Miecz

Moderator: Souei

Reigen

Miecz

Post autor: Reigen »

Nazwa
Shizukesamori
Typ
Broń biała - wielki miecz
Objętość
Miecz należy nosić na plecach
Waga Fūin
160
Ninpō
Kenjutsu - Chanbara
Wymiary
Opis Wielki miecz stworzony na specjalne zamówinie Reigena według projektu, który sam wymyślił. Shizukesamori to w gruncie rzeczy normalny, zwyczajny oręż, który nie wyróżnia się niczym szczególnym na tle innych mieczy, oprócz samych wymiarów. Shizukesamori nie należy do wygładzonych na błysk mieczy - stal pozostaje surowa, a wzory utworzone przy wykuwaniu zostały wydobyte na zewnątrz. Jedynie ostrze zostało wyszlifowane i odróżnia się swym blaskiem od płazu miecza. Nad ostrzem znajduje się szerokie zbrocze. Jelec nie istnieje, a zamiast niego jest specyficznie zakrzywiona głownia, która uniemożliwia trafienie w dłoń. Oręż ten nie jest obusieczny, lecz sztych został odpowiednio wyprofilowany, wyszlifowany i zaostrzony, by umożliwić lepszą penetrację celu przy pchnięciach. Grań miecza jest szeroka aż na dwa centymetry, więc Shizukesamori to kawał stali, który dopiero przy ostrzu nabiera kształtu. Rękojeść jest owinięta wyjątkowo ciasno sznurkiem o grafitowej barwie. Na samym końcu miecza znajduje się szkarłatna wstążka przywiązana do głowicy.
Uwaga! Aby poprawnie władać tym mieczem należy posiadać 60 punktów siły!
Cena
2900 Ryō
Temat
LINK
0 x
Katsuko

Re: Miecz

Post autor: Katsuko »

> Jako, że nie ma uhide, to nie będę pisać ukrytych uwag.
> Wszystkie zdania niezwiązane ze specyfikacją przedmiotu do wywalenia. /i.e. miecz wykonany na zlecenie siedmiu krasnoludków/
> Wymóg siły to 60 punktów, niewiele się tutaj różni wymiarami od wielkiego tasaka.
> Z racji specyfikacji wykonania cena jest niewiele większa od tej wielkiego tasaka... plus robocizna. 2600 bazowe, 400 za wygląd, robocizna 300. Finalnie 3300 ryo.
0 x
Awatar użytkownika
Jawa
Administrator
Ranga: Head Admin
GG/Discord: MxPl#7094
Multikonta: Sasame | Sumi

Post autor: Jawa »

Ukryty tekst
0 x
Reigen

Opis należy do mojego przedmiotu, a nie sklepowego, więc mogę tam zawrzeć nawet całą jego historię. Chcę, aby wyglądał w ten sposób, więc tak zostanie. Zresztą w opisach sklepowych też są zdania, które mają nadać estetyki opisowi, a nie tylko surowe, mechaniczne stwierdzenia.
Wymóg może podskoczyć do 60, to żaden problem, ale bzdurą jest porównywanie tego miecza do tasaka. Wymiary to nie wszystko. Wystarczy trochę podstawowej wiedzy o fizyce, aby zrozumieć, że mój miecz wymagałby jej mniej. Nie przeszkadza mi jednak ten wymóg. Poprawione.
Hahahaha, czyli tasaki biorą się z nieba i nie ma w nie wliczonej robocizny? Rozbawiłeś mnie, Naoki. Cena 3300 Ryo to jakiś żart. Zastanów się jak prosto jest przekuć sztabę stali w płaską, równą płytę jak jest to w mieczu-tasaku. Jeżeli coś wiesz na temat kowalstwa, to powinieneś zrozumieć o co mi chodzi. W moim mieczu wszystkie te niesamowite kształty to nie jest wykuwanie, a ścieranie zbędnego materiału, który został jedynie mniej-więcej wyprofilowany kiedy stal była jeszcze podgrzewana i formowana na kształt miecza. Jednak mogłem poświęcić trochę opisu na zaznaczenie w jaki sposób broń była wykonywana, aby uniknąć tej sytuacji.
Co do ceny - broń jest zbliżonych wymiarów do miecza-tasaka, jest z takich samych materiałów, wymaga nawet mniej roboty, ale jest prywatnym zamówieniem. Cenę mogę podnieść do 2900 Ryo, bo za mechanicznie jednakowy miecz co tasak nie opłaca mi się płacić 700 Ryo więcej za sam wygląd. I tutaj można napisać "to nie rób własnego miecza". Oczywiście, najlepiej zamknąć kuźnię, bo ktoś ma własne projekty i chciałby mieć bardziej spersonalizowaną postać. Rzucenie 3300 Ryo za mój miecz przy aktualnych zarobkach na misjach, to obelga.

W skrócie: Wymóg siły podniesiony, ale cenę ustalam na 2900 i podaję powyższe argumenty.

Edit: Przypominam, że Zanbatō to 2,5m wykutej i zahartowanej stali, a kosztuje jedynie 3000 Ryo. To zbliżona cena do mojego miecza, który przy Zanbatō jest patykiem.
0 x
Katsuko

Przedmiot, który wrzuciłeś jest zwykły. To nie unikat ze specjalnymi umiejętnościami, tylko kawałek żelaza do cięcia, dlatego każde zdanie niezwiązane ze specyfikacją tego co wrzucasz, jest zbędne. Możesz zamieścić w jego opisie wszystko, to prawda. Możesz też zaparkować na miejscu dla inwalidów i dostać mandat, za to, że nim nie jesteś. W kuźni i WT wymaga się krótkich, schematycznych opisów. Im więcej personalizacji i wtrętów, tym gorzej.

Hahaha, ubaw po pachy, nie napisałeś czegoś i dziwisz się, że zrozumieliśmy co innego niż miałeś na myśli. Jakie to... normalne? Tasaki z nieba nie spadają, ale to jest specyfika kuźni. Ponieważ chcesz mieć spersonalizowane przedmioty, płacisz dodatkowe koszty, takie jak robocizna chociażby. Dlaczego? Na przykład dlatego, że nie jest to typowa broń, z którą zetknie się każdy szermierz. No i nawet kwestie osobiste, tasak może mieć każdy, miecz taki jak ty już mniej osób.

No i cena, czyli nasza kość niezgody. 2900 mi pasuje, ale zanim zaczniesz się śmiać, spróbuj wyciągnąć jakieś konkluzje. Zamiast dodawać do opisu zdania, które nic nie wnoszą, możesz zamieścić w nim od razu argumentację /ta z postu wyżej jest jak najbardziej wystarczająca/, która nie doda kosztów/zmniejszy cenę twojego przedmiotu. Od tego właśnie jest opis.

Na koniec małe pytanie: wiesz jak wygląda struktura kuźni: gracz wrzuca, moderatorzy oceniają. Jeśli nie potrafisz od razu napisać sensownego opisu, to nie dziw się, że masz wygórowaną cenę. Jeśli dostajesz uwagę, która ci się podoba, to nie musisz reagować śmiechem, ironią czy pogardą, ale da się napisać coś krótko i nie reagować emocjonalnie. /klasyg z dedykacją/ A jeśli dojdzie do zamknięcia kuźni to jestem przekonany, że to z powodu tych kilkuset ryo wirtualnej waluty na pbfie, który ponoć służy do zabawy.

PS: cena zanbato jest imo za niska. ^^
0 x
Reigen

Wszelką strukturę opisu przedmiotów i ich oceny biorę z przykładu przedmiotów w sklepie, gdyż nie widzę przedmiotów innych graczy, by wziąć z nich przykład. Zatem w opisie zamieściłem JEDNO zdanie, które jest wstępem, gładkim wprowadzeniem, a nie mechanicznym opisem jak robot. Nie rozumiem dlaczego jest to problemem. Jedno zdanie, aż tak wydłuża pracę moderatora działu? Gdybym rzeczywiście się rozpisał zbędnie, to rozumiałbym zarzut, bo powinienem szybciej przejść do sedna, ale jedno zdanie wprowadzenia raczej nie jest problemem dla kogoś, kto potrafi czytać na poziomie mniej-więcej 4 klasy podstawówki.
Nie napisałem tego, bo jest to zbędną częścią opisu. To nie ja powinienem wiedzieć w jaki sposób działa kuźnia i kowalstwo, a Wy. Moja wiedza jest tylko miłym dodatkiem, który powinien ułatwiać Wam pracę. Nie pisałem sposobu wykuwania broni, bo to Ty powinieneś wiedzieć jak to się dzieje skoro jesteś moderatorem Kuźni. Jeżeli chodzi o cenę, to aktualnie sugerowałem się tym, co napisane jest w temacie "Tworzenie przedmiotów" w tym dziale. Oceniłem sobie wedle wszystkich podpunktów najpierw miecz-tasak, a później na tej podstawie wyprowadziłem cenę własnego miecza, odnosząc się do podpunktów. Wyszło MI 2900 Ryo. Ale ja korzystałem ze swojej wiedzy o kowalstwie i kuźni, a nie Twojej. Wtedy może wyszłoby mi i 3300 Ryo.
I nie rozumiem dlaczego wycena w dziale kuźni powinna różnić się od tej sklepowej. Jedyną różnicą, za którą powinno się płacić, to specjalne zamówienie oraz ozdoby. I przedmioty w sklepie powinny być ocenione w ten sam sposób, co przedmioty w kuźni, bo inaczej za katanę w sklepie zapłacisz 1400, a za katanę z obustronnie zaostrzonym sztychem zapłacisz 2000+. A to zwykła katana poddana szlifowi. Chodzi mi jedynie o różnicę w cenach za te same przedmioty lub zbliżone specyfiką.
Miejsce na argumentacje nie jest w opisie, a tutaj. Opis, jak napisałeś, ma być krótki i schematyczny. Zapewne chodziło Ci też o słowo "rzeczowy". Dlatego tutaj tłumaczę dlaczego nie zgadzam się z ceną 3300 Ryo i mam do tego, oczywiście, prawo.

No i dochodzimy do konkluzji, że opis jest odpowiedni, a to Ty pomyliłeś się z wyceną, bo nie pomyślałeś. Okej, wiadomo, nie ma alfy i omegi, więc to normalne. Sprawa naprostowana. Nie możesz jednak oczekiwać, że będę emocjonalnym głazem, jeżeli otrzymuję taką bzdurną cenę. Przynajmniej nie jestem nerwowy, bo gdybym zaczął rzucać obelgami i bluzgami, to rozumiałbym Twoje przejęcie się moją emocjonalnością.

Ah, zabrakło Ci pytania w pytaniu, które mi niby zadałeś, więc nie wiem jak odpowiedzieć. Zabrakło też akceptu skoro zgadzasz się z ceną i poprawiłem wcześniejsze zastrzeżenie.

Co do zamknięcia kuźni, to wirtualne ryo są w rzeczywistości tylko literkami, tak jak literkami jest WT i Twoja postać. Jeżeli do WT lub Twojej postaci podchodziłoby się niesprawiedliwie i bez logiki, to zapewne zrozumiałbyś mój punkt widzenia. A PBF to dla mnie świetna zabawa, bo mam taki dar, że potrafię oddzielać życie od forum i w ten sposób zachowuję spokój i jedynie bawią mnie głupotki jakie przeczytam.
0 x
Yujiro

Post autor: Yujiro »

Wszelkie osobiste uwagi -> PW/GG, im mniej takowych w kuźni, tym mniej czytania dla następnych ;)
Odpowiedź w stylu "chce, by opis był bardziej estetyczny" wystarczy.

Czemu cena różni się od tej sklepowej? Skoro wszedł już temat "To nie ja powinienem wiedzieć w jaki sposób działa kuźnia i kowalstwo, a Wy" to i ja się wypowiem.
Przypominam, że wydarzenia na forum nie dzieją się w świecie obrabiarek CNC, tylko wtedy, gdy każdy mistrz starał się o swoje dzieło i robił je ręcznie. Skoro sam wspominasz, że meicz jest na specjalnie zamówienie - stal wysokiej jakości - to raczej oczekujesz tego od profesjonalisty/mistrza, a nie pierwszego lepszego boba.

Stąd wycena jest dosyć prosta - przedmiot jest mniej więcej wymiarów tasaka, stąd taką mamy bazę 2600
Specjalny kształt - profilowany sztych, głownia w okolicach rękojeści - 200
Robocizna (15% z 2800) - ~400.
Stąd według mnie 3100
0 x
Awatar użytkownika
Jawa
Administrator
Ranga: Head Admin
GG/Discord: MxPl#7094
Multikonta: Sasame | Sumi

Post autor: Jawa »

Ukryty tekst
0 x
Reigen

Takeshi ma zupełną rację, gdybym z Naokim prywatne sprawy załatwił prywatnie, to może nie przeoczyłby tego, co napisałem i teraz nie musiałbym się powtarzać. Ale rozumiem, moja wina, a raczej nasza z Naokim. Mniejsza z tym. Wytłumaczę jeszcze raz dlaczego jest cena 2900.

Po pierwsze - Wycinanie plazmą to oczywisty absurd w tych czasach i doskonale to rozumiem, co już zaznaczyłem we wcześniejszych wypowiedziach. Dlatego miecz-tasak to tak wiele roboty, a nie wycinanie kształtu, dospawanie rękojeści, oczyszczenie kształtu, zaostrzenie i gotowe. Mój miecz jest bardziej przypominający tradycyjną broń jednoręczną, ale w większych wymiarach. Specjalne zamówienie oznacza jedynie tyle, że broń nie jest produkowana masowo, a jest swoistym unikatem, projektem Reigena. Stal wysokiej jakości, to normalna stal ze sklepu, bo raczej z byle jakiej stali nie robi się broni dla ninja, a szczególnie w takich rozmiarach. A co do wykonania, to napisałem, że jest zwyczajnie porządne. Żadne mistrzowskie, żadne perfekcyjne, bo broń tego nie wymaga. Konstrukcja jest prosta, materiały są normalne, więc wystarczy jakikolwiek wprawny kowal. Tyle.

Po drugie - dlaczego ciągle bierzecie cenę 2600 miecza-tasaka jako moją bazową? Co ja kupuję tę broń i przerabiam ją na swój miecz? Nie, nie przerabiam jej, a opisujesz to tak Takeshi, jakbym ją przerabiał, dodając do niej jedynie specjalny kształt. Miecz-tasak nie rośnie na drzewach, więc on również wymaga pracy kowala, a więc tak.

Miecz-tasak
Cena: 2600
Robocizna: 390
Cena bez robocizny: 2210
Reszta ceny:
  • Materiał: 1910 (albo 1710)
  • Twardość: 0 Ryo
  • Lekkość: 0 Ryo
  • Prostota: 300 Ryo (Wykucie mniej-więcej płaskiej płyty stali, zahartowanie jej i wyrównanie poprzez starcie materiału, to wcale nie jest prosta sprawa. Miecz-tasak wygląda na prymitywny, ale nie jest łatwy do wykonania z całą pewnością.)
  • Specjalny kształt: 0 - 200 Ryo (Miecz-tasak nie ma możliwości przebijania, ale z pewnością doskonale tnie znad głowy. Jak gilotyna biorąc pod uwagę kształt i wagę)
  • Mechanizmy: 0 Ryo
I oto rozłożona cena miecza-tasaka. Można dodać, że cena jest obniżona o 100 Ryo za to, że projekt jest masowy i hurtowy, a nie jest to prywatne zamówienie.

Mój miecz zużywa prawie tyle samo materiału co miecz-tasak, więc zakładam na start, że te 1910 Ryo, to cena za materiały. I wygląda to tak:
  • Materiał: 1910 Ryo
  • Twardość: 0 Ryo
  • Lekkość: 0 Ryo
  • Prostota: 300 Ryo (W moim przypadku nie tak trudno wykuć kształt, ale jest on nieco bardziej skomplikowany, więc wymaga mniejszej pracy z młotem, a większej na ścieraniu)
  • Specjalny kształt: 200 Ryo (głównie za sztych, bo głownia jest ZAMIAST rękojeści, która raczej nie jest wliczana w cenę specjalnych kształtów, więc jest w zamian za ten element)
  • Mechanizmy: 0 Ryo
Razem: 2410 Ryo
Robocizna: 361,5 Ryo, zaokrąglam do 362 nawet, chociaż powinienem w dół.
Cena z robocizną: 2772 + 100 Ryo za prywatne zamówienie (czyli odliczam cenę hurtową, dodaję jako pojedynczy projekt)
Cena łączna: 2872 Ryo i zaokrąglam sobie do 2900 Ryo

I tak się prezentuje cena mojego miecza. I w ten sposób, moim zdaniem, powinna być wyliczana cena każdego przedmiotu. Nie jest on przerabiany z istniejącego, a tworzony na nowo, więc cena powinna być ustalana na nowo, a rozmiary jedynie są porównywalne, więc można wziąć cenę ZA SAM MATERIAŁ, a nie pełną. Kowalstwo to nie jest zawód charytatywny.

Dalej pozostaję przy swojej cenie 2900 Ryo. Czekam na argumenty dlaczego powinna być wyższa, jeżeli ktoś chce mnie zmusić do zapłaty więcej, za mniej.
0 x
Katsuko

0 x
Reigen

"Od moderatora kuźni nikt nie wymaga znajomości kowalstwa."
Chciałbym jednak zauważyć, że nie znasz się na dziale, którym się zajmujesz. Wiesz kto tego wymaga? Admin techniczny, mod techniczny i gracze. Czyli wszyscy. Od moderatorów WT wymaga się znajomości jutsu i sprawiedliwej oceny. Od sprawdzających KP wymaga się ogólnej wiedzy o forum i znajomości języka polskiego. Tak jest wszędzie. Jeżeli nie masz wiedzy na temat KOWALSTWA, które było wykonywane przez KOWALA w KUŹNI, to raczej nie jest to dział dla Ciebie.

Takeshiemu przyznałem rację, że WT to nie miejsce na prywatne spory, więc nie będę pisał nic więcej w tym temacie.

Odnosząc się do prywatnego zarzutu i w głównej sprawie przedmiotu:
"Twardość - Czyli wzmocnienie przedmiotu przed atakami i technikami słabszymi, mniej więcej do rangi B [do 1000 Ryō]" - czyli jest to specjalna twardość, a nie zwyczajna twardość materiału. Zresztą stali się nie "utwardza", a hartuje w oleju lub wodzie. Przecież nikt nie tworzy rozpadających się mieczy. Absurd.
"Prostota - Im bardziej skomplikowany przedmiot, im więcej posiada ozdób wizualnych, tym może wzrosnąć cena [do 1500 Ryō]
Specjalny kształt - Wykończenie ostrza, czy klingi, aby spowodować łatwiejsze przebicie ciała, zadanie większych obrażeń, etc. [do 2000 Ryō]" - czyli ozdoby i kształt, to prostota, a specjalny kształt to nie szlifowanie ostrza, a wyprofilowany specjalnie sztych z obustronnym zaostrzeniem, czyli grzbietu tam nie ma.

Zatem Twoja ocena jest nieadekwatna do tego, co jest napisane w dziale. Prosiłbym o poprawę i ponownie zapoznanie się z tym tematem, bo tracę czas.
Pozdrawiam!
0 x
Awatar użytkownika
Tsukune
Wiek postaci: 30
Krótki wygląd: Czarne lub szarawe włosy, brudnoczerwony kolor oczu. "Szeroki" uśmiech. Wystające dwa kiełki. Na szyi materiałowa opaska z krzyżem i trumną. Zabandażowane lewe przedramię, pod którym znajduje się tatuaż 2 głowego węża
Widoczny ekwipunek: Futerał na plecach, wachlarz w pokrowcu przyczepiony do paska, rękawica łańcuchowa na lewej ręce, dziwna rękawica na prawej ręce, pasek z biczem, laska

Post autor: Tsukune »

Powiem tak...czytając te posty zacząłem się załamywać. Tak po prostu

Każdy daje swoją propozycję wyceny. TY dałeś swoją propozycję a MY dajemy swoje. Jak wspomniałeś nikt nie jest alfą i omegą więc zdarzają się pomyłki i błędy. W końcu nikt z nas nie jest robotem/komputerem czy innym elektronicznym badziewiem.

A co do tego co powiedział Takeshi z bazą jak mieczo-tasak. Po prostu twoja broń jest porównywalna do owej broni. To jak z kupowaniem butów. Idziesz i wpierw przymierzasz but z wystawy który jest już rozciągnięty przez innych ludzi i bla bla bla.

Powiem tak. Cena 2900 nie jest złą. Jednak pamiętaj iż jest to własny twór. Coś na rodzaj "unikatu" w końcu jeżeli komuś nie pozwolić tego kupić tylko ty będziesz to posiadał.
Tak z innej beczki i na "upartego" to "a wzory utworzone przy wykuwaniu zostały wydobyte na zewnątrz." jak i profilowanie sztychu oraz ciasno spleciony sznurek można podciągnąć by wychodziło 3000ryo. Jednak jak mówię "na upartego"

A teraz Naoki do ciebie. Możesz nie lubić wzmianek niepotrzebnych jeżeli chodzi o broń. Jednak nie zapominaj iż to jest na swój sposób "unikat" i jak gracz chce wstawić delikatne wzmianki nie związane z samą rzeczą tylko by nadać po prostu "fabularności" a jak wiadomo na pbf'ach fabularność jest bardzo ważna...ja sam często jak coś wstawiam piszę niepotrzebne zdanie/kilka zdań bo to dodaje fabularności. W końcu z jakiego powodu nagle mamy dostać np: taki miecz jaki jest tu omawiany? Przyjdziemy sobie nagle do sklepu i "o mam coś dla pana" ? Jakoś tego nie widzę. Ale mniejsza. Nie musisz tu odpisywać tylko ewentualnie na PW.

A wracając do przedmiotu. Ja tam daję Akcept na te 2900 jak i ewentualnie na 3000 bo więcej tak jak Ava powiedział nie powinno to kosztować.

Reigen ja też nie wiem jak się wytwarza broń. Niby znam schemat jak powinno to wyglądać i bla bla bla lecz sam nigdy tego nie robiłem dlatego "PODPIERAM" się istniejącym orężem jaki jest w sklepach. Czyli dlatego Takashiemu cena wyszła wyższa niż 3tysie.

A jak tak dalej będziecie się tu kłócić to weźcie spotkajcie się w połowie przy 2950 i tyle.
0 x
Awatar użytkownika
Sans
Administrator
Wiek postaci: 8
Multikonta: Yuki Hoshi; Uchiha Hiromi; Papyrus

Post autor: Sans »

Ukryty tekst
0 x
Obrazek
Reigen

Popieram w pełni Tsukune i przyznaję się do swoich błędów. Nie będę dalej wnikał w temat.

Micheletto - poprawiłem wszystko, oprócz tego wygładzenia na błysk, bo jest to opisem na temat estetyki miecza. Chodzi o to, że tylko ostrze jest wyszlifowane ładnie, na gładko, a reszta jest dosyć surowa.

Czekam na dalsze akcepty czy zastrzeżenia.
0 x
Yujiro

Post autor: Yujiro »

No to akcepto patronus o/
0 x
Zablokowany

Wróć do „Przedmioty”

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 5 gości