PROBLEM
Brak balansu.
ROZWIĄZANIE
Dodać balans.
DODATKOWE UWAGI
kappaBrak balansu.
ROZWIĄZANIE
Dodać balans.
DODATKOWE UWAGI
PROBLEM
Istnieje rozbieżność względem tego, co oferują i czego wymagają bramy chakry względem chociażby RnY.
Czysto mechanicznie (czyli pomijając opisy tego, że HnT zagina czasoprzestrzeń i przebija każdą obronę):
Raiton no Yoroi:
- wymaga dziedziny S i wyprawy S
- daje trzy statystyki x2 (czyli zakładając być może nierealny scenariusz posiadania przez kogoś po 200 stat, daje łącznie 600 PAF)
- koszt chakry w najlepszym wariancie 5%/turę (w każdym innym dużo większy)
- można używać innych technik zgodnie z mechaniką
Bramy chakry:
- wymaga 190 wytki, 650 PAF, Umiejętności wrodzonej, trzech wypraw (B, A, S)
- daje stały bonus +600 (łącznie) statystyk
- nie pozwala używać żadnych technik (nawet stania na wodzie)
- duże obrażenia bądź śmierć (w przypadku 7 bramy koszt chakry to 35%).
ROZWIĄZANIE
- Umożliwić przynajmniej korzystanie z technik chodzenia po wodzie/ścianach, impulsów chakry.
Podobne ograniczenie było w Suikenie i zostało rozwiązane w ten sam sposób. Guy robił nawet Kuchiyose (ale nie jesteśmy w animcu. Tym bardziej nie chcemy, żeby znalazł się ktoś kto odpali RnY razem z 7 bramą
. Ograniczenie jest według mnie nie do końca zasadne i może tworzyć jakieś absurdalne sytuacje np. w czasie walki na zbiorniku wodnym, gdzie pierwszej bramy nawet nie ma co odpalać, bo "wspomaganie" tylko utrudni walkę. A na wyższych bramach jak nie będziemy cały czas sprintować, to się postać zapadnie pod wodę. 
- Ograniczyć bonus do statystyk oferowany przez RnY do jakiejś stałej (lub nadal procentowej, ale pomniejszonej), zbalansowanej względem 8 bramy wartości (lub na odwrót. Dać buffa bramom, ale to według mnie gorsza opcja)

DODATKOWE UWAGI
Zdaję sobie sprawę, że bramy oferują naprawdę sporo właśnie na tym niższym poziomie. Na wyprawie po 8 bramę można korzystać na przykład z dobrodziejstw siódmej. Ostatecznie jednak legendarna 8 brama mechanicznie wypada słabo.
Przytoczone przeze mnie RnY to przykład. Gdyby komuś przychodziło do głowy inne wspomaganie/technika, którą warto by z tymi dwiema rzeczami zestawić w porównaniu, na pewno będzie to cenna uwaga.
PS. Nie mam UW na bramy :p