- Nazwa
- Jiton: Reberu Di
- Ranga
- D
- Podstawowa ranga Kekkei Genkai. Tutaj użytkownik jest w stanie kontrolować namagnesowane bronie na stosunkowo niewielkim zasięgu i z niewielką mocą, jednak wykorzystując swoją wyobraźnię i zmysł taktyczny jest w stanie uczynić zaskakująco dużo. Same podstawy nie pozwalają na wiele - kunaie, shurikeny i inne podobne rozmiarowo bronie bez problemu poddają się naszym magnetycznym umiejętnościom, ale te największe trzeba sobie odpuścić, a przynajmniej na jakiś czas.
- Szybkość Broni
- Słaba (60)
- Max obj. Broni
- Sumarycznie 80 jednostek objętości
- Zasięg
- Koszt Chakry
- E: 7% | D: 6% | C: 5% | B: 4% | A: 3% | S: 2% | S+: 1 (na turę)
Powrót Maji i kilka niewiadomych
- Youmu Nanatsuki
- Postać porzucona
- Wiek postaci: 21
- Ranga: Akoraito
- Krótki wygląd: W KP znajdziesz wszystko.
- Widoczny ekwipunek: Po dużej, czarnej torbie nad pośladkami - nieco na boku, rozłożony fūma shuriken na plecach, katana o czarnym wykończeniu przytroczona do lewego boku
- Link do KP: http://shinobiwar.pl/viewtopic.php?p=103822#p103822
- Multikonta: Airen Akamori
Powrót Maji i kilka niewiadomych
PROBLEM
Witam wszystkich chętnych porozmawiać w spokojny, pełen argumentów sposób na temat klanu Maji i jego ograniczeń po nowym reworku. Większość graczy zapewne przeczytała zmiany i stwierdziła "fajnie, wszystko zostało uściślone". Ja również tak poczułam, ale tylko chwilowo. Korzystanie ze zdolności Maji i pytania jakie wtedy się rodzą sprawiły, że znalazłam kilka rażących mnie problemów. Przejdźmy do rzeczy.
Maji to właściwie tacy Sabaku ze złotym pyłem + kontrolowanie przedmiotów, ale w związku z kontrolowaniem przedmiotów zostali stworzeni tak, aby ani nie mogli dobrze kontrolować przedmiotów, ani dobrze kontrolować piasku. Mianowicie chodzi mi o to, że Maji jako jedyny klan na forum ma dwa ograniczenia (właściwie nawet trzy), które się łączą, ale nie w obie strony.
Po przeczytaniu opisu klanu wiadomo, że najważniejszym czynnikiem jest "objętość", która mówi nam ile żelaznych przedmiotów jesteśmy w stanie kontrolować za pomocą niewiadomej jednostki. Po prostu jest objętość. Wszystko byłoby w porządku, gdyby nie to, że przy randze B trafiamy na drugą objętość, która tym razem jest podawana w metrach i odnosi się do żelaznego piasku. I to też nie stanowiłoby problemu, gdyby pierwsza objętość odnosiła się wyłącznie do żelaznych przedmiotów, a druga wyłącznie do żelaznego piachu, jednak w opisie klanu czytamy, że w skład objętości wchodzi kontrola i przedmiotów, i piachu. I nie byłoby to bolesne, gdyby nie specyfika Maji, którzy właściwie nie korzystają z piachu w prostej formie, nie mają nawet technik, które korzystają po prostu z piachu, a nie z tworzenia z niego stałych form. I tutaj wpada gwóźdź do trumny - objętość (ta wyrażona w metrach... chyba) wynosi 1/3 podanej wartości, jeżeli nie jest się skupionym.
Zatem dochodzimy do momentu, w którym użytkownik Jitonu chce stworzyć za pomocą reberu rangi B sześcian o wymiarach 2 x 2 x 2. Pierwszym krokiem jest zdobycie żelaznego piasku, który oczywiście za pomocą chakry musimy sobie zrobić. Jedno użycie techniki tworzy jedną porcję, a jedna porcja to 200 objętości, zaś 200 objętości to 10 metrów sześciennych. To jest pierwszy koszt. Później korzystamy z techniki, która cały ten piasek zmienia w figurę, zbity piasek, wręcz w stałej formie, ale nie do końca. Drugi koszt. I teraz dochodzimy do trzeciego kosztu - pełne koszta reberu rangi B wraz z pełnym skupieniem, aby kontrolować taki sześcian. Na poziomie reberu rangi B wraz z drugą objętością pojawia się informacja, że bez skupienia kontrolujemy 1/3 objętości, zatem można założyć, że odnosi się to do tej podanej w metrach. A więc jesteśmy podczas walki i obrywamy kunaiem w łydkę albo pięścią w twarz. Co się wtedy dzieje? Jesteśmy wyrywani ze skupienia, a wraz z tym obniża się nasza możliwość kontroli żelaznego piachu. Jako że nasz sześcian nie jest stałym przedmiotem, który bez naszej chakry utrzyma się w solidnej formie, to nagle część sześcianu odpada, rozsypuje się, czyli 2,79 metra sześciennego naszego sześcianu spada na ziemię i jest zwyczajnym, żelaznym piachem. No i nie mamy już sześcianu, a jakąś bryłę, bo przecież żelazny piach nie spadnie równo z jednej strony, a odpadnie po trochu. I taka sytuacja sprawia, że cały koszt techniki rangi B, która tworzy z piachu stałą figurę przepada bezpowrotnie. I w przypadku sześcianu nie brzmi to tragicznie, ale tworząc ostrosłup zmienia to postać rzeczy. Utrata samego czubka sprawia, że technika staje się bezużyteczna, a utrata boku drastycznie narusza jej integralność.
I tutaj rodzi się pytanie - po jaką cholewę są w Maji dwie objętości, skoro drugą i tak przelicza się na pierwszą, a pierwsza nie jest częścią drugiej, zaś druga jest częścią pierwszej? Kolejne pytanie - po jaką cholewę jest 1/3 objętości kontroli piachu, skoro nie ma żadnych ograniczeń co do kontroli przedmiotów niezależnie od skupienia? Przecież to to samo. Piach nie jest kontrolowany inaczej - też jest namagnesowany, też ma objętość, też działa na niego to samo reberu, co na przedmioty. Odpowiedzią jest to, co znajdowało się w Maji przed reworkami - zapatrzenie w Sabaku. Tak, Maji to tacy Sabaku ze złotym pyłem, ale nie oznacza to, że muszą mieć jednakową mechanikę. Ich kontrola przedmiotów sprawia, że mają już swoją unikalną objętość, która powinna być stosowana i do przedmiotów, i do piachu, a wymiary sześcienne powinny być jedynie pomocą. Maji bez większego zastanowienia (proszę mi wybaczyć) zostało zrobione na wzór Sabaku i dodano te ograniczenia, które istniały w Sabaku, a nie mają przełożenia na Maji.
W Maji nie ma technik po prostu korzystających z piachu w swojej luźnej formie. Wszystkie tworzą z niego przedmioty lub pociski. W Sabaku zaś jest dużo technik korzystających po prostu z piachu i wiele technik tworzących stałe formy, a jednak nie ma nigdzie magicznego ograniczenia co do objętości tej pierwszej. Nikt nie liczy ile objętości ma jeden piaskowy shuriken, a ile może ich zostać stworzonych i kontrolowanych.
I jeszcze może nie byłoby wszystko to tak złe, gdyby nie to, że maksimum możliwości rangi B Reberu w przypadku kontroli dużych przedmiotów jest kontrolowanie dwóch dużych shurikenów. Dwóch. Na randze B przy niemalże pełnym wykorzystaniu limitu objętości, a zapewne na pełnych kosztach reberu rangi B. Wystarczy spojrzeć na zakres możliwości rang B reberu innych klanów, aby pojąć, że te dwa duże shurikeny to jakiś nieśmieszny żart. I może ktoś powiedzieć, że przecież można zamiast dwóch dużych shurikenów zrobić spam małą bronią. I tu pojawia się kolejne ograniczenie. Żeby kontrolować broń należy ją namagnesować, a technika od namagnesowania jasno mówi, że można na jedno użycie namagnesować 5 przedmiotów. I tutaj nieważne jest czy to 5 dużych shurikenów, czy 5 senbonów. Zatem samo namagnesowanie masy kunaiów byłoby tak gigantycznym kosztem chakry, że to właściwie samobójstwo.
Ale żarty nie kończą się w tym miejscu. Skoro Maji jest robione na wzór Sabaku, to porównajmy je dalej. Zasięg Reberu rangi D Sabaku jest jednakowy jak zasięgi Reberu rangi B Maji. 15 metrów bez skupienia. Na randze D to całkiem sporo, moim zdaniem nawet za dużo, ale na randze B? Za to na randze B Sabaku mają dostojne 35 metrów. Jeżeli mowa o zasięgu ze skupieniem to ranga D Sabaku ma 60 metrów, zaś ranga B Maji ma 40 metrów. Ciężko mi to skomentować. Ranga B Sabaku na pełnym skupieniu to 140 metrów zasięgu. I ja rozumiem, że Maji mają i przedmioty, i piach, ale co z tego, skoro i przedmioty, i piach są ograniczane nie jednym, a dwoma limitami, zaś Sabaku w sporej części swojej technik ma kontrolę piachu w formie wręcz przedmiotów? A nawet tworzy przedmioty, które pozostają jednolite przez jakiś okres czasu. No dobrze, ale może Maji nadrabiają swoją ułomność w zasięgach, swoje kosmiczne koszta i śmiesznie małą objętość poprzez objętość kontrolowanego piachu? Otóż nie. Ranga D Reberu Sabaku pozwala na kontrolę 27 metrów sześciennych piasku, zaś ranga B Maji pozwala na kontrolę 15.63 metrów sześciennych piasku. Ranga B Sabaku to aż 1728 metrów sześciennych piasku, gdzie ranga S Maji to zaledwie 64 metry sześcienne - poziom, który przekracza już ranga C Sabaku i to wielokrotnie, bo pozwala na kontrolę 512 metrów sześciennych.
Cała ta kalkulacja jest tylko po to, aby pokazać, że ograniczenie 1/3 objętości jest bardzo wygodne dla takiego Sabaku, który ma astronomiczne zasięgi i maksymalne objętości, zaś dla Maji jest ona jak wyrok śmierci.
Dalsze porównywanie zasięgów Sabaku a Maji to te same wnioski, co z objętością.
Zatem w czym tkwi siła Maji?W szybkości? Przedmioty, które należy najpierw namagnesować, a później kontrolować Reberu poruszają się z prędkością 1:1 prędkości po prostu piasku Sabaku. Zatem niezbyt. To może w szybkości piasku? Szybkość żelaznego piasku, który należy najpierw stworzyć, to 1:1 z szybkością złotego pyłu, a poziom niżej od zwykłego piasku. Czyli również niezbyt. No to może wytrzymałość piasku? Nie, jest 1:1 ze złotym pyłem. No to może techniki? Maji, ze względu na częstotliwość pojawiania się Jitonu w Naruto, ma bardzo mało technik, zaś Sabaku wiele, lecz tutaj nie chodzi o ilość, a o ich charakter. Właściwie oprócz samonaprowadzających shurikenów, to Maji nie ma niczego, czego nie dałoby się zrobić jako Sabaku, gdyby oczywiście nie ograniczenie wobec tworzenia bliźniaczych technik innych klanów.
W każdym aspekcie przeważa Sabaku niezależnie czy to zwyczajny piasek (który moim zdaniem jest absurdalnie OP i dziwię się, że jeszcze nikt się za to nie wziął), czy złoty pył. Właściwie każdy z żywiołowych klanów góruje nad Maji. Gdzie tkwi balans? Czym miał być ten rework?
PS Chciałam też zwrócić uwagę na wspaniałe pole magnetyczne, które posiada użytkownik Maji, a nie posiada niczego takiego żaden inny klan. Pozwala ono na, uwaga, namagnesowanie wszystkiego co znajdzie się w zasięgu. Trikiem administracji, aby Maji nie zrobili się zbyt silni jest to, że Maji dosłownie magnesuje wszystko co znajdzie się w jego zasięgu, gdy użyje techniki Jishaku Ninpō. Czyli namagnesuje cały ukryty w torbach ekwipunek, wszystkie metalowe elementy ubrań czy nawet biżuterię albo leżące w domu obok garnki. Wszystko. I tutaj już nie działa żadne ograniczenie do namagnesowania 5 przedmiotów, bo magnesuje wszystko w zasięgu, a jak każdy wie, koszt jest liczony od pojedynczego użycia techniki. Jednak w opisie jest notka, że przez pole magnetyczne można łatwo wyzbyć się chakry. Całej chakry. A zużycie całej chakry, to niemalże pewny zgon. Zatem jakby mało było kosztów chakry w Maji, to jest jeszcze trik na zużycie całej, który skutecznie zniechęcił mnie do nawet pomyślenia, by użyć pola magnetycznego kiedykolwiek.
ROZWIĄZANIE
Sugeruję kilka zmian, aby zbliżyć poziom Maji do innych klanów:
1. Technika od namagnesowania przedmiotów, czyli Jishaku Ninpō powinna działać nie na ilość przedmiotów, a na objętość przedmiotów. Zamiast 5 przedmiotów powinno być X objętości, które dzieliłoby się wedle uznania na dostępne przedmioty.
2. Zostawić jedną objętość. Według mnie objętość wyrażana w metrach powinna zostać usunięta, a żelazny piasek byłby liczony poprzez normalną objętość wedle tego, co już jest w opisie klanu - 1 metr sześcienny to 20 objętości. I to jest przejrzyste, łatwe w zrozumieniu i nie zmusza do przeliczania jednej objętości na drugą, gdy chce się kontrolować i piasek, i przedmioty.
3. Albo usunąć 1/3 objętości przy braku skupienia, albo drastycznie podnieść ilość objętości. Bardziej skłaniałabym się ku drugiej opcji, bo pierwsza sprawia, że oprócz większej ilości kontrolowanego żelaznego piachu pozwalałoby to na znacznie większe ilości kontrolowanych przedmiotów. Należy zauważyć, że aby piach był skuteczny należy go użyć znacznie więcej, niż po prostu jakiegoś żelastwa ze sklepu. Byle senbon jest śmiertelnie niebezpieczny.
4. Jeżeli usuniemy 1/3 objętości, to należałoby niewiele podnieść ilość maksymalnej objętości na dany poziom reberu. Tak czy siak te dwa shurikeny na randze B to śmiech na sali. I tak, senbon jest zabójczy, to wielki shuriken tym bardziej, ale ten wielki shuriken jest równie śmiertelny rzucając nim, a może nawet jest bardziej śmiertelny w rękach usera z Seido, który nie dość, że rzuci nim zręczniej, z podobną szybkością, to jeszcze możę stosować techniki i to bez wykorzystania chakry. Wcale nie musi magnesować i płacić koszta co turę, a też może zmieniać trajektorię lotu.
5. Niewiele podnieść zasięgi bez skupienia, znacznie podnieść ze skupieniem. Zasięgi bez skupienia są krytycznie niskie i sprawiają, że klan, który powinien działać w dystansie jest zmuszony do działania w półdystansie, a najlepiej w kombinacji ze zwarciem. Według mnie najlepiej byłoby, gdyby to był półdystans łamane na dystans, niż w drugą stronę, zatem większe bez skupienia, niewiele większe ze skupieniem, aby nie przesadzić z latającymi na 200 metrów sześcianami czy ostrosłupami. (Ekhem, Sabaku na S ma przy pełnym skupienia 220 metrów, zaś Maji 100 i na tym zasięgu może stworzyć piramidę 20x20 i jest to S bez zakazanej, która wymaga 240/270 wytrzymałości dla przeciwnika, by przeżył)
6. Wytłumaczyć mi i reszcie czy w technice Jiton: Jakuhō no Sōjin samonaprowadzające shurikeny mają szybkość nadaną im na początku wyrzutu, a może szybkość reberu rangi C, a może jeszcze jakąś inną i czy ją wytracają, czy zachowują?
EDIT: 7. Dzięki Hikariemu przypomniałam sobie, że namagnesowanie powinno działać jedynie na przedmioty, które Maji widzi. Inaczej może namagnesować wszystkie szpargały, o których istnieniu nawet nie wie. I chociaż pole magnetyczne działa tak, a nie inaczej, to jest to niezmiernie silna, ale też niezbalansowana, wręcz absurdalna rzecz.
DODATKOWE UWAGI
Ja rozumiem, że admin techniczny gra Sabaku i trochę zakładam sobie pętlę na szyję, ale nie chodzi mi o nerfy Sabaku, a o zbalansowanie Maji, skoro jest tworzone według bliźniaczej mechaniki.
Mam nadzieję, że poprowadzimy grzeczną, merytoryczną dyskusję. ❤
EDIT: PS pożalę się, że jak pisałam z ułamkiem tego co tutaj naskrobałam do pana Ichirou, to on mnie olał i nie odpisał mi na PW nawet jak się upomniałam. :<
Witam wszystkich chętnych porozmawiać w spokojny, pełen argumentów sposób na temat klanu Maji i jego ograniczeń po nowym reworku. Większość graczy zapewne przeczytała zmiany i stwierdziła "fajnie, wszystko zostało uściślone". Ja również tak poczułam, ale tylko chwilowo. Korzystanie ze zdolności Maji i pytania jakie wtedy się rodzą sprawiły, że znalazłam kilka rażących mnie problemów. Przejdźmy do rzeczy.
Maji to właściwie tacy Sabaku ze złotym pyłem + kontrolowanie przedmiotów, ale w związku z kontrolowaniem przedmiotów zostali stworzeni tak, aby ani nie mogli dobrze kontrolować przedmiotów, ani dobrze kontrolować piasku. Mianowicie chodzi mi o to, że Maji jako jedyny klan na forum ma dwa ograniczenia (właściwie nawet trzy), które się łączą, ale nie w obie strony.
Po przeczytaniu opisu klanu wiadomo, że najważniejszym czynnikiem jest "objętość", która mówi nam ile żelaznych przedmiotów jesteśmy w stanie kontrolować za pomocą niewiadomej jednostki. Po prostu jest objętość. Wszystko byłoby w porządku, gdyby nie to, że przy randze B trafiamy na drugą objętość, która tym razem jest podawana w metrach i odnosi się do żelaznego piasku. I to też nie stanowiłoby problemu, gdyby pierwsza objętość odnosiła się wyłącznie do żelaznych przedmiotów, a druga wyłącznie do żelaznego piachu, jednak w opisie klanu czytamy, że w skład objętości wchodzi kontrola i przedmiotów, i piachu. I nie byłoby to bolesne, gdyby nie specyfika Maji, którzy właściwie nie korzystają z piachu w prostej formie, nie mają nawet technik, które korzystają po prostu z piachu, a nie z tworzenia z niego stałych form. I tutaj wpada gwóźdź do trumny - objętość (ta wyrażona w metrach... chyba) wynosi 1/3 podanej wartości, jeżeli nie jest się skupionym.
Zatem dochodzimy do momentu, w którym użytkownik Jitonu chce stworzyć za pomocą reberu rangi B sześcian o wymiarach 2 x 2 x 2. Pierwszym krokiem jest zdobycie żelaznego piasku, który oczywiście za pomocą chakry musimy sobie zrobić. Jedno użycie techniki tworzy jedną porcję, a jedna porcja to 200 objętości, zaś 200 objętości to 10 metrów sześciennych. To jest pierwszy koszt. Później korzystamy z techniki, która cały ten piasek zmienia w figurę, zbity piasek, wręcz w stałej formie, ale nie do końca. Drugi koszt. I teraz dochodzimy do trzeciego kosztu - pełne koszta reberu rangi B wraz z pełnym skupieniem, aby kontrolować taki sześcian. Na poziomie reberu rangi B wraz z drugą objętością pojawia się informacja, że bez skupienia kontrolujemy 1/3 objętości, zatem można założyć, że odnosi się to do tej podanej w metrach. A więc jesteśmy podczas walki i obrywamy kunaiem w łydkę albo pięścią w twarz. Co się wtedy dzieje? Jesteśmy wyrywani ze skupienia, a wraz z tym obniża się nasza możliwość kontroli żelaznego piachu. Jako że nasz sześcian nie jest stałym przedmiotem, który bez naszej chakry utrzyma się w solidnej formie, to nagle część sześcianu odpada, rozsypuje się, czyli 2,79 metra sześciennego naszego sześcianu spada na ziemię i jest zwyczajnym, żelaznym piachem. No i nie mamy już sześcianu, a jakąś bryłę, bo przecież żelazny piach nie spadnie równo z jednej strony, a odpadnie po trochu. I taka sytuacja sprawia, że cały koszt techniki rangi B, która tworzy z piachu stałą figurę przepada bezpowrotnie. I w przypadku sześcianu nie brzmi to tragicznie, ale tworząc ostrosłup zmienia to postać rzeczy. Utrata samego czubka sprawia, że technika staje się bezużyteczna, a utrata boku drastycznie narusza jej integralność.
I tutaj rodzi się pytanie - po jaką cholewę są w Maji dwie objętości, skoro drugą i tak przelicza się na pierwszą, a pierwsza nie jest częścią drugiej, zaś druga jest częścią pierwszej? Kolejne pytanie - po jaką cholewę jest 1/3 objętości kontroli piachu, skoro nie ma żadnych ograniczeń co do kontroli przedmiotów niezależnie od skupienia? Przecież to to samo. Piach nie jest kontrolowany inaczej - też jest namagnesowany, też ma objętość, też działa na niego to samo reberu, co na przedmioty. Odpowiedzią jest to, co znajdowało się w Maji przed reworkami - zapatrzenie w Sabaku. Tak, Maji to tacy Sabaku ze złotym pyłem, ale nie oznacza to, że muszą mieć jednakową mechanikę. Ich kontrola przedmiotów sprawia, że mają już swoją unikalną objętość, która powinna być stosowana i do przedmiotów, i do piachu, a wymiary sześcienne powinny być jedynie pomocą. Maji bez większego zastanowienia (proszę mi wybaczyć) zostało zrobione na wzór Sabaku i dodano te ograniczenia, które istniały w Sabaku, a nie mają przełożenia na Maji.
W Maji nie ma technik po prostu korzystających z piachu w swojej luźnej formie. Wszystkie tworzą z niego przedmioty lub pociski. W Sabaku zaś jest dużo technik korzystających po prostu z piachu i wiele technik tworzących stałe formy, a jednak nie ma nigdzie magicznego ograniczenia co do objętości tej pierwszej. Nikt nie liczy ile objętości ma jeden piaskowy shuriken, a ile może ich zostać stworzonych i kontrolowanych.
I jeszcze może nie byłoby wszystko to tak złe, gdyby nie to, że maksimum możliwości rangi B Reberu w przypadku kontroli dużych przedmiotów jest kontrolowanie dwóch dużych shurikenów. Dwóch. Na randze B przy niemalże pełnym wykorzystaniu limitu objętości, a zapewne na pełnych kosztach reberu rangi B. Wystarczy spojrzeć na zakres możliwości rang B reberu innych klanów, aby pojąć, że te dwa duże shurikeny to jakiś nieśmieszny żart. I może ktoś powiedzieć, że przecież można zamiast dwóch dużych shurikenów zrobić spam małą bronią. I tu pojawia się kolejne ograniczenie. Żeby kontrolować broń należy ją namagnesować, a technika od namagnesowania jasno mówi, że można na jedno użycie namagnesować 5 przedmiotów. I tutaj nieważne jest czy to 5 dużych shurikenów, czy 5 senbonów. Zatem samo namagnesowanie masy kunaiów byłoby tak gigantycznym kosztem chakry, że to właściwie samobójstwo.
Ale żarty nie kończą się w tym miejscu. Skoro Maji jest robione na wzór Sabaku, to porównajmy je dalej. Zasięg Reberu rangi D Sabaku jest jednakowy jak zasięgi Reberu rangi B Maji. 15 metrów bez skupienia. Na randze D to całkiem sporo, moim zdaniem nawet za dużo, ale na randze B? Za to na randze B Sabaku mają dostojne 35 metrów. Jeżeli mowa o zasięgu ze skupieniem to ranga D Sabaku ma 60 metrów, zaś ranga B Maji ma 40 metrów. Ciężko mi to skomentować. Ranga B Sabaku na pełnym skupieniu to 140 metrów zasięgu. I ja rozumiem, że Maji mają i przedmioty, i piach, ale co z tego, skoro i przedmioty, i piach są ograniczane nie jednym, a dwoma limitami, zaś Sabaku w sporej części swojej technik ma kontrolę piachu w formie wręcz przedmiotów? A nawet tworzy przedmioty, które pozostają jednolite przez jakiś okres czasu. No dobrze, ale może Maji nadrabiają swoją ułomność w zasięgach, swoje kosmiczne koszta i śmiesznie małą objętość poprzez objętość kontrolowanego piachu? Otóż nie. Ranga D Reberu Sabaku pozwala na kontrolę 27 metrów sześciennych piasku, zaś ranga B Maji pozwala na kontrolę 15.63 metrów sześciennych piasku. Ranga B Sabaku to aż 1728 metrów sześciennych piasku, gdzie ranga S Maji to zaledwie 64 metry sześcienne - poziom, który przekracza już ranga C Sabaku i to wielokrotnie, bo pozwala na kontrolę 512 metrów sześciennych.
Cała ta kalkulacja jest tylko po to, aby pokazać, że ograniczenie 1/3 objętości jest bardzo wygodne dla takiego Sabaku, który ma astronomiczne zasięgi i maksymalne objętości, zaś dla Maji jest ona jak wyrok śmierci.
Dalsze porównywanie zasięgów Sabaku a Maji to te same wnioski, co z objętością.
Zatem w czym tkwi siła Maji?W szybkości? Przedmioty, które należy najpierw namagnesować, a później kontrolować Reberu poruszają się z prędkością 1:1 prędkości po prostu piasku Sabaku. Zatem niezbyt. To może w szybkości piasku? Szybkość żelaznego piasku, który należy najpierw stworzyć, to 1:1 z szybkością złotego pyłu, a poziom niżej od zwykłego piasku. Czyli również niezbyt. No to może wytrzymałość piasku? Nie, jest 1:1 ze złotym pyłem. No to może techniki? Maji, ze względu na częstotliwość pojawiania się Jitonu w Naruto, ma bardzo mało technik, zaś Sabaku wiele, lecz tutaj nie chodzi o ilość, a o ich charakter. Właściwie oprócz samonaprowadzających shurikenów, to Maji nie ma niczego, czego nie dałoby się zrobić jako Sabaku, gdyby oczywiście nie ograniczenie wobec tworzenia bliźniaczych technik innych klanów.
W każdym aspekcie przeważa Sabaku niezależnie czy to zwyczajny piasek (który moim zdaniem jest absurdalnie OP i dziwię się, że jeszcze nikt się za to nie wziął), czy złoty pył. Właściwie każdy z żywiołowych klanów góruje nad Maji. Gdzie tkwi balans? Czym miał być ten rework?
PS Chciałam też zwrócić uwagę na wspaniałe pole magnetyczne, które posiada użytkownik Maji, a nie posiada niczego takiego żaden inny klan. Pozwala ono na, uwaga, namagnesowanie wszystkiego co znajdzie się w zasięgu. Trikiem administracji, aby Maji nie zrobili się zbyt silni jest to, że Maji dosłownie magnesuje wszystko co znajdzie się w jego zasięgu, gdy użyje techniki Jishaku Ninpō. Czyli namagnesuje cały ukryty w torbach ekwipunek, wszystkie metalowe elementy ubrań czy nawet biżuterię albo leżące w domu obok garnki. Wszystko. I tutaj już nie działa żadne ograniczenie do namagnesowania 5 przedmiotów, bo magnesuje wszystko w zasięgu, a jak każdy wie, koszt jest liczony od pojedynczego użycia techniki. Jednak w opisie jest notka, że przez pole magnetyczne można łatwo wyzbyć się chakry. Całej chakry. A zużycie całej chakry, to niemalże pewny zgon. Zatem jakby mało było kosztów chakry w Maji, to jest jeszcze trik na zużycie całej, który skutecznie zniechęcił mnie do nawet pomyślenia, by użyć pola magnetycznego kiedykolwiek.
ROZWIĄZANIE
Sugeruję kilka zmian, aby zbliżyć poziom Maji do innych klanów:
1. Technika od namagnesowania przedmiotów, czyli Jishaku Ninpō powinna działać nie na ilość przedmiotów, a na objętość przedmiotów. Zamiast 5 przedmiotów powinno być X objętości, które dzieliłoby się wedle uznania na dostępne przedmioty.
2. Zostawić jedną objętość. Według mnie objętość wyrażana w metrach powinna zostać usunięta, a żelazny piasek byłby liczony poprzez normalną objętość wedle tego, co już jest w opisie klanu - 1 metr sześcienny to 20 objętości. I to jest przejrzyste, łatwe w zrozumieniu i nie zmusza do przeliczania jednej objętości na drugą, gdy chce się kontrolować i piasek, i przedmioty.
3. Albo usunąć 1/3 objętości przy braku skupienia, albo drastycznie podnieść ilość objętości. Bardziej skłaniałabym się ku drugiej opcji, bo pierwsza sprawia, że oprócz większej ilości kontrolowanego żelaznego piachu pozwalałoby to na znacznie większe ilości kontrolowanych przedmiotów. Należy zauważyć, że aby piach był skuteczny należy go użyć znacznie więcej, niż po prostu jakiegoś żelastwa ze sklepu. Byle senbon jest śmiertelnie niebezpieczny.
4. Jeżeli usuniemy 1/3 objętości, to należałoby niewiele podnieść ilość maksymalnej objętości na dany poziom reberu. Tak czy siak te dwa shurikeny na randze B to śmiech na sali. I tak, senbon jest zabójczy, to wielki shuriken tym bardziej, ale ten wielki shuriken jest równie śmiertelny rzucając nim, a może nawet jest bardziej śmiertelny w rękach usera z Seido, który nie dość, że rzuci nim zręczniej, z podobną szybkością, to jeszcze możę stosować techniki i to bez wykorzystania chakry. Wcale nie musi magnesować i płacić koszta co turę, a też może zmieniać trajektorię lotu.
5. Niewiele podnieść zasięgi bez skupienia, znacznie podnieść ze skupieniem. Zasięgi bez skupienia są krytycznie niskie i sprawiają, że klan, który powinien działać w dystansie jest zmuszony do działania w półdystansie, a najlepiej w kombinacji ze zwarciem. Według mnie najlepiej byłoby, gdyby to był półdystans łamane na dystans, niż w drugą stronę, zatem większe bez skupienia, niewiele większe ze skupieniem, aby nie przesadzić z latającymi na 200 metrów sześcianami czy ostrosłupami. (Ekhem, Sabaku na S ma przy pełnym skupienia 220 metrów, zaś Maji 100 i na tym zasięgu może stworzyć piramidę 20x20 i jest to S bez zakazanej, która wymaga 240/270 wytrzymałości dla przeciwnika, by przeżył)
6. Wytłumaczyć mi i reszcie czy w technice Jiton: Jakuhō no Sōjin samonaprowadzające shurikeny mają szybkość nadaną im na początku wyrzutu, a może szybkość reberu rangi C, a może jeszcze jakąś inną i czy ją wytracają, czy zachowują?
EDIT: 7. Dzięki Hikariemu przypomniałam sobie, że namagnesowanie powinno działać jedynie na przedmioty, które Maji widzi. Inaczej może namagnesować wszystkie szpargały, o których istnieniu nawet nie wie. I chociaż pole magnetyczne działa tak, a nie inaczej, to jest to niezmiernie silna, ale też niezbalansowana, wręcz absurdalna rzecz.
DODATKOWE UWAGI
Ja rozumiem, że admin techniczny gra Sabaku i trochę zakładam sobie pętlę na szyję, ale nie chodzi mi o nerfy Sabaku, a o zbalansowanie Maji, skoro jest tworzone według bliźniaczej mechaniki.
Mam nadzieję, że poprowadzimy grzeczną, merytoryczną dyskusję. ❤
EDIT: PS pożalę się, że jak pisałam z ułamkiem tego co tutaj naskrobałam do pana Ichirou, to on mnie olał i nie odpisał mi na PW nawet jak się upomniałam. :<
0 x

☾ | Youmu Nanatsuki | ☽
Embrace | the | Perfection
- Shins
- Martwa postać
- Wiek postaci: 22
- Ranga: Dōkō, Pazur
- Krótki wygląd: Nijaki. Zazwyczaj skryty w czarnym stroju ninja - do misji się przebiera. Brak cech szczególnych poza ustami na rękach i piersi.
- Widoczny ekwipunek: Torba na glinę u pasa, dwie torby z tyłu. Maska na twarzy, rękawiczki na dłoniach. Miecz zawieszony na plecach. Płaszcz.
- Link do KP: http://shinobiwar.pl/viewtopic.php?p=80043#p80043
Re: Powrót Maji i kilka niewiadomych
Mnie się wydaje, że ujednolicenie opisu do jednej jednostki objętości nie jest absolutnie żadnym wzmocnieniem ani osłabieniem, a będzie o wiele łatwiej ogarnąć ten klan, więc absolutnie na tak.
Co do ilości kontrolowanego materiału - zamiast wzmacniać Maji osłabiłbym Sabaku
A tak na serio, to wydaje mi się, że zbliżenie objętości kontroli obu klanów jest dosyć dobrym pomysłem, bo nie widzę powodu, by reberu Sabaku było tak skrajnie silne w porównaniu do Maji.
Co do ilości kontrolowanego materiału - zamiast wzmacniać Maji osłabiłbym Sabaku

0 x
Karta Postaci <> Mechanika technik rodu Dōhito <> WT <> Kuźnia <> Dziennik młodego zabójcy
Twarda spacja:
- Jawa
- Administrator
- Ranga: Head Admin
- GG/Discord: MxPl#7094
- Multikonta: Sasame | Sumi
- Sposób działania Jishaku Ninpō przecież nie uległ zmianie i jest taki jak wcześniej. Koszt odnosi się do nadania pojedynczego znacznika na broni bez względu na jej objętość. To ile energii nas będzie kosztować sterowanie naznaczoną bronią zależy już od gabarytów. Rozumiem jednak, że przy większej ilości mniejszej broni koszty mogą być bardzo duże, więc tutaj jestem skłonny do spróbowania innego rozwiązania.
Koszt za objętość? Mógłby być, ale bez skalowania takiego, jakie ma to miejsce w reberu. W przypadku skalowania już od rangi B koszt nałożenia znacznika na niedużą broń byłby tak mały, że nawet w przypadku kilkudziesięciu sztuk namagnesowanie kosztowałoby bardzo niewiele, a przy bardziej rozwiniętej postaci zero. - Sposób podania wymiarów dla żelaznego pyłu jest analogiczny dla innych klanów. Oczywiście, przy liczeniu możemy wyłącznie posługiwać się forumowymi objętościami. Wartości w podane metrach mają przede wszystkim ułatwić zobrazowanie sobie tego, co potrafi dany poziom umiejętności, bo forumowe jednostki za wiele nie mówią.
Jeżeli obecność wymiarów w metrach wprowadza takie zamieszanie - ok, możemy je wykasować. - Patrz 4.
- Możliwe do osiągnięcia wymiary reberu żelaznego pyłu bezpośrednio wynikają z limitów objętości na danych rangach. Chcąc dać Maji wymiary takie jakie są w innych żywiołowych klanach, równie dobrze możemy wykasować, bo będą one tak duże. Jeżeli chodzi o same jednostkowe limity - wyszły one podobne do tych, które sama proponowałaś kiedyś w dziale pomysłów. Nie nazwałaś ich wtedy śmiechem na sali.
Co do sprawy samego skupienia, to musielibyśmy przedyskutować. Wzięte zostało to jako analogia dla innych reberu działających w ten sam sposób. Kontrola przedmiotów i pyłu korzysta z tej samej puli objętości, więc sytuacyjne ograniczanie jednej z tych rzeczy robi mały kłopot w liczeniu, tu przyznaję rację. Myślę, że tu jest akurat szansa do zmiany. - Z dystansem jeszcze się zastanowię, ale tutaj ogólnie bym zrównał większość podobnych do siebie klanów typu Senju, Sabaku i pewnie też Maji.
- Tutaj nie zmienione zostało wiele, ale po dłuższym zastanowieniu się doszedłem do wniosku, że można przemodelować technikę na bardziej czytelną. Zmieniłbym ją w ten sposób, że polegałaby na namagnesowaniu z przeciwnym do domyślnego ładunkiem osoby za pomocą dotyku lub wcześniej przygotowanych broni. Cel będzie przyciągać naznaczone w normalny sposób bronie. Ich prędkość bedzie zależeć od tego, jak tych broni użyjemy. Jeżeli rzucimy w normalny sposób, będą miały prędkość rzutu. Jeśli użyjemy reberu, zachowają prędkość reberu.
- Możemy dodać taką informację.
0 x
- Youmu Nanatsuki
- Postać porzucona
- Widoczny ekwipunek: Po dużej, czarnej torbie nad pośladkami - nieco na boku, rozłożony fūma shuriken na plecach, katana o czarnym wykończeniu przytroczona do lewego boku
Tylko krowa zdania nie zmienia.
1. Nie uległ zmianie, a powinien. To, że nie postulowałam o jego zmianę w poprzednim temacie nie oznacza, że nie było to do poprawki. Właściwie to nie ja powinnam zwracać uwagę w tych tematach na rzeczy do poprawki, ale to już mniejsza z tym - razem współpracujmy, aby osiągnąć coś lepszego. :>
Skalowanie pozostawiam Wam. Sama nie do końca mam pomysł jak zrobić to tak, aby koszt za drobną broń nie był niezmiernie niski, chociaż wysoko rozwinięta postać z Maji takie senbony to powinna magnesować wręcz za darmo. Co to jest taka igła dla kogoś, kto może za pomocą techniki mieć działo elektromagnetyczne. W aktualnej formie zerowe koszty są dla wielkich przedmiotów, bo te kilka procent chakry dla senbonów to wiele, ale dla Zanbatou? To jak nic.
2. Nie ma nigdzie na temat tego, że jest to tylko obrazowe. Jest to zatem częścią mechaniki i to dosyć surowej, bo wymiary drastycznie różnią się między klanami. Wymiary w metrach są doskonałe dla innych klanów, ale nie dla Maji, którzy mają już swoją uniwersalną objętość i notatkę, że 20 objętości to 1 metr sześcienny. Wystarczy sobie pomnożyć/podzielić i wyjdzie ile metrów sześciennych żelaznego piasku można kontrolować. To łatwiejsze niż zamieszanie wprowadzone przez dwie objętości nierozróżnione nawet nazewnictwem.
4. Nie rozumiem. Chcesz mi powiedzieć, że zbalansowanie objętości na danych rangach do poziomu innych klanów jest nierozsądne, bo byłyby to zbyt duże objętości? Zatem wychodzi na to, że inne klany mają zbyt wiele objętości materiału, który mogą kontrolować. A Maji są klanem żywiołowym, bo Jiton to nie magiczna właściwość, a żywioł tworzony z dwóch składowych.
W poprzednim temacie ktoś mówił, że dwa duże shurikeny to nie jest mało. Ja pisałam, że to z pewnością nie jest dużo. Nie pamiętam, abym pisała, że to doskonała opcja i zgadzała się, zresztą z tego tematu wycofałam się bardzo szybko, bo zrobił się on niepotrzebnie nacechowany emocjami, głównie negatywnymi i wiele spraw, o których napisać chciałam, nie napisałam, uważając, że przy nadchodzącym reworku zostaną one przez Was wykryte i poprawione. Nie mam pretensji, że nie zostały, bo jeżeli ktoś nie gra tym klanem, to wiele błędów nie zauważy i tutaj przychodzę ja oraz dział pomysłów.
Skupienie jest naprawdę pomysłem nietrafionym i czuć na kilometr, że jest to mechanika innego klanu, która w Maji zgrzyta. Raczej nie pomylę się pisząc, że Maji spośród żywiołowych klanów jest tym, który chakry wykorzystuje najwięcej. Ma też najsztywniejsze ramy możliwości, bo, tak jak mówiłeś, wymiary w metrach są obrazowe, a objętość Maji jest konkretną jednostką. Dodatkowe ograniczenie poprzez 1/3 objętości sprawia, że najbardziej użyteczna technika z żelaznego piachu jest jednocześnie najbardziej ryzykowną pod względem opłacalności jej użycia. A raczej nie ma sensu używać czegoś, co jest nieopłacalne, a szczególnie w klanie, który jest wyjątkowo kosztowny pod względem chakry.
5. Wyrównanie wszystkich klanów to nie jest opcja dobra, ale balans nadany Shotonowi, Mokutonowi, Hyoutonowi pod względem szybkości, a wytrzymałości podoba mi się i sprawę zasięgów widziałabym w podobnym wydaniu. Bardziej chodzi mi o zbliżenie do siebie klanów żywiołowych pod względem zasięgów, niż wyrównanie ich. Aktualnie naprawdę nie rozumiem w czym może być Maji lepszy. Sabaku w każdej kategorii bije ich o głowę. Nie wiem czy dokładnie jest tak z innymi klanami, ale że mechanika Maji była tworzona na podstawie mechaniki Sabaku, to porównywałam akurat te dwa klany. Tak czy inaczej - przepaść jest gigantyczna i nie ma standardowego zabiegu z balansu - plusów i minusów. Maji w porównaniu z Sabaku ma same minusy.
6. Podoba mi się ta opcja.
Dziękuję za odpowiedź!
1. Nie uległ zmianie, a powinien. To, że nie postulowałam o jego zmianę w poprzednim temacie nie oznacza, że nie było to do poprawki. Właściwie to nie ja powinnam zwracać uwagę w tych tematach na rzeczy do poprawki, ale to już mniejsza z tym - razem współpracujmy, aby osiągnąć coś lepszego. :>
Skalowanie pozostawiam Wam. Sama nie do końca mam pomysł jak zrobić to tak, aby koszt za drobną broń nie był niezmiernie niski, chociaż wysoko rozwinięta postać z Maji takie senbony to powinna magnesować wręcz za darmo. Co to jest taka igła dla kogoś, kto może za pomocą techniki mieć działo elektromagnetyczne. W aktualnej formie zerowe koszty są dla wielkich przedmiotów, bo te kilka procent chakry dla senbonów to wiele, ale dla Zanbatou? To jak nic.
2. Nie ma nigdzie na temat tego, że jest to tylko obrazowe. Jest to zatem częścią mechaniki i to dosyć surowej, bo wymiary drastycznie różnią się między klanami. Wymiary w metrach są doskonałe dla innych klanów, ale nie dla Maji, którzy mają już swoją uniwersalną objętość i notatkę, że 20 objętości to 1 metr sześcienny. Wystarczy sobie pomnożyć/podzielić i wyjdzie ile metrów sześciennych żelaznego piasku można kontrolować. To łatwiejsze niż zamieszanie wprowadzone przez dwie objętości nierozróżnione nawet nazewnictwem.
4. Nie rozumiem. Chcesz mi powiedzieć, że zbalansowanie objętości na danych rangach do poziomu innych klanów jest nierozsądne, bo byłyby to zbyt duże objętości? Zatem wychodzi na to, że inne klany mają zbyt wiele objętości materiału, który mogą kontrolować. A Maji są klanem żywiołowym, bo Jiton to nie magiczna właściwość, a żywioł tworzony z dwóch składowych.
W poprzednim temacie ktoś mówił, że dwa duże shurikeny to nie jest mało. Ja pisałam, że to z pewnością nie jest dużo. Nie pamiętam, abym pisała, że to doskonała opcja i zgadzała się, zresztą z tego tematu wycofałam się bardzo szybko, bo zrobił się on niepotrzebnie nacechowany emocjami, głównie negatywnymi i wiele spraw, o których napisać chciałam, nie napisałam, uważając, że przy nadchodzącym reworku zostaną one przez Was wykryte i poprawione. Nie mam pretensji, że nie zostały, bo jeżeli ktoś nie gra tym klanem, to wiele błędów nie zauważy i tutaj przychodzę ja oraz dział pomysłów.
Skupienie jest naprawdę pomysłem nietrafionym i czuć na kilometr, że jest to mechanika innego klanu, która w Maji zgrzyta. Raczej nie pomylę się pisząc, że Maji spośród żywiołowych klanów jest tym, który chakry wykorzystuje najwięcej. Ma też najsztywniejsze ramy możliwości, bo, tak jak mówiłeś, wymiary w metrach są obrazowe, a objętość Maji jest konkretną jednostką. Dodatkowe ograniczenie poprzez 1/3 objętości sprawia, że najbardziej użyteczna technika z żelaznego piachu jest jednocześnie najbardziej ryzykowną pod względem opłacalności jej użycia. A raczej nie ma sensu używać czegoś, co jest nieopłacalne, a szczególnie w klanie, który jest wyjątkowo kosztowny pod względem chakry.
5. Wyrównanie wszystkich klanów to nie jest opcja dobra, ale balans nadany Shotonowi, Mokutonowi, Hyoutonowi pod względem szybkości, a wytrzymałości podoba mi się i sprawę zasięgów widziałabym w podobnym wydaniu. Bardziej chodzi mi o zbliżenie do siebie klanów żywiołowych pod względem zasięgów, niż wyrównanie ich. Aktualnie naprawdę nie rozumiem w czym może być Maji lepszy. Sabaku w każdej kategorii bije ich o głowę. Nie wiem czy dokładnie jest tak z innymi klanami, ale że mechanika Maji była tworzona na podstawie mechaniki Sabaku, to porównywałam akurat te dwa klany. Tak czy inaczej - przepaść jest gigantyczna i nie ma standardowego zabiegu z balansu - plusów i minusów. Maji w porównaniu z Sabaku ma same minusy.
6. Podoba mi się ta opcja.
Dziękuję za odpowiedź!
0 x

☾ | Youmu Nanatsuki | ☽
-
- Support
1. Może koszt za objętość, przy wprowadzeniu jednocześnie minimalnej wartości? Czyli wprowadzenie kosztu za x objętości dla każdej KC oraz minimalnego % który będziemy musieli wydać, nawet jeśli będziemy magnetyzować tylko jeden senbon.
2. Jednostka "objętości" jest ogólnie przyjęta na forum do wszystkiego i myślę że przerobienie metrów na objętość jest odpowiednim posunięciem, z pozostawieniem notki w opisie klanu że bodajże 200 objętości to 10 m^3 (?).
4. Wartości bez skupienia wszędzie wynoszą 1/3 pełnego zasięgu, niezależnie od rodzaju KG, jednak zauważam dysonans, gdzie rozmiary Maji na randze B są mniejsze niż rozmiary Sabaku na randze D. Optowałbym więc za podniesieniem tych wartości - ale nie tak wielkim, bo mimo wszystko, przynajmniej według mnie, Maji są bardziej "półdystansowi" niż "dystansowi".
I "rozmiary" przerobiłbym na objętość, ale to już swoją drogą.
5. Same minusy Maji wynikają chyba bardziej z siły Sabaku niż słabości żelazików. Mniejsze zasięgi, te same koszty i te same statystyki powinny być w jakiś sposób zbalansowane. Chyba.
Może podniesienie wytrzymałości żelaznego piasku o poziom, 40 punktów? Sporo, ale pozwoli to wtedy o wiele lepiej korzystać z technik w odległościach zwarcie/półdystans, nawet bez skupienia.
6. Podbijam.
2. Jednostka "objętości" jest ogólnie przyjęta na forum do wszystkiego i myślę że przerobienie metrów na objętość jest odpowiednim posunięciem, z pozostawieniem notki w opisie klanu że bodajże 200 objętości to 10 m^3 (?).
4. Wartości bez skupienia wszędzie wynoszą 1/3 pełnego zasięgu, niezależnie od rodzaju KG, jednak zauważam dysonans, gdzie rozmiary Maji na randze B są mniejsze niż rozmiary Sabaku na randze D. Optowałbym więc za podniesieniem tych wartości - ale nie tak wielkim, bo mimo wszystko, przynajmniej według mnie, Maji są bardziej "półdystansowi" niż "dystansowi".
I "rozmiary" przerobiłbym na objętość, ale to już swoją drogą.
5. Same minusy Maji wynikają chyba bardziej z siły Sabaku niż słabości żelazików. Mniejsze zasięgi, te same koszty i te same statystyki powinny być w jakiś sposób zbalansowane. Chyba.
Może podniesienie wytrzymałości żelaznego piasku o poziom, 40 punktów? Sporo, ale pozwoli to wtedy o wiele lepiej korzystać z technik w odległościach zwarcie/półdystans, nawet bez skupienia.
6. Podbijam.
0 x
- Obi Wan Nerobi
- Aktualna postać: Kisuke
1. Jushaku ninpo powinno zostać jak jest, ponieważ nie mamy tutaj do czynienia z kontrolą broni, tylko z nadaniem jej ładunku, a ten nadajemy od sztuki, a nie im większa broń tym większy ładunek (pewnie tak powinno być wg fizyki, ale tutaj mi się wydaje nieistotną komplikacją). Poza tym dawanie ustalonego kosztu za ustaloną objętość zmusiłoby do każdorazowego dzielenia kosztu za każdym razem gdy chcielibyśmy namagnesować przedmiot o innej objętości, wychodziłyby jakieś niestworzone rzeczy itd. Magnesujesz od sztuki, a czy Twoje reberu będzie w stanie to podnieść to inna broszka.
2. Czy tu chodzi tylko o te określenia w metrach długość/szerokość/wysokość przy opisie reberu? Bo nie pamiętam gdzie to jeszcze występuje. Nie chcesz to nie musisz po prostu na nie patrzyć lol, ja jako MG znajdowałbym bardzo przydatne to, że mogę sobie wyobrazić czy na danym reberu 510 objętości piachu to będzie pięcio- czy może trzymetrowa figura czy może jeszcze jakaś inna. To daje ogólne pojęcie dla tych, którzy nie mają tego w głowie i właśnie zwalnia z liczenia tych, którzy nie chcą tego robić za każdym razem. To pomoc.
3 i 4 i 5. Tutaj chodziło głównie o możliwość maji przejmowania broni, które są w ekwipunku przeciwnika. Pod tym względem mają ogromną przewagę nad możliwościami Sabaku, których piach zawsze musi dotrzeć do przeciwnika. Tutaj swoją broń masz niejednokrotnie tuż przy ciele oponenta i nie będziemy dawać możliwości większej kontroli w tym zakresie niż to obecnie jest.
6. To co Ocir
Ogólnie to mamy chyba po prostu odmienną wizję działania tego klanu. Ja uważam że przez kontrolę broni i w ogóle ekwipunku wroga Maji to totalny OPek, tylko nikt nie miał okazji tak na dobre nimi zagrać. Po drugie musisz się zdecydować, czy chcesz ich porównywać do Sabaku czy nie. Bo najpierw narzekałaś że są zrobieni tak samo, a gdy jest wygodniej to wytykasz jakie to oni mają zasięgi i możliwości. Oba klany posługują się piachem, ale ich umiejętności są imo diametralnie różne.
2. Czy tu chodzi tylko o te określenia w metrach długość/szerokość/wysokość przy opisie reberu? Bo nie pamiętam gdzie to jeszcze występuje. Nie chcesz to nie musisz po prostu na nie patrzyć lol, ja jako MG znajdowałbym bardzo przydatne to, że mogę sobie wyobrazić czy na danym reberu 510 objętości piachu to będzie pięcio- czy może trzymetrowa figura czy może jeszcze jakaś inna. To daje ogólne pojęcie dla tych, którzy nie mają tego w głowie i właśnie zwalnia z liczenia tych, którzy nie chcą tego robić za każdym razem. To pomoc.
3 i 4 i 5. Tutaj chodziło głównie o możliwość maji przejmowania broni, które są w ekwipunku przeciwnika. Pod tym względem mają ogromną przewagę nad możliwościami Sabaku, których piach zawsze musi dotrzeć do przeciwnika. Tutaj swoją broń masz niejednokrotnie tuż przy ciele oponenta i nie będziemy dawać możliwości większej kontroli w tym zakresie niż to obecnie jest.
6. To co Ocir
Ogólnie to mamy chyba po prostu odmienną wizję działania tego klanu. Ja uważam że przez kontrolę broni i w ogóle ekwipunku wroga Maji to totalny OPek, tylko nikt nie miał okazji tak na dobre nimi zagrać. Po drugie musisz się zdecydować, czy chcesz ich porównywać do Sabaku czy nie. Bo najpierw narzekałaś że są zrobieni tak samo, a gdy jest wygodniej to wytykasz jakie to oni mają zasięgi i możliwości. Oba klany posługują się piachem, ale ich umiejętności są imo diametralnie różne.
0 x
- Youmu Nanatsuki
- Postać porzucona
Paths:
1. Tak, minimalny koszt powinien zostać dodany. Racja.
4. Zasięgu, ale tutaj mowa o objętości. To czy klan jest dystansowy, czy półdystansowy wyznaczają jego mocne strony i słabe. Według mnie Maji powinni być półdystansowi, zatem mieć sporą siłę na średnim zasięgu. Jednak mają słabą siłę na małym zasięgu co w porównaniu do Sabaku, którzy mają ogromną siłę na bardzo dużym zasięgu wypada niezmiernie blado.
5. Problem leży po obu stronach. Sabaku są trochę za silni, a Maji trochę za słabi. Wydaje mi się, że nie tyle sami Sabaku muszą zostać drastycznie znerfieni, bo nie chodzi o Sabaku. Można ich osłabić ale można też zbuffować Maji. Albo obie rzeczy jednocześnie. Zależy w którą stronę jest wyznaczany balans. Aktualnie jest przepaść, a nie balans.
TwoFace:
1. W WT bazujemy na prawach fizyki, które muszą być wyszukiwane i studiowane przez kilka osób, a teraz nagle fizyka nie ma znaczenia. Wybiórcze to podejście. Można to bardzo prosto zrobić - za jedno użycie możesz namagnesować broń o X objętości. I teraz możesz sobie to podzielić na 10 senbonów albo na 5 senbonów i shuriken, albo na jeden duży shuriken. Bez dzielenia na pojedyncze przedmioty - użycie to pula, z której korzystasz. To niweluje problem ułamków procentów, pozwala zachować jakąś logikę w namagnesowaniu i nie jest zupełnie nieograniczonym "5 przedmiotów".
2. Nie, tutaj chodzi o to, że podczas kontroli piachu najistotniejsza jest objętość, bo wpływa i na piach, i na broń, i wyznacza ile możemy kontrolować ich jednocześnie. Piach jest podawany w metrach, broń w objętości. Zatem przelicza się jedno na drugie. Te metry są okej, ale jako takie uzmysłowienie. Tutaj są wpisane w reberu, zatem nie są żadną informacją, a ograniczeniem. Już jest wpis, że 20 objętości to 1 metr sześcienny, więc po co to gmatwanie i teraz przełożenie na odwrót - ileś tam metrów sześciennych kontroli i przeliczaj to w drugą stronę - ile to jest objętości. Ja sobie mogę nie patrzeć na wiele rzeczy, bo rozumiem jak to działa, ale jest to mylące i niepotrzebnie komplikujące.
3. Broń, która jest w ekwipunku przeciwnika? A jak mam ją namagnesować skoro może mieć tam 25 senbonów, 10 shurikenów, 5 kunaiów i 25 makibishi. To 65 przedmiotów, czyli 13 użyć Jushaku. I jest to opcja dostępna dopiero od rangi B. Więc na randze B mogę namagnesować mu ekwipunek jak jest w zasięgu 7 metrów i zemdleć z braku chakry. Może nie każdy ma tyle ekwipunku ze sobą, ale magnesuję każde żelastwo w okolicy, zatem w jakimś domu, karczmie czy u boku towarzysza jest to jak samobójstwo. Jeżeli chodzi Ci o namagnesowanie broni, którą trzyma, to jest to jakiś sposób, ale najpierw trzeba tą broń samemu trafić namagnesowanym żelastwem, a później na tym śmiesznym zasięgu reberu siłować się z nim. Tylko to zakłada walkę z jakimś bukiuserem. W innych przypadkach, a więc zdecydowanej większości, przejmowanie ekwipunku nie ma jak wystąpić, bo jedyny ekwipunek, to ten ciskany w nas, z którego korzystają i to rzadko. Czyli na dłuższą metę ta wspaniała zdolność jest useless. Swoją broń tuż przy ciele przeciwnika mam tylko wtedy, gdy najpierw przemierzy tę trasę ode mnie, do niego. Już łatwiej przemieścić piasek, który jest po prostu piaskiem z prędkością mojego ekwipunku, niż jakiś kunai, który nie opłaca mi się po prostu zbliżać do przeciwnika, gdy mogę go wystrzelić w niego. Czyli ostatecznie żadna to przewaga.
Kontrola broni to właśnie ta moc Maji. Tak, ona musi być silna, bo jest ona właściwie połową klanu. Tylko kontrola jest silna tylko w teorii. W praktyce mechanika ogranicza tak objętości i zasięgi, a techniki wymuszają ogromne koszta chakry, że kontrola ostatecznie jest słaba i wymagająca zaskoczenia, by jakkolwiek pozostać skuteczną.
Czego nie rozumiesz w porównywaniu ich skoro ich mechanika jest jednakowa? Narzekam, bo wolałabym inną, ale skoro jest ta, a proszenie o zmianę mechaniki to z pewnością zbyt wiele, a szczególnie przy założeniu, że klan po reworku jest już doszlifowanym diamencikiem, to uznałam, że zagram w tę grę i porównam ich na bazie mechaniki, która według Was jest właściwa. Gdyby mieli inne mechaniki, to jaki byłby sens porównywania ich? Chcę inną, ale pogodziłam się, że pozostanie ta, więc teraz chcę sprawiedliwości w tej mechanice.
Oba klany posługują się piachem i ich umiejętności są różne w teoretycznym założeniu. W praktyce Sabaku może mieć identyczne techniki jak Maji, a nawet ma, chociaż na mniejszą skalę. Za to Maji nie ma takich technik, a dział WT jasno wyraża się na temat tworzenia technik będących wręcz kopią zdolności innych klanów. Zatem nie działa to w obie strony. Mówię tutaj wyłącznie o żelaznym piachu w porównaniu do piasku czy złotego pyłu.
My ramble
1. Tak, minimalny koszt powinien zostać dodany. Racja.
4. Zasięgu, ale tutaj mowa o objętości. To czy klan jest dystansowy, czy półdystansowy wyznaczają jego mocne strony i słabe. Według mnie Maji powinni być półdystansowi, zatem mieć sporą siłę na średnim zasięgu. Jednak mają słabą siłę na małym zasięgu co w porównaniu do Sabaku, którzy mają ogromną siłę na bardzo dużym zasięgu wypada niezmiernie blado.
5. Problem leży po obu stronach. Sabaku są trochę za silni, a Maji trochę za słabi. Wydaje mi się, że nie tyle sami Sabaku muszą zostać drastycznie znerfieni, bo nie chodzi o Sabaku. Można ich osłabić ale można też zbuffować Maji. Albo obie rzeczy jednocześnie. Zależy w którą stronę jest wyznaczany balans. Aktualnie jest przepaść, a nie balans.
TwoFace:
1. W WT bazujemy na prawach fizyki, które muszą być wyszukiwane i studiowane przez kilka osób, a teraz nagle fizyka nie ma znaczenia. Wybiórcze to podejście. Można to bardzo prosto zrobić - za jedno użycie możesz namagnesować broń o X objętości. I teraz możesz sobie to podzielić na 10 senbonów albo na 5 senbonów i shuriken, albo na jeden duży shuriken. Bez dzielenia na pojedyncze przedmioty - użycie to pula, z której korzystasz. To niweluje problem ułamków procentów, pozwala zachować jakąś logikę w namagnesowaniu i nie jest zupełnie nieograniczonym "5 przedmiotów".
2. Nie, tutaj chodzi o to, że podczas kontroli piachu najistotniejsza jest objętość, bo wpływa i na piach, i na broń, i wyznacza ile możemy kontrolować ich jednocześnie. Piach jest podawany w metrach, broń w objętości. Zatem przelicza się jedno na drugie. Te metry są okej, ale jako takie uzmysłowienie. Tutaj są wpisane w reberu, zatem nie są żadną informacją, a ograniczeniem. Już jest wpis, że 20 objętości to 1 metr sześcienny, więc po co to gmatwanie i teraz przełożenie na odwrót - ileś tam metrów sześciennych kontroli i przeliczaj to w drugą stronę - ile to jest objętości. Ja sobie mogę nie patrzeć na wiele rzeczy, bo rozumiem jak to działa, ale jest to mylące i niepotrzebnie komplikujące.
3. Broń, która jest w ekwipunku przeciwnika? A jak mam ją namagnesować skoro może mieć tam 25 senbonów, 10 shurikenów, 5 kunaiów i 25 makibishi. To 65 przedmiotów, czyli 13 użyć Jushaku. I jest to opcja dostępna dopiero od rangi B. Więc na randze B mogę namagnesować mu ekwipunek jak jest w zasięgu 7 metrów i zemdleć z braku chakry. Może nie każdy ma tyle ekwipunku ze sobą, ale magnesuję każde żelastwo w okolicy, zatem w jakimś domu, karczmie czy u boku towarzysza jest to jak samobójstwo. Jeżeli chodzi Ci o namagnesowanie broni, którą trzyma, to jest to jakiś sposób, ale najpierw trzeba tą broń samemu trafić namagnesowanym żelastwem, a później na tym śmiesznym zasięgu reberu siłować się z nim. Tylko to zakłada walkę z jakimś bukiuserem. W innych przypadkach, a więc zdecydowanej większości, przejmowanie ekwipunku nie ma jak wystąpić, bo jedyny ekwipunek, to ten ciskany w nas, z którego korzystają i to rzadko. Czyli na dłuższą metę ta wspaniała zdolność jest useless. Swoją broń tuż przy ciele przeciwnika mam tylko wtedy, gdy najpierw przemierzy tę trasę ode mnie, do niego. Już łatwiej przemieścić piasek, który jest po prostu piaskiem z prędkością mojego ekwipunku, niż jakiś kunai, który nie opłaca mi się po prostu zbliżać do przeciwnika, gdy mogę go wystrzelić w niego. Czyli ostatecznie żadna to przewaga.
Kontrola broni to właśnie ta moc Maji. Tak, ona musi być silna, bo jest ona właściwie połową klanu. Tylko kontrola jest silna tylko w teorii. W praktyce mechanika ogranicza tak objętości i zasięgi, a techniki wymuszają ogromne koszta chakry, że kontrola ostatecznie jest słaba i wymagająca zaskoczenia, by jakkolwiek pozostać skuteczną.
Czego nie rozumiesz w porównywaniu ich skoro ich mechanika jest jednakowa? Narzekam, bo wolałabym inną, ale skoro jest ta, a proszenie o zmianę mechaniki to z pewnością zbyt wiele, a szczególnie przy założeniu, że klan po reworku jest już doszlifowanym diamencikiem, to uznałam, że zagram w tę grę i porównam ich na bazie mechaniki, która według Was jest właściwa. Gdyby mieli inne mechaniki, to jaki byłby sens porównywania ich? Chcę inną, ale pogodziłam się, że pozostanie ta, więc teraz chcę sprawiedliwości w tej mechanice.
Oba klany posługują się piachem i ich umiejętności są różne w teoretycznym założeniu. W praktyce Sabaku może mieć identyczne techniki jak Maji, a nawet ma, chociaż na mniejszą skalę. Za to Maji nie ma takich technik, a dział WT jasno wyraża się na temat tworzenia technik będących wręcz kopią zdolności innych klanów. Zatem nie działa to w obie strony. Mówię tutaj wyłącznie o żelaznym piachu w porównaniu do piasku czy złotego pyłu.
My ramble
I na sam koniec dodam, że ciężko pewnie patrzeć na mój temat i moje postulaty bez odczucia, że staram się buffować swój klan. Tak, staram się to zrobić, ale w rozsądnych granicach. Proszę nie skreślać moich próśb przez to, że Maji staną się silniejsi. Ich słabość jest najbardziej odczuwalna dla graczy Maji, a właściwie jestem jedyna w tym klanie z naprawdę aktywnych osób. Kenshi zakładał, że Maji mogą kontrolować nieskończoną ilość przedmiotów, a ogranicza ich tylko wielkość żelastwa. XD Pomijam, że nie zauważył błędów, które zostały poprawione po moim ostatnim temacie. Odnoszę wrażenie, że tylko mi zależy na tych buffach i poniekąd jestem w starciu ja vs administracja, bo innych graczy zwyczajnie nie interesuje czy Maji będą zbalansowani, czy nie. Niektórym może ich słabość być na rękę i ja to rozumiem - sama nie wypowiadam się w innych tematach. Na swoje usprawiedliwienie dodam, że tak w poprzednim, jak i w tym temacie proponuję również nerfy.
0 x

☾ | Youmu Nanatsuki | ☽
- Obi Wan Nerobi
- Aktualna postać: Kisuke
Podsumowując temat, to jedyne co bym zmienił to rzeczywiście to jushaku ninpo. Określił koszt za namagnesowanie danej objętości a nie ilości itemków, tylko teraz ile za ten koszt D? Rzucam 70 na baita, jako max z reberu D na którym znajduje się ta technika. W sumie głupio byłoby gdybyśmy mogli magnesować więcej niż pozwala nam dane reberu, więc tak. Oczywiście mając większe możliwości na wyższych rangach można by magnesować przedmioty o większej objętości za proporcjonalnie większy koszt, aczkolwiek minimalny to połowa kosztu techniki, nawet przy magnesowaniu jednego senbona. Tak bym to rozwiązał.
0 x
Po przeczytaniu wszystkich postów i krótkiej rozkminie zgadzam się z panią Youmu. Nie są to drastyczne zmiany, a poprawią grę "tymi gorszymi sabaku".
0 x
- Sans
- Administrator
- Wiek postaci: 8
- Multikonta: Yuki Hoshi; Uchiha Hiromi; Papyrus
- Pomyślałam, pokminiłam, policzyłam. Można ustalić minimalny koszt 1/2 techniki nawet za 1 przedmiot. I tak.... 70 objętości za koszt techniki wydaje się fair. Daje nam to (zakładając namagnesowanie tylko jednego typu broni na raz dla ułatwienia i zobrazowania, plus liczyłam tylko na broniach miotanych, nie chciałam wchodzić w miecze i inne) 7 trójkunai, 11 kunai, 14 kwadratowych shurikenów, 35 shurikenów i... 280 senbonów. Wszystko spoko oprócz tego ostatniego. Dlatego zrobiłabym tak: dała te 70 objętości i ew. zmieniła objętośc senbonów, albo dała ograniczenie do np. 70 przedmiotów maksymalnie. To na randze D oczywiście. Można tez pomyśleć o jakichś większych kosztach za te większe objętości przy opanowanej klanówce wyżej.
- Przeliczaliśmy m3 na objętość forumową, można kożystać albo z tego, albo z tego. Metry są podane dla ułatwienia dla MG, oraz żeby łatwiej było sobie wszystko wyobrazić, tak jak to już panowie pisali. Imo tutaj nie ma co zmieniać.
- Dla udowodnienia np. ranga B pozwala na kontrolę 310 objętości forumowych piasku/broni. 1m3 żelaznego piasku to 20 objętości forumowych. 310/20=15.5. Maksymalne wymiary żelaznego piasku to po 2,5m w każdą z trzech wielkości. 2,5*2,5*2,5=15,625.
- Nikt nie usunie 1/3 objętości przy braku skupienia, bo tak jest wszędzie. Można też pomyśleć, czy objętość forumową, jaką Maji może kontrolować na danej randze nie zastosować tylko do broni, a żelazny piach określić osobno z normalnymi wymiarami, bo zgadzam się, że te, którymi może operować, są śmiesznie niskie. I wtedy albo jedno albo drugie. A jak oba no to jazda do mechaniki ze skupieniem. To mi się wydaje fair, ale co na to reszta to już nie wiem.
- Tu faktycznie zostały użyte progi zaproponowane przez Ciebie.
- Zasięgi Sabaku są obrzydliwie duże, tu się zgodzę. Sama widziałabym, by cos tu podziałać, bo przepaść pomiędzy tym, a resztą KG jest ogromna, a przy Maji to już w ogóle.
- Skoro Ocir wyjaśnił jak widziałby opis tej techniki to do przemodelowania i spoko.
- Totalnie trzeba dodać.
0 x

- Youmu Nanatsuki
- Postać porzucona
1. Ograniczenie ilości kontrolowanych przedmiotów zabiłoby prawdopodobnie ostatnią mocną stronę Maji, którą jest spam. Tak, jak w Kami. Rzeczywiście 280 senbonów przy 35 shurikenach to drastyczna dysproporcja, która uwidacznia bardziej błędną objętość igiełek, niż zbyt dużą moc reberu. Co do samego 70 objętości... niby całkiem dobre rozwiązanie, ale niekoniecznie zawsze Maji korzysta z wszystkiego, co namagnesował. Jednak głównym problemem jest nierówne "mnożenie", gdy potrzebujemy więcej niż 70 objętości, bo przedmiot ma, załóżmy, 90 objętości. Dwa użycia techniki, by móc namagnesować jeden, spory przedmiot, a reszta idzie w losową utylizację albo po prostu zostaje zmarnowane. Sama do końca nie wiem jak to rozwiązać. Myślałam o tym, aby był koszt za, powiedzmy, 10 objętości, który by się mnożyło w zależności od potrzeby. I to wtedy niweluje jakieś nadmiary "objętości" i tracenie chakry, bo Maji to i tak chakrożerny klan. Nie powoduje też takiej sytuacji, że brakuje nam 5 objętości albo 10 i musimy dostać dodatkowe 60+ objętości, za które trzeba zapłacić. Tylko problemem jest skalowanie tego z KC, bo to będą raczej wyjątkowo niskie koszta. Za 10 objętości to przy randze A już byłyby pewnie ułamki procentów. Jakby jakoś to wymyślić lepiej, to byłoby, moim zdaniem, bardzo sprawiedliwe rozwiązanie.
2. Tak, wiem i rozumiem. Ale żeby to zrozumieć, to musiałam sobie przeliczyć objętość na metry sześcienne. Głównie problematyczne jest to, gdy korzysta się jednocześnie z namagnesowanych przedmiotów i żelaznego piachu.
3. Nie do końca rozumiem o co Ci chodzi. Mogłabyś nieco jaśniej wytłumaczyć, bo nie chcę dyskutować, jak nie jestem pewna czy dobrze zrozumiałam. XD Chcesz objętość dać tylko przy kontroli przedmiotów, a żelazny piach odjąć od objętości i dać mu większe wymiary wraz z ograniczeniem do 1/3 ich przy braku skupienia, ale w zamian można byłoby tylko kontrolować jedno lub drugie? Czy że bez tego 1/3, które zaczyna dopiero działać, gdy kontrolujemy i piasek, i przedmioty? Jeżeli opcja druga, to mi się to bardzo podoba, bo jest to znacznym buffem dla Maji, który sprawia, że te objętości i wymiary nie będą tak boleć przy innych bolączkach klanu, czyli głównie zasięgu i wykorzystaniu chakry.
PS Yuki "Przeliczaliśmy m3 na objętość forumową, można kożystać albo z tego, albo z tego." Mała gafa, najpierw nie zwróciłam nawet uwagi. XD
2. Tak, wiem i rozumiem. Ale żeby to zrozumieć, to musiałam sobie przeliczyć objętość na metry sześcienne. Głównie problematyczne jest to, gdy korzysta się jednocześnie z namagnesowanych przedmiotów i żelaznego piachu.
3. Nie do końca rozumiem o co Ci chodzi. Mogłabyś nieco jaśniej wytłumaczyć, bo nie chcę dyskutować, jak nie jestem pewna czy dobrze zrozumiałam. XD Chcesz objętość dać tylko przy kontroli przedmiotów, a żelazny piach odjąć od objętości i dać mu większe wymiary wraz z ograniczeniem do 1/3 ich przy braku skupienia, ale w zamian można byłoby tylko kontrolować jedno lub drugie? Czy że bez tego 1/3, które zaczyna dopiero działać, gdy kontrolujemy i piasek, i przedmioty? Jeżeli opcja druga, to mi się to bardzo podoba, bo jest to znacznym buffem dla Maji, który sprawia, że te objętości i wymiary nie będą tak boleć przy innych bolączkach klanu, czyli głównie zasięgu i wykorzystaniu chakry.
PS Yuki "Przeliczaliśmy m3 na objętość forumową, można kożystać albo z tego, albo z tego." Mała gafa, najpierw nie zwróciłam nawet uwagi. XD
0 x

☾ | Youmu Nanatsuki | ☽
- Sans
- Administrator
- Wiek postaci: 8
- Multikonta: Yuki Hoshi; Uchiha Hiromi; Papyrus
Co do 3. to myślałam o tym, by te 310 objętości, które jest wpisane w reberu, tyczyło się tylko magnesowania broni i innych metalowych obiektów; by kontrola żelaznego piasku się w to nie wliczała, no bo po przeliczeniu całej tej objętości by osiągnąć max. wymiary po 2,5 m to jest śmieszne po prostu. Zwiększyłabym te wymiary tak jak zasięgi kontrolowania żelaznego piasku - ale by tyczyły się tylko tego, a nie kontroli namagnesowanej broni. I widziałabym to tak, że używałoby się albo jednego albo drugiego. A jeśli chciałoby się użyć tego i tego jednocześnie to wiadomo - nie przy pełnym skupieniu i wtedy ładnie by wchodziła mechanika "braku skupienia". Tak bym to widziała. No ale nie wiem co na to panowie techniczni
PS. Omg. xD

PS. Omg. xD

0 x

- Youmu Nanatsuki
- Postać porzucona
Właściwie podoba mi się takie rozwiązanie. Tylko jeszcze ostatni raz dopytam - w przypadku korzystania z obu wchodzi z przymusu "bez skupienia" i nie można być jakby skupionym na obu kontrolach, prawda? Jeżeli tak, to jestem za, bo dziwne byłoby skupianie się i na piasku, i na żelastwie.
0 x

☾ | Youmu Nanatsuki | ☽
- Jawa
- Administrator
- Ranga: Head Admin
- GG/Discord: MxPl#7094
- Multikonta: Sasame | Sumi
1. Choć kontrola namagnesowanych obiektów oraz żelaznego pyłu odnosi się do tej samej umiejętności, to jednak limity ich objętości zostały rozdzielone żeby poprawić grywalność klanu. Notka 6.
2. Rozbicie kosztu Jishaku Ninpō na każde 20 objętości. Przy okazji mała zmiana limitu kontrolowanych objętości na wielokrotności 80 żeby ułatwić funkcjonowanie tej techniki, która jest podstawą dla klanu.
3. Całkowita zmiana Jiton: Jakuhō no Sōjin.
4. Zmiana objętości żelaznego pyłu na te analogiczne do pozostałych reberu (jednak z obniżeniem rang).
5. Na ten moment zmiana objętości Senbonów na 0,5, ale wartości przy innych broniach zostaną zweryfikowane/poprawione, ponieważ pojawiają się nieścisłości, na co uwagę zwróciła Youmu.
Samych dystansów w tym momencie nie ruszam, ponieważ tutaj lepiej zająć się sprawą zasięgów globalnie, a obecnie co do tego jeszcze brak konkretnych ustaleń. Być może pojawią się w przyszłości też jakieś małe zmiany samych objętości żelaznego pyłu przy okazji ogólnych poprawkach Reberu - aktualna gradacja wymiarów jest jakaś dziwna.
2. Rozbicie kosztu Jishaku Ninpō na każde 20 objętości. Przy okazji mała zmiana limitu kontrolowanych objętości na wielokrotności 80 żeby ułatwić funkcjonowanie tej techniki, która jest podstawą dla klanu.
3. Całkowita zmiana Jiton: Jakuhō no Sōjin.
4. Zmiana objętości żelaznego pyłu na te analogiczne do pozostałych reberu (jednak z obniżeniem rang).
5. Na ten moment zmiana objętości Senbonów na 0,5, ale wartości przy innych broniach zostaną zweryfikowane/poprawione, ponieważ pojawiają się nieścisłości, na co uwagę zwróciła Youmu.
Samych dystansów w tym momencie nie ruszam, ponieważ tutaj lepiej zająć się sprawą zasięgów globalnie, a obecnie co do tego jeszcze brak konkretnych ustaleń. Być może pojawią się w przyszłości też jakieś małe zmiany samych objętości żelaznego pyłu przy okazji ogólnych poprawkach Reberu - aktualna gradacja wymiarów jest jakaś dziwna.

- Nazwa
- Jishaku Ninpō
- Ranga
- D
- Pieczęci
- Brak
- Zasięg Max.
- Bezpośredni | Po osiągnięciu rangi B zasięg równy zasięgowi pola magnetycznego
- Koszt E: 1,75% | D: 1,5% | C: 1,25% | B: 1% | A: 0,75% | S: 0,5% | S+: 0,25 (20 jednostek objętości)
- Dodatkowe Maji musi widzieć dany przedmiot i musi być on metalowy w całości/większości. Maksymalny limit namagnesowanych przedmiotów ograniczony jest przez limit opanowanego przez Maji Reberu.
- Opis Podstawowa technika klanu Maji. Dzięki niej możliwe jest namagnesowanie przedmiotów i tym samym uzyskanie nad nimi pełnej kontroli. Nie trzeba składać żadnych pieczęci, wystarczy odrobina chakry. Przedmioty oczywiście muszą być w większości metalowe, by technika mogła zadziałać. Wszelkiego rodzaju bronie białe pokroju mieczy, kunai, shurikenów, a nawet przedmioty codziennego użytku - wszystko to jesteśmy w stanie przemieszczać w zasięgu ograniczanym jedynie przez poziom naszych umiejętności klanowych. Daje to duże możliwości zarówno bezpiecznej walki na dystans, jak i skrytobójczych ataków z zaskoczenia. Wartym zaznaczenia jest, że jest to jednorazowy koszt pokrycia obiektu magnetyczną powłoką. Jej siła i koszty kontroli nad pokrytymi przedmiotami są zależne od poziomu Reberu. Użytkownik jest świadom położenia namagnesowanych obiektów. Od rangi B użytkownik może użyć tej techniki na odległość, używając pola magnetycznego. Należy pamiętać, że technika ta służy do nadania na przedmiot swojego rodzaju "znacznika", a do kontroli tak namagnesowanych przedmiotów należy użyć i ponieść koszta reberu.

- Nazwa
- Jiton: Reberu Shi
- Ranga
- C
- Drugi poziom jest znacznym wzmocnieniem naszych magnetycznych umiejętności - gwałtownie rośnie dystans na jakim możemy kontrolować namagnesowaną broń, zarówno podczas skupienia, jak i bez niego. Zasięg jest teraz dwukrotnie większy. Wraz z zasięgiem idzie w parze moc, przez co kontrolowane bronie są w stanie lecieć szybciej i z większą precyzją. Zwiększając kontrolę nad naszymi umiejętnościami, wychodzimy z etapu dowolnej kontroli małej broni miotanej i wchodzimy na następny schodek. Ogromne shurikeny, mniejsze rozmiarowo bronie białe, łańcuchy - wszystko to i podobne wielkościowe obiekty jeszcze bardziej zwiększają nasz potencjał bojowy. Nasza kontrola nad metalowymi przedmiotami wzrasta, teraz możemy przemieszczać je na nieco większe dystanse.
- Szybkość Broni
- Mierna (100)
- Max obj. Broni
- Sumarycznie 160 jednostek objętości
- Zasięg
- Koszt Chakry
- E: 16% | D: 12% | C: 10% | B: 8% | A: 6% | S: 4% | S+: 2% (na turę)
- Nazwa
- Jiton: Jakuhō no Sōjin
- Ranga
- C
- Pieczęci
- Brak
- Zasięg Max.
- 5m
- Koszt E: 24% | D: 18% | C: 15% | B: 12% | A: 9% | S: 6% | S+: 3% (80 jednostek objętości) (1/4 kosztu za dotyk)
- Opis Technika polega na nadaniu przeciwnikowi ładunku, który przyciąga pozostałe bronie kontrolowane w standardowy sposób przez Maji. Do tego stanu można doprowadzić na dwa sposoby. Pierwszym z nich jest kontakt fizyczny - wystarczy bezpośrednie dotknięcie, by namagnesować cel z odwrotnym ładunkiem. Drugim jest użycie metalowych broni jako przekaźników, którymi potem należy trafić przeciwnika, by został on automatycznie namagnesowany. Efekt jest łatwo przewidzieć, ale dla rywala może być lekko szokujący. Od teraz pociski znajdujące się w zasięgu namagnesowanego oponenta będą kierowały się na niego bez naszego udziału, czyli otrzymujemy samonaprowadzające pociski lecące by trafić cel. Przeciwnik w takiej sytuacji może zrobić kilka rzeczy - zasłonić się czymś i liczyć, że podążające bronie utkną na dobre, oddalić się na tyle daleko (zasięg techniki), by siły magnetyczne pomiędzy nim a pociskami przestały działać, bądź też unikać broni przez 3 tury, po których to cel traci ładunek i tym samym nie przyciąga broni. Szybkość kontrolowanych broni lecących na namagnesowany cel jest równa szybkości używanego Reberu. Możliwe jest również miotanie broni w tradycyjny sposób na ofiarę techniki. Zasięg przyciągania do celu jest wtedy skrócony o połowę, a prędkość nakierowywanych na niego przedmiotów jest taka, z jaką zostały wyrzucone.

- Nazwa
- Jiton: Reberu Bi
- Ranga
- B
- Bardzo ważny poziom Jitonu. Użytkownik zyskuje szereg wzmocnień, w tym magnetycznych zdolności - przedmioty pod naszą kontrolą są znacznie szybsze i możemy je posyłać na większe dystanse. Z uwagi na lepszą kontrolę umiejętności, ilość kontrolowanych przedmiotów może być znacząco większa. Dodatkowo użytkownik uczy się tworzyć pole magnetyczne wokół siebie, bądź w wybranym kierunku, które pozwala na automatyczne magnesowanie przedmiotów, które wejdą w jego zasięg za pomocą techniki Jishaku Ninpō. Wymagane jest ostrożne obsługiwanie go w miejscach publicznych przez możliwość szybkiego wypłukania się z chakry podczas przejmowania przedmiotów codziennego użytku. Ponadto użytkownik zyskuje możliwość kontroli żelaznego piasku, który musi sobie wcześniej stworzyć.
- Szybkość Broni
- Przeciętna (140)
- Wytrz. Piachu
- Przeciętna (140)
- Szybk. Piachu
- Mierna (100)
- Max obj. Broni
- Sumarycznie 320 jednostek objętości
- Zasięg
- Objętość Max.
- Dodatkowe
- Przy braku skupienia objętość wynosi 1/3 pierwotnej wartości
- Koszt Chakry
- E: 27% | D: 21% | C: 15% | B: 12% | A: 9% | S: 6% | S+: 3% (na turę)
- Nazwa
- Satetsu Henkan
- Ranga
- B
- Pieczęci
- Brak
- Zasięg Max.
- Równy zasięgowi pola magnetycznego na najwyższym posiadanym reberu
- Koszt
- E: 14% | D: 12% | C: 10% | B: 8% | A: 6% | S: 4% | S+: 2% (1 porcja)
- Dodatkowe
- 1 porcja wynosi 200 objętości żelaznego piasku
- Opis Technika niezbędna do korzystania z pełni potencjału, jaki daje nam ten poziom Kekkei Genkai. Jutsu pozwala na zmienianie zwykłego piasku w jego żelazny odpowiednik, którym jesteśmy w stanie manipulować na zasięgach identycznych do namagnesowanej broni. Transformacja w żelazo jest jednak procesem tymczasowym i po kilku godzinach bez kontaktu z chakrą użytkownika, wraca on do swojego pierwotnego stanu. Surowiec możemy pozyskiwać na niewielkim obszarze wokół użytkownika. Zamiana zwykłego piasku w żelazny może się odbyć nawet na maksymalnym zasięgu reberu. Akcja zajmuje około tury dla 1 porcji piasku, a świeżo stworzony żelazny piach można od razu użyć do walki. Wartym wspomnienia jest fakt, że nie musimy piasku transformować na miejscu i możemy przykładowo zapieczętować odpowiednią ilość żelaznego piasku w zwoju w celu późniejszego wykorzystania.
- Nazwa
- Satetsu Kesshū
- Ranga
- B
- Pieczęci
- Brak
- Zasięg Max.
- 15 metrów (stworzenie)
- Koszt
- E: 36% | D: 28% | C: 20% | B: 16% | A: 12% | S: 8% | S+: 4%
- Dodatkowe
- Koszt jest podany dla 1 figury niezależnie od jej wielkości
- Opis Technika polega na kompresji piasku w sztywne formy, dzięki czemu można wytworzyć z niego kształty dowolnych figur geometrycznych jak np. sześcian czy ostrosłup. Każda z nich może być użyta na rozmaite sposoby, zależne jedynie od wyobraźni użytkownika. Jako tarcza, w celu szybszego przemieszczania się, bądź też jako broń, z czego np. ostrosłup przydaje się do przebijania osłon (do rangi B), a sześcian jest idealny wręcz do miażdżenia oponentów. Rozmiary figur mogą być bardzo różne, wszystko zależy wyłącznie od ilości piasku, jaką włożyliśmy w stworzenie struktury, a także woli użytkownika. Koszt techniki obejmuje jedynie skompresowanie piasku do jednolitej formy, natomiast żeby móc manipulować strukturą, czy przemieszczać formy, należy dodatkowo ponieść koszty reberu, z jakiego korzystamy (ranga B wzwyż).

- Nazwa
- Jiton: Reberu Ei
- Ranga
- A
- Przedostatni poziom. O ile w poprzednim już widać było naszą niewątpliwą potęgę, tutaj jest ona jeszcze bardziej wysuwana na piedestały. Kontrola żelaznego piachu stoi na wysokim poziomie. Zasięg obejmuje ogromny obszar wokół użytkownika i jeszcze bardziej zyskuje na sile. Tym samym piach staje się znacznie szybszy i wytrzymalszy niż poprzednio. A co z kontrolowanymi chakrą broniami? Te osiągają ogromne prędkości i ich kontrola to dziecinna igraszka. A dla przeciwnika ogromne wyzwanie, bo jak uniknąć tak szybkiego żelastwa? Tutaj schodzi znacząca część ograniczeń w stosunku do kontrolowanej broni, więc nasze możliwości ograniczone są w niedużym stopniu. Pole magnetyczne podwaja swój zasięg i pozwala na jeszcze lepszą kontrolę oręża przeciwnika.
- Szybkość Broni
- Ponadprzeciętna (180)
- Wytrz. Piachu
- Ponadprzeciętna (180)
- Szybk. Piachu
- Przeciętna (140)
- Max obj. Broni
- Sumarycznie 560 jednostek objętości
- Zasięg
- Objętość Max.
- Dodatkowe
- Koszt Chakry
- D: 36% | C: 28% | B: 20% | A: 12% | S: 8% | S+: 4% (na turę)
- Nazwa
- Satetsu Shigure
- Ranga
- A
- Pieczęci
- Brak
- Zasięg Max.
- 30 metrów
- Koszt
- D: 45% | C: 35% | B: 25% | A: 15% | S: 10% | S+: 5% (za 20 pocisków)
- Dodatkowe
- 1 pocisk tworzony jest z 2 objętości żelaznego piasku
- Opis Jedna z najsilniejszych technik klanu Maji - Deszcz Żelaznego Piasku. Shinobi nagromadza żelazny piach w powietrzu, zazwyczaj przed sobą, po czym dzieli go na niewielkie porcje - najczęściej mają one wielkość około dwóch centymetrów. Porcje te przyjmują kształt pocisków, które następnie zostają wystrzelone w dowolnym, wybranym przez użytkownika, kierunku. Pociski te są naprawdę potężne - nie mają najmniejszego problemu z przebiciem ciała na wylot. Mimo ogromnej siły, dość słabo radzą sobie z przebijaniem osłon, przeciwnik ma więc szansę na obronę. Pociski mają szybkość 200.

- Nazwa
- Jiton: Reberu Esu
- Ranga
- S
- Ostatni poziom i zarazem zwieńczenie całej ciężkiej pracy włożonej w osiągnięcie tak doskonałej kontroli nad żelazem. Możliwość panowania nad żelazem pokrywa naprawdę pokaźną połać terenu. Namagnesowane przedmioty stają się szybsze niż kiedykolwiek i tylko najsilniejsi oponenci będą w stanie za nimi nadążać. Ilość możliwych do kontrolowania przedmiotów jest ogromna. Użytkownik poznał wszelkie tajniki kontroli żelaznego piachu i tym samym nie ma przed nim żadnych tajemnic. Jego skupienie idzie w parze z ogromną wytrzymałością, a szybkość niejednemu sprawi problemy.
- Szybkość Broni
- Wielka (220)
- Wytrz. Piachu
- Wielka (220)
- Szybk. Piachu
- Ponadprzeciętna (180)
- Max obj. Broni
- Sumarycznie 1280 jednostek objętości
- Zasięg
- Objętość Max.
- Dodatkowe
- Koszt Chakry
- C: 40% | B: 32% | A: 24% | S: 16% | S+: 8% (na turę)
- Nazwa
- Satetsu Kaihō
- Ranga
- S
- Pieczęci
- Brak
- Zasięg Max.
- 50 metrów
- Koszt
- C: 50% | B: 40% | A: 30% | S: 20% | S+: 10%
- Dodatkowe Wcześniejsze użycie Satetsu Henkan | Technika tworzona jest z 800 objętości żelaznego piasku
- Opis Ostateczna technika z wykorzystaniem żelaznego piasku. Użytkownik posyła w niebo ogromną formę z żelaznego piachu uzyskaną techniką Satetsu Henkan. Następnie przez odpowiednie wykorzystanie magnetycznych sił cała masa żelaznych opiłków zaczyna zmieniać kształt i szybko się deformować. Z żelaznej masy zaczynają w szalonym tempie wyrastać strumienie skupionego żelaza w formie przypominającej gałęzie drzewa. Widok bardzo osobliwy, może nawet piękny. Jednak "gałęzie" rozrastają się na duży obszar z zawrotną prędkością i po kilku chwilach cały teren w polu rażenia techniki zostaje zbombardowany spadającymi odnogami. "Gałęzie" trafiają w ziemię z dużą siłą zdolną do przebicia człowieka niczym szmacianej lalki, rozrywając ziemię na kawałki. Z uwagi na ogromna ilość odnóg i dużą prędkość techniki, żeby przeżyć trzeba się wykazać ogromną szybkością i niemalże natychmiastową reakcją, a nawet wtedy nie ma pewności czy jakaś niespodziewana gałąź nie przebije cię na wylot.
- Uwaga Jest to technika zakazana, możliwa wyłącznie dzięki specjalnemu zwojowi znajdującemu się w posiadaniu lidera Klanu. Do jego nauki wymagane są zasługi dla klanu i odpowiednia ranga fabularna. W przypadku Nukeinów wymagana jest misja rangi S. Szczegóły i pozwolenie na zdobycie trzeba uzgodnić z Administracją.
0 x
- Youmu Nanatsuki
- Postać porzucona
Właściwie to obecna wersja podoba mi się i jak na razie nie mam żadnych zastrzeżeń. Zmiany w Jakuho podobają mi się, notka również i zmiany w reberu także. Mam tylko małe zastrzeżenie do Jishaku - jest informacja, że Maji musi widzieć przedmiot, który magnesuje. To powinno odnosić się tylko do magnesowania w zasięgu pola magnetycznego, a nie na dotyk. W takim wypadku uniemożliwia to włożenie ręki do kabury i namagnesowanie w ten sposób kilku przedmiotów, bo ich fizycznie nie widać.
Jeszcze tylko poprawki w objętościach broni, a Maji staną się zdecydowanie bardziej grywalnym i zbalansowanym klanem. ❤
Jeszcze tylko poprawki w objętościach broni, a Maji staną się zdecydowanie bardziej grywalnym i zbalansowanym klanem. ❤
0 x

☾ | Youmu Nanatsuki | ☽
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 5 gości