Przeglądając techniki i tematy dotyczące mechaniki natknąłem się na konflikt, który należałoby rozwiązać zanim jeszcze znajdą się pierwsi zainteresowani takim wspomagaczem. Otóż w temacie Akuma no Kigo w "Umiejętnościach wspomagających" możemy przeczytać, że zdobyć CS-a można dwiema drogami. Mianowicie:
- Misja A - ukąszenie przez członka klanu Juugo. I tutaj już mam pewne zastrzeżenia. Bo skoro na misji Juugo może nam przekazać swoje "geny", to czemu nie może tego zrobić gracz tego szczepu w fabule? Rzecz jasna byłoby to nonsensem, bo nie ma tutaj dużego ograniczenia miejsc w grze tym klanem. Poza tym Cursed Seal nie polegał na posiadaniu genów tego klanu, tylko wdrożeniu substancji, która pozwalała wiązać chakrę na wzór Juugo. Uważam, ze gdyby komuś wszczepić geny Juugo, nabyłby on takie umiejętności jak on, gdyby ten przeszczep przeżył.
- Zdobycie genów Juugo i wszczepienie ich przez medyka - co do tej opcji to podałem swoje "ale" już wyżej.
- Juinjutsu Ataeru - zakazana technika rangi A. Wymagany jest tu tryb mędrca zamiast genów Juugo. Widzicie już konflikt, prawda? W dodatku jest to technika Fuuinjutsu, nie zaś Iryojutsu.
Cóż, sądzę że wielu z was będzie miało własny pomysł na rozstrzygnięcie tego, ale po to założyłem ten temat żeby zasugerować swój. IMHO, Juugo nie powinni mieć możliwości "zarażania" CS-em. Jednak sposób, w którym zdobywa się go na misji, jest jak najbardziej w porządku. Toteż zmieniłbym to w temacie na: Jeśli zaś chodzi o drogę b, to tutaj wprowadziłbym również zmiany zgodnie z tym co wcześniej napisałem. Uważam, że powinno się zrezygnować z mieszania Iryojutsu do tego tematu - Orochimaru zdawał się niespecjalnie przejmować tym w którym miejscu czy jak mocno ukąsi swoją ofiarę, przekazując jej ten specyfik. Myślę że dobrze byłoby zostawić te techniki Fuuinjutsu, które już są, jednak nanieść nań pewne poprawki. Natomiast w temacie ze wspomagaczami, powinno to wyglądać tak: Dodatkowe uwagi
Zapraszam wszystkich do dyskusji!