Znajomość Historii...
Re: Znajomość Historii...
Jestem za, pomysł i rozpiska mi się strasznie spodobała. Dodaje coś, co dawno było potrzebne.
Tylko mam pytanie, bo lece z czystą prywatą. Kaien jako Kaguya który nigdy nie był na terenach swojego klanu jako ich członek, tylko jest bezdomnym podróżnikiem nawet bez tych kropek, który przemierza świat, odwiedza wioski, klany, wszędzie gdzie go nie atakują i tam rozmawia, dowiaduje się, poznaje...? To jaką mam wiedze? xD
Tylko mam pytanie, bo lece z czystą prywatą. Kaien jako Kaguya który nigdy nie był na terenach swojego klanu jako ich członek, tylko jest bezdomnym podróżnikiem nawet bez tych kropek, który przemierza świat, odwiedza wioski, klany, wszędzie gdzie go nie atakują i tam rozmawia, dowiaduje się, poznaje...? To jaką mam wiedze? xD
0 x
- Nikusui
- Gracz nieobecny
- Wiek postaci: 29
- Ranga: Sentoki
- Krótki wygląd: Białe, długie włosy, część z nich zapleciona w cztery warkocze - https://i.imgur.com/W0LDdj1.jpg; żółto-zielone oczy; jasna cera
- Widoczny ekwipunek: Bicz przymocowany przy prawym biodrze; torba nad lewym pośladkiem; kabura na broń na prawym udzie
- Link do KP: http://shinobiwar.pl/viewtopic.php?f=33&t=283
- Multikonta: Sayuri
No niestety, ale w takiej sytuacji wydaje mi się, że nie powinieneś wiedzieć nic.
Chociaż według mnie też można byłoby to połączyć z Twoją historią i tam gdzie byłeś długi okres czasu to mogłeś zdobyć informacje o okolicznych klanach. Tak, jakby to zrobić z bezklanowcami i szczepami, którzy nie mają przypisanego danego miejsca i nie są uwzględnieni w kalendarium. Po prostu w tej prowincji, w której żyją, to moją info i tyle. ;P Czekam jednak na decyzję reszty adminów.

0 x

"W życiu licz na najlepsze, ale przygotuj się na najgorsze."
Masz postac która zyje w danym klanie? Wiesz okreslony zestaw wiedzy. Niewazne nic wiecej. Masz taka ktora ciagle podróżuje? Nie wiesz nic. Nie bez zartow. To luka. Wiedza powinna byc nakladana jeszcze na warstwe pt. Historia danej postaci.
0 x
Dla mnie postępem jest już nadanie jakiejś wiedzy każdemu klanowi i uważam, ze nie ma sensu szukać dziury albo obejść tego rozwiązania bo w KP każdy może napisać, że zwiedził cały świat, albo przeczytał tysiące zwojów z informacjami na temat...
Jeśli gracz chce nerfić postać proszę, jeśli ma to sprawić iż pasuje do odgrywania postaci czyli w tym wypadku odebranie sobie jakiejś wiedzy to wybór gracza ale dodatkowe profity "bo tak napisane w KP" to troszkę nie teges prawda?
Dla mnie rozwiązanie jest proste:
Kaien szwndając się po świecie dowiedział się dokładnie tyle ile dowiedziałby się będąc członkiem klanu Kaguya.
Jeśli gracz chce nerfić postać proszę, jeśli ma to sprawić iż pasuje do odgrywania postaci czyli w tym wypadku odebranie sobie jakiejś wiedzy to wybór gracza ale dodatkowe profity "bo tak napisane w KP" to troszkę nie teges prawda?
Dla mnie rozwiązanie jest proste:
Kaien szwndając się po świecie dowiedział się dokładnie tyle ile dowiedziałby się będąc członkiem klanu Kaguya.
0 x
Dla ułatwienia rozgrywki taki "Kaien" może się rozwijać i uczyć się technik. Każdy ma podstawową wiedzę na temat swoich własnych zdolności i tyle. Po to gramy na pbf, aby postać dowiadywała się i poszerzała swoją wiedzę fabularnie, a nie w historii.
0 x
-
- Support
No to dla wyrzutków klanowych wiedza nie inna, niż ta, którą jego klan dysponuje.
Dla bezklanowców - dla mnie powinni określić swoje miejsce "zamieszkania" i wtedy mają wiedzę o klanach z najbliższych trzech prowincji.
Dla szczepowców - to samo co wyżej.
Dla bezklanowców - dla mnie powinni określić swoje miejsce "zamieszkania" i wtedy mają wiedzę o klanach z najbliższych trzech prowincji.
Dla szczepowców - to samo co wyżej.
0 x
Dla mnie temat kompletnie z czapy. Zachowujmy fabularność. Administracja uważa, że gracze są mądrzy i rozgarnięci. Czy naprawdę Senju nie będzie wiedział co to Sharingan? No nie. Tak samo wie co to Hyouton, Shouton itd. Ale jak to działa? I co to robi? Coś tam słyszał, ale nic konkretnego. Jakiś kryształ, ale to chyba bajki. No i tak ma być.
Naprawdę, robicie z igieł widły. Podstawowa wiedza na temat innych klanów jest ogólnodostępna
Naprawdę, robicie z igieł widły. Podstawowa wiedza na temat innych klanów jest ogólnodostępna
0 x
Właściwe podejście. Jeśli nie ma sprzeciwów, 24h i do wprowadzenia. Szkoda marnować więcej czasu.
0 x
Jeśli masz ważną sprawę, pytanie lub potrzebujesz pomocy związanej z funkcjonowaniem forum, proszę wyślij do mnie prywatną wiadomość. Z chęcią zapoznam się ze sprawą i rozwieje wszelkie wątpliwości.
Ten temat już zaistniał w dziale KP i w opisach prowincji 

0 x
Jeśli masz ważną sprawę, pytanie lub potrzebujesz pomocy związanej z funkcjonowaniem forum, proszę wyślij do mnie prywatną wiadomość. Z chęcią zapoznam się ze sprawą i rozwieje wszelkie wątpliwości.
To mam nadzieję, że ująłeś również informacje dla klanów, które nie pojawiły się w historii i których nie opracowała Venus
Jeśli nie to skonfrontuj to z tym co zostało już wprowadzone, aby informacje były jednorodne.

0 x
Zrobiłem identycznie - rody mają wiedzę od Venus, natomiast Szczepowcy/Bezklanowcy mają wiedzę zależną od prowincji, w której się wychowali. 

0 x
Nie ująłeś. Przykładowo w opisie prowincji dla klanu Yuki jest wypisana dla nich wiedza - u Ciebie w temacie nie ma 

0 x
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości