Postawa "wanilia", czyli jak czyste ma być uniwersum

Tutaj trafiają wszystkie przedawnione wątki, które nie są już potrzebne, ale mogą się kiedyś do czegoś przydać. Znajdziesz tu dawne misje, przedmioty, techniki i karty postaci, które zostały odrzucone bądź zginęły one w fabule.

<t><t><t><t><t><t><t><t><t>W poście macie wytłumaczone pytanie.</t></t></t></t></t></t></t></t></t>

Nie ma problemu
15
68%
Może tylko troszkę
4
18%
A idźcie mi z tym w pierony
3
14%

Liczba głosów: 22

Awatar użytkownika
Rokuramen Sennin
Support
Multikonta: Akihiko Maji i Jugo Misaki

Postawa "wanilia", czyli jak czyste ma być uniwersum

Post autor: Rokuramen Sennin »

No, to pytanie akurat przyszło mi na myśl dopiero ostatnio. Patrzyłem na niektóre pomysły (m.in. to z Bramami od Asagiego), i zastanawiałem się jak by to można rozwiązać tak, by rozszerzyć granice na naszym forum. I pojawiło mi się kilka pomysłów, które mogłyby pomóc w rozbudowaniu świata, ale niestety - te pomysły w większości były zaczerpnięte z innych źródeł (niekoniecznie z innych animców/mang). I tu właśnie pytanie. Czy waszym zdaniem wprowadzenie kilku (naprawdę niewielu, nie chcemy robić tutaj dziwnych miszmaszy) pomysłów, których nie było w m&a (jak np. umiejętności dodatkowe dostępne tylko dla Samurajów - np. szkolenie Kensei czy coś w tym stylu, albo wprowadzenie miejsc w stylu "7 cudów świata", które mogłyby być punktami fabularnymi - lub służyć w jakiś sposób, np. jako pałac któregoś rodu lub biblioteka z historią świata, do której dostęp mieliby tylko "godni"... albo i nawet dać chamskie zapożyczenie, jak np. Rasetsu (O ILE byłoby to sensownie i klimatycznie wkomponowane w mechanikę i uniwersum)) mogłoby mieć miejsce.
Chodzi mi o opinię. Czy waszym zdaniem takie smaczki, jeśli by były wkomponowane w klimat, mogłyby mieć szanse istnienia, czy całkowicie by niszczyły spójność i przechodziły za bardzo w fantasy, odchodząc od "vanilla" uniwersum?

Czyli najprościej - "Vanilla" czy nie "vanilla"?
0 x
Support i twórca najlepszego ramen w świecie shinobi
Soh

Re: Postawa "wanilia", czyli jak czyste ma być uniwersum

Post autor: Soh »

Nie głosuję, ale to jest zależne i każda taka opcja powinna być omawiana osobno. Skoro forum rozgrywane jest w całkiem innych czasach, to wiele rzeczy można wprowadzić. Skoro mamy inny świat niż w Naruto, to co za problem dodać jakieś ciekawe miejsca z fabularnym podłożem? Żaden. Co do samurajów, to należy dążyć do tego, by każda frakcja w grze była grywalna. Póki nie będą wymyślane nierealne rzeczy, a takie oparte o świat prawdziwy, to raczej nie powinno być problemu, jednakże jak wspomniałem - raczej każda taka kwestia musi być logicznie wyjaśniona i powinna być osobno omawiana.
0 x
Kamiru

Post autor: Kamiru »

Wolałbym omówić każdą po kolei, niż dać ogólną parafkę a potem byłby protest bo coś jest nie halo.
0 x
Mei

Post autor: Mei »

(Kazano mi się wypowiedzieć, więc trzeba to zrobić Obrazek)
Zaczynając od początku. Nowe miejsca, które fabularnie dodawały, by rozmachu są jak najbardziej możliwe. Uzasadnienie: Jeśli byłyby dobre opisy, pasowałyby miejsca i ładnie się komponowały to wątpię, by ktokolwiek miał zastrzeżenia.
Kolejną rzeczą są umiejętności dla samurajów. Oczywiście wiadomo, iż klany z początku mają duże, bądź małe profity [oczywiście zależy jak dana osoba wykorzystana dane mu na tacy umiejętności], więc nie byłoby przeszkód dać ich tej małej grupce, co ma predyspozycje do walki bronią. Jednakże, jeśli chcemy dać im ,,coś więcej" to musi zostać wszystko dokładnie wyjaśnione [zasady działania], jednakże wtedy również musiano, by dać je pod opinie publiczności [ w końcu może się trafić, iż nie spodoba się to pewnemu gronu osób].
Mówiąc ogólnie, niektóre pomysły z pewnością miałyby szanse się udać, przy odpowiedniej argumentacji i w wkomponowaniu w nasz świat. Jednakże do tego potrzeba więcej szczegółów, gdyż do końca nie można powiedzieć, że wszystko mogłoby mieć miejsce..
0 x
Kaien

Post autor: Kaien »

Zagłosowałem na tak ale z przeświadczeniem pewnym. Mam nadzieje, że moje 'tak' oznacza - Będziemy dopuszczać pod dyskuje pomysły poza uniwersum, a nie 'od razu je brać'. W ten sposób się zgadzam. Ja po prostu jestem na tak co do zmian uniwersum i brania pod uwage pomysłów o tychże zmianach, a nie 'Sorry poza uniwersum nara'.
Wszystko pod dyskusje, wszystko do oceny i pod głos ludu... I będzie dobrze.
0 x
Teien

Post autor: Teien »

Dla mnie jest git, fabułe mamy epicką, jest oparta jedynie na świecie Naruto. A Naruto to uniwersum, które można modyfikować, więc DO IT!
0 x
Awatar użytkownika
Defrevin
Założyciel Forum

Post autor: Defrevin »

Również jestem za omawianiem takich rzeczy. Chciałbym się trzymać tego uniwersum, ale zdaje sobie sprawę z tego, że jesteśmy w stanie je lekko modyfikować (heloł, Wielki Mur w jurysdykcji rodu Uchiha kappa )
0 x
Jeśli masz ważną sprawę, pytanie lub potrzebujesz pomocy związanej z funkcjonowaniem forum, proszę wyślij do mnie prywatną wiadomość. Z chęcią zapoznam się ze sprawą i rozwieje wszelkie wątpliwości.
Awatar użytkownika
Ichirou
Wiek postaci: 35
Ranga: Seinin
Krótki wygląd: Chodzące piękno.
Widoczny ekwipunek: Hiramekarei, gurda, fūma shuriken, torba, dwie kabury

Post autor: Ichirou »

Za nowymi, stricte fabularnymi rzeczami jak najbardziej. Za rzeczami bardziej mechanicznymi (boostami) trochę mniej.
Oczywiście wszystkie nowinki do omówienia z osobna.
0 x
Obrazek
KP PH bank głos koty dziennik
Awatar użytkownika
Tsukune
Wiek postaci: 30
Krótki wygląd: Czarne lub szarawe włosy, brudnoczerwony kolor oczu. "Szeroki" uśmiech. Wystające dwa kiełki. Na szyi materiałowa opaska z krzyżem i trumną. Zabandażowane lewe przedramię, pod którym znajduje się tatuaż 2 głowego węża
Widoczny ekwipunek: Futerał na plecach, wachlarz w pokrowcu przyczepiony do paska, rękawica łańcuchowa na lewej ręce, dziwna rękawica na prawej ręce, pasek z biczem, laska

Post autor: Tsukune »

Zawsze w razie czego można zrobić mini event na "odnalezienie tych miejsc" i dana "wioska" czy tam klan by udała się w poszukiwaniu bo usłyszano jakieś kiedyś gdzieś ciekawe informacje o pięknym miejscu gdzie miasto wygląda jak zbudowane z pięknej zieleni na której rosną różnobarwne kwiaty a same budynki wyglądają jakby unosiły się w powietrzu i bla bla bla
0 x
Kaz

Post autor: Kaz »

Jak najbardziej na tak, dodajmy skrzydeł pbf'owi.
Jednak:
a) każdy pomysł pod dyskusję
b) jestem przeciwny zapożyczeniom typowo zrzynającym jak "rzeźnik w rzeźni"
0 x
Zablokowany

Wróć do „Archiwum”

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość