Ostatnio zastanowiła mnie jedna rzecz - jak to jest, że w mechanice forum nie ma różnicy, czy moja postać atakuje (lub blokuje) mieczem trzymanym jedną ręką, czy też dwiema. Generalnie, dla mnie całkiem spoko sytuacja ALE nie oddaje to sensu i rzeczywistości i chociaż bawimy się w realiach świata, gdzie ludzie plują ogniem i rażą prądem uważam, że nie powinno tak być.
ROZWIĄZANIE
Proponuję, by wszystkie akcje i techniki, w których postać trzyma broń będącą mieczem (w tym już od wakizashi) jedną ręką (lub też walczącą 2 brońmy jednocześnie), otrzymywała ujemny modyfikator do siły, w wysokości:
- do 50% siły, czy może:
- spadek tylko do 70%, a może:
- uciąć do 2/3
Co by się tutaj kwalifikowało:
- Wszelkie techniki polegająca na zadawaniu cięcia jedną ręką np. Iaido i pochodne,
- Wszelkie sytuacje w której postać walczy bronią trzymaną w jedną ręką, kiedy to przykładowo w drugiej składa sobie pieczęci (jak umie), przylepia notkę itp,
- Sytuacje* i style w których wojownik walczy 2 brońmi jednocześnie.
DODATKOWE UWAGI
Na zakończenie (i zanim mnie wszyscy zabiją) - uważam, że tak będzie fair. Walka bronią trzymaną tylko jedną ręką (albo dwiema brońmi jednocześnie) ma na razie same bonusy nad kimś, kto walczy trzymając oburącz (można atakować z większej liczby stron, składać jutsu jak ktoś umi, przylepić notkę, rzucić kunai, zwyczajnie uderzyć z bliska) - a powinien być jakiś balans: walczysz klasycznie, masz pełną siłę, walczysz nieszablonowo, no to trzeba "zapłacić" pewną cenę.
Oczywiście, można powiedzieć "GM o tym wiedzą i pilnują" a ja odpowiem "OK, a gdzie podstawa mechaniczna?" sam zdrowy rozsądek to tu nie wystarczy.
Można by zapytać: Ok, a co z walką zwykłym taijutsu? Jak uderzenie jedną ręką, to też chcesz ciąć po sile? - moja odpowiedź: tą zasadę liczyłbym tylko do korzystania z broni typu miecze i podobne i tyle.