PROBLEM
W mandze i anime pojawiło się wiele zdolności specjalnych, których nie wprowadzono na forum z powodów fabularnych. Poza tym wiele postaci ma nauczone wszystkie techniki z dostępnych rang, podczas gdy w m&a postaci posiadały zaledwie kilka jutsu.
ROZWIĄZANIE
Wielki pomysł - Hijutsu!
Jak to Hijutsu miałoby działać? Otóż byłyby to nowe dziedziny, nowe "drzewka" technik. Rozwijałoby się je tak samo jak inne dziedziny itd. (coś jak dziedziny klanowe) Do Hijutsu zaliczyłoby się wiele zdolności specjalnych obecnych w m&a, jednak nieobecnych na forum, np.
Meiton (z filmu)
Jinton
Shakuton
Wysysanie duszy pocałunkiem
Dołączyłaby też do nich część technik obecnych na forum, np.:
Techniki kontroli włosów
Techniki mnichów (Raigō: Senjusatsu, pieczęć ze świątyni i kapłańska technika odpieczętowywania - do uzupełnienia)
Zdolności Uzumaki (łańcuchy chakry, leczenie przez ugryzienie, ew. Kagura Shingan)
Hijutsu od zwykłych dziedzin różniłyby się tym, że trzeba opanowywać je na misjach (tylko dostęp, nie trzeba iść na misję po każdą technikę z danego Hijutsu)
Pierwsze na misji rangi B (ew. C)
Drugie (i ostatnie) na misji rangi S (ew. A)
Dodatkowo bezklanowcy mogliby zrezygnować z UW na rzecz automatycznego opanowania jednego Hijutsu.
By udać się na misję po Hijutsu należałoby napisać prośbę o zgodę do administracji.
Część Hijutsu to "zwykłe" techniki, inne ograniczone genetycznie - jak to rozwiązać?
Bardzo łatwo - w przypadku tych dziedzicznych gdy gracz uda się na taką misję, zakłada się, że ma w sobie domieszkę krwi pewnej grupy shinobi, zbyt mało licznej, by nazywać ich Rodem lub Szczepem (brak kolizji z fabułą, która wyklucza istnienie innych szczepów).
Rodzi się kolejne ograniczenie - Hijutsu genetycznych można opanować tylko 1, drugie można opanować w przypadku bycia medykiem i przeszczepienia sobie od gracza lub NPC z misji po hijutsu - liczy się jako normalny przeszczep.
Hijutsu mogą być ograniczone ilościowo (administracja zdecyduje).
Hijutsu można zaliczyć do Wspomagań.
Nie wyklucza się stworzenia własnego Hijutsu, jednak trzeba posiadać zgodę Adminów i przedstawić opis Hijutsu wraz z przykładową techniką w dziale WT. Liczy się jako normalne Hijutsu, trzeba pójść na misję.
Dzięki Hijutsu można wprowadzić zdolności z m&a bez psucia fabuły, jak również "okroić" nieco te najpopularniejsze dziedziny z technik, zmniejszając ilość technik dostępnych na danych rangach (w ninjutsu jest tego zdecydowanie za dużo).
DODATKOWE UWAGI
Doskonale zdaję sobie sprawę, że trwa Rework obecnych technik i hijutsu będą wprowadzane powoli (jeśli w ogóle). Jednakże taką propozycję winno się raczej przedstawić zawczasu.
Jestem przeciw. Niepotrzebne rozdrabnianie całego działu, który według databooków jest zaliczany jako jedna wielka całość odpowiedzialna za manipulacje czystą chakrą, układem + przywoływania. Techniki specjalne, dostępne jedynie dla paru osób są zakazane co jest dobrym rozwiązaniem.
Dobra, przesadziłem z tym rozdrabnianiem ninjutsu, choć przy mnichach bym się upierał. Głównie ten pomysł powstał dlatego, że wiele zdolności specjalnych z m&a nie zostało wprowadzonych na forum, bo wszystkie rody i szczepy już są.
EDIT:
Przypomniały mi się jeszcze atramentowe stwory Sai'a, manekiny i jeszcze parę się przypomni
Prosta kwalifikacja do poszczególnych dziedzin (jestem na nie rozdrabnianiu, bo potem pojawią się rzeczy typu nin-barier, nin-czasoprzestrzenne etc. etc.)
Krótki wygląd: Prawe oko mocna zieleń, lewe intensywnej czerwieni. Długie kruczoczarne włosy sięgające do połowy ud. Ogólnie mówiąc dobrze zbudowany mężczyzna mierzący 182cm.
Krótki wygląd: Prawe oko mocna zieleń, lewe intensywnej czerwieni. Długie kruczoczarne włosy sięgające do połowy ud. Ogólnie mówiąc dobrze zbudowany mężczyzna mierzący 182cm.
Gdzie Kan pisze, że wejdą 2-3 klany. Jak już to, że może wejdą, może nie. Nie jestem w stanie powiedzieć, że coś wejdzie. Równie dobrze może nic nie dojść. No jest dużo, ale nie musi być tutaj wszystko na forum. Moje zdanie jest na nie tak samo użytkowników jak czytasz.
Napisałem Tobie, że może wejdą, a może nic nie zostanie dodane, więc nie wprowadzaj w błąd ludzi