Pierwsza Shauma na rynku!

Moderator: Souei

Yamiyo

Pierwsza Shauma na rynku!

Post autor: Yamiyo »

Nazwa Shauma
しゃうま
Najlepszy Szampon Na Świecie
Ninpō
Dokotsukuru
Poziom
Prosty
Rodzaj
Lekarstwo
Forma
Płyn
Aplikacja
Bezpośrednio na skórę
Opis Gęsty i pachnący ziołami płyn w kolorze jasnoniebieskim. Stworzony na bazie dwóch ogólnie dostępnych ziół: Złotowłośnia Mocnego i Szybkowzrostu Pospolitego. Do tego dodane także inne zioła, które są niejako dodatkiem i nadają substancji odpowiednią konsystencję, kolor i zapach (a także działanie myjące).
Efekty Jest to środek do mycia włosów. Jednak zestaw ziół użyty do jego stworzenia nadaje mu dodatkowy efekt. Stymuluje cebulki włosów (jeśli ktoś jest łysy to tworzy nowe), znacznie przyspieszając rozrost owłosienia. Owłosienie rośnie z prędkością 1 centymetra na godzinę. Odradza się stosowania tego specyfiku w miejscach intymnych. No chyba, że Twój partner (lub partnerka) lubi przedzierać się przez busz (strasznie wielki, 40-centymetrowy busz).
Działanie Mikstura działa przez 5 godzin po zaaplikowaniu. Na jedno mycie można zużyć maksymalnie trzy dawki (większa ilość równa się jedynie zmarnowaniu specyfiku), co spowoduje wzrost włosów o 15 cm. Tygodniowo można użyć maksymalnie 6 dawek (dwa pełne mycia). W przeciwnym razie włosy zaczną tracić swój blask i wytrzymałość (powracają do pełnej "siły" po pół roku czasu fabularnego - nie można przez ten czas korzystać ze specyfiku).
Objętość
Butelka (10 dawek) - 5
Waga Fūin
Butelka (10 dawek) - 15
Zdobycie
50 Ryo za butelkę (kupno w sklepie), mikstura przygotowywana samodzielnie.
Zaakceptowane
KLIK!
0 x
Yamiyo

Re: Pierwsza Shauma na rynku!

Daję bez uhide, bo może ktoś zechce kupić kappa.
Ktoś pomyśli, że to żart, jednak to nie jest żart. Generalnie chodzi mi o specyfik, który przyspiesza porost włosów (pozostałe fragmenty są lekkim żartem, przyznaję XD). Po co mi coś takiego? Ano po to, by móc zdobywać włosy, z których mógłbym zrobić peruki lub realistyczne owłosienie dla moich kukiełek. Wiadomo, dbałość o szczegóły :). Następny mój przedmiot to będzie klej, bo jakoś muszę przykleić te włosy do kukiełki.

Jeśli ranga tej mikstury jest za niska, to chciałbym mieć możliwość zdobycia jej na misji rangi D/C. Jako, że nie będę rozwijał (raczej) iryojutsu, a na prawdę mi na tym zależy.

Co do wagi Fuin. Wiadomo, że 10 dawek trucizny wymaga 10 wagi Fuin. Ja jednak doliczam do tego butelkę (1 waga Fuin). Oczywiście butelka nie jest wymagana do tego specyfiku, ale ja tam jednak chcę mieć szampon w butelce, więc sobie ją zakupię w sklepie za 50 Ryo.

A co do nazwy. "Shauma" da się zapisać po japońsku, więc nie psuje klimatu rozgrywki :). Jakby ktoś nie wiedział to dałem tutaj zapis w Hiraganie (jeśli się nie mylę). Proszę sobie go wkleić np. w https://translate.google.pl/ i zobaczyć :).
0 x
Awatar użytkownika
Jawa
Administrator
Ranga: Head Admin
GG/Discord: MxPl#7094
Multikonta: Sasame | Sumi

Post autor: Jawa »

Ukryty tekst
0 x
Katsuko

Post autor: Katsuko »

Jeśli to nie będzie wyglądało na kanoniczny przedmiot to o moim akcepcie zapomnij.
0 x
Yamiyo

Coś tam poprawiłem. Wywaliłem te teksty o hipoalergicznych właściwościach i tego typu XXI-wieczne bzdury. Zostawiłem jednak tekst o myciu włosów. Bo w końcu ludzie chyba myli włosy, nie? Chociaż w czasach średniowiecznych higiena rzeczywiście nie była zbyt wysoka. Zostawiłem jednak drobny dowcip pod koniec opisu :). Bardzo bym chciał, żeby został, ale jeśli będzie trzeba to także go usunę.

PS: Nazwa szamponu i obrazek zostały takie jakie są. Jeśli dostanę akceptację na efekt (szybszy rozrost owłosienia), to zmienię na coś bardziej stosownego. Póki co nie chce mi się szukać ani myśleć.
0 x
Awatar użytkownika
Tsukune
Wiek postaci: 30
Krótki wygląd: Czarne lub szarawe włosy, brudnoczerwony kolor oczu. "Szeroki" uśmiech. Wystające dwa kiełki. Na szyi materiałowa opaska z krzyżem i trumną. Zabandażowane lewe przedramię, pod którym znajduje się tatuaż 2 głowego węża
Widoczny ekwipunek: Futerał na plecach, wachlarz w pokrowcu przyczepiony do paska, rękawica łańcuchowa na lewej ręce, dziwna rękawica na prawej ręce, pasek z biczem, laska

Post autor: Tsukune »

Ukryty tekst
0 x
Katsuko

• Do zmiany:
    • Grafika.
    • To pochodna trucizny czy antidotum?
    • 1 dawka tego specyfiku wydłuża włosy o 40cm, co mi się nie podoba. Widziałbym maksymalnie kilka centrymetrów po jednym zastosowaniu, ponieważ taki nagły porost włosów nie jest naturalny i widziałbym to w formie WT. Ach, no i nadmierne stosowanie specyfiku powinno mieć skutki uboczne.
    • W jaki sposób dozujesz dawki?
    • Objętość ok, waga fuuin 15.
0 x
Yamiyo

Moim zdaniem to pochodna antidotum. W sensie, że lekarstwo. Co do wydłużenia ... no nie wiem. Skutki uboczne? Proszę coś zaproponować. A jak dozuję? Oczywiście tak jak szampon :D.
0 x
Awatar użytkownika
Tsukune
Wiek postaci: 30
Krótki wygląd: Czarne lub szarawe włosy, brudnoczerwony kolor oczu. "Szeroki" uśmiech. Wystające dwa kiełki. Na szyi materiałowa opaska z krzyżem i trumną. Zabandażowane lewe przedramię, pod którym znajduje się tatuaż 2 głowego węża
Widoczny ekwipunek: Futerał na plecach, wachlarz w pokrowcu przyczepiony do paska, rękawica łańcuchowa na lewej ręce, dziwna rękawica na prawej ręce, pasek z biczem, laska

Post autor: Tsukune »

Ukryty tekst
0 x
Yamiyo

Licz jeszcze cenę samych ziół :P. Ale spoko :)
0 x
Awatar użytkownika
Sans
Administrator
Wiek postaci: 8
Multikonta: Yuki Hoshi; Uchiha Hiromi; Papyrus

Post autor: Sans »

Ukryty tekst
0 x
Obrazek
Katsuko

Moje uwagi nie zostały uwzględnione.
0 x
Yamiyo

Owszem. Jeszcze nie zostały uwzględnione. Czekam na opinie innych moderatorów, by nanieść od razu wszystkie poprawki, a nie edytować non-stop głównego postu :). Za jakiś czas na pewno to wszystko poprawię :).
0 x
Yamiyo

Zedytowałem :). Mam nadzieję, że teraz będzie dobrze :).
Obrazek
0 x
Katsuko

• Wywal nazwy tych ziół, bo fabularnie takich nie ma.
  • Usuń niepotrzebne i nieaktualne wstawki. Opis ma być schematyczny.
  • Powtórzę się, że dla mnie ten wzrost jest po prostu za szybki. W ciągu tygodnia zwiększasz długość włosów o 30cm. Widzę 5cm na miesiąc realny. Do tego dawkowanie z dupy, zrób po prostu 1 dawka/1 miesiąc gry/5cm.
  • Przy okazji, jeśli to jest pochodna od antidotum to nie możesz tego tworzyć jako Ayatsuri, no chyba, że otwierasz Iryo.
0 x
Zablokowany

Wróć do „Przedmioty”

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości