Sensor do nabycia
Sensor do nabycia
PROBLEM
Sensor to umiejętność, z którą można się urodzić, ale i ją nabyć. Ta druga opcja lekko mnie dziwi - dlaczego? To tak jakby po osiągnięciu pewnego poziomu PH ktoś mógł nauczyć się umiejętności Ślepca, Elementalisty, albo Wielkiej Chakry. Nie mówiąc już tutaj o KG.
Według mnie jest to zwyczajnie niesprawiedliwe. W A&M sensorzy byli bezklanowcami (oprócz Yamanaka), a reszta bohaterów z limitami krwi po prostu korzystali z innych zastępników. Gaara wykrywał piaskiem, Kisame miał Samehadę, a Naruto wchodził w SM. Troszkę to trudniejsze niż po prostu dobicie do 1500PH i nauczenie się chyba najbardziej opłacalnej umiejętności.
ROZWIĄZANIE
Proste jak drut. Zniesienie umiejętności nabytej "sensor".
DODATKOWE UWAGI
Jeśli się mylę, wyprowadźcie mnie z błędu.
Sensor to umiejętność, z którą można się urodzić, ale i ją nabyć. Ta druga opcja lekko mnie dziwi - dlaczego? To tak jakby po osiągnięciu pewnego poziomu PH ktoś mógł nauczyć się umiejętności Ślepca, Elementalisty, albo Wielkiej Chakry. Nie mówiąc już tutaj o KG.
Według mnie jest to zwyczajnie niesprawiedliwe. W A&M sensorzy byli bezklanowcami (oprócz Yamanaka), a reszta bohaterów z limitami krwi po prostu korzystali z innych zastępników. Gaara wykrywał piaskiem, Kisame miał Samehadę, a Naruto wchodził w SM. Troszkę to trudniejsze niż po prostu dobicie do 1500PH i nauczenie się chyba najbardziej opłacalnej umiejętności.
ROZWIĄZANIE
Proste jak drut. Zniesienie umiejętności nabytej "sensor".
DODATKOWE UWAGI
Jeśli się mylę, wyprowadźcie mnie z błędu.
0 x
Re: Sensor do nabycia
Fakt, dziwne to trochę. Można jednak spróbować kompromisu i dać możliwość "nauczenia się" sensora ale na słabszych warunkach, tylko przy pełnym skupieniu i mniejszej odległości. Wtedy sensor od urodzenia jest i tak lepszy, sprawdza się w walce a nabyty tylko w niektórych przypadkach.
0 x
Albo proponuję dać ja tylko dla sensorów jako polepszenie umiejętności wrodzonej możliwe.
0 x
Kan, twój pomysł też ma ręce i nogi. Chodzi o ograniczenie tej zdolności dla nie-sensorów.
0 x
- Jawa
- Administrator
- Ranga: Head Admin
- GG/Discord: MxPl#7094
- Multikonta: Sasame | Sumi
Zdecydowanie popieram, się zastanawiałem już nad tym i ogólne poprawienie Umiejętności Nabytych byłoby pomysłem dobrym. Na czele z wywaleniem tej konkretnej UN, bądź drastyczną zmianą.
0 x
- Jawa
- Administrator
- Ranga: Head Admin
- GG/Discord: MxPl#7094
- Multikonta: Sasame | Sumi
Niech trochę postoi, w końcu to nawet dnia nie ma. Niechaj się wypowiedzą kto chce. No błyskawicznie nic nie wchodzi kappa
0 x
- Reika
- Martwa postać
- Wiek postaci: 28
- Ranga: Sentoki
- Krótki wygląd: Popatrz na Avatar, a po szczegóły zapraszam do mojej KP <3
- Widoczny ekwipunek: Kabura na prawym udzie, torba na uzbrojenie przy pasie i dwie katany na plecach
- Link do KP: http://www.shinobiwar.pl/viewtopic.php?f=32&t=245
- Multikonta: Brak
Jestem za całkowitym wywaleniem tego. Umiejętność wrodzona Sensora, ma wystarczająco spory zasięg, żeby zadowolić każdego i nie potrzeba im jeszcze dodawać kolejnych metrów, bo wtedy taki Yamanaka będzie przy nim cienki bolek. W sumie to już jest, bo maksymalny zasięg Yamanaka, to kilometr z pieczęcią, a tutaj wrodzony Sensor ma prawie półtora kilosa, więc no...
0 x

|| Karta Postaci || Pieniądze || Punkty Historii || Głos ||
@ Reika a do tego Yamanaka ma czytanie z myśli, komunikację na odległości wielkie, przejmowanie ciała i inne bonusy. Sensor ma tylko to, tak więc uznałbym to nawet za dobry boost dla niego jako rewanż za nieposiadanie innych cech Yamanaka.
0 x
Ok. Przyznam się, że myślałem o wzięciu Sensoryka jako Umiejętność Nabytą. Takie dopełnienie buildu i te sprawy. Więc z góry przepraszam, że staję w obronie tej Umiejętności Nabytej. Oczywiście nic na siłę, żadnego shitstormu czy butthurtu, kłótni i tym podobnych. Powiem tylko swoje zdanie.
Moim głównym argumentem będzie, dobrze zgadliście, M&A.
- Wymaga KC: S+
- Zasięg: 100 metrów bez pieczęci czy skupienia | 200 metrów z pieczęcią i skupieniem (tylko jeden poziom)
- Dostępny od 3000 PH
- W przypadku, gdy Yamanaka lub wrodzony Sensoryk postanowi zaopatrzyć się w to UN: zasięg jego umiejętności sensorycznych rośnie o 50% (zamiast o 100/200 metrów)
Proponuję także pośrednio znerfić to UN, wprowadzając po prostu takie UN, które opłacają się bardziej.
To tyle ode mnie. Takie moje luźne przemyślenia. Można hejtować. Dziękuję
.
Moim głównym argumentem będzie, dobrze zgadliście, M&A.
Naruto? Nie! Oczywiście, że:

Dragon Ball! Wojownicy w Dragon Ballu też nie potrafili wykrywać Ki, jednak byli zdolni się tego nauczyć. Jak to się ma do Naruto? Ano tak, że istnieje cień szansy, że Sensoryka także można się nauczyć (Sage Modo jest najlepszym przykładem). Jednak trzeba by było zapytać Pana Kishimoto. Hej! Panie Kishimoto, proszę przyjechać na Shinobi War, bo mamy problem!
I ktoś mi zaraz zarzuci, że na forum nie powinno się trzymać sztywno M&A, zwłaszcza, że jest to Dragon Ball. kappa Niemniej jednak pragnę zaznaczyć, że istnieją na forum techniki rodem z Bleacha. Panie Ryūken, Ishida-san, korzystają Państwo z chakry czy reiatsu? kappa
W świetle podanych przeze mnie dowodów, mój wywód powinien zostać zaakceptowany i przyjęty pod rozwagę.
Proponuję bezpośrednio znerfić Sensoryka jako UN, a nie usuwać całkowicie. Moja propozycja:
Dragon Ball! Wojownicy w Dragon Ballu też nie potrafili wykrywać Ki, jednak byli zdolni się tego nauczyć. Jak to się ma do Naruto? Ano tak, że istnieje cień szansy, że Sensoryka także można się nauczyć (Sage Modo jest najlepszym przykładem). Jednak trzeba by było zapytać Pana Kishimoto. Hej! Panie Kishimoto, proszę przyjechać na Shinobi War, bo mamy problem!
I ktoś mi zaraz zarzuci, że na forum nie powinno się trzymać sztywno M&A, zwłaszcza, że jest to Dragon Ball. kappa Niemniej jednak pragnę zaznaczyć, że istnieją na forum techniki rodem z Bleacha. Panie Ryūken, Ishida-san, korzystają Państwo z chakry czy reiatsu? kappa
W świetle podanych przeze mnie dowodów, mój wywód powinien zostać zaakceptowany i przyjęty pod rozwagę.
- Wymaga KC: S+
- Zasięg: 100 metrów bez pieczęci czy skupienia | 200 metrów z pieczęcią i skupieniem (tylko jeden poziom)
- Dostępny od 3000 PH
- W przypadku, gdy Yamanaka lub wrodzony Sensoryk postanowi zaopatrzyć się w to UN: zasięg jego umiejętności sensorycznych rośnie o 50% (zamiast o 100/200 metrów)
Proponuję także pośrednio znerfić to UN, wprowadzając po prostu takie UN, które opłacają się bardziej.
To tyle ode mnie. Takie moje luźne przemyślenia. Można hejtować. Dziękuję

0 x
Argument tak dobry, że pozwolę go sobie przemilczeć.
Problem z UN Sensor jest jeden - każdy chciałby wykrywać innych i to bez kosztu. A przy okazji mieć KG... Cóż, tu pojawia się kwestia czy jesteśmy na tyle uczciwi, żeby poskromić swoje żądze (ewentualnie: na tyle pomysłowi, żeby obejść UN kappa) i zrobić balans.
Ja jestem za wywaleniem, ale konkretny nerf i ograniczenie w zdobyciu tego też zrobi swoje.
Problem z UN Sensor jest jeden - każdy chciałby wykrywać innych i to bez kosztu. A przy okazji mieć KG... Cóż, tu pojawia się kwestia czy jesteśmy na tyle uczciwi, żeby poskromić swoje żądze (ewentualnie: na tyle pomysłowi, żeby obejść UN kappa) i zrobić balans.
Ja jestem za wywaleniem, ale konkretny nerf i ograniczenie w zdobyciu tego też zrobi swoje.
0 x
Taki troszkę niedorozwinięty sensor, którego chyba warto byłoby tu pokazać to Tobirama.
Używał umiejętności sensorycznych dotykając ziemi, wyczuwał Madarę stojącego ~2-3 m od niego za ścianą ALE nie był w stanie określać dokładnie osób, ilości chakry itd. Może warto w ten sposób o tym pomyśleć.
Czyli umiejętność nabyta mogłaby pozwalać po prostu wyczuć chakrę w jakimś promieniu ale bardzo niedokładnie, mniej więcej kierunek, mniej więcej ilość chakry (+/- 30% powiedzmy), ilość źródeł chakry jeśli są od siebie oddalone o powiedzmy min. 5m (jeśli mniej to się zlewają), zasięg ostro okrojony i bez skupienia właściwie bezużyteczne, działające na 5-10m, ze skupieniem do max 50.
Używał umiejętności sensorycznych dotykając ziemi, wyczuwał Madarę stojącego ~2-3 m od niego za ścianą ALE nie był w stanie określać dokładnie osób, ilości chakry itd. Może warto w ten sposób o tym pomyśleć.
Czyli umiejętność nabyta mogłaby pozwalać po prostu wyczuć chakrę w jakimś promieniu ale bardzo niedokładnie, mniej więcej kierunek, mniej więcej ilość chakry (+/- 30% powiedzmy), ilość źródeł chakry jeśli są od siebie oddalone o powiedzmy min. 5m (jeśli mniej to się zlewają), zasięg ostro okrojony i bez skupienia właściwie bezużyteczne, działające na 5-10m, ze skupieniem do max 50.
0 x
Ogólnie sensor, to osoba wrażliwa na chakrę (zresztą nie tylko w Naruto, (tak jak to już Iwaru zaprezentował kappa ) można było wyczuwać moc, zazwyczaj czym większa, tym bardziej się ją wyczuwało, w samym Naruto, też były przypadki, iż ktoś wspominał o "bijącej od osoby x złej chakrze", albo "bijącej od osoby x potężnej chakrze"), w tym, czy innym znaczeniu, bo do sensorów można przypisać nawet takich Hyuuga, w końcu ich oczy widzą chakrę, można powiedzieć że są na nią wrażliwe (tak, jak pierdolni*sz z rasengana to zaboli, ale to nie o to chodzi ;p), energia naturalna, którą używamy w trybie mędrca, w uproszczeniu, wyczula nas na chakrę, dzięki czemu możemy ją wyczuć. Tak jak już wcześniej wspomniałem, czym większa moc/chakra tym łatwiej można było ją wyczuć, bardzo potężną chakrę/moc mogli wyczuć nawet ludzie, nie będący sensorami, dlaczego więc doświadczeni shinobi, nie mieliby możliwości wytrenować/uwrażliwić się na chakrę?
Więc przejdźmy do rzeczy, jeżeli chodzi o usunięcie UN Sensor, jestem przeciw, jednak jeżeli tak się na to uwzięliście, to w ostateczności jestem za znerfieniem tej umiejętności nabytej.
Więc przejdźmy do rzeczy, jeżeli chodzi o usunięcie UN Sensor, jestem przeciw, jednak jeżeli tak się na to uwzięliście, to w ostateczności jestem za znerfieniem tej umiejętności nabytej.
0 x
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 6 gości