczce Bingo, na podstawie wcześniejszego tematu, pojawią się informację o wystawionym liście gończym za zbiegiem.

24h i howgh wprowadzam.
0 x
Zablokowany

Wróć do „Wprowadzone”

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 7 gości