Cursed Seal (Akuma no Kigo) - uporządkowanie

Nara Shūsuke

Cursed Seal (Akuma no Kigo) - uporządkowanie

Post autor: Nara Shūsuke »

Problem

Przeglądając techniki i tematy dotyczące mechaniki natknąłem się na konflikt, który należałoby rozwiązać zanim jeszcze znajdą się pierwsi zainteresowani takim wspomagaczem. Otóż w temacie Akuma no Kigo w "Umiejętnościach wspomagających" możemy przeczytać, że zdobyć CS-a można dwiema drogami. Mianowicie:
  • Misja A - ukąszenie przez członka klanu Juugo. I tutaj już mam pewne zastrzeżenia. Bo skoro na misji Juugo może nam przekazać swoje "geny", to czemu nie może tego zrobić gracz tego szczepu w fabule? Rzecz jasna byłoby to nonsensem, bo nie ma tutaj dużego ograniczenia miejsc w grze tym klanem. Poza tym Cursed Seal nie polegał na posiadaniu genów tego klanu, tylko wdrożeniu substancji, która pozwalała wiązać chakrę na wzór Juugo. Uważam, ze gdyby komuś wszczepić geny Juugo, nabyłby on takie umiejętności jak on, gdyby ten przeszczep przeżył.
  • Zdobycie genów Juugo i wszczepienie ich przez medyka - co do tej opcji to podałem swoje "ale" już wyżej.
Natomiast konflikt, o którym mówiłem, pojawia się w temacie dotyczącym technik Fuuinjutsu. Mowa tam o następującym sposobie pozyskania tej umiejętności:
  • Juinjutsu Ataeru - zakazana technika rangi A. Wymagany jest tu tryb mędrca zamiast genów Juugo. Widzicie już konflikt, prawda? W dodatku jest to technika Fuuinjutsu, nie zaś Iryojutsu.
Rozwiązanie

Cóż, sądzę że wielu z was będzie miało własny pomysł na rozstrzygnięcie tego, ale po to założyłem ten temat żeby zasugerować swój. IMHO, Juugo nie powinni mieć możliwości "zarażania" CS-em. Jednak sposób, w którym zdobywa się go na misji, jest jak najbardziej w porządku. Toteż zmieniłbym to w temacie na:
Jeśli zaś chodzi o drogę b, to tutaj wprowadziłbym również zmiany zgodnie z tym co wcześniej napisałem. Uważam, że powinno się zrezygnować z mieszania Iryojutsu do tego tematu - Orochimaru zdawał się niespecjalnie przejmować tym w którym miejscu czy jak mocno ukąsi swoją ofiarę, przekazując jej ten specyfik. Myślę że dobrze byłoby zostawić te techniki Fuuinjutsu, które już są, jednak nanieść nań pewne poprawki.
Natomiast w temacie ze wspomagaczami, powinno to wyglądać tak:
Dodatkowe uwagi

Zapraszam wszystkich do dyskusji! :)
0 x
Teien

Re: Cursed Seal (Akuma no Kigo) - uporządkowanie

Post autor: Teien »

Dobrze zauważone, choć myślę po prostu, że jest to przeniesione ze starego SW bez poprawek. Jak i na starym jak i tutaj nie ma osoby która zdobędzie w tym momencie coś takiego. Więc nie trzeba tego na "już".
Ale tak... Zdobycie genów Juugo raczej było i będzie. Sam Oroś by stworzyć technikę Fuuinjutsu którą nakłada CSa musiał najpierw dowiedzieć się o niej wszystkiego. Co za tym idzie wydobywał geny i wszczepiał je ludziom. Pokazane było ile "podróbek" Juugo znajdowało się w tym więzieniu całym czy laboratorium. Misja rangi A i zaaplikowanie po przez ugryzienie Juugu... Raczej był tu zamysł taki, iż członek tego klanu zna technikę Fuunjutsu którą po prostu używa na "chcącym zdobyć CSa".
Geny, nie ma jeszcze systemu przeszczepów więc to będzie raczej wprowadzone wraz z tym, a także poprawione.

Sama technika, tryb mędrca do wywalenia raczej i to co napisałeś jest według mnie bardzo dobrym wyjściem.
0 x
Awatar użytkownika
Rokuramen Sennin
Support
Multikonta: Akihiko Maji i Jugo Misaki

Post autor: Rokuramen Sennin »

Faktycznie, techniki były przeklejane ze starej edycji, a tam nikt nie miał jeszcze okazji w ogóle CSa zgarnąć (nie wspominając o tym, że jego mechanika była zupełnie inna), a nowy system AnK był wzorowany na poprzednim, dlatego nieścisłości mogły się pojawić. I rzeczywiście, to co mówisz ma w sobie sens.
Do wprowadzenia, jak dla mnie.
0 x
Support i twórca najlepszego ramen w świecie shinobi
Awatar użytkownika
Nikusui
Gracz nieobecny
Wiek postaci: 29
Ranga: Sentoki
Krótki wygląd: Białe, długie włosy, część z nich zapleciona w cztery warkocze - https://i.imgur.com/W0LDdj1.jpg; żółto-zielone oczy; jasna cera
Widoczny ekwipunek: Bicz przymocowany przy prawym biodrze; torba nad lewym pośladkiem; kabura na broń na prawym udzie
Multikonta: Sayuri

Post autor: Nikusui »

Jak dla mnie pasuje, szczególnie, że sama rozmyślam nad zdobyciem tego niegrzecznego cudeńka.
0 x
Obrazek
"W życiu licz na najlepsze, ale przygotuj się na najgorsze."
Awatar użytkownika
Rokuramen Sennin
Support
Multikonta: Akihiko Maji i Jugo Misaki

Post autor: Rokuramen Sennin »

No to przenoszę do działu "Do wprowadzenia".
0 x
Support i twórca najlepszego ramen w świecie shinobi
Zablokowany

Wróć do „Wprowadzone”

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość