Maji i ich wyjątkowa "waga fuin"

Awatar użytkownika
Youmu Nanatsuki
Postać porzucona
Wiek postaci: 21
Ranga: Akoraito
Krótki wygląd: W KP znajdziesz wszystko.
Widoczny ekwipunek: Po dużej, czarnej torbie nad pośladkami - nieco na boku, rozłożony fūma shuriken na plecach, katana o czarnym wykończeniu przytroczona do lewego boku
Multikonta: Airen Akamori

Maji i ich wyjątkowa "waga fuin"

Post autor: Youmu Nanatsuki »

PROBLEM
Z tego co się dowiedziałam, to była sobie statystyka w przedmiotach jak "waga fuin", ale już jej nie ma i jest objętość. Maji chyba zostali pominięci podczas tej zmiany i u nich pozostało "waga fuin", a jej wartości mają się nijak do objętości, która zastąpiła wagę. Przykładowo - według opisu ranga C klanowa pozwalała manipulować metalowymi przedmiotami do 40 wagi fuin. Miało to umożliwiać kontrolę nad "ogromnymi shurikenami". Wyszło tak, że duży shuriken ma 130 objętości, zatem dopiero na randze A można byłoby go unieść klanówką. Trochę wysoki poziom umiejętności jak na tak niewiele.

ROZWIĄZANIE
Prawdopodobnie rework Maji, aby zamienić ich "wagę fuin" na "objętość" i uaktualnić wartości. Jeżeli dobrze rozumiem opisy, to prezentowałoby się to tak:
Ranga D - 70 Obj.
Ranga C - 140 Obj.
Ranga B - 280 Obj.
Ranga A - 560 Obj.
Ranga S - Wszystko co metalowe?

W odniesieniu do kontroli dużych shurikenów wyglądałoby to tak:
Ranga D - 0
Ranga C - 1
Ranga B - 2
Ranga A - 4
Ranga S - Ile chcesz?

DODATKOWE UWAGI
Wydaje mi się, że objętość niektórych przedmiotów jest przesadzona. 4 Duże Shurikeny na randze A, to nie jest mało, ale jak na przedostatni poziom klanu, to nie jest to też dużo.

I od razu pytanie:
1. Jeżeli Maji kontroluje przedmioty do, załóżmy, 140 objętości, to czy znaczy to, że...
a) Mogę kontrolować nieznaną ilość przedmiotów, ale muszą ważyć mniej lub równe 140 obj.?
b) Mogę kontrolować ile chcę przedmiotów, ale ich wspólna objętość nie może przekraczać 140 obj.?
c) ...że nie rozumiem i jest jeszcze inaczej.

EDIT: Drobne błędy przy okazji.
I. W sklepie przy gurdzie mowa jedynie o Sabaku, a w opisie jest też o Aburame. Nie ma za to rozpiski w klanie Maji odnośnie tego, ile żelaznego piachu w gurdzie się zmieści. Raczej powinno to być skopiowane od Sabaku.
II. Odnośnik z gurdy do Sabaku nie działa. Nie wiem czego.
III. Aburame też powinni mieć coś na temat robaków w gurdzie.
IV. W opisie techniki zamiany piasku w żelazny piasek jest o pieczętowaniu w zwoju, ale nie ma nic o ilościach możliwych do zapieczętowania. Dodałabym to w odniesieniu do pojemności gurdy, bo w opisie techniki jednej jest mowa o wartości "półtora gurdy".
V. W opisie klanu w "Maji vs Sabaku" jest błąd. Zostało to skopiowane z opisu złotego piasku Sabaku i niedbale poprawione. Pomyłka to "W yjątek stanowi sytuacja, gdy ścieramy się z użytkownikiem złotego piachu o poziomie Kontroli Chakry o dwie rangi wyższej niż nasza." Powinno być, że jeżeli posiadamy Kontrolę Chakry o dwa poziomy wyższe niż Sabaku ze złotym piachem, to możemy spowolnić jego piasek o jedną rangę w dół. Powinno też być coś o spowalnianiu użytkowników z rangą klanu D. W takim przypadku uniemożliwiłabym poruszanie złotym piaskiem.
0 x
Obrazek
| Youmu Nanatsuki |
Embrace | the | Perfection
Awatar użytkownika
Sabaku Kuroko
Gracz nieobecny
Wiek postaci: 18
Ranga: Dōkō
Krótki wygląd: Krótkie, krwisto czerwone włosy oraz czerwona maska na twarzy. Oczy koloru jasnej żółci, wyglądają jak zwierzęce. Wysoki i szczupły. Czerwona koszulka i czarne luźne spodnie oraz czarne sandały o mocnej podeszwie. Na szyi biały, przewiewny szal.
Widoczny ekwipunek: Gurda na plecach oraz kabura na broń na prawym udzie

Re: Maji i ich wyjątkowa "waga fuin"

Post autor: Sabaku Kuroko »

W przypadku samej koncepcji jestem jak najbardziej na "tak". Nie zgadzam się natomiast z pomysłem na przeskok na randze S w postaci "wszystko co metalowe". Not-a-chance. Widzę, że poszłaś wyznacznikiem "co ranga to razy 2". Nie jest to w żaden sposób złe, ale przynajmniej bądź konsekwentna. Jeżeli idziemy tym wyznacznikiem to na S i tak masz 1120 co jest w tzw. "pytę". Pamiętaj, że to nie jedyna broń Maji. Poza używaniem konkretnych przedmiotów mają przecież swój metaliczny pył.
I tutaj dokładnie ta sama sytuacja. Jestem przeciw przeskokowi w postaci obecnej. Idąc dokładnie tym samym wyznacznikiem co poprzednio dajemy tutaj "8" na randze S i jazda z tematem.
Skoro nie jest mało ani dużo to znaczy, że jest w sam raz i jest zbalansowane. Tyle ode mnie.

Odpowiedź "B" jest moim zdaniem prawidłowa przede wszystkim dlatego, że jest to jedyna logiczna odpowiedź z powyższych. Gratulujemy! Przechodzisz dalej kappa
Tutaj się zgadzam. W zasadzie są to tak podobne klany pod tym względem, że myślę iż śmiało można przekopiować jedne do drugiego i byłoby dobrze. Co do Aburame, to tu już trzeba by było bardziej się postarać jeżeli chodzi o jednostkę miary. W końcu tutaj jest to zależne od rodzaju robaków (różne gatunki mają różne rozmiary). Jeżeli ktoś chce się bawić w rozpisanie tego to chętnie przeczytam. Mi przyznam szczerze, że się nie chce.
Yep. Coś się zdupcyło z linkiem.
Jak wyżej. :)
Jeżeli pojemność gurdy zostanie opisana jak u Sabaku to nie będzie sensu. Wystarczy w tedy podać konkretne ilości w sumie.
No i moje ulubione :D Ostatnimi dwoma zdaniami się nie zgodzę i już mówię dlaczego. Zasada wyżej opisana odnosi się do całokształtu niezależnie od rangi. W tym momencie mam wrażenie, że na siłę starasz się to zbuffować na swoją korzyść. Tutaj się to opiera na kontroli chakry a nie randze reberu i w zasadzie słusznie, bo wtedy działa to uniwersalnie. Może być sytuacja Reberu Sabaku S vs Reberu Maji powiedzmy C, ale Maji ma rangę A KC, a Sabaku powiedzmy C. Wtedy piach Sabaku jest spowolniony niezależnie od reberu. W przypadku różnicy rang KC 4 a nie 2 (choć mało prawdopodobna sytuacja, ale poddajmy pod rozwagę), piach Sabaku w tym przypadku jest spowolniony o dwie rangi co jest naprawdę dużą ilością. Całkowite uniemożliwienie byłoby zbyt dużym buffem dla Maji, a zbyt dużym nerfem dla Sabaku ( i żeby nie było, nie piszę tak dlatego, że jestem z Sabaku jak to niektórzy mogliby sobie pomyśleć -.-") i zabużyłoby balans. Uważam, że tak jak jest teraz jest zbalansowane i to powinno zostać jak jest.

Tyle ode mnie. :)
Obrazek
0 x
Myśli | Mowa
Głos
DANCE DANCE EVERYBODY!!!!!Obrazek
Awatar użytkownika
Yasuo
Wiek postaci: 28
Ranga: Kosho
Widoczny ekwipunek: Link do widocznych przedmiotów znajduje się na samej górze KP
GG/Discord: .iwaru
Multikonta: Tenshi

Post autor: Yasuo »

W większości się z Tobą zgadzam, ale z tym co napisałeś wyżej nie zgadzam się w zupełności. Dlaczego?
Pogrubione przeze mnie zdania (które faktycznie istnieją w opisie tego klanu, sprawdziłem) mówią jednoznacznie. Jeśli Maji ma KC 2 rangi niższe niż Sabaku ze złotym piaskiem, to jest w stanie spowolnić jego piasek o jedną rangę. Weź to sobie na logikę. To co proponuje autorka tematu to jest mega nerf dla jej klanu. Bo jeśli tak to rzeczywiście działało, to so OP moim zdaniem. Ja bym to jednak zostawił jak jest ;). Poor Sabaku, ale co z tego? XD
0 x
- Mowa
"Myśli"
Prowadzone Misje: -

Wzór Misji:
Wzór Nowej Lokacji:
[/list][/fieldset]
Plotki i Ciekawostki
  • Brak - brak
[/quote][/code]
Awatar użytkownika
Sabaku Kuroko
Gracz nieobecny
Krótki wygląd: Krótkie, krwisto czerwone włosy oraz czerwona maska na twarzy. Oczy koloru jasnej żółci, wyglądają jak zwierzęce. Wysoki i szczupły. Czerwona koszulka i czarne luźne spodnie oraz czarne sandały o mocnej podeszwie. Na szyi biały, przewiewny szal.

Twierdzisz, że nerfem dla Maji byłoby gdyby mogli blokować kompletnie złoty pył u Sabaku? Niby z której strony to nerf? Aktualnie jest tak, że spowalnia o jedną rangę reberu przy dwóch rangach KC przewagi. I to jest spoko. Nie dość, że logiczne to jeszcze zbalansowane. Przy 4 rangach KC różnicy spowalnia o dwie rangi reberu. TO JEST DUŻO!

Opis jasno mówi:
Chcesz spowolnić reberu sabaku o rangę? Miej o 2 rangi wyższe KC i tyle. Biorąc dodatkowo pod uwagę, że takie klany jak Sabaku czy Maji są jakby nie patrzeć chakrożerne w mniejszym lub większym stopniu, i tak rozwijają KC jako jedną z priorytetowych dziedzin.

Więc ponawiam pytanie.
Niby z której strony nerfem jest dodawanie klanowi możliwości całkowitego zablokowania możliwości z korzystania reberu klanowi drugiemu? To nie jest nerf. To jest buff jak sto piedzięsiąt.

Wiem, że zaraz pojawi się komentarz "Ale to dotyczy rangi D". Owszem, ten pomysł dotyczy rangi D, nie zmienia to jednak faktu kompletnego zablokowania klanowi przeciwnemu używania reberu a to zaburza balans baaardzo.
0 x
Myśli | Mowa
Głos
Awatar użytkownika
Youmu Nanatsuki
Postać porzucona
Widoczny ekwipunek: Po dużej, czarnej torbie nad pośladkami - nieco na boku, rozłożony fūma shuriken na plecach, katana o czarnym wykończeniu przytroczona do lewego boku

Kuroko, chyba nie czytałeś tematu Maji i nie zrozumiałeś mojego posta. Już tłumaczę, ale skończ te pseudo uszczypliwości.

W opisie klanówki C jest coś takiego
Zatem rozumiem, że ta granica 40 wagi fuin, to raczej tyle, ile ważył ten ogromny shuriken, o którym mowa w opisie. Czyli aktualnie powinno to być minimum 130 objętości.

I tak są opisane kolejne poziomy, pokazując kolejne przykłady rozmiaru broni i jej wagi fuin. Aż dochodzimy do momentu klanówki S.
Pogrubiłam najważniejsze. Nie ma podanej wagi fuin, więc założyłam, że nie ma limitu i na to wskazuje opis. W końcu można kontrolować dowolnie KAŻDY metalowy przedmiot i to z dużymi prędkościami. Stąd wzięło się moje nieograniczone kontrolowanie w zaproponowanej wersji.
Moja wersja była zwyczajnie przerobioną i zgadywaną wersją, która usuwała nieaktualną wagę fuin, a zamieniała to na objętość. Skąd ten zarzut, że cokolwiek sobie bufuję? Powstrzymaj się przed pochopnymi wnioskami.

Nie jest mało, ale nie jest dużo, to rzeczywiście środek możliwości rangi A. 4 duże shurikeny przy tym, że możemy kontrolować niemalże nieograniczone zasoby żelaznego piachu. To jest ten balans, o którym mówisz? Poczytaj o Maji i przemyśl.

Również jestem za wersją b), bo jest najbardziej logiczna. Opis wskazuje na wersję a), jednak to byłoby zbyt OP.

V. Tutaj zupełnie mnie nie zrozumiałeś. Chodziło mi o to, że jak Maji ma klan na C, a Sabaku ma klan na D, lecz Maji ma o dwa poziomy wyższe KC, to powinien spowolnić piasek do wartości poprzedniego poziomu reberu. Tylko Reberu D jest ostatnie, dlatego piszę tutaj o zatrzymaniu, bo nie ma takiej sytuacji opisanej. W aktualnej, opisanej wersji wychodzi na to, że jak masz klan na S i masz dwa poziomy wyższe KC, niż ja z klanem na D, to wciąż mogę Ci spowolnić piasek. Wszystko z powodu "Wyjątek stanowi sytuacja, gdy ścieramy się z użytkownikiem złotego piachu o poziomie Kontroli Chakry o dwie rangi wyższej niż nasza. Użytkownik Jintonu nie uzyska jednak pełnej kontroli, a będzie w stanie spowolnić używany przez nas piach o jedną rangę." i jest nawet dalej, że "użytkownik Jintonu" spowolni "nasz piasek" o jedną rangę. To jest żywcem wyjęte z Sabaku i nieprzerobione.

I dlaczego zarzucasz mi buffowanie klanu, jeżeli sam teraz bronisz się, że wcale nie buffujesz, bo jesteś Sabaku. Mogę powiedzieć to samo - nie buffuję dlatego, że jestem Maji. Ja nie buffuje wcale. Opisałam co jest na forum i poprawiłam Maji vs Sabaku na tak, jak powinno wyglądać.
0 x
Obrazek
| Youmu Nanatsuki |
Awatar użytkownika
Suzu
Gracz nieobecny
Ranga: Doko
Krótki wygląd: - zielone włosy i oczy
- średniego wzrostu, opalona
- odkryty brzuch i przepaska na twarzy
Widoczny ekwipunek: Kabura, gurda, zwoje przy pasie.
Multikonta: Miwako

Post autor: Suzu »

W temacie Sabaku o złotym piachu:
User Jintonu ma mieć KC dwie rangi wyżej niż Sabaku by spowolnić jego piasek + reberu równe lub wyższe.

W temacie Maji:
User Jintonu nie panuje nad złotym piaskiem poza sytuacjami, gdy Sabaku ma KC od dwie rangi wyższe od niego kappa + nadal obowiązuje reberu wyższe lub równe.

Zdecydowanie o to chodziło autorce tematu i po przytoczeniu obu fragmentów nie ma chyba wątpliwości, że faktycznie jest to błąd zapisu. U Sabaku jest dobrze, u Maji natomiast powinno to brzmieć:
Wyjątek stanowi sytuacja, gdy ścieramy się z użytkownikiem złotego piachu o poziomie Kontroli Chakry o dwie rangi niższej niż nasza.
0 x
remember my heart
how bright I used to shine
Awatar użytkownika
Yasuo
Widoczny ekwipunek: Link do widocznych przedmiotów znajduje się na samej górze KP

Opis jasno mówi... Tak, może opis Sabaku. Bo w opisie Maji jest jasno powiedziane, że jeśli Sabaku ma nawet 2 rangi wyżej KC to i tak Maji może mu ten piasek spowolnić. Dlatego to jest nerf dla Maji, bo obecny opis Maji pozwala na spowalnianie nawet, jeśli Sabaku ma 2 rangi KC wyżej. Z tym, że tutaj jest naprawdę konflikt opisów, bo opisy tych dwóch klanów mówią zupełnie przeciwne i sprzeczne rzeczy. Autorce tematu chodzi o wyjaśnienie i doprecyzowanie tego tematu, a nie o buffowanie swojego klanu.

Youmu, w sumie nigdy nie grałem Maji i niezbyt się zgłębiałem w opisy (chociaż był taki moment, że chciałem zagrać tym klanem, więc trochę jednak się zgłębiałem). I w sumie z tą nieograniczoną kontrolą możesz mieć rację. Jednak mnie przekonałaś. Popieram Twój pomysł, ale z ewentualnym ograniczeniem do percepcji czy czegoś w ten deseń. Nie wyobrażam sobie, żeby precyzyjnie kontrolować 1000 dużych shurikenów mając powiedzmy 20/40 Percepcji. To powinno być bardziej jak z lalkami. Na randze S możesz kontrolować 100 lalek, używając odpowiedniego mechanizmu, ale wydajesz im polecenia jako całej "armii". Takie coś jest w opisie Ayatsuri. Nie możesz ich kontrolować "precyzyjnie" na zasadzie: lalka nr 1 zrobi to, lalka nr 2 zrobi tamto, lalka nr 3 - siamto, ..., lalka nr 100 - owamto. Tak samo nie powinnaś móc kontrolować 1000 dużych shurikenów na zasadzie: shuriken nr 1 zrobi to, shuriken nr 2 zrobi tamto, shuriken nr 3 - siamto, ..., shuriken nr 1000 - owamto. Powinnaś jednak móc tymi wszystkimi shurikenami móc wystrzelić w jedną stronę i ewentualnie kontrolować je wszystkie jako "jedną, zwartą masę". Oczywiście te 1000 shurikenów to tylko przykład, bo nie wierzę, że ktoś dopuści taką możliwość. Ja nie miałbym nic przeciwko, ale znam realia tego forum.

Kuroko, to nie jest buff Maji. To po prostu lekkie doprecyzowanie mechanik. Nawet jeśli te zmiany zostaną wprowadzone, to walka Maji vs Sabaku raczej się niezbyt zmieni. Ten Twój piasek z pewnością dałby radę powstrzymać te 1000 dużych shurikenów, zwłaszcza na randze S. Nie musisz się tak spinać ;). To bardziej tacy goście jak ja, samurajowie i inne postacie, które walczą wręcz powinny bardziej się martwić tym klanem. A szczerze mówiąc? Ja nawet zapomniałem o jego istnieniu (tak serio to pamiętam ciągle, ale tak się mówi). Nerfy i buffy tego klanu są mi totalnie obojętne.

Tutaj warto by było poczekać jeszcze na wypowiedź Shigeru (teraz znanego jako Kenshi, czyli naszego głównodowodzącego admina). Generalnie w temacie zmian fajnie by było czytać wypowiedzi adminów, ale Shig jest szczególny. Szczególny dlatego, że sam gra Maji, a skoro opis tego klanu jest obecnie cholernie przestarzały, to pewnie Kenshi jakoś sobie z tym musi radzić. Warto by było tutaj go zapytać jak on to widzi - jako użytkownik Jitona oczywiście. Jego zdanie, uważam, będzie bardzo budujące ;).
0 x
- Mowa
"Myśli"

Wzór Misji:
Wzór Nowej Lokacji:
[/list][/fieldset]
Plotki i Ciekawostki
  • Brak - brak
[/quote][/code]
Awatar użytkownika
Jawa
Administrator
Ranga: Head Admin
GG/Discord: MxPl#7094
Multikonta: Sasame | Sumi

Post autor: Jawa »

Jeżeli chodzi o objętości, to faktycznie, po reworku temat Maji musiał zostać przeoczony. Gdzieś w archiwach powinien być jeszcze stary temat ekwipunku. Rzucę na niego okiem i postaram się zmienić wagę na objętości zgodnie z proporcjami, jakie tam były, żeby odtworzyć dotychczasowy stan rzeczy.
Kilka dużych shurikenów to aż tak mało nie jest - jeden duży shuriken to 65 małych. Na pewno na randze S będzie jakiś limit dotyczący objętości kontrolowanych rzeczy. Brak limitu to przesada.
Na pytanie prawidłowa odpowiedź to b). Chodzi o łączną objętość przedmiotów, a nie objętość pojedynczego.

Przy opisach jinton vs złoty pył faktycznie ktoś się musiał kiedyś machnąć. To Sabaku mają raczej prawidłowy opis. Z tego co wiem, to Maji nie byli za bardzo tykani, a Sabaku dostawali aktualizacje i poprawki.
Co do obniżania rangi - obniżenie rangi sprowadza się do pogorszenia statystyk o poziom i chyba właśnie taki efekt zastosowałbym w przypadku reberu D - kontrola złotego pyłu przez Sabaku wciąż by istniała, ale na gorszych warunkach.
0 x
Awatar użytkownika
Sabaku Kuroko
Gracz nieobecny

Zacznę od ostatnich dwóch zdań jeżeli to nie problem. "Zarzut" buffowania padł dopiero odnosząc się do ostatniego punktu pierwszego posta. Tutaj nie "torpedowałem" samego pomysłu i nie zamierzam tego robić. Bierzmy tu pod uwagę
  • a) Jest jasno określony obszar, na którym działa pole magnetyczne (zasięgi reberu dla uściślenia)

b) "KAŻDY" przedmiot rozumiemy dwojako:
    • b-A) Każdy przedmiot jest dla nas dostępny, ale wszystkich na raz ni chu chu
      b-B) Panujemy nad wszystkimi metalami na danymi obszarze i jesteśmy niczym Magneto (w sumie bardziej trafne niż myślałem na początku)
    Fakt, że jest to mocno niedoprecyzowane i dobrze by było to jakoś nie tyle uściślić co wyklarować.

c) Doskonale wiemy, że mechanicznie nie przejdzie coś takiego jak "nieograniczone". Raz ze względów balansu, dwa ze względów logicznych. Nie zamierzam nawet dyskutować z tym, że Maji to silny klan (bo tak jest) i powinien móc sobie na dużo pozwolić. Zwłaszcza na randze S. Wszystko jednak w granicy rozsądku. Uważam, że należałoby to określić jakoś. Nie chcę jednak proponować wartości, które mogłyby okazać się krzywdzące dla klanu.

d) "Namagnesowane przedmioty stają się szybsze niż kiedykolwiek i tylko najsilniejsi oponenci będą w stanie za nimi nadążać. Znikają również pozostałe limity, możemy więc namagnesować praktycznie co chcemy." - Idąc Twoim tokiem rozumowania, pogrubione zdanie pozwalałoby na namagnesowanie dosłownie każdego rodzaju przedmiotu a tak nie jest czyż nie? Ograniczamy się do metali.
Myślę, że w tym temacie wyczerpująco i merytorycznie odpowiedziałem i mam nadzieję, że bez moich "pseudo uszczypliwości". :)
Tak bardzo nie ograniczone, że ogranicza je tylko pojemność gurdy lub zwoju. Jeżeli na to nie patrzymy to faktycznie. Fakt, faktem kontrola żelaznego pyłu jest innym "rodzajem" kontroli niż kontrola broni. Jednak przy żelaznym pyle masz (albo raczej będziesz mieć jak przejdzie pomysł z gurdą) ogranicznik w postaci pojemności gurdy i dostępnej tam ilości piachu w metrach sześciennych. Ewentualnie zwoju, ale to opisałem w zasadzie w pierwszym zdaniu. Z tego co widzę reberu działa tu podobnie jak u Sabaku - reberu nie wymaga pieczęci. W związku z tym nie widzę przeciwwskazań by używać jednego i drugiego. W każdym razie podsumowując. Ilość żelaznego pyłu możliwego do użycia też jest ograniczona jak w sumie wszystko co powinno.
"Tylko czas i przestrzeń są nie skończone" kappa
Skoro tutaj się zgadzamy, to nie ma sensu bym komentował.
No nie do końca tak jak "powinno wyglądać". I nie, nie "bronię się", tylko jasno określam, że biorę udział w merytorycznej dyskusji (przynajmniej taką mam nadzieję, ale zaraz się naprawdę okaże dopiero). Jak sama zauważyłaś, zawsze trafi się ktoś kto Ci powie, że robisz "pod siebie", co nieskromnie mówiąc bardzo myślę dobitnie pokazałem. To się nazywa fachowo "uprzedzanie negatywów". Jednak muszę Ci przyznać punkt za piękne odwrócenie kota ogonem. Podobało mi się :)

Wracając jednak do merytoryki, bo wokół niej (jak doskonale zdajemy sobie sprawę) powinniśmy się obracać. Sam fakt tego spowalniania wyrównuje Ci/wam, klanowiczom Maji szanse przeciw Sabaku, którzy mają wyższy poziom reberu i jest to jak najbardziej w pełni logiczne i zrozumiałe. Pokusiłbym się nawet o stwierdzenie, że daje wam pewną przewagę, ale to już de facto nie do mnie należy ocena w tej kwestii to ją pominę.
Rozumiem, że do samego spowalniania się zgadzamy, że jest zbalansowane tak? Jeżeli tak to przechodzę do meritum.

Zależności między reberu tych dwóch klanów ogólnie nie są łatwym tematem, ale mówimy tu o kompletnym "paraliżu" reberu co z kolei sprawia, że przyjdzie sobie Maji powiedzmy z rangą B KC i nagle blokuje reberu wszystkim po kolei z KC na poziomie D i jednocześnie sprawia, że w żaden sposób nie można użyć swojej często jedynej w tym przypadku broni (nie łudźmy się. KC na D mają głównie świeże postacie, rzadko się zdarza by postacie z długim stażem miały tak niskie KC). Co za tym idzie? Niemalże insta kill dla Maji. Już sam fakt (mimo, że jeszcze raz podkreślam stu procentowo logiczny) tego spowolniania daje Maji możliwość mierzenia się z silniejszymi Sabaku pod względem rangi opanowanego Reberu. W drugą stronę to nie działa. Ty chcesz dodać do tego jeszcze możliwość kompletnego (jak już wspomniałem) "paraliżu reberu". Jak więc nie nazwać tego buffem?

Mam nadzieję, że taka forma wypowiedzi bardziej Ci odpowiada. :)

EDIT:
Kurdełe. Ja tu się tak produkowałem a tu jeszcze kilka postów doszło :<

EDIT 2:
Z pomysłem Ocira jak najbardziej się zgadzam. Jest to pewnego rodzaju consensus, bo i jest dalej spowalniany piach i nie jest paraliżowany. Jednak tutaj wchodzimy w statystyki. Tak na dobrą sprawę Ocir trzeba by było wtedy doprecyzować o ile w takich przypadkach jest spowalniany.

Zgadzam się też (o dziwo) z Yasuo co do wizyty Defa w tym temacie. Uważam, że jako "strona konfliktu" (jakkolwiek to brzmi xD) powinien zabrać tutaj głos.
0 x
Myśli | Mowa
Głos
Awatar użytkownika
Youmu Nanatsuki
Postać porzucona

Yasuo, w żadnym wypadku nie chciałabym nieograniczonej kontroli, bo to jest po prostu niewyobrażalnie przesadzone i silne. Nie o to chodzi. Aktualny opis wskazuje, że jest nieograniczona kontrola, a ja tutaj staram się o nerfy. Niestety nasz mądraliński kolega Kuroko wie lepiej co chcę, bo tak doskonale zna się na ludziach i potrafi to określić z jednego posta. To ostatni mój przytyk.

Ocir, Brak limitu jest aktualnie. I tak, to znaczna przesada. Ja bym zwyczajnie wartość rangi A podwoiła i to byłaby ranga S klanówki w kontroli. Tak, jak to Kuroko zaproponował.
Z tą objętością zbiorową, a nie pojedynczego przydałoby się uściślić, bo opis właśnie jest niejasny i stąd moje pytanie.
Z zupełnym zatrzymaniem złotego piasku na randze D też nie wnioskuję ja, a tak wynika z aktualnej mechaniki. To również nie jest moja propozycja. Jest, że spowalniasz do niższej rangi reberu. D jest ostatnią rangą, a E nie pozwala na kontrolę zatem korzystając z najprostszej dedukcji wynika, iż złoty pył nie powinien się poruszać. Wersja z jeszcze większym pogorszeniem też mi pasuje. Chodzi mi tylko o wyjaśnienie tej kwestii, bo jest całkowicie niejasna. Osobiście proponowałabym obniżenie do najniższej wartości danego progu w przypadku klanu na D. Czyli zamiast brać wypośrodkowaną wartość progu, to bierzemy najniższą.

Kuroko.
a) Nic nie pisałam o nieograniczonym zasięgu, a o kontroli dowolnego przedmiotu. Tak, opis wskazuje również na to, że mogłabym unosić nawet kamień. Opis, jak zauważyłeś, jest błędny.
b) No właśnie.
c) Wyżej już napisałam co sądzę. Nie będę powtarzała słów i rozciągała dyskusję.
d) Zawarłam odpowiedź w a)

Nie ogranicza mnie ani pojemność gurdy czy zwoju w kontroli żelaznego piasku, bo mogę ograniczone jedynie ilością chakry pokłady zwykłego piasku zmieniać na żelazny. Żelazny pozostaje w swojej formie na zawsze według opisu, zatem mogłabym fabularnie tydzień zmieniać jakąś oazę w żelazną pustynię, a później zebrać to wszystko w zasięgu swojego pola magnetycznego. Ilość żelaznego piasku nie jest ograniczona. Zapoznaj się z tematem. Gurda i zwoje to nie jedyne źródła. Skądś musi się tam znaleźć ten żelazny piasek.

Przemilczę Twoje kolejne uszczypliwości i pompowanie ego.

Co do spowalniania, to przesadzasz. Żeby spowolnić trzeba mieć KC wyższe o dwa poziomy. Nie jest to dużo, ale należy pamiętać, że spowalniając złoty pył Sabaku sami również pozbawiamy się możliwości kontroli własnego żelaznego piasku. I wciąż to jedynie spowolnienie. W dodatku trzeba mieć ten sam poziom albo wyższy Reberu. Zatem co dziwnego w tym, że silny gracz góruje nad słabszymi? Twój balans polega na tym, że gracz z 500 PH ma być równie silny i swobodny w działaniach co jego przeciwnik na 2000 PH? To jakiś nonsens. Aktualny opis wskazuje na to, że Maji z Klanem na B i KC na B jest w stanie spowolnić piasek nawet miliona Sabaku z klanem na B i KC na D, ale tylko w przypadku, że ten milion Sabaku wykorzysta ŁĄCZNIE jedynie tyle piachu, ile może kontrolować Maji w swoim klanie na B. Problem w tym, że w Reberu Sabaku jest opis objętości możliwej do kontroli, lecz u Maji nie ma. Trzeba to dodać i tu też dałabym identycznie jak u Sabaku. Przypominam, że Maji ma dostęp do żelaznego piachu dopiero od rangi B i wymaga dwóch żywiołów, gdy Sabaku ma znacznie więcej technik, dwie wersje piasku, jeden żywioł i na start od razu pełną kontrolę nad piaskiem. Rozumiesz już czym jest balans? Balans jest między klanami, a nie na przestrzeni jednego klanu co próbujesz zastosować.

Wyjaśniając - w tym temacie zawarłam jedynie to, co zawiera już opis Maji i mechaniki na forum. Nie dodałam niczego, a propozycją były jedynie objętości. Reszta to czysta dedukcja z niejasnych, niedbałych opisów i błędów, które się znajdują. Co zrobię, że tak wygląda temat tego klanu, a nie inaczej.
0 x
Obrazek
| Youmu Nanatsuki |
Awatar użytkownika
Sabaku Kuroko
Gracz nieobecny

Dobrze by było chociaż trzymać się tego co się napisało a nie nagle twierdzić, że się tego nie zrobiło. To co napisałaś w pierwszym poście spokojnie zakrawało na "pełną kontrolę", której według opisu miało nie być. Zgodzę się, że opis tego nie jest doprecyzowany, ale nawet teraz czytam to raz za razem i nie jest nic takiego zasugerowane. Zatem primo, nie ma sensu się wypierać tego co się napisało. Secundo, nie dość że forma w jakiej to napisałaś sugeruje, że jest to Twoja opinia (pogrubiony tekst) to jeszcze jak wyżej wspomniałem nie jest to tak określone ani na to nie wskazuje. Nie mam nic do tego, że jest to Twój wniosek (czy logiczny czy nie to w tej chwili nie ma znaczenia). Proponuję jednak nie wypierać się tego co się napisało i skoro tak już mi wypominasz, że niby nie zapoznałem się z tematem to samemu nie mówić, że jest coś w opisie czego nie ma.

No to jak już to sobie wyjaśniliśmy, to omawiajmy dalej. Shall we?

Nigdy nie powiedziałem, że gracz z 500 PH ma być równie silny co gracz z 2000 PH (chociaż to akurat zależy od perspektywy a i słyszałem o dobrych kilku przypadkach gdzie ten pierwszy rozwalał drugiego, ale mniejsza).

Co do ilości żelaznego pyłu to zarówno Ty jak i ja już się do tego odnosiliśmy. Byłem, jestem i prawdopodobnie dalej będę w 100% "za" by po prostu przekleić ilości piachu do kontroli z Sabaku do Maji i w tym temacie tyle. Nie ma co go ciągnąć.
Będzie Cię ograniczać jeśli będziesz nosić piach w gurdzie lub w zwoju. Ciągłe przemienianie piachu jest czasochłonne i mało przydatne w walce.
To chyba nie ja powinienem zapoznać się z tematem z tego co widzę. Jedyną opcją z opisu by żelazny pył trwał wiecznie to mieć z nim ciągły kontakt, patrz np. gurda. Nie ma więc opcji na "fabularnie tydzień zmieniać jakąś oazę w żelazną pustynię, a później zebrać to wszystko w zasięgu swojego pola magnetycznego." Tak samo jak Sabaku ze złotym pyłem nie będzie w stanie przemienić w tydzień ozazy w "złotą pustynię" i sobie zrobić z tego, no nie wiem, na przykład posągu.
Akurat argument większej ilości jest kiepskim argumentem. Brakuje Ci technik? Znajdź jakieś w animcu, których nie ma na forum i daj do brakujących. Zabraknie Ci technik w animcu? Możesz zawsze stworzyć WT. To, że autor mangi pokazał więcej technik Sabaku niż Maji nie jest winą klanu. Jakby nie patrzeć w animcu był tylko jeden przedstawiciel Maji pokazany (czy może dwóch, już nie pamiętam). Nie ma się więc co dziwić, że jest mniej technik.

Owszem, Maji ma żelazny pył od rangi B. Do tego czasu może używać pola magnetycznego i broni przeciwnika (nie mówię tutaj o ilościach, objętościach etc. a o samym fakcie), czego Sabaku nie mają. Powiem Ci więcej. Nigdzie nie jest napisane o tej "pełnej kontroli", o której mówisz ale jeżeli tak uważasz to w przypadku Maji od rangi B też mają pełną kontrolę nad żelaznym pyłem zgodnie z ograniczeniami rangi tak samo jak w Sabaku. Wydaje się fair. Pomijam już fakt, że jeśli komuś zależy na żelaznym pyle od początku to jest na tyle dużo PH, że jest to możliwe. To czy będzie chciał mieć to rezygnując z czegoś innego to już inna sprawa zależna tylko od wyboru gracza.

Tak, Sabaku ma dwie wersje piasku, każda od czego innego i są one rozdzielone. Do Sharingana też byś się uczepiła, że mają różne mangekyo z różnymi właściwościami? Do Ayatsuri, że jeden używa swoich nitek na marionetkach inny na ciałach ludzkich? Aburame, że mają różne rodzaje robaków z różnymi właściwościami? Proszę Cię.

Co do jednego żywiołu Sabaku to ja już jakiś czas temu twierdziłem, że powinien on się składać z dwóch, Dotonu i Futonu bo to by miało więcej sensu, ale nie zamierzam tego na siłę forsować. Zobaczymy w tej kwestii co przyniesie czas.

Wyobraź sobie, że rozumiem czym jest balans i to lepiej niż Ci się wydaje. Podsumowując powyższe to jest to zbalansowane. Owszem, jak już przyznałem można by było dodać Sabaku drugi żywioł składowy, nie mam nic przeciwko temu.

Jedno jednak Ci przyznam. Ja nie interpretowałem tego opisu Maji vs Sabaku tak, że muszą mieć tą samą rangę reberu lub wyższą by spowalniać złoty pył. Ma to jednak jak najbardziej sens i najprawdopodobniej tak jest. Tutaj, w tej jednej kwestii oddaję rację.

A teraz proponuję poczekać na wypowiedź Defa lub jeszcze jakiegoś Admina poza Ocirem by móc się do ich wypowiedzi odnieść.
0 x
Myśli | Mowa
Głos
Awatar użytkownika
Youmu Nanatsuki
Postać porzucona

<notlikethis>

Przemilczę.

Żeby już uniknąć zarzucania mi rzeczy, których nie zrobiłam i wmawiania mi jakiejś wyimaginowanej winy, że niby próbuję buffować klan, to więcej w tym temacie nie napiszę. Skutecznie mnie zniechęciłeś do pomysłów - szkoda czasu. Co chciałam napisać, to już napisałam, podałam argumenty, a najważniejsze - zwróciłam uwagę na problem rozwalonego Maji. Dalsze działania o ile tylko uściślą działanie klanu i poprawią błędy, to niezależnie czy będą nerfami, czy buffami, to mnie ucieszą. Chodzi mi o konkrety, a nie gdybanie i owianą legendami wagę fuin.
Miłej dyskusji ❤
0 x
Obrazek
| Youmu Nanatsuki |
Awatar użytkownika
Kenshi
Postać porzucona
Wiek postaci: 25
Ranga: Sentoki
Krótki wygląd: Wysoki, szczupły brunet o jasnych, żółtych tęczówkach. Cechą charakterystyczną jest głęboka blizna przecinająca twarz. Mężczyzna nosi lekki, przewiewy strój w którego skład wchodzą spodnie, tunika, okrycie głowy i szyi - wszystko w odcieniach bieli.
Widoczny ekwipunek: Płaszcz, tunika, okrycie głowy i szyji, rękawiczki, blaszane plakietki na nadgarstkach oraz pochwa z kataną przypasana u boku.
Multikonta: Azuma

Post autor: Kenshi »

Nie jestem do końca przekonany, czy właściwości magnetyczne Maji powinniśmy uzależniać względem wartości objętości przedmiotów - mam tutaj na myśli Reberu. Oddziałując na obszar powinniśmy swoimi umiejętnościami oddziaływać na wszystkie przedmioty znajdujące sie w tym obszarze - dziwnym dla mnie zabiegiem jest ograniczanie tego do przedmiotów, które utracają nasze zdolności. Oczywiście wagę Fuin należy zastąpić objętością, ale tutaj ograniczyłbym się do tego co zostało zapisane w pytaniu 1 Nanatsuki, czyli:
  • "Mogę kontrolować nieznaną ilość przedmiotów, ale muszą ważyć mniej lub równe 140 obj.?"

Oczywiście wychodząc z takiego założenia, należałoby ustalić odpowiednie wartości przedmiotów na jakie jesteśmy swoją siłą odziaływać. Czyli przy niskiej randze Reberu, co najwyżej poruszamy shurikenami, ale wraz z rozwojem umiejętności, będą to taichi, katany, duże shurikeny.

PS. Przy rozważaniu innego wariantu, robi się to problematyczne choćby na polu walki, gdzie może być tego typu przedmiotów całe mnóstwo i nie będziemy mogli z nich skorzystac w pełni, tylko w częsci. Dużo łatwiej takie zdolności jest kontrolować wiedząc, że możemy przejąć kontrolę nad całym obszarem wokół nas w zasięgu <tu wstaw x>.

PS2. Z tego rozwiązania już korzystałem w trakcie eventu - obrony Muru ;)
0 x
Wiem, że niektórzy mają ser­ca jak dzwon

Silne, głośne, pra­wie niez­niszczal­ne

Lecz zim­ne jak żela­zo, z które­go je odlano
Obrazek
Awatar użytkownika
Yasuo

Kenshi, dzięki za wypowiedź, ale nie za bardzo wiem jak się odnieść do Twojego posta, bo niezbyt rozumiem sens Twojej wypowiedzi. Czy mógłbyś uściślić? Chodzi Ci o to, że lepiej by było jakby Maji miał nieograniczoną kontrolę nad wszystkimi metalowymi przedmiotami w zasięgu działania reberu?
0 x
- Mowa
"Myśli"

Wzór Misji:
Wzór Nowej Lokacji:
[/list][/fieldset]
Plotki i Ciekawostki
  • Brak - brak
[/quote][/code]
Awatar użytkownika
Kenshi
Postać porzucona
Wiek postaci: 25
Ranga: Sentoki
Krótki wygląd: Wysoki, szczupły brunet o jasnych, żółtych tęczówkach. Cechą charakterystyczną jest głęboka blizna przecinająca twarz. Mężczyzna nosi lekki, przewiewy strój w którego skład wchodzą spodnie, tunika, okrycie głowy i szyi - wszystko w odcieniach bieli.
Widoczny ekwipunek: Płaszcz, tunika, okrycie głowy i szyji, rękawiczki, blaszane plakietki na nadgarstkach oraz pochwa z kataną przypasana u boku.
Multikonta: Azuma

Post autor: Kenshi »

Dokładnie o to mi chodziło. Przepraszam jeżeli zapisalem to w niezrozumiały sposób, po prostu wczoraj dużo siedziałem (zresztą jak przez ostatnie dni) przed komputerem z robotą i widocznie to co według mnie miało sens, mogło w zapisie go nie mieć <feelsbadman>

PS. Oczywiście kontrolować moglibyśmy tylko te metalowe przedmioty, które nie mają zbyt dużej objętości w stosunku do możliwości danego reberu. Takie rozwiązanie dla Maji z punktu widzenia gracza tego klanu, jest według mnie wygodniejsze, ale nie wiem czy niezbyt OP.
0 x
Wiem, że niektórzy mają ser­ca jak dzwon

Silne, głośne, pra­wie niez­niszczal­ne

Lecz zim­ne jak żela­zo, z które­go je odlano
Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Wprowadzone”

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości