Postacie supportowe a misje

Sarutobi Kazumi

Postacie supportowe a misje

Post autor: Sarutobi Kazumi »

1. Problem

Nie wiem, czy naprawdę istnieje, czy tylko sobie to ubzdurałem, ale no... Załóżmy, że znajdzie się na forum ktoś, kto stworzy postać czysto pod wspieranie innych - czyli rozwinie iryo, fuin i KC. Wiadomo, i niektóre jutsu medyczne i pieczętująca mogą być użyte w ofensywie ale albo są zakazane (fuin), albo łączą się z taijutsu (iryo). A

Do czego zmierzam? Ano do tego, że postać taka miałaby spory problem ze zrobieniem misji rangi C/B - w większości misje te opierają się na walce z mniej lub bardziej silnymi przeciwnikami. A przeznaczeniem medyka nie jest przecież walka, a leczenie! Wiadomo, że słabość tych postaci można dość łatwo wyeliminować na różne sposoby - chodzenie na misję razem, czy też rozwinięcie dziedziny "bijącej". Pierwszy wariant wymaga znalezienia pewnego (stałego) gracza co by nie utknąć na misji z nieaktywnym użytkownikiem, w drugim trzeba wydawać PH za które przecież rozwija się dalej iryo/fuin - a obecnie zaawansowanych użytkowników tych dziedzin nam brakuje.

2. Propozycja

Proponuję stworzyć pole do popisu dla iryo shinobi (więc niestety, ale dla czysto fuuin userów nie mam pomysłu) - misje w których medycy będą robić co trzeba - leczyć.
  • D - pomoc w szpitalu w roli "pielęgniarki" (które tak naprawdę robią wiele więcej ale no, skrót myślowy) - podawanie lekarstw, sprawdzanie stanu pacjentów etc.
  • C - praca w szpitalu np. na izbie przyjęć, leczenie lekko rannych etc.
  • B - praca w szpitalu, laboratorium ,na miejscu wypadku - poważne rany, przeszczepy, rehabilitacje, porody etc.
  • A/S - udział medyka w wojnie/evencie
3. Od siebie

Tak naprawdę nie mam pojęcia, czy taki dodatek jest faktycznie potrzebny, ale być może zachęci to graczy do tworzenia postaci wspierających, ewentualnie dalszego rozwoju w tym kierunku. Problemem jest fuuinjutsu (no bo ciężko jest zrobić misję gdzie postać po prostu będzie pieczętować rzeczy, ne?).
Zaraz ktoś powie - "Ale takie misje to nie misje, nie ma nich zagrożenia! A PH i ryo tyle samo leci!". A no owszem, zagrożenia dla postaci gracza nie ma, ale po pierwsze - żeby w ogóle pójść na takie misje trzeba mieć rozwinięte iryo (nie wiem, czy jest sens dawać wymogi konkretnej rangi dziedziny na kolejne misje - jak gracz nie zdoła uleczyć npc/gracza to dostaje mniejsze wynagrodzenie / nie dostaje nic). A po drugie - misje te mogą trwać dłużej (o kilka postów - skalujących się z rangą), albo dawać trochę mniejsze wynagrodzenie (bo zagrożenia w szpitalu nie ma, no poza agresywnymi pacjentami i ich rodzinami).

Post Scriptum
Drodzy gracze, jak już chcecie iść na misję, to miło by było z waszej strony, gdybyście w fabule znaleźli się w miejscu, gdzie może coś się stać. A nie siedzieć w domku z przekonaniem, że administracja osady z pewnością wyśle kuriera do waszych drzwi z zadaniem wypielenia komuś ogródka. Trochę dziwne jest inicjowanie misji na siłę w ten sposób (gdzie w Naruto szło się do siedziby władz i tam przyjmowało zlecenie o określonym poziomie ale no, mniejsza z tym.)

Lubię naleśniki.
0 x
Hoshigaki Seiki

Re: Postacie supportowe a misje

Post autor: Hoshigaki Seiki »

Czyli medyk miałby dostawać tyle samo hajsów i PHczów za odbieranie porodu, a ktoś inny musi nadstawiać karku z 99% szans na śmierć od misji B w górę? Mało uczciwe. Dla medyków mogłyby być takie misje dostępne ale na niskich rangach bardziej, gdzie nie godziłoby to tak bardzo w pozostałych.
Ewentualnie jakoś ograniczone że X takich "medycznych" misji na miesiąc czy coś.
0 x
Sarutobi Kazumi

Post autor: Sarutobi Kazumi »

Podałem w poście wyżej dwie opcje - dłuższe misje/mniejsze wynagrodzenie. Albo oba.

Ale no, poczekam, popatrzę co reszta myśli na ten temat, czy jest to potrzebne czy nie etc. etc.

EDITIO

wyobraźcie sobie Sakurę na misji C (w pierwszej częsci, gdy jeszcze nie umiała uderzyć jak Tsunade) bez drużyny ~
0 x
Awatar użytkownika
Ero Sennin
Support
Multikonta: Minoru

Post autor: Ero Sennin »

Też mnie to nie przekonuje. To, co pisałam na konferencji:
  • ..."a nu dokładnie, tu zależy od MG. Poza tym, od czegoś jest "Od siebie" w misjach. Wystarczy dać notkę o tym, że się prosi o uwzględnienie umiejętności bojowych, jak i niebojowych gracza i dopasować tę misję."
  • "poza tym, nikt nie mówi, że medyk nie może iść na misję B, gdzie może się okazać, że trafia w jakieś pole walki i chcąc pomóc, ratuje innych."
  • "Ocenia się wtedy działania gracza czy poradził sobie z taką formą "walki" - czyli poziom zaangażowania i umiejętności w zakresie, w jakim działał, niekoniecznie związanego z otwartą walką,
  • "przecież ktoś taki może wykonać misję B, a misjodawca da mu NPC'a do "pomocy", ja tam miałam na C, przecież nikt tego nie nakazuje" - skoro już musi być walka, może być to praca zespołowa NPC od bijatyki i gracza wspomagającego. Ważne jest tylko, żeby dać mu okazję się wykazać,
  • Można jeszcze zmienić opis misji, co by nie trzeba było się sztywno kierować tym, że w misji C już musi być jakaś walka. Powtarzam, nic, nic nie musi, ale poziom trudności musi być po prostu już nieco wyższy.
Pozdrawiam, buziaki. <3
0 x
Midori

Post autor: Midori »

Można zrobić specjalny typ misji "Misje pomocnicze" czy cos w tym stylu gdzie najęci jesteśmy jako wsparcie, a nie główny zabijaka. Problemów jednak z tego jest wiele.
-Po pierwsze zakazał bym kwalifikowania takiej misji do wymogów np. levelowania shara.
-Po drugie zostawił bym wypłatę PH. Z moich wyliczeń wychodzi, że różnica ph za jednego posta gracza nie jest jakaś ogromnie inna między D, a B więc jak już ściął bym z ryo wynagrodzenie. W końcu jeśli idziemy na dłuższą misję nawet jako wsparcie musimy się liczyć z tym, że może się trochę dłużyć wiec za nie opłacalne PH nie warto by było a na dodatek dalej ryzykujemy.
- po trzecie Medycy. By ogarnąć trochę dał bym "jak wsparcie możemy wyruszyć na misję o rangę niższą od rangi naszego medycznego ninjutsu"
-Po czwarte. Kakashi był wysyłany z silniejszymi shinobimi na misje z powodu jego potencjału jednak oczywiście nie dorównywał jeszcze ojcu naruto z którym an misji był w kinówce. Było to pewnie przyuczenie albo praktyka. Mógł nauczyć się podchodzenia do trudnych misji co też nieco przydatne jest. Ale pewnie nie raz się spisał. Dał bym może też coś ala "Możesz iść jako wsparcie ale jak się spiszesz dostaniesz normalne wynagrodzenie i misja może wylevelować ci shara itd" Da to graczom pewne wyjście by popróbować czy już są w stanie mierzyć się z przeciwnikami tej rangi. Problemem jednak wtedy jest z punktem trzecim. Najwyżej można dać "pięć misji jednej rangi umożliwia nam pójść jako wsparcie na misję wyższej rangi"
0 x
Meido

Post autor: Meido »

Ja powiem trzy rzeczy:

Po pierwsze, chciałbym podziękować Kazumiemu, że poruszył ten temat. Chociaż ostatnie wydarzenia pokazały, że ciężko nam się dogadać, to jednak ... tak po prostu po ludzku mówię "Dzięki, stary". Sam zamierzam robić właśnie taką postać supportującą. Z pewnym przyczyn (mechaniczno-techniczno-fabularnych) właśnie tak zamierzam to rozegrać. Myślałem, że będę do końca gry na tym forum robił tylko misje rangi D, hehe.

Po drugie, w pełni zgadzam się z Panią Venus. Nie dlatego, że jest obecnie moim ulubionym członkiem administracji >:V Po prostu mądrze gada, ale ... jednocześnie nie mogę się z nią zgodzić. Paradoks, prawda? Dlaczego nie mogę? Ponieważ zwyczajnie pamiętam moją misję, w której dostałem od MG pigułkę żywnościową, regenerującą chakrę. I nagle wszyscy zaczęli się czepiać "hurr durr, MG mu pomaga, to trzeba udupić gracza" i potem musiałem odgrywać sraczkę na fabułach przez miesiąc i wszyscy się mnie o to czepiali. Boję się po prostu, że w przypadku takiej misji "dla supporta" znowu mi się oberwie, bo "MG mi pomaga".

Proponuję zatem wprowadzić parę wymogów odnośnie tej misji:
  1. Musi być prowadzona przez członka administracji. Jakoś to przeboleję, ale tak to już musi być. Wiem, że admini i modzi mają własną konferencję na Skype/TS/GG gdzie dyskutują o wielu sprawach, więc takie rozwiązanie powinno zminimalizować ten przykry proceder nadmiernego czepialstwa.
  2. Gracz, który chce przystąpić do takiej "supportowej" misji musi osiągnąć odpowiedni próg PH, by nie było tak, że ktoś z 500 PH (pozdrawiam, hehe) zrobi sobie supportującą postać z Iryo na D i zacznie łazić na misje rangi A/S i trzaskać PH.
  3. Gracz taki musi też mieć odpowiednio skonstruowaną KP (czyli musi mieć odpowiednio wysoko rozwinięte umiejętności, które przydają się w innych sytuacjach niż walka) i powód fabularny, by akurat pełnić rolę supporta. Taki Ichirou, który masakrował wrogów na froncie (czytałem cały event, hehe!) raczej supportować komuś by nie chciał.
  4. Gracz powinien znaleźć się w odpowiednim miejscu, gdzie taką misję może dostać (można to miejsce wcześniej ustalić z prowadzącym), ale to będą na pewno jakieś szpitale, koszary czy coś w ten deseń. No i właśnie ... brakuje organizacji, która zajmowałaby się porządkiem w miastach (coś typu "Straż" w Gothicu), ale to temat na inną książkę, hehe.
Po spełnieniu tych warunków można by przystąpić do misji supportowej danej rangi. I, żeby nie było ... nie można wykluczyć, że postać wspierająca (support) będzie ciągle słaba. Wystarczy spojrzeć na taką Tsunade. Była niby Iryoninem, ale tak silnym, że z powodzeniem mogła wykonywać supportującą misję rangi S jak i bojową misję rangi S. W realiach forum taką postacią byłaby przyboczna Jou, Hisako (chociaż ona raczej maksymalnie bojową rangi B, a supportującą rangi S XD Nie pokazała zbyt wiele jeśli chodzi o umiejętności walki). Zatem uważam, że trzeba jakoś rozwiązać tą kwestię, by osoby które mają potężne (mówię o sile postaci) postacie wsparcia mogły zadecydować czy chcą iść na misję bojową czy wolą (dla odmiany np.) na misję wsparcia.

Po trzecie, mam jeszcze taki jeden pomysł. Zastosowałem go na jednej ze swoich misji, którą prowadziłem. Dałem graczowi możliwość kontrolowania NPCetów (po prostu dałem KP takiego NPCeta czyli jego umiejętności i statystyki) i gracz po prostu ich używał. Jako MG zawsze mogłem przejąć znowu władzę nad danym NPCetem. Moim zdaniem podobny mechanizm można by uwzględnić jeśli chodzi o misje supportowe. Oczywiście ... taki NPC musiałby mieć taką KP, żeby miał trudność w pokonaniu wroga samodzielnie i potrzebował wsparcia (tj. supporta).

---
No i to wszystko co chciałem powiedzieć w tym temacie. Pewno zanudziłem. Pewno za dużo się rozpisałem ... Pewno wszyscy oleją moją wypowiedź, ale trudno.
0 x
Awatar użytkownika
Tsukune
Wiek postaci: 30
Krótki wygląd: Czarne lub szarawe włosy, brudnoczerwony kolor oczu. "Szeroki" uśmiech. Wystające dwa kiełki. Na szyi materiałowa opaska z krzyżem i trumną. Zabandażowane lewe przedramię, pod którym znajduje się tatuaż 2 głowego węża
Widoczny ekwipunek: Futerał na plecach, wachlarz w pokrowcu przyczepiony do paska, rękawica łańcuchowa na lewej ręce, dziwna rękawica na prawej ręce, pasek z biczem, laska

Post autor: Tsukune »

A kto broni by jako normalna misja C/B była tyle że albo Misjodawca robi za NPC z którym jest medyk i ten walczy a medyk go leczy itp itd lub samemu pisze się za owego NPC i jednocześnie za siebie czy coś w tym stylu
0 x
Awatar użytkownika
Vulpie
Multikonta: Misae Misaki

Post autor: Vulpie »

Jestem za nie, jest to ogólnie w pewnym sensie na tych misjach co są dozwolone.

Co do tych misji to już wcześniej napisano o niesprawiedliwości takich misji, nawet jak będą mniej nagradzane, a to dlaczego? Nie będę się powtarzać z tym co mówili inni, że nie ryzykuje życiem itd.
Może sobie łatwo osiągnąć próg na wyższą rangę w szczepie czy rodzie. Może to nie jest istotne mi powiedzie, ale zawsze w Naruto o tym decydowała jego siła. Nie umiejętności leczące, czy przyzywające tylko.
Dodatkowo żadna postać nie szła w pełni w supporta. Każda umiała walczyć i tak samo tutaj takie postacie muszą to potrafić, bo tak to co? Otworzę sobie Iryo S i KC S nawet teraz i będę chodzić na darmowe wszystkie misje rangowe wymagane.

I teraz przykład. Wedle tego co chcecie stworzyć przy takim Iryo S i KC S jestem w stanie iść jako wsparcie na S. Mam NPC, którym się posługuję i który sobie sam poradzi z misją, więc dobrze nim kierując bez swojej postaci byłby w stanie ją przejść, bo tak to ma być w założeniach. Przecież wasza postać to tylko wsparcie i nic nie umie poza uleczeniem jakoś tak? No chyba nie.

Śmierdzi mi ten temat takim kombinowaniem, że go najchętniej wywaliłbym już teraz z trzema Hakai'a.
0 x
Support nr 6
Support

Post autor: Support nr 6 »

Przenoszę do archiwum z racji pojawienia się tego gdzie i ten wątek się już pojawił.
0 x
Zablokowany

Wróć do „Odrzucone”

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości