Istnieją w kilku klanach (około połowa) poziomy Reberu których opanowanie = Opanowanie dziedziny. Jedni ludzie myślą, że na klanowe nie pisze sie treningu jak i na inne dziedziny i nie piszą wcale, inni piszą tylko na range, a inni na range i na to.
Ja chce wprowadzenia w każdym klanie takich Reberu których nauczenie się wyglada tak: Wydaje PH na range B, ucze sie odpowiadajacego Reberu i moge sie uczyc innych jutsu.
Z Arafem jest dyskusja na temat samego przymusu nauki - Czy trzeba sie w ogole uczyc dziedzn klanowych (SKoro innych sie nie uczymy...) czy lepiej nie i przymus nauki tez sciagnac i tylko placic PH i uczyc sie technik.
Zmiana stylistyczna i systemowa rang dziedzin.
Re: Zmiana stylistyczna i systemowa rang dziedzin.
W kązdym bądź razie prosze pamiętać, że na pewno nie wyzbędziemy się pisania nauk fabularnych opanowywanych za PH dziedzin. Czy to będzie dziedzina klanowa B, czy tez Ninjutsu lub Genjutsu B, to zarówno dla tego jak i dla tego trzeba pisać trening fabularny.
Nie piszemy jedynie treningów dla atrybutów.
Nie piszemy jedynie treningów dla atrybutów.
0 x
Jeśli masz ważną sprawę, pytanie lub potrzebujesz pomocy związanej z funkcjonowaniem forum, proszę wyślij do mnie prywatną wiadomość. Z chęcią zapoznam się ze sprawą i rozwieje wszelkie wątpliwości.
- Reika
- Martwa postać
- Wiek postaci: 28
- Ranga: Sentoki
- Krótki wygląd: Popatrz na Avatar, a po szczegóły zapraszam do mojej KP <3
- Widoczny ekwipunek: Kabura na prawym udzie, torba na uzbrojenie przy pasie i dwie katany na plecach
- Link do KP: http://www.shinobiwar.pl/viewtopic.php?f=32&t=245
- Multikonta: Brak
Cóż, nie wiem sama co o tym myśleć i czy dobrze to wszystko zrozumiałam. Z jednej strony pomysł Arafki jest lepszy, że nie trzeba by było pisać tego dodatkowego treningu na rangę dziedziny, tylko przy wydaniu PH momentalnie się na nią wskakuje, tym samym mając dostęp do technik owej rangi, jednak co wtedy z KC? Jeśli chce się podnieść KC, to trzeba nie tylko wydawać PH, ale też odbyć trening, aby podnieść tą umiejętność, więc jak Arafka chciałby znieść wymógł treningu na reberu, to wypadałoby też zrezygnować z tego w Kontroli Chakry. Osobiście jestem przeciwna takiemu powerowi znikąd.
W sumie nie jestem tutaj za żadną opcją, a mam trochę inną propozycję. Można by było znieść treningi na wyższą rangę dziedzin, ale uzależnić je po prostu od KC, bo w końcu jutsu zależy właśnie od poziomu KC. Czyli na przykład:
Ktoś zrobił sobie trening i wbił KC na B. Otwiera mu to automatycznie możliwość do nauki jutsu rangi B i rangi A, lecz nie pozwala już na naukę jutsu rangi S. Dlaczego? Bo jest za cienki bolek, żeby panować nad takim silnym jutsu. Proste. Dzięki temu byłyby pewne ograniczenia, ale tyko skupiające się na KC. Wskoczyłeś na odpowiedni poziom KC, automatycznie jesteś silniejszy i możesz się uczyć jutsu o jedną rangę wyższej. Bez żadnych treningów dziedzin, bo nie chodzi tu o dziedziny, ale o panowanie nad własną chakrą.
No i w sumie tyle ode mnie. Czekam na hejty :<
W sumie nie jestem tutaj za żadną opcją, a mam trochę inną propozycję. Można by było znieść treningi na wyższą rangę dziedzin, ale uzależnić je po prostu od KC, bo w końcu jutsu zależy właśnie od poziomu KC. Czyli na przykład:
Ktoś zrobił sobie trening i wbił KC na B. Otwiera mu to automatycznie możliwość do nauki jutsu rangi B i rangi A, lecz nie pozwala już na naukę jutsu rangi S. Dlaczego? Bo jest za cienki bolek, żeby panować nad takim silnym jutsu. Proste. Dzięki temu byłyby pewne ograniczenia, ale tyko skupiające się na KC. Wskoczyłeś na odpowiedni poziom KC, automatycznie jesteś silniejszy i możesz się uczyć jutsu o jedną rangę wyższej. Bez żadnych treningów dziedzin, bo nie chodzi tu o dziedziny, ale o panowanie nad własną chakrą.
No i w sumie tyle ode mnie. Czekam na hejty :<
0 x

|| Karta Postaci || Pieniądze || Punkty Historii || Głos ||
Dobra - moim zdaniem Def wyjaśnił na czym polega trening dziedzin i roberu i teraz wszyscy wiemy co trzeba zrobić by to było dobrze. Zostawmy zatem tak jak jest, nie kombinujmy, i skoro Kaien chce, to niech poprawi stylistykę by była taka sama dla każdego klanu.
Tyle ode mnie. Reika nie ma sensu kombinować aż tak bardzo bo dziedziny i roberu to 10 postów przez całą grę, więc różnicy mi nie robi osobiście czy będę pisał te treningi czy nie - chciałem tylko wiedzieć jak to zrobić i Def jasno to wyjaśnił. Jak dla mnie wszystko się rozwiązało.
Tyle ode mnie. Reika nie ma sensu kombinować aż tak bardzo bo dziedziny i roberu to 10 postów przez całą grę, więc różnicy mi nie robi osobiście czy będę pisał te treningi czy nie - chciałem tylko wiedzieć jak to zrobić i Def jasno to wyjaśnił. Jak dla mnie wszystko się rozwiązało.
0 x
Jak zagłębiłem się trochę bardziej zrozumiałem o co chodzi bo chodź to skomplikowane nie jest na początku byłem w lekkim błędzie w sprawię paru mechanik. Dlatego zmieniam zdanie.
Według mnie powinno zostać tak jak jest. Jedyny dylemat jaki mam to to czy trening danego poziomu umiejętności różni się mocno od treningu Reberu? I tu i tu powinno się opisać jak udoskonalasz swoje umiejętności w danej dziedzinie przez co tak naprawdę opisujesz przebieg tych samych czynności 2 razy. Na przykład Yuki posiada taki opis w Reberu " lód stworzony za pomocą Hyōtonu rangi C może zajmować większą powierzchnię, nieznacznie wzrasta również zasięg możliwego wykonywania technik, a dodatkowo rośnie twardość lodu". W skrócie wzmocnienie swoich tworów i o to opierał by się taki post treningu. Że ktoś stara się utwardzić lód itd. Natomiast w przypadku treningu rangi swoich umiejętności też taki trening opiera się na większym zrozumieniu Hyōtonu czy co tam ktoś ma. Przez co jak ktoś chcę odblokować daną rangę a potem Reberu z tej rangi musi napisać dwa szablonowo podobne posty. I tu jest mój dylemat. Czy nie łatwiej było by zaliczać Reberu już treningu rang? W sensie odblokowujesz za pomocą treningu Hyōton rangi C i od razu dostajesz reberu rangi C. Taka pasywka/umiejętność za to że nauczyłeś się kontrolować swój żywioł na danym poziomie przez co nawet słabsze techniki są od teraz lekko silniejsze( twardszy lód).
To mój pomysł by rozwiązać ten problem chodź możliwe ,że poleciałem w zupełnie innym kierunku niż był zamysł tego tematu.
Według mnie powinno zostać tak jak jest. Jedyny dylemat jaki mam to to czy trening danego poziomu umiejętności różni się mocno od treningu Reberu? I tu i tu powinno się opisać jak udoskonalasz swoje umiejętności w danej dziedzinie przez co tak naprawdę opisujesz przebieg tych samych czynności 2 razy. Na przykład Yuki posiada taki opis w Reberu " lód stworzony za pomocą Hyōtonu rangi C może zajmować większą powierzchnię, nieznacznie wzrasta również zasięg możliwego wykonywania technik, a dodatkowo rośnie twardość lodu". W skrócie wzmocnienie swoich tworów i o to opierał by się taki post treningu. Że ktoś stara się utwardzić lód itd. Natomiast w przypadku treningu rangi swoich umiejętności też taki trening opiera się na większym zrozumieniu Hyōtonu czy co tam ktoś ma. Przez co jak ktoś chcę odblokować daną rangę a potem Reberu z tej rangi musi napisać dwa szablonowo podobne posty. I tu jest mój dylemat. Czy nie łatwiej było by zaliczać Reberu już treningu rang? W sensie odblokowujesz za pomocą treningu Hyōton rangi C i od razu dostajesz reberu rangi C. Taka pasywka/umiejętność za to że nauczyłeś się kontrolować swój żywioł na danym poziomie przez co nawet słabsze techniki są od teraz lekko silniejsze( twardszy lód).
To mój pomysł by rozwiązać ten problem chodź możliwe ,że poleciałem w zupełnie innym kierunku niż był zamysł tego tematu.
0 x
Reika pomysł w którym zupełnie nie uwzględniłaś klanów fizycznych, tai-userów, ludzi walczących bronią i tak dalej. Nie. Moje Reberu jest stylistyczne. Do wprowadzenia w system dziedzin jest już wniosek o dodanie uwagi: Ważne 3: I piszesz 'Nauczenie się rangi danej dziedziny klanowej równa się także opanowaniu odpowiadającemu jej poziomowi Reber
I zmiana pierwszego obrazka tabelki z PH w tym temacie na http://i.imgur.com/VkB5l3O.jpg?1
Nauka będzie i tak i tak, ale będzie dla wszystkich, pisana raz na range i koniec. Nie będzie dysproporcji, że jedni nie piszą nic wcale bo myśla, ze mogą, inni piszą podwójnie bo myślą, ze muszą...
I zmiana pierwszego obrazka tabelki z PH w tym temacie na http://i.imgur.com/VkB5l3O.jpg?1
Nauka będzie i tak i tak, ale będzie dla wszystkich, pisana raz na range i koniec. Nie będzie dysproporcji, że jedni nie piszą nic wcale bo myśla, ze mogą, inni piszą podwójnie bo myślą, ze muszą...
0 x
Wazne3: oraz nowa tabela zostały wprowadzone. Mi zostaje czekać aż ktoś zrobi Reberu albo da mi moda.
Temat można przenieść do działu 'Wprowadzone'. Pozdrawiam.
Temat można przenieść do działu 'Wprowadzone'. Pozdrawiam.
0 x
-
- Support
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość