Treningi KC

Hiroki

Re: Treningi KC

Post autor: Hiroki »

Naruto trenował technikę, która wymagała dobrej kontroli chakry, więc tym samym trenując technikę nauczył się kontrolować chakrę. Idąc tą logiką, otwierając wyższe dziedziny, kontrola chakry powinna rosnąć wraz z tymi dziedzinami i nauką kolejnych jutsu
0 x
Awatar użytkownika
Obi Wan Nerobi
Aktualna postać: Kisuke

Post autor: Obi Wan Nerobi »

Imo to zawsze i wszędzie jedyną potrzebą pisania treningów na forkach było (oprócz fabularności bla bla bla) udokumentowanie w czasie rozwoju swojej postaci. W sensie że ktoś w połowie misji sobie wpisuje rangę KC UP i nikt tego nie zauważa. Bez posta z treningiem albo szczegółowego rozliczenia że wydaje się na to i siamto nie ma opcji żeby dojść (a przynajmniej jest to w ciul pracochłonne) czy dany gracz miał taką rangę KC czy innego czegoś na misji czy nie, zwłaszcza jak się chce tego dociec po jakimś czasie.
Dlatego nie piszemy treningu na dziedziny które nie dają żadnych możliwości oprócz nauki konkretnych technik z kolejnej rangi, ale piszemy już treningi na reberu i konkretne jutsu właśnie, bo ich nie rozliczamy w żaden sposób.

Nie ma obowiązku pisania w rozliczeniach na co się wydaje, tzn. jest to tylko we wzorze jako "poprawne rozliczenie się", ale w rozliczeniach starszych graczy często takiej dokładności nie ma, dlatego była wręcz konieczność pisania treningów że w danym momencie postać się poprawiła w danym aspekcie. Imo jeśli wszyscy zaczną się sumiennie rozliczać z tego na co wydali PH w danym momencie to treningi obowiązkowe KC staną się zbędne i mogą zostać jako opcjonalne. Pytanie tylko czy można wszystkim zaufać w takim stopniu <pisze to świeżo po przeliczeniu wszystkich PH Hayami od początku jej gry kappa>.
0 x
Awatar użytkownika
Sans
Administrator
Wiek postaci: 8
Multikonta: Yuki Hoshi; Uchiha Hiromi; Papyrus

Post autor: Sans »

Sama jestem strasznie przeciwna treningom KC, są uciążliwe, na tyle linijek ile się to pisze, to jest naprawdę, naprawdę upierdliwe i sama najchetniej bym się ich pozbyła, serio. Ale TF poruszył ważną kwestię. Do tej kwestii dodam jeszcze, że wiele osób zamiast robić kolejne rozliczenia w nowych postach, edytuje sobie starsze i wlepia wszystko do jednego, żeby "nie nabijać sobie postów", albo z byle jakiego innego powodu. I wtedy naprawdę trudno dojść do tego kiedy co było wykupywane itd. Pomimo tego, że w temacie ze wzorami rozliczeń jest jak byk napisane "Każdą transakcję z wykorzystaniem PH dodajemy w oddzielnych postach" i "Ważne! Nie edytujemy pierwszego posta w temacie. W nim zawarta jest informacja z iloma PH zaczęliśmy rozgrywkę" to i tak gracze robią po swojemu. I TF mnie w swojej argumentacji przekonał. Jak długo będzie to wyglądać tak, jak wygląda, tak długo nie ma co marzyć, by coś z tym zrobić i wywalić trening, który jest naprawdę upierdliwy :c
0 x
Obrazek
Awatar użytkownika
Yami
Wiek postaci: 25

Post autor: Yami »

W takim razie jeśli ma to być traktowane tylko i wyłącznie jako moment udokumentowania rozwinięcia KC, na co TF zwraca uwagę, to może zamiast usuwania treningów ograniczyć liczbę linijek potrzebną do ukończenia takiego treningu. Tak jak pierwsze poziomy jeszcze nie wzbudzają większych problemów tak na wyższych trzeba nieźle się namęczyć głupotkami i kombinowaniem aby spisać potrzebną ilość linijek, a chyba tak naprawdę o to wszystko się rozbija.

Ograniczenie ilości linijek jest tym czego chcą gracze oraz nawet administracja. Zmniejszenie ilości pisanego tekstu nie podburzy aktualnego systemu i zachowa nas od exploitów i nieuczciwych graczy. Rozwiązanie win-win.

Można ograniczyć od C do S+ na 10 linijek każdy poziom i wtedy nikt nie powinien aż tak bardzo marudzić.
0 x
Awatar użytkownika
Toshiro
Wiek postaci: 24
Ranga: Akoraito | San
Krótki wygląd: Ubiór: https://i.imgur.com/4b7w2iP.png
Maska: https://i.imgur.com/NQByJxc.png
Widoczny ekwipunek: 2 wakizashi przy lewym boku, duża torba na dole pleców
GG/Discord: Harikken#4936

Post autor: Toshiro »

A może po prostu dać wymóg rozliczania się z tego na co wydaje się PH? Myślę, że z kalkulatorem nie jest to zbyt uciążliwe. Na dodatek Administracji łatwiej byłoby od razu sprawdzić, czy ktoś rzeczywiście ma wszystko w porządku w rozliczeniach.

Ogólnie jestem jak najbardziej za wyrzuceniem treningów, ale przy okazji jestem też za szczegółowym opisywaniem tego na co wydaje się PH (sam tam cały czas robię i nie napotkałem jeszcze żadnego problemu, jak coś mi się nie zgadza, to patrzę na poprzednie posty i łatwo wtedy policzyć czy rzeczywiście wszystko jest ok, polecam każdemu >:V )
0 x
Awatar użytkownika
Kakita Asagi
Gracz nieobecny
Wiek postaci: 28
Ranga: Samuraj (Hatamoto)
Krótki wygląd: Mężczyzna o ciemnych włosach i niebieskich oczach, wzrostu około 170 cm. Ubrany w kremowe kosode, z brązową hakama oraz granatowym haori z rodowym symbolem. Na głowie wysłużony, ale nadal w dobrym stanie kapelusz.
Widoczny ekwipunek: - Zbroja
- Tachi + Wakizashi
- Długi łuk + Kołczan
GG/Discord: 9017321
Multikonta: Hayabusa Jin

Post autor: Kakita Asagi »

Trochę zbaczamy z tematu, ale nie ukrywam - dla mnie absurdem jest, że ktoś może nie mieć sprecyzowane w swoim temacie z wydatkiem PH, na co to poszło. Tutaj pełna zgoda z Toshiro - jak wszystko dokładnie wyliczone każdy w swoich postach ma, to sam się przez to nie zgubi...

Co do powyższego tematu - hm, jeśli te treningi mają być tylko po to, by gracze musieli dokumentować na co PH wydali, to są one w zasadzie po nic. Ja uważam, że powinno się dać ostrzeżenie pt. Ogarnijcie gracze swoje tematy do XYZ, a potem przetrzepać ostro z góry na dół tych, co mają bałagan. Potem takie treningi KC zostawić jako smaczek fabularny, kto chce, niech sobie pisze, kto nie chce, niech nie pisze, ale w temacie PH ma być porządek.
0 x
Obrazek

Poza tym, uważam, że należy skasować Henge i Kawarimi.

Heroic battle Theme|Asagi-sensei Theme|Bank|Punkty historii|Własne techniki| Przedmioty z Kuźni | Inne ujęcie | Pieczątka
Lista samurajek, które były na forum, ale nie zostały moimi uczennicami i na pewno przez to nie grają.
  • Mokoto (walczyła na Murze)
  • Mitsuyo (nigdy nie opuściła Yinzin)
  • Inari (była uczennicą Seinara)
  • Sakiko (byłą roninką, obierała ziemniaki na misji D)
Awatar użytkownika
Ichiro
Gracz nieobecny
Wiek postaci: 15
Ranga: Doko
Krótki wygląd: young_madara.png

Post autor: Ichiro »

A może po prostu kazać tym, co mają źle rozliczenia PH, poprawić je i wywalić w ogóle trenowanie KC? Skoro ludzie robią to źle, to odbija się to nie tylko na treningach KC, ale i na wszystkich innych rzeczach. Zachowanie tego to ukrycie problemu i liczenie, że w najbliższej przyszłości nie wyjdzie, ale co potem to już tam
0 x
Obrazek

Icirek | Itemy | #FF6600
Chise

Post autor: Chise »

Dołączam się do przedmówców. Skoro są takie owieczki co się nie potrafią rozliczać to należy ich ścigać raczej a nie zostawiać jak jest przez nich. To tylko łatanie problemu.
Ew, skoro ten problem jest taki powszechny, to można wrzucić prostą zasadę by nie dodawać nowych rozliczeń w czasie misji, to chyba również zapobiegnie sytuacji gdzie ktoś sobie wpisze w czasie misji.
Tak przy okazji, staty również można sobie dopisać w czasie misji, bo dla nich też nie ma treningów. To już nie jest problemem? Może więc na wszelki wypadek, by zapobiec złym rozliczeniom i tu dać treningi. 1 PA to 1 linijka nauki, a ile problemom zapobiegnie. :)
0 x
Awatar użytkownika
Kakita Asagi
Gracz nieobecny
Wiek postaci: 28
Ranga: Samuraj (Hatamoto)
Krótki wygląd: Mężczyzna o ciemnych włosach i niebieskich oczach, wzrostu około 170 cm. Ubrany w kremowe kosode, z brązową hakama oraz granatowym haori z rodowym symbolem. Na głowie wysłużony, ale nadal w dobrym stanie kapelusz.
Widoczny ekwipunek: - Zbroja
- Tachi + Wakizashi
- Długi łuk + Kołczan
GG/Discord: 9017321
Multikonta: Hayabusa Jin

Post autor: Kakita Asagi »

Przepraszam za off topic, ale dla mnie nie do pomyślenia jest sobie zmieniać statystyki w czasie trwania misji - ktokolwiek tak robi? To powinna być jedna z bardziej tępionych rzeczy na PBF/RPG, zaraz obok kradnięcia cudzej KP - w życiu mi do głowy nie przyszło, by coś takiego odwalić...
0 x
Obrazek

Poza tym, uważam, że należy skasować Henge i Kawarimi.

Heroic battle Theme|Asagi-sensei Theme|Bank|Punkty historii|Własne techniki| Przedmioty z Kuźni | Inne ujęcie | Pieczątka
Lista samurajek, które były na forum, ale nie zostały moimi uczennicami i na pewno przez to nie grają.
  • Mokoto (walczyła na Murze)
  • Mitsuyo (nigdy nie opuściła Yinzin)
  • Inari (była uczennicą Seinara)
  • Sakiko (byłą roninką, obierała ziemniaki na misji D)
Chise

Post autor: Chise »

Zdaje się, że dla każdego gracza takie podejście powinno być normą, ale TF twierdzi, że problem istnieje z KC, a staty są w tej samej sytuacji, więc..
0 x
Awatar użytkownika
Tsukune
Wiek postaci: 30
Krótki wygląd: Czarne lub szarawe włosy, brudnoczerwony kolor oczu. "Szeroki" uśmiech. Wystające dwa kiełki. Na szyi materiałowa opaska z krzyżem i trumną. Zabandażowane lewe przedramię, pod którym znajduje się tatuaż 2 głowego węża
Widoczny ekwipunek: Futerał na plecach, wachlarz w pokrowcu przyczepiony do paska, rękawica łańcuchowa na lewej ręce, dziwna rękawica na prawej ręce, pasek z biczem, laska

Post autor: Tsukune »

Czyli normalne treningi juz nie obowiazuja do technik? To ja widac strasznie zacofany jestem bo zawsze pisalem treningi technik i kc. Chociaz z pisaniem treningu KC jest dosyc upierdliwe bo tak naprawdę mozna skopiowac co sie pisalo wczesniej i dodac kolejnych pare brakujacych linijek. Ewentualnie po prostu zrobic aby pisanie nauki KC wymagalo tylko tych paru linijek powiedzmy 10 bo jak jest ich wiecej to tak naprawde sie pisze to samo. A maja te 10 linijek to nawet moznaby wplatac w nauke techniki. Przykladowo. Rozwijajac np zywiol na B dopisujemy do teeningu dodatkowe 10 linijek i poza podniesieniem poziomu zywiolu na B mamy tez podniesiona KC na B...eqentualnie ustalic ze np z najwyzej otwartej dziedziny naucz sie X technik to KC samo sie podniesie ma ta range i trzeba dopisac wtedy tez ph na Kc...ale to moj pomysl i nic wiecej
0 x
Awatar użytkownika
Keizo
Gracz nieobecny
Wiek postaci: 20
Ranga: Ogar
Widoczny ekwipunek: Mundur Shinsengumi, pod nim czarna zbroja; rękawiczki, torby przy pasie, guandao na plecach

Post autor: Keizo »

Ale... rozwijając zwykłe dziedziny nie trzeba pisać treningu, tylko na te z reberu o.o

Osobiście jestem za drastyczną obniżką linijek potrzebnych do treningu KC, bo, tak jak poprzednicy, uważam że to umiejętność którą trenujemy naturalnie podczas kariery ninja, poznając i używając różne techniki. Jednak rozumiejąc obawy przed jakimiś nadużyciami, sądzę że jakiś 10-wersowy wpis w którym nasza postać, nie wiem, sprawdza jak zwiększył się jej poziom kontroli chakry czy testuje nowe granice, byłby na miejscu, choćby dla spokoju w rozliczeniach.
0 x
Obrazek
¯\_(ツ)_/¯
Awatar użytkownika
Yami
Wiek postaci: 25

Post autor: Yami »

Keizo no właśnie myk jest taki, że to, że wpiszesz sobie Futon S zamiast B tak naprawdę nic Tobie nie da, wciąż możesz korzystać tylko z nauczonych przed misją technik.

W przypadku Reberu, możesz wykorzystać bazowe właściwości Reberu, na ten przykład Haretsu stworzy silniejszą eksplozję zaś piasek Sabaku będzie szybszy, więc mamy realne i natychmiastowe korzyści z podniesienia Dziedziny.

Postawmy jeden podstawowy problem, którego chce uniknąć administracja czyli wykorzystanie czegoś w walce po usprawnieniu KP w trakcie jej trwania. Podniesienie Reberu daje przewagę, podniesienie KC daje przewagę, podniesienie Dziedzin żywiołowych nie daje przewagi, techniki je dają i to również dlatego tych musimy się uczyć (choć pewnie to też kwestia fabularna tak jak Naruto przez X odcinków ćwiczył Rasengana czy Senin Modo).

Nie ma możliwości ochrony przed nieuczciwymi graczami, nawet jeśli wszyszy będziemy się zarzekać na tych dobrych to czarna owca się znajdzie i te zasady mają być hakiem właśnie na nią.

Dlatego dałem ten pomysł z 10 linijkami i mam nadzieję, że się spodoba <feelsgoodman>
0 x
Awatar użytkownika
Keizo
Gracz nieobecny
Wiek postaci: 20
Ranga: Ogar
Widoczny ekwipunek: Mundur Shinsengumi, pod nim czarna zbroja; rękawiczki, torby przy pasie, guandao na plecach

Post autor: Keizo »

No to widzę że zgadzamy się w sprawie obniżenia linijek treningu KC, a takie było także meritum mojego posta, więc \o/

Z mojej strony także popieram 10 na każdy poziom.
0 x
Obrazek
¯\_(ツ)_/¯
Awatar użytkownika
Sabaku Kuroko
Gracz nieobecny
Wiek postaci: 18
Ranga: Dōkō
Krótki wygląd: Krótkie, krwisto czerwone włosy oraz czerwona maska na twarzy. Oczy koloru jasnej żółci, wyglądają jak zwierzęce. Wysoki i szczupły. Czerwona koszulka i czarne luźne spodnie oraz czarne sandały o mocnej podeszwie. Na szyi biały, przewiewny szal.
Widoczny ekwipunek: Gurda na plecach oraz kabura na broń na prawym udzie

Post autor: Sabaku Kuroko »

Ja też jak najbardziej byłbym za. Jednak dużo tutaj zależy od Adminów. Jestem ciekaw jak do tej propozycji się odniosą i czy na nią przystaną. Byłoby miło gdyby w tej kwestii posłuchali ludu ^^
0 x
Myśli | Mowa
Głos
DANCE DANCE EVERYBODY!!!!!Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Wprowadzone”

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości