Postacie męczą się na różne sposoby, a jednak tylko taki jeden rodzaj zmęczenia będzie opatrzony karą bo "tak się powinno". Co w przypadku przeciągającej się walki dwóch zwarciowców? Gdy zaczną się fizycznie męczyć i zawierać to w postach, to też dostaną karę -%? Czy jedna zmęczona postać będzie miała minus do statów, a inna już nie? Czy wtedy trzeba będzie unikać opisu, że postać jest zmęczona, bo przyjdzie administracja i wlepi karę? (przypomina mi to sytuację jak Kjosz dostał agresję za zdenerwowanie w poście)
To co napisałem, to że dawanie kar, zwłaszcza %, za zmęczenie to tworzenie problemu tam, gdzie go nie było. A jeszcze więcej problemów powstanie, gdy dodamy karę za zmęczenie tylko z jednego, konkretnego źródła jak w tym przypadku.
Ludzie powinni się nauczyć czytać i odgrywać postacie. To, że kara nie jest wyrażoną liczbą to nie znaczy, że jej nie ma. Jeśli Twoja postać ma mało chakry i jest napisane, że powinna przez to słaniać się na nogach, to musisz napisać że słania się na nogach i tyle w temacie. Wiem, że niektórym jest trudno uczciwie i szczerze odegrać postać na przykład w walce i tam gdzie powinna być zmęczona albo przestraszona, to nagle jest herosem bez wad i to by zmusiło takie osoby do uwzględnienia tego co powinny, ale oprócz tej jednej zalety ujemnego modyfikatora, widzę o wiele więcej wad niż zalet tego rozwiązania.
PS. Dziękuję za natchnienie do powrotu do pisania.