UN Chakrodziej

Awatar użytkownika
Shins Hyo
Wiek postaci: 30
Ranga: Wyrzutek D
Krótki wygląd: Shins ubrany jest w czarny strój zasłaniający większość jego ciała. Widoczne są jedynie niebieskie oczy.
Widoczny ekwipunek: Wielki Kunai na plecach
Płaszcz
GG/Discord: shintarguar

UN Chakrodziej

Post autor: Shins Hyo »

PROBLEM
Istnieje całkiem sporo UN wzmacniających statystyki fizyczne, co mocno faworyzuje buildy na nich oparte. Tymczasem buildy chakrowe są na tym mocno z tyłu, szczególnie, gdy ktoś rozwija więcej niż 1 dziedzinę (w przypadku buildów fizycznych rangi dziedzin skalują się same, więc są znacznie tańsze, niż rozwijanie rang dziedzin chakrowych).

ROZWIĄZANIE
Dodanie nowego UN, które wzmocni SC w zależności od ilości otwartych dziedzin chakrowych.

UN Chakrodziej
Każda ranga dziedziny chakrowej dodaje bonusowe +1 SC (np. Katon rozwinięty na poziom B da +3 SC, a Suiton rozwinięty na S +5 SC).

DODATKOWE UWAGI
5 x
Awatar użytkownika
Ichirou
Wiek postaci: 35
Ranga: Seinin
Krótki wygląd: Chodzące piękno.
Widoczny ekwipunek: Hiramekarei, gurda, fūma shuriken, torba, dwie kabury

Re: UN Chakrodziej

Post autor: Ichirou »

Jestem na tak, bo w przypadku jednej dziedziny różnica jest subtelna, a w przypadku kogoś kto ma więcej poinwestowane, to wychodzi już całkiem ok bonus, ale wciąż nie olbrzymi.

Według mnie takie drobne bonusy do SC dają też fajny element nieprzewidywalności. Teraz każdy może sobie łatwo wyliczyć i dopasować np. swoją wytkę, żeby technika danej rangi nie robiła mu rany. A nikt sam z siebie raczej nie inwestuje w SC, póki nie dobije swojego buildu do maxa, bo to jest atrybut do przebijania sufitu po jego osiągnieciu.
0 x
Obrazek
KP PH bank głos koty dziennik
Awatar użytkownika
Ero Sennin
Support
Multikonta: Minoru

Post autor: Ero Sennin »

Na pewno byłby potrzebny jakiś limit ile tego SC się dodaje, żeby się nie okazało, że ludzie będą wbijać po 50sc za otwieranie wszystkiego jak popadnie.
Można by również pomyśleć o tym by każda dziedzina dodawała SC tylko do tej dziedziny, tylko wtedy dużo pilnowania by pamiętać do której dziedziny ile SC dodać.
0 x
Awatar użytkownika
Ichirou
Wiek postaci: 35
Ranga: Seinin
Krótki wygląd: Chodzące piękno.
Widoczny ekwipunek: Hiramekarei, gurda, fūma shuriken, torba, dwie kabury

Post autor: Ichirou »

50 SC jest raczej niemożliwe, wymagałoby 10 dziedzin chakrowych na randze S. Tak realnie to z tym UN wartości oscylowałyby na poziomie od 0 do max 20-25.
5 dziedzin na B to jest +15.

Robienie z tego unikatowego bonusu do danej dziedziny moim zdaniem misja się z celem tego UN, bo chodzi tutaj o delikatne podbicie tych, którzy idą z rozwój wielu dziedzin a nie maksowanie jednej.
1 x
Obrazek
KP PH bank głos koty dziennik
Awatar użytkownika
Ayumu
Wiek postaci: 24
Ranga: Wyrzutek B
Krótki wygląd: Ogromny rozmiar, dotkliwie poparzone ciało i twarz.
Widoczny ekwipunek: Kamizelka shinobi

Post autor: Ayumu »

Ogółem dobry pomysł, bardzo fajne UN. Jak przedstawione wyliczenia, to nie będą abstrakcyjne liczby. Dla uspokojenia Ero Sennina jeszcze - dziedzina na S to 810 PH, w tej cenie można kupić 27 SC, a dostanie się 5 z UN. Tu na prawdę nie ma bólu o zbyt duże liczby, a zachęci do posiadania wielu dziedzin.

To co Minoru proponuje, że do jednej dziedziny, paradoksalnie mogłoby być jako coś w rodzaju UN "Mistrz Dziedziny" i mieć jakieś +20 do jednej dziedziny, wymagane S w dziedzinie (albo +4 na każdy poziom dziedziny bez otwarcia całości). Taki odpowiednik dla buildów OTP, a szczególnie dla Mistrza Żywiołu.
1 x
Awatar użytkownika
Brook
Moderator
Aktualna postać: Souei

Post autor: Brook »

99% mnie krzyczy <ree> bo nie takie miało być przeznaczenie SC. Nie jako stata którą stackuje się gdzieś w trakcie rozwoju, tylko stata którą przebija się sufit po tym gdy dochodzimy do ściany po wymaksowaniu stat i dziedzin.
1% szepcze mi, że to przecież nie jest moje własne forko i chyba tylko ja tak to widzę, a inni chcieliby buffa dla swoich buildow.
Pozostałe 50% uważa, że taka umiejka pasuje bardziej na UW niż UN, zarówno ze względów opisowo-lorowych jak i zablokowania w ten sposób combowania z elementalistą czy wielką chakrą.
0 x
Awatar użytkownika
Shins Hyo
Wiek postaci: 30
Ranga: Wyrzutek D
Krótki wygląd: Shins ubrany jest w czarny strój zasłaniający większość jego ciała. Widoczne są jedynie niebieskie oczy.
Widoczny ekwipunek: Wielki Kunai na plecach
Płaszcz
GG/Discord: shintarguar

Post autor: Shins Hyo »

Ale czemu kombowanie miałoby być zablokowane? Czy Uniwersalizm i inne UN wzmacniające staty są zablokowane dla buildów pod staty fizyczne? Z resztą pod elementalistę to też nie da milionów SC, tylko jeśli już to 10 (5 dziedzin na C). To nie jest coś, co staje się game changerem. W porównaniu do aktualnych UN, to te, które tu mamy daje najbardziej wyważone profity.
0 x
Awatar użytkownika
Mayū
Wiek postaci: 21
Ranga: Sentoki
Krótki wygląd: Średni wzrost, ciemna karnacja, złote, podkreślone kredką oczy i czarne, długie włosy. Pieprzyk pod lewym okiem. Nadmiernie obwieszona złotą biżuterią i odziana w absolutnie niepraktyczną na pustyni czerń.
Widoczny ekwipunek: Gurda; duży zwój pod gurdą; fūma shuriken u boku; duża torba na biodrze; kabura na udzie; rękawiczki z blaszkami.
GG/Discord: vaynei

Post autor: Mayū »

Tak długo, jak istnieją UNki pod inne staty, tak powinna pojawić się chociaż jedna pod SC. Bo po prostu nie wiem, czemu miałoby tak nie być, oprócz tego, że zostało uznane, że to miała być stata na endgame i tyle.
Skoro niektórzy wykupują tę statę już wcześniej i skoro czują potrzebę wykupienia jej, to to tylko potwierdza, że SC nie jest już na endgame. Dodatkowo UW Wielka Chakra dodaje SC już na starcie gry, co też podkreśla, jak bardzo SC nie jest endgejmową statą.

Ta UNka wydaje się niezłym kandydatem do wzmacniania SC o tyle, że premiuje rozkładanie PH po kilku dziedzinach, co samo w sobie jest uważane za osłabiające build, a bonusy z tej UN i tak są nieprzesadzone. I tylko na tej UN na razie bym się skupiła, by nie rozwodnić tematu milionem innych UNek pod SC.
Nie wiem, czy straszenie potężnym elementalistą jest do końca trafne, bo wśród klanów bardziej pod staty fizyczne też są te lepsze i te gorsze (tak tak, wiem, kiedyś mają być nerfy), a mimo tego wszystkie z nich mają dostęp do tych samych UN wzmacniających staty.
4 x
Obrazek
PH BANK KP GŁOS 黄金
Awatar użytkownika
Arii
Wiek postaci: 19
Ranga: Dōkō
Krótki wygląd: -na prawym ramieniu wytatuowana sznyta gita
-krótka bródka
Widoczny ekwipunek: *Duża Torba
*Plecak
*Manierka
GG/Discord: arii.2024
Multikonta: Yachiru

Post autor: Arii »

Mayu dobrze prawi, polewać jej!
1 x
Obrazek Chakra Ariiego - dla sensora wyczuwalna jako spokojna, ciepła i dobroduszna
Chakra w formie Rzeźnika - zimna, wyczuwalna woń krwi, morderczy zamiar wisi w powietrzu
Chakra w formie Mindy - znudzona, "rozbrykana", skryta PH
Bank
WT
Awatar użytkownika
Tenshi
Wiek postaci: 15
GG/Discord: .iwaru
Multikonta: Yasuo

Post autor: Tenshi »

Generalnie UN wydaje mi się mega spoko (chociaż na chwilę obecną nie wiem czy bym się na nią zdecydował)!

W 100% popieram Mayu. SC nie jest tylko late gamową statą. To bardziej mid game lub early z wielką chakrą.

Ale też pomysł Ayumu z mistrzem dziedziny +20 SC do wybranej dziedziny również wydaje się mega spoko! Z tym, że mistrz dziedziny musiałby wykluczać czarodzieja, a czarodziej mistrza dziedziny, jeśli zdecydowalibyśmy się na oba.
1 x

Awatar użytkownika
Brook
Moderator

Sheeesh ten argument z Wielką chakrą... SC miało być lategame, jakiś geniusz dodał to do WC i teraz jest to stata early.
Powtórzę to co mówiłem na czacie niedawno. Wszystkie rozmowy o balansie na forko sprowadzają się obecnie do tego, że można wykręcać jakieś głupie staty przez podłapywanie małych lub dużych bonusów z różnych źródeł. Oczywiście UN mogą być tego składnikiem. Obecnie nie są, bo chyba nikt na dobrą sprawę nie korzysta z Uniwersalisty ani Berserkera, natomiast oprócz tego mamy jeszcze jedną UNkę pod wytkę i to w sumie tyle jeśli chodzi o mnogość wyboru dla postaci idących w build fizyczny. Poza tym pragnę zauważyć, że tylko siła jest statystyką, która nie przydaje się chakrowcom. Mówienie że każde UN buffujące staty fizyczne jest przeznaczone tylko dla fizioli to trochę nieprawda, bo chakrowiec też musi mieć rozwinięte staty, żeby być skutecznym. Minęły już te czasy gdzie klanówka na S i staty po 10 załatwiały sprawę, bo jesteśmy już po tym etapie imo.
Niemniej jednak chodzi mi o to, że jeśli problemem balansu jest stackowanie statów to dlaczego chcemy to równoważyć wprowadzeniem bliźniaczego problemu, tylko że po stronie chakrowej? Rozumiem, że jak wszystko jest OP to nic nie jest, ale nie podoba mi się, że taka UNka zepchnęłaby nas jeszcze bardziej po tej równi pochyłej.
Dlatego powtarzam to co pisałem wyżej:
a) najchętniej bym tego nie wprowadzał w ogóle, a jeśli kontrargumentem jest to, że fiziole mają staty z uniwersalisty berserkera czy żelaznego organizmu, to zapraszam do nerfienia tych UNek, tutaj jestem otwarty;
b) jeśli naprawdę się uprzecie, to najlepsze co mogę dać to Chakrodziej UW, a nie UN. Nie podoba mi się to bardzo, bo razem z wielką chakrą byłyby to dwie UW z SC, co dla mnie jest negowaniem tego po co SC zostało dodane.

Ogólnie przez wywalony w kosmos obecny balans o wiele bardziej skłaniałbym się do sprowadzania go na ziemię poprzez nerfy, a nie buffy.
0 x
Awatar użytkownika
Brook
Moderator

Widzę, że nie ma zainteresowania UW, a UN z mojej strony nie jest możliwe. Odrzucone więc.
0 x
Zablokowany

Wróć do „Odrzucone”

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości