Senpō: Mokuton: Shin Sūsenju

Awatar użytkownika
Yari
Postać porzucona
Wiek postaci: 27
Ranga: Dōkō
Krótki wygląd: Prosty strój, długie czarne włosy, szczupły, 185cm. Na lewym policzku posiada bliznę
Widoczny ekwipunek: Torba z tłu po lewej stronie, tanto przymocowane pionowo do pleców
GG/Discord: 5835828

Senpō: Mokuton: Shin Sūsenju

Post autor: Yari »

Witam

Kiedyś był ten temat poruszany niemniej jednak podane rozwiązanie było nieco inne niż ja proponuję poza tym przez 4,5 roku mogło się coś zmienić więc zaczynam.

PROBLEM
Otóż chodzi o wymagania techniki Senpō: Mokuton: Shin Sūsenju jest tam napisane, że wymaga trybu mędrca. Najzabawniejsze jednak jest to, że sam Hashirama prawdopodobnie tego trybu nie posiadał. Dowody? Proszę:

1. Większość osób po transformacji Hashiramy (klik) twierdzą, że jest to tryb mędrca. Jednak mi to w ogóle tego nie przypomina. Czemu? Jiraya w trybie mędrca przypominał żabę, Kabuto węża a nawet Naruto miał oczy żaby. Znaki Hashiramy nijak nie mają się do jakichkolwiek oznak trybu mędrca, które znamy z m&a. Przypominają mi za to coś innego

2. Madara po przeszczepieniu sobie genów Hashiramy miał dostęp do chakry mędrca. Gdyby Hashirama posiadał Sennin Modo to byłaby to kwestia umiejętności a nie genów i Madara mógłby przetoczyć sobie całą krew Hashiramy a i tak by nic nie zyskał

3. Odpalenie trybu mędrca wymagało od Naruto kilku minut w bezruchu w czasie których do organizmu napływała chakra z natury. No cóż Hashiramie zajmowało to niecałą sekundę...

4. Samo jutsu również nie wymagało trybu mędrca. Bo jeśli tak to w jaki sposób używał go Tobi?

5. Hashirama użył swojego pseudo-trybu mędrca podczas wojny by wykonać inne jutsu

Otóż i moje wnioski. Hashirama bez wątpienia potrafił używać senjustu jednak nic nie wskazuje na to, że wymagało to od niego uruchamiania trybu mędrca. Cały klan Senju pochodził w prostej linii od Mędrca Sześciu Ścieżek i mieli dostęp do jego chakry w genach. To co uruchomił Hashirama w żadnym wypadku nie przypomina jakiejkolwiek z transformacji Sage Mode za to jest niezwykle podobne do odpalenia pieczęci przez Tsunade. Najprawdopodobniej więc Hashirama sięgał po prostu do swoich ukrytych rezerw chakry.

ROZWIĄZANIE
Są dwa wyjścia:

a) po prostu usunięcie z wymagań do Senpō: Mokuton: Shin Sūsenju posiadania trybu mędrca

b) pójście bardziej w kierunku m&a i zrobienie dla klanu Senju możliwości korzystania z chakry natury bez posiadania trybu mędrca. Żeby nie było to op niech tryb ten nie daje żadnych plusów, które daje tryb mędrca oprócz samej możliwości korzystania z senjutsu. No i w wymaganiach do tej umiejętności można dorzucić dziedzinę klanową otwartą na S i kontrolę chakry na tym samym albo wyższym poziomie

To chyba tyle.

DODATKOWE UWAGI

Brak.
0 x
Awatar użytkownika
Harisham
Martwa postać
Multikonta: Harikido, Prosiaczek

Re: Senpō: Mokuton: Shin Sūsenju

Post autor: Harisham »

Chwila, czyli sugerujesz ogromną zmianę w mechanice całego klanu, po to, aby kinjutsu rangi S było ociupinkę bardziej dostępne? W dodatku mowa o technice, która jest super op, bo jednocześnie potrafi prawie każdego zmiażdżyć oraz być barierą niemal nie do przebicia? Cóż, jak dla mnie taka technika musi mieć bardzo wysokie wymagania, poza byciem kinjutsu. No i jestem zdecydowanie na nie, jeśli chodzi dawanie Senju jakiejkolwiek namiastki SM. Od tego mamy już Juugo.
No a co do sugerowania, że Hashirama jednocześnie miał i nie miał SM. Sugeruję zastosować brzytwę Ockhama i wybrać prostsze rozwiązanie. Hashirama posiadał kompletny tryb mędrca, dlatego robiły mu się cienie pod oczami. Niemal tak samo jak Naruto.
0 x
5 linijek i do przodu. To moje nindo. Dobre, nie?

W związku z licznymi problemami:
Mianownik: Harisham
Dopełniacz: Harishama
Celownik: Harishamowi
Biernik: Harishama
Narzędnik: Harishamem
Miejscownik: o Harishamie
Wołacz: Harishamie
Awatar użytkownika
Jun'ichi
Martwa postać
Wiek postaci: 21
Krótki wygląd: Przeciętnego wzrostu i wagi chłopiec, którego pokryte bliznami ciało skryte jest pod prostą, dwukolorową szatą. Twarz jako szczególnie szpetna jest całkowicie zakryta maską.
Multikonta: -

Post autor: Jun'ichi »

Ogólnie co do całej zagwostki z Mokutonem i Trybem Mędrca - popieram, jestem wyznawcą teorii, że Mokuton jako jedyne KG tworzące życie, pozwala nauczyć się pobierać Energię Natury osobie która posiada to KG. Jedyny problem jest taki, że na forum jest to ogólnodostępny klan, przez co umożliwienie takiej liczbie osób korzystanie z SM mogłoby się źle skończyć.

Co do techniki - przy obecnym systemie Mokuton byłbym na nie. Jeśli Mokuton zostałby opracowany i otrzymałby swój własny Tryb Mędrca, oraz ograniczenie użytkowników do 1 (może 2 osób dla większej zabawy fabularnej), wtedy można byłoby takie techniki łatwiej opanować i urozmaicać tym samym nieco fabułę forum ;)

KC: B mała figura, A: wielka, S: ogromna jak summon, S + Tryb Mędrca zwiększa rozmiary czy coś takiego. Jest trochę pola do manewru :)
0 x
Obrazek

I do not want the sun to rise if she will not be there
Awatar użytkownika
Jun
Postać porzucona
Wiek postaci: 22
Ranga: Kenshi | Akoraito
Krótki wygląd: Kapelusz
Widoczny ekwipunek: Zbroja
Duża torba
Miecz i śpiwór
Manierka
GG/Discord: Tario#3987/64789656
Multikonta: Maname | Kabuki
Aktualna postać: Kayo

Post autor: Jun »

<lul> <happypepe>

Wybaczcie, ale o czym my tutaj dyskutujemy. Tryb mędrca dla klanu, coooo?
0 x
" RP/PBF to nie zabawa już "
Awatar użytkownika
Jun'ichi
Martwa postać
Wiek postaci: 21
Krótki wygląd: Przeciętnego wzrostu i wagi chłopiec, którego pokryte bliznami ciało skryte jest pod prostą, dwukolorową szatą. Twarz jako szczególnie szpetna jest całkowicie zakryta maską.
Multikonta: -

Post autor: Jun'ichi »

Mokuton to KG, nie klan. Klan Senju charakteryzował się... wybitnymi jednostkami. Bonus klanu mógłby wzmacniać jakąś dziedzinę, nie wiem, nie ten temat tu omawiamy. Ale KG samo w sobie jest wyjątkowe na tle całego uniwersum, a fakty przedstawione w mandze nie zaprzeczają czemuś takiemu. Jest to tak samo słuszna teoria jak ta, że Hashirama miał pakt. Jaki w takim razie?
0 x
Obrazek

I do not want the sun to rise if she will not be there
Awatar użytkownika
Ōkami
Postać porzucona
GG/Discord: Mef#2020

Post autor: Ōkami »

Poniekąd opracowanie trybu mędrca, ale nie na zwierzętach, ale jako pakt z samą naturą, byłby fajnym jednocześnie boostem i nerfem dla Senjuu.

Zakładając, że mogą mieć tylko ten pakt z naturą byłby on łatwiejszy do zdobycia niż zwykłe pakty...
Ale nie pozwalałby mieć żadnych przywołańców, bo to byłby pakt z samą czakrą/z naturą. Chyba to opracuje jak sie będę nudziła na fabułce.
0 x
Awatar użytkownika
Hikari
Martwa postać
Wiek postaci: 26
Ranga: Akoraito
Krótki wygląd: Prawe oko mocna zieleń, lewe intensywnej czerwieni. Długie kruczoczarne włosy sięgające do połowy ud. Ogólnie mówiąc dobrze zbudowany mężczyzna mierzący 182cm.

Post autor: Hikari »

https://www.quora.com/What-type-of-Sage ... rama-using

Polecam przeczytać artykuł (średni, nie chciało mi się szukać lepszych) odnośnie tego, tylko w języku angielskim, ale w skrócie. Był reinkarnacją syna mędrca, dodatkowo pochodził z klanu Senju, który posiadał olbrzymią chakrę i brak limitu, umiał ninjutsu, genjutsu, a nawet taijutsu na najwyższym poziomie poza Mokutonem. Dzięki temu wszystkiemu opanował chakrę Yin Yang i nauczył się pobierać chakrę z natury bez paktu.
Najważniejszy z tego warunek, to bycie reinkarnacją Asury. Na forum tego nie mamy.

Senju jest wystarczająco potężne, więc nie ma co im ułatwiać drogi na tle innych klanów dając sztuczną przewagę. Jestem na nie.

Edit. P.s. temat już był dwa razy odrzucony
0 x
I'm never on fire
Cause i'm the real fire.
Awatar użytkownika
Yari
Postać porzucona
Krótki wygląd: Prosty strój, długie czarne włosy, szczupły, 185cm. Na lewym policzku posiada bliznę
Widoczny ekwipunek: Torba z tłu po lewej stronie, tanto przymocowane pionowo do pleców

Rozumiem, że skoro Tobi również używał tego jutsu to też był reinkarnacją Asury?

Widzę, że większość osób źle mnie zrozumiało, a i ja sam zapomniałem napisać o najważniejszej rzeczy (jak zawsze). Nie chodzi o to żeby Senju miało non-stop tryb mędrca albo jakiś specjalny klanowy bo to rzeczywiście byłoby op. Chodzi o to żeby mogli opanować senjutsu bez trybu mędrca z racji na swoje geny. W zamian nie mogliby opanować SM. Według mnie jest to większy nerf niż ulepszenie. W skrócie mój pomysł wprowadzałby niewielki plus i ogromny minus:

Plus:
-możliwość używania senjutsu bez użycia SM

Minus:
-brak możliwości opanowania SM przez klan Senju (czyli "280 punktów do rozdania pomiędzy Siłę, Wytrzymałość, Szybkość oraz Percepcje, +100% chakry, Sensor (do 1 km).

PS: Żeby nie było, że robię to pod siebie - bardziej cieszyłby się z nie przyjęcia tego pomysłu, gdyż w przyszłości chciałbym mieć bijuu a SM to jedyny wspomagacz, który może współdziałać w trybie demona. Po prostu wydaje mi się, że w ten sposób bylibyśmy bardziej zgodni z m&a co jest dla mnie bardzo ważne.
0 x
Awatar użytkownika
Hikari
Martwa postać
Wiek postaci: 26
Ranga: Akoraito
Krótki wygląd: Prawe oko mocna zieleń, lewe intensywnej czerwieni. Długie kruczoczarne włosy sięgające do połowy ud. Ogólnie mówiąc dobrze zbudowany mężczyzna mierzący 182cm.

Post autor: Hikari »

Powiem tak, czwarta wojna w wielu miejscach przeczy sobie nawzajem więc nie jest najlepszą podstawą do oceniania. Animatorzy tam już lecieli z fantazją.
Ja jestem na nie.
0 x
I'm never on fire
Cause i'm the real fire.
Awatar użytkownika
Yami
Wiek postaci: 25

Post autor: Yami »

Jeśli się zastanowimy dokładnie nad tym czym jest SM to w sumie każdy by mógł go mieć bez paktu.
W końcu SM to umiejętność kontroli chakry natury, a to, że zwierzęta są najbliżej z naturą i jej uczą, a żeby uczyły to trzeba być z nimi w pakcie bo nikt nie przedstawi fajnej umiejętności byle komu to inna kwestia.

To co dajemy wszystkim? Nie, dziękuję :)

Ale pobawię się także w negowanie argumentacji bo to też zabawne.

1. Poziom zdolności kontroli chakry natury wpływał na wygląd. Jiraya nie był taki super więc wyglądał jak Ugly Bastard, Naruto był lepszy więc miał oczy żaby. Nikt nie zbije argumentacji, że Harishama był Geniuszem Geniuszów więc może był jeszcze lepszy od Naruto i w ogóle nie było widać znaków zezwierzęcenia? Czy ktoś może zaprzeczyć? Nie może bo nie ma żadnego potwierdzenia czy rzeczywiście było inaczej. Wiec Hard Objection!

2. Madara był reinkarnacją tego drugiego więc w momencie przeszczepienia Genów Harishamy stał się czymś na wzór półboga? Plus nikt nie może powiedzieć, że nie posiadał sam z siebie mieć SM którego zwyczajnie nie pokazał wcześniej. Więc Hard Objection!

3. Bo wszystko zależy od zdolności jej pobierania gdyż najmniejszy błąd mógł zabić zaś Hairshama jak było podane powiedziane to Geniusz Geniuszy. Plus Anime... Anime gdzie Animator chce pokazać jak coś jest fajne a nie, że coś stoi i patrzymy smutnie gdzie dookoła trwa wojna i ludzie się zabijają nie koniecznie jest dobrym wyznacznikiem? Więc Semi Objection!

4. Tutaj nie wiem czy to tylko w Anime czy było też w Mandze więc się nie wypowiem.

5. Jedno nie neguje drugiego. Semi Objection!

W kwestiach pomysłu zmiany. Wybacz ale dawanie jeszcze więcej boostów czemuś co i tak jest OP nie jest drogą, którą tutaj wyznajemy. Sama technika jest chyba najsilniejszą jaka jest na forum (może samodestrukcji Deidary jest silniejsza) więc oczywiście ma jeszcze większe wymagania niż normalnie.
Dawanie zdolności Senjutsu, która miałaby nic nie dawać i być obejściem wymagań jest okropnym pomysłem.
Dawanie klanowi dodatkowego boostu za sprawą NIEPOTWIERDZONYCH informacji również nie jest czymś bardzo meh.

48h na ew. wypowiedzenie się ale już teraz zaznaczam, że na 99,9% nie przejdzie.
0 x
Awatar użytkownika
Yari
Postać porzucona

Yami chociaż rzeczywiście masz rację co do tego, że logicznie rzecz ujmując każdy nawet bez paktu mógłby się teoretycznie nauczyć SM to nie mogę się zgodzić z kontrargumentami co do punktu 1 i 2, które najmocniej świadczą moim zdaniem o tym, że do użycia tego jutsu nie potrzeba SM.
Na tej samej zasadzie można powiedzieć: "Nigdzie nie jest powiedziane, że shinobi nie potrafili latać niczym jaskółki więc dajmy im taką umiejętność". Brak dowodów nie jest dowodem braku.
Widzisz ten delikatny boost ale nie widzisz potężnego nerfa, który to daje,a o którym napisałem w moim drugim poście czyli niemożności zdobycia SM. Ostatecznie wychodzi na to, że mój pomysł bardziej osłabiłby klan Senju niż go wzmocnił moim zdaniem.
Technika rzeczywiście jest prawdopodobnie jedną z najsilniejszych w całym uniwersum Naruto. Problem w tym, że bardzo łatwo jest jej uniknąć kiedy posiadamy wytrenowanego shinobi. Drewno na randze S ma prędkość 180. Mimo, że atakujemy przy pomocy tysiąca rąk i możemy w ten sposób pokryć spory obszar to osoba mająca ponad 200 prędkości kiedy zobaczy atak zanim do niej on doleci ma mnóstwo czasu na ucieczkę. Jeśli jeszcze do tego ma odpalonego jakiegoś boosta typu właśnie wspomnianego SM, Akuma no Kigo bądź chociażby samych ciężarków to nigdy w życiu go nie trafimy tą techniką.

Ale dziękuję za podjęcie polemiki :)
0 x
Zablokowany

Wróć do „Odrzucone”

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość