- Nazwa
- Yumegoroshi (夢殺し)
- Typ
- Ostrze długie
- Styl
- Kenjutsu
- Rozmiary
- Opis Pozbawiony finezji miecz, który przypomina swym kształtem przerośnięte narzędzie rzeźnika. Yumegoroshi to ciężki miecz wykuty dla silnego mężczyzny. Stworzony z myślą, aby korzystać z niego raz jedną ręką i najwyżej pomagać sobie drugą. Oczywiście do tego wymagana jest odpowiednia siła, gdyż miecz jest solidnym kawałem stali. Cały tworzy jedną część, czyli nie jest nigdzie łączony. Nie posiada jelca, a rękojeść jest owinięta paskami skóry, aby chwyt był pewniejszy. Nie posiada też normalnego sztychu, zatem Yumegoroshi nie da się wykonywać pchnięć. Za to na końcu ostrza, z drugiej strony posiada kolec, który idealnie sprawuje się przy przebijaniu pancerza czy twardszej osłony. Taki kształt, wymiary oraz budowa miecza sprawiają, że jest idealnym narzędziem do cięcia lub nawet rąbania.
- Wymagania
- Cena
- 3000 Ryō
- Link do tematu postaci KLIK!
Wzorowałam się na mieczu-tasaku. To taka nieco inna wersja, z nieco dłuższym ostrzem i takim jakimś przebijakiem, ale jest też cięższa, więc wymaga więcej siły. Mam nadzieję, że nic nie pochrzaniłam. ^^
Ah, no i wrzucam za zgodą Seinaru w prośbach.