Prowincja w regionie Samotnych Wydm, wysunięta najdalej w kierunku zachodnim. Zamieszkana jest głównie przez Ród Ayatsuri i Ród Kaguya, starające się strzec granic tych terenów - niestety, jest to trudne zadanie ze względu na wielkość Sabishi oraz sąsiadujące z prowincją nieznane tereny. Krajobraz okolicy jest dosyć monotonny - gdziekolwiek nie spojrzeć, wszędzie ogromne połacie pustyni, z niewielkimi wyjątkami w postaci oaz. W trakcie podróży można się czasem natknąć na gliniane budynki, doskonale zamaskowane przed wzrokiem postronnych.
Krótki wygląd: Haruka preferuje barwy krwi i zachodu słońca – jej odzież często zawiera intensywne czerwienie, burgundy i brązy. Ma długie, białawe włosy. Prawe oko – szarozielone – kontrastuje z pustym, niewidocznym pod maską oczodołem po stronie lewej.
Krótki wygląd: Haruka preferuje barwy krwi i zachodu słońca – jej odzież często zawiera intensywne czerwienie, burgundy i brązy. Ma długie, białawe włosy. Prawe oko – szarozielone – kontrastuje z pustym, niewidocznym pod maską oczodołem po stronie lewej.
Hikaito dzięki poświęceniu zakładnika miał czas aby uskoczyć w bok ale niestety klony - nic nie dały. Sabaku od razu połapał się w sytuacji i rzucił chłopakiem jak szmacianą lalką. Mimo swoich naturalnie wzmocnionych kości - jedna na pewno pękła. Pojawiło się dzwonienie w uszach a uderzenie o ścianę spowodowało zawroty głowy. W głowie chłopaka pojawił się ostatni pomysł... ostatnia szansa... .
Podniósł się oparty o ścianę i lekko pogardliwie uśmiechnął. "zarzucasz mi braak finezji tak.. ?" - leekko syknął z bólu czując jak pęknięte żebro wbija mu się w bok przy każdym oddechu. - "...w takim razie... " uniósł dłoń. Starał się złożyć pieczęci w geście desparacji i skupić ponownie na swoim żywiole wody. "Jak wyjaśnisz to ze już nie masz ani jednego zakładnika?" - W tym zdaniu chodziło o to aby odwrócić uwagę Sabaku - chociaż na chwilę - od hikaito a wywołać refleksję w innym kierunku - To miało mu dać chwilę na przygotowanie techniki Suiton: Kirigakure no Jutsu . Dodając chakrę chciał wykorzystać jeszcze wilgoć która zapewne jeszcze pozostała z poprzedniej wodnej techniki.
Nazwa
Suiton: Kirigakure no Jutsu
Ranga
D
Pieczęci
Tygrys
Zasięg
40 metrów średnicy, centrum techniki zawsze jest użytkownik
Opis Technika Suitonu polegająca na wytworzeniu mgły dookoła użytkownika. Po złożeniu pieczęci Tygrysa użytkownik wydziela z siebie chakrę, która po kilku chwilach przybiera postać mgły. Chmurka bardzo szybko gęstnieje na całym obszarze działania techniki, potrzeba na to zaledwie kilku sekund od złożenia pieczęci. Efektem poprawnie wykonanego jutsu jest unoszący się na polu bitwy obłok mgły, który jest w stanie oszukać Sharingana (będzie on wszędzie widział obłok chakry swojego rywala), jednak nie Byakugana i Tsūjitegana, które są w stanie dostrzec dokładny układ chakry żywych istot. Zwykłe oko zobaczy otoczenie we mgle nie dalej niż na wyciągnięcie ręki.
Jeśli pojawił się chociaż cień szansy na ucieczkę we mgle - Hikaito zamierzał go wykorzystać - uciec - wiedział że jeśli to uczyni ciężko będzie mu sobie wybaczyć ale jeśli miał w jakikolwiek sposób uratować innych - musiał teraz uratować siebie. Przez krótką chwilę w jego głowie pojawiły się obrazy Isamu, ranionego chłopaka, matki, ojca… a jednak ciało samo podpowiadało to, co robią wszyscy żyjący wojownicy: przetrwać, by móc walczyć później. Nie zamierzał wracać do domu - nie dopóki misja jest nie skończona.