Monotematyczność samurajów

Awatar użytkownika
Papyrus
Administrator
Ranga: Fabular
GG/Discord: Enjintou1#8970
Multikonta: Yuki Hoshi; Uchiha Hiromi; Sans

Monotematyczność samurajów

Post autor: Papyrus »

No siema mordeczki! Dawno mnie tu nie było. I tak, mam nadzieję, że będzie tutaj równie ożywiona rozmowa, co zazwyczaj.

PROBLEM
Problemem jest monotematyczność samurajów. Nie trzeba być geniuszem wyższej rangi, aby zauważyć, że samurajowie na SW, a Ci z m&a nieco się różnią. Nasi to tacy bardziej prawdziwi samurajowie w klimatach mocniej związanych z rzeczywistością, a w m&a samurajowie latali z dwoma katanami jednocześnie. Z wyjątkiem Mifune. Czyli już ustaliliśmy sobie, że nasi samurajowie są jednak mniej bullshitowi. No to teraz spójrzmy na temat historycznych samurajów i ich uzbrojenia:
- włócznie
- naginaty
- łuki
- kanabo lub tetsubo
- wszelkie odmiany tachi, a więc i katan
A co mamy na forum? Katany. Wszędzie są katany i trochę wieje nudą. Jest styl Battodo oczywiście od katany, a w opisie samurajów w mechanice jest coś takiego "• Broń z wybranego stylu na rozpoczęcie gry". Wywalczył to (z tego co pamiętam) Asagi. Dobra, mamy broń z wybranego stylu - weźmy na ruszt mokuzai i naginatę. Co samurajowi z naginaty jak na start ma wymuszone battodo i nic z tą naginatą nie zrobi? No właśnie... i tutaj moja propozycja.

ROZWIĄZANIE
Urozmaićmy samurajów! I nie, nie na zasadzie - dajmy im wszystkie style na battodo. To byłoby chore. Chodzi mi tutaj o to, aby każdy samuraj mógł wybrać sobie swój styl walki. Powiedzmy, że chcemy walczyć, wspomnianą wcześniej, naginatą. Fabularne - wszystko okej, bo samurajowie walczyli nawet dżebanymi toporami. Ogólnie wszechstronni z nich wojownicy byli. W moim rozwiązaniu bierzemy wtedy styl "Battodo - Mokuzai". Jest to zwyczajny Mokuzai, ale usprawniony o podstawy Battodo, a więc dzięki temu mamy bonusy jak w przypadku Chanbary u samuraja. Techniki Mokuzaia byłyby o połowę silniejsze analogicznie jak teraz jest z Chanbarą.
"Podczas używania technik z stylu Chanbara dostajemy półtora razy więcej statystyk. np. technika dająca +10 do siły będzie nam dawać +15 do siły"
Styl Battodo - Mokuzai nie umożliwiałby nam jednak korzystania ze zwyczajnego Battodo. Czyli biorąc na start Battodo - Mokuzai nie możemy korzystać z technik na katanę, bo jesteśmy wyspecjalizowani w broni drzewcowej. A więc, UWAGA ISTOTNE, odbieramy sobie możliwość korzystania z kluczowej techniki samurajów - Iaido, która dodaje nam +15 szybkości i, co ważne, nadal pozwala nam wykonać kolejny atak, więc łączy się z innymi technikami i ich bonusami.

Z jakimi stylami łączyłoby się Battodo? Mokuzai i Takeda. Odpada Seido, bo shurikenami rzucają ninja oraz Chen, bo łańcuchy niezbyt są w klimatach samurajów. Chociaż istniały kusarigamy, ale... nie wciskałbym więcej samurajom.

Okej, ale to wychodzi na to, że samuraj może mieć trzy lepsze style niż shinobi, bo każdy jest +50% do statystyk. No właśnie. I to jest pewien boost i nie-boost. No bo nadal może korzystać z jedynie jednego na raz, a zmiana między nimi wymaga zmiany ekwipunku (odrzucenie włóczni i wyciągnięcie katany, schowanie katany i wyciągnięcie łuku). Dlatego, aby nie było to zbyt OP, proponuję, aby samuraj mógł jedynie dwa style mieć swoje atutowe. Czyli nie mógłby mieć Battodo, Battodo - Mokuzai i Battodo - Takeda, a jedynie dwa z "battodo".
Mały to nerf? Okej, jestem w stanie nawet pójść na to, że jak weźmie ktoś:
1. Battodo - Takeda
2. Battodo
To trzeci slot blokuje mu się zupełnie. Wymiana dwa lepsze style zamiast jednego lepszego i dwóch słabszych - wszystko zależy od samuraja.

DODATKOWE UWAGI

Temat samurajów wraz z poprawkami różnymi innymi wyglądałby tak:
* Usunąłem "Typy samurajów" i w zamian wstawiłem "Battodo a inne style" z wyjaśnieniem zaproponowanej mechaniki.
0 x
you best prepare for a hilariously bad time
Meido

Re: Monotematyczność samurajów

Post autor: Meido »

W sumie to jestem za. Chciałem kiedyś zagrać samurajem, a wtedy miecze wydały mi się trochę zbyt nudne. Jednym słowem - jestem za!
0 x
Sarutobi Kazumi

Post autor: Sarutobi Kazumi »

Rozmawiałem już z tobą o tym więc jestem za. A nerf do dwóch stylów zbędny imo
0 x
Masaru

Post autor: Masaru »

Zaaa, jak Masaru umrze to pobiegam z kosą jako samuraj xD
0 x
Chuichi

Post autor: Chuichi »

Lepsi samurajowie? Przecież oni są OP! Lepsi od bram, lepsi od Sabaku, lepsi od Uchiha, lepsi od wszystkich. Ja to bym ich tylko znerfił. A tak na poważnie... Wreszcie. Samuraj to nie tylko katana, a takie zapatrywanie się na niego było strasznie krzywdzące. Do tej pory panowało jednak przekonanie, że hurr durr, samuraj jest za dobry, bo ma tańsze staty. A g prawda. Katana strasznie ograniczała początkujących samurajów, którzy nie zrezygnują nigdy z Battodo, bo to byłby strzał w stopę. Kto normalny zrezygnowałby z bonusowych szkół dla jednej broni? Teraz Rejeł jednak zaproponował coś, co ma sens i powinno zostać wprowadzone. Nie wydaje mi się jednak, żeby był przy tym konieczny nerf trzeciego stylu. Pozostałbym przy tym, że wariacja battodo nastawiona na drzewcowe/łuki traktuje się po prostu jak normalny styl, ale z samurajowskimi bonusami. Jednakże, co do samych technik z battodo to:

Zostawiłbym samurajom Kenryūtō i Issen niezależnie od tego czy wezmą podstawowe Battodo czy Battodo zmodyfikowane. Jakby na to patrzeć, to były właśnie ich sztandarowe techniki, które jednocześnie mogą być z powodzeniem rzucone na topór czy naginatę. Po prostu takie Battodo-Mokuzai po osiągnięciu rangi B na pierwszą i A na drugą, mogłoby się nauczyć tych dwóch technik.

Kolejną sprawą są szkoły. Może to tak jasno nie wynika, ale te nadal by się liczyły dla battodo zmodyfikowanych.

Ogólnie, JEDNYM ZDANIEM (a nie słowem, bo wtedy wyszłyby dwa słowa, a tak piszą tylko derpy) - Jestem za!
0 x
Kyoto

Post autor: Kyoto »

A to, że każdy bierze Battodo to nie tylko z racji Kenryūtō i Issen? Nie rozumiem tej modyfikacji +15 i manewrowania częścia korzyści z battodo? Każdy styl cos miał dla siebie więc zostawmy flagowa technikę w Battodo.
Ja poparłbym wprowadzenie Kenryūtō i Issen dla każdego ze styli i tyle bez kombinowania z Battodo-inne.
0 x
Jun

Post autor: Jun »

Uchiha i tak lepsze od samurajuf, dajmy więc im szansę, wojny nie wygrają, ale niech mają, biedaczki. Bo w końcu w odległym wymiarze zwanym real life'em nie posługiwali się oni tylko katanami, nikt nie dawał im miecza i nie kazał walczyć. Mogli wybrać spośród szerokiego wachlarza znanych im broni białych, a także łuków. Dlaczego więc ich ograniczać? Po co to wszystko? To tak jakby nie pozwolić Uchiha na posiadanie EMS'a na początek, tylko EMS'a, nie mówię już o Rinneganie (bo to byłoby już przegięcie).

Jestem za tym by wprowadzić ulepszone style dla samurajów, myślę że będzie to bardzo dobre posunięcie w ich sprawie, jak i powiew świeżości na SW. Według mnie nie potrzebne jest ograniczenie związane z zablokowaniem trzeciego stylu, między innymi dlatego że i tak mają już sporo ograniczeń, chociażby takich jak jeden żywioł, po co komu przeszczepy, skoro nie można korzystać z kg, które one oferują?! <notlikethis>

W kwestii Kenryūtō i Issen jestem neutralny, ciekawe byłyby odpowiedniki tych technik w innych stylach, ale nawet bez tego byłoby już ok. Chociaż byłbym za tym, by umożliwić korzystanie z tych technik innymi broniami, o ile posiadamy podstawowe Battodo i oczywiście styl broni której chcemy użyć.

Btw. Chciałbym poruszyć tutaj kwestię ph początkowego samurajów. Mianowicie skoro mają niektóre atrybuty tańsze, a jeden droższy, to dlaczego wrzuca się je wszystkie do jednego worka pod postacią 70 PA do wydania? I potem się pytają takiego samuraja ile ma PH, mówi że ma 310, ale tak naprawdę jest świadom tego iż dużo z owych trzystu dziesięciu PH jest zamrożonych (śmierć Yuki'm)! I co ma potem zrobić biedaczysko? To nie jego wina że umarł na misji C, to wina systemu nie uwzględniającego jego sytuacji. Co o tym myślicie? Czy pozostaniecie obojętni wobec tak poważnej sprawy?!
0 x
Awatar użytkownika
Papyrus
Administrator

Kyoto, nie wiem czy zrozumiałeś o co chodzi w temacie... Kenryuto i Issen to flagowe techniki samurajów - tylko dla nich będą dostępne, ale mowa o tym, że samurajowie dostaną na start lub później dostęp do ulepszonych stylów Takeda i Mokuzai. I dlatego byłoby to +15 zamiast +10, bo tak działa to w sprawie Battodo - Chanbara. Battodo zwyczajnie jest stylem lepszym. Taki atut samurajów.

Chuichi, rzeczywiście można dać dostęp do Kenryuto i Issen niezależnie od tego jakie Battodo posiadasz. Chociaż... Battodo - Takeda i nakładasz to na... łuk? Strzały? Dopisać do techniki w uwadze, że możliwa do nauki również ze stylem Battodo - Mokuzai. Tak samo z Issen. No bo te dwie techniki nie są skupione na mieczu, a na jakimkolwiek orężu. I bez Mokuzaia mogę na kosę/naginatę albo nawet patelnię nałożyć Kenryuto i użyć Issen. Okej, dodajemy do planu udostępnienie Kenryuto i Issen.
Ze szkołami jest dziwnie, bo ich bonus liczy się do PA fizycznych potrzebnych do styli, a więc... ten bonus liczy się także do zwyczajnego poruszania się i naturalnej siły/szybkości/wytrzymałości. Działa on w każdym przypadku według tego, co mówione było na konfie po reworku styli/samurajów. Działałby też w przypadku usprawnionego Mokuzaia czy Takedy. Ale ogólnie tak - jeżeli już, to zastrzegłbym, że usprawnione posiadają ten bonus, a nieusprawnione nie.

No i pojawia się zdanie, żeby nie blokować trzeciego stylu - dla mnie okej, ale jak na to zapatrują się techniczni? Wiadomo, samurajowie mają MASĘ ograniczeń i budować da się ich tylko w jeden sposób. Ten pomysł ma ich urozmaicić, więc można dać im i trzeci styl, ale z zastrzeżeniem, że nie może być to usprawniony Mokuzai/Takeda lub Battodo. Aby jednak nie każdy samuraj miał: 1. Battodo, 2. Battodo - Mokuzai, 3. Battodo - Takeda. I trzy lepsze style. Aby jednak ktoś kombinował, że taijutsu i tak dalej.

Jiro zwrócił uwagę na ważny problem w sumie, który tez można tutaj poruszyć. Samuraj na start ma 70 PA i 2 dziedziny rangi D z zastrzeżeniem, że nie może wpakować ich w chakrowe dziedziny. Wychodzi na to, że może użyć tylko 1 dziedziny, a 50 PH za drugą mu przepada. Zrobiłbym tak, aby tą jedną dziedzinę do wydania zmienić na PA na start - o czym kiedyś z Avą na gg rozmawiałem i sam to zaproponował - według planu Avy byłoby to wtedy 90 PA na start + otwarty pierwszy styl. Warto to też w tym temacie ugadać, bo skoro zmieniałbym cały temat z samurajami, który nie był tykany po reworku styli/samurajów, to i to dodałbym, by nie wprowadzać zamieszania.
Co do jednak samego "problemu" tańszych statystyk - są tańsze, ale ich suma wychodzi taka sama. Samuraj z mniejszą ilością PH wydanych wyłącznie na staty może mieć ich więcej, niż shinobi z większą ilością PH wydanych wyłącznie w staty. Wtedy mimo mniejszej puli PH jego szanse na przeżycie na misji rangi C i wzwyż są większe.
0 x
Kyoto

Post autor: Kyoto »

Faktycznie na początku źle zrozumiałem intencje i w sumie propozycja jest zgodna z tym co wcześniej zaproponowałem odnośnie dwóch technik z przepływem więc jest ok tylko pominąłbym łuk bo jedno drugie wyklucza tak na mój gust :d
0 x
Sarutobi Kazumi

W łuku są na start techniki od zabaw z chakrą (ale żywiołów) więc samuraj mógłby z tego korzystać, ale wiadomo, że miałby trudniej.

Tak to chyba nic nowego do dodania nie mam ~
0 x
Awatar użytkownika
Papyrus
Administrator

Okej, no to lud się wypowiedział w pewnej części, a co z administracją i moderacją? No, pomijając mnie, bo jestem pomysłodawcą. Jak na razie są wszyscy za i to nawet w formie bez nerfu z blokadą trzeciego stylu.
No i sprawa +20PA na start dla samurajów raczej dla każdego powinna być zrozumiała.

Czekamy~
0 x
Awatar użytkownika
Natsume Yuki
Postać porzucona
Wiek postaci: 31
Ranga: Nukenin S
GG/Discord: 6078035 / Exevanis#4988
Multikonta: Iwan zza Miedzy

Post autor: Natsume Yuki »

Mnie tam odpowiada, nie widzę przeszkód.
0 x
Jun

No tak, Ray, dopisałeś to o czym zapomniałem, mianowicie te zaginione 50 PH z drugiej dziedziny na D. Ogólnie co do startu samurajów - system startowych 310 PH, na które składa się 70 PA i 2 dziedziny na D jest jak najbardziej poprawny, ok i tak dalej, ale TYLKO I WYŁĄCZNIE W PRZYPADKU SHINOBICH, bo to pod nich ten system był robiony, nie pod samurajów. Kiedyś nawet poruszyliśmy ten temat na discordach, wspomniałeś wtedy [Ray], o tym że najlepszym rozwiązaniem byłyby wolne 310 PH na start dla samurajów i właśnie z tym się całkowicie zgadzam, oraz popieram to całym sobą :> Zastanówmy się, przecież każdy na start ma dostać 310 PH, dlaczego więc taki samuraj ma dostać mniej (co wynika z faktu że niektóre statystyki ma tańsze, no i percepcję droższą, więc może być i tak że będzie miał ich więcej) niż inni gracze? A MIMO TO nadal zapisuje się to jako "startowe 310 PH", nawet jeżeli w rzeczywistości będzie to np. 280 PH, gdyż suma 30 PH które teoretycznie zaoszczędziliśmy - na sile, wytrzymałości, czy szybkości - będzie "zamrożona", nie do wydania. Dlatego właśnie proponuję to rozwiązanie - wolne ph startowe dla samurajów. Co o tym myśli reszta forum?
0 x
Sarutobi Kazumi

Obrazek
Obrazek
Dwa razy temat poruszany w pomysłach, dwa razy odrzucony. Suzaku, próbujesz zamknąć trylogię?

I w takim wypadku najlepszą opcją byłoby po prostu uwolnienie 310PH dla wszystkich (shinobi i samuraje) na start. Wybierasz co chcesz rozwinąć i tak sobie grasz po prostu. Ta da.
0 x
Jun

Lubię trylogie wszelkiego rodzaju <3
Ogólnie wolne PH dla wszystkich też byłyby spoko, ale skoro obecna, bądź też stara administracja zaakceptowała i chciała pozostawić taki, a nie inny system [dla shinobi], to niech sobie tak zostanie, albo zmieńcie, jeżeli tego chcecie. Jestem w tej kwestii obojętny i poprę obie opcje.

Tyle że w przypadku samurajów którzy wydadzą startowe PA w atrybuty fizyczne (a trudno by było, żeby ktoś zdrowy na umyśle tego nie zrobił), po prostu traci część PH, co jest według mnie [i nie tylko, jak widać @up] niedopuszczalną wadą systemu. I teraz apel do administracji i moderacji - jeżeli nie zgodzicie się na całkowicie wolne PH dla samurajów, to niech mają to ograniczenie 1 stylu na początku, ale na miłość boską - niech PH przeznaczone na staty będą WOLNE...
0 x
Zablokowany

Wróć do „Wprowadzone”

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości