Ale co? Dlaczego tak? To byłoby w cholerę niesprawiedliwe wobec osób idących pod staty. Dalej te artefakty pod SC miałaby śmietanka forum, która jako pierwsza poszła po nie i nie odda ich łatwo. Nie, nie i jeszcze raz nie. To tylko pogłębi problem o którym pisał Kisuke - koksy zgarniają najlepsze artefakty, a bambiki mogą się pałować.. Plus to co powiedział Kutaro - podbicie siły chakry nawet o te 20 czy 30 punktów spierdzieli balans.
Teraz ode mnie:
Błagam, nie demonizujcie tak kuźni

Do tej pory nie ma określonej siły reberu, a wszystkie żywioły mają takie same statystyki. Są nieścisłości i dziury mechaniczne, które pozwalają na tworzenie chorych combosów. Jak w takich warunkach ma być mowa o tworzeniu nowych rzeczy, skoro przez to, że artefakt trafi w "niewłaściwe" ręce, nagle stanie się OP?. Przykład? Proszę bardzo. Weźmy artefakt zwiększający wytrzymałość reberu o +30. No spoko, normalny niby artefakt, ktoś ma twardsze reberu, ale penetracyjne nadal dadzą radę.
Teraz nagle wpada Koseki, zabija poprzedniego właściciela i przejmuje artefakt. I co wtedy? A no nagle na randze B jego pancerz ma 210(!) flatowej wytrzymałości. Czyli nie przebije go absolutnie żadna technika poza S-kami i najsilniejszymi taiuserami. Dodajmy do tego coś, co jeszcze zwiększa SC (np. CS-a) i dochodzimy do obrony absolutnej.
Nie można moim zdaniem wprowadzać nowych rzeczy, mechanik, gdy system jest dziurawy jak sito. Dopóki administracja nie przeprowadzi reworków różnicujących pomiędzy sobą klany i żywioły, dopóty ruszanie tego to igranie z ogniem.
Wiem, że chcielibyście mieć artefakty, które czynią Was wyjątkowymi. Ja też bym chciał taki artefakt. Ale system wymaga zmian i reworków. Wiemy jakie jest tempo wprowadzania zmian. Dopóki się ono nie zmieni to ja nie widzę opcji na jakiekolwiek zmiany w tej i podobnych kwestiach.