Rangi
Re: Rangi
Cięzko mi to sobie wyobrazić przede wszystkim dlatego, że obecnie jest u nas na forum po 1-2 w danym rodzie/szczepie i tak na prawdę jeśli będą chcieli wejść w struktury rodu (albo przejmą władzę) to będą te osoby pełniły rózne role. Na pewno nie tylko jedną. Dlatego tez takie sztuczne nakladanie funkcji na ludzi wydaje mi się dużą przesadą, a nawet błędem. A opisywanie kogoś, że jest elita, dyplomatą i szpiegiem... mija mi się z przeznaczeniem. Wystarczy informacja, że to ktoś ważny w klanie. Kluczowa osoba rodu.
Ogólnie podpisuje się pod całością wypowiedzi Yoichiego.
Ogólnie podpisuje się pod całością wypowiedzi Yoichiego.
0 x
Podbijam.
Poza tym skoro to dla was obojętne czy to Doko czy Genin czy Ninja klasy D.... to po cholerę to zmieniać? dla mnie to np. ma już znaczenie. Tak jak wspomniał Yoichi... Ninja klasy A wyruszył na misję rangi B i użył techniki rangi S. Dla mnie za dużo tutaj masła maślanego.
Poza tym skoro to dla was obojętne czy to Doko czy Genin czy Ninja klasy D.... to po cholerę to zmieniać? dla mnie to np. ma już znaczenie. Tak jak wspomniał Yoichi... Ninja klasy A wyruszył na misję rangi B i użył techniki rangi S. Dla mnie za dużo tutaj masła maślanego.
0 x
- Natsume Yuki
- Postać porzucona
- Wiek postaci: 31
- Ranga: Nukenin S
- Link do KP: viewtopic.php?f=33&t=199
- GG/Discord: 6078035 / Exevanis#4988
- Multikonta: Iwan zza Miedzy
Przeciw.
Nawet nie chodzi o to, że nazywanie rang literkami jest dla mnie czymś cholernie bezpłciowym i sprawia, że moje poczucie estetyki dostaje raka trzustki. Moim zdaniem tworzenie podziału na rangi fabularne i rangi faktyczne kompletnie mija się z celem. A tworzenie rozdzielonych stanowisk w klanie - dobra, spoko, nie marudzę już nawet na to, że ilość miejsc w klanach jest mniejsza niż ilość stanowisk, bo tu można jeszcze manipulować. W tym dla mnie największą dozą bullshitu jest to, co wykazał Yoichi: Oczywiście, można dać wymagania na objęcie danej pozycji. Ale musiałyby one być związane z faktyczną rangą, a nie rangą fabularną. Czyli podział na takie dwa jest tutaj bardziej irytujący i motający, niż jakby był jeden. Stanowiska w klanie jak dla mnie zdecydowanie mogą być, ale pomysł dzielenia rang... idźcie mi z tym w pierony.
I jeżeli już, to wolałbym pozostać przy obecnych rangach niż bawić się w tworzenie abecadła.
Rzekłem.
Howgh.
Nawet nie chodzi o to, że nazywanie rang literkami jest dla mnie czymś cholernie bezpłciowym i sprawia, że moje poczucie estetyki dostaje raka trzustki. Moim zdaniem tworzenie podziału na rangi fabularne i rangi faktyczne kompletnie mija się z celem. A tworzenie rozdzielonych stanowisk w klanie - dobra, spoko, nie marudzę już nawet na to, że ilość miejsc w klanach jest mniejsza niż ilość stanowisk, bo tu można jeszcze manipulować. W tym dla mnie największą dozą bullshitu jest to, co wykazał Yoichi: Oczywiście, można dać wymagania na objęcie danej pozycji. Ale musiałyby one być związane z faktyczną rangą, a nie rangą fabularną. Czyli podział na takie dwa jest tutaj bardziej irytujący i motający, niż jakby był jeden. Stanowiska w klanie jak dla mnie zdecydowanie mogą być, ale pomysł dzielenia rang... idźcie mi z tym w pierony.
I jeżeli już, to wolałbym pozostać przy obecnych rangach niż bawić się w tworzenie abecadła.
Rzekłem.
Howgh.
0 x
Jeśli chodzi o wypowiedź Defa.. wiem, że najłatwiej wszystko, by zostawić tak jak jest. Najprostsza możliwość i w ogóle, ale pojawił się problem z rangami. Jeśli teraz powiesz, że zostawmy po staremu to równoznacznie mówisz, że kogo obchodzi problem. Tak naprawdę trzeba coś zmienić, bo najwidoczniej to co stare ma braki. Moim zdaniem, to co dał Natsu jest ok, ale pomysł Arafinwe też nie jest zły. Co do stanowisk to dużo osób jest na tak, pewnie jeszcze trochę innych osób też się wypowe, więc jak na razie rangi mogłyby zaistnieć. Oczywiście skoro są protesty, że mała liczebność no to, kto zabroni zmniejszyć ich ilość do tych najważniejszych.
0 x
Eh... Nie chce mi się rozpisywać więc będzie krótko. Bardzo.
1. Nie interesuje mnie zbytnio, jak będzie określana siła postaci. To czy nazwie się kogoś geninem/uczniem/shinobi D jest mi absolutnie obojętne, bo i tak będzie wiadomo o co chodzi. Obecnie jest dobrze, po zmianach również może tak być. A struktury wewnątrz klanu zostawiłbym w rękach lidera, niechaj on dzieli i rządzi.
2. Pozdrawiam wszystkich <~(^.^<~)
1. Nie interesuje mnie zbytnio, jak będzie określana siła postaci. To czy nazwie się kogoś geninem/uczniem/shinobi D jest mi absolutnie obojętne, bo i tak będzie wiadomo o co chodzi. Obecnie jest dobrze, po zmianach również może tak być. A struktury wewnątrz klanu zostawiłbym w rękach lidera, niechaj on dzieli i rządzi.
2. Pozdrawiam wszystkich <~(^.^<~)
0 x
- Tsukune
- Wiek postaci: 30
- Krótki wygląd: Czarne lub szarawe włosy, brudnoczerwony kolor oczu. "Szeroki" uśmiech. Wystające dwa kiełki. Na szyi materiałowa opaska z krzyżem i trumną. Zabandażowane lewe przedramię, pod którym znajduje się tatuaż 2 głowego węża
- Widoczny ekwipunek: Futerał na plecach, wachlarz w pokrowcu przyczepiony do paska, rękawica łańcuchowa na lewej ręce, dziwna rękawica na prawej ręce, pasek z biczem, laska
- Link do KP: viewtopic.php?f=33&t=803&p=4864#p4864
Na starym SW pamiętam event jak wpadł Shig czy Arafka, to mając Akolite (chuunina), strażnicy się kłaniali. Na ten moment nie widziałem chyba wzmianki o czymś co ranga by dawała. Więc czy to będzie Chuunina/C czy inna nazwa, raczej nie zrobi to specjalnej różnicy poza tym, iż mamy inne realia, to taki Chuunin po prosto słabo brzmi.
0 x
Nie kłaniają się bo tak na prawdę wszystko toczy się w miastach kupieckich w których mają powyżej oczu i dziurek w nosie Geninów oraz Chuninów. Misjodawcy powinni jednak brać już rangę użytkownika w siedzibach rodowych i odpowiednio dostosowywać się do tego. Nie mamy na razie nikogo powyżej Chunina więc trudno wymagać, żeby strażnicy z niewiadomo jakim szacunkiem traktowali tego Chunina. To w końcu ani TJ, ani Jounin, ani Senin przed którym powinni klękać.
0 x
Jeśli masz ważną sprawę, pytanie lub potrzebujesz pomocy związanej z funkcjonowaniem forum, proszę wyślij do mnie prywatną wiadomość. Z chęcią zapoznam się ze sprawą i rozwieje wszelkie wątpliwości.
Dobra, mam chwilę wolnego czasu, więc postanowiłem przedstawić dokładnie swój punkt widzenia w tej właśnie sprawie. Jest to tylko moja subiektywna opinia w tym temacie, nie mam problemu by dostosować się do obecnie panujących norm, ale proponowany system literkowy jest sprawą, nad którą warto by było się chociaż bliżej zastanowić.
Na początek, czemu literki nie będą rangą:
Tutaj nie chodzi o zmianę nazwy danej rangi. Kwestia jest znacznie głębsza, bowiem chodzi o wyeliminowanie rang całkowicie. Jeśli teraz przedstawiasz się mówiąc że jesteś geninem, to nie zmienimy tego w taki sposób, byś po zmianach mówił, że jesteś shinobim klasy D. Nie, będziesz po prostu shinobim. Literka ma oznaczać Twój poziom i zdecydowanie nie ma to być ranga, ani kwestia fabularna. Literka to informacja o aktualnej sile postaci, dzięki czemu będzie wiadomo w jaki sposób wynagrodzić walki graczy, no i logiczne - poznać ich poziom. Będzie to także miało wpływ na jaki poziom misji aktualnie możemy iść (chociaż osobiście bym od tego odszedł, jakby ktoś przesadził z poziomem misji, to po prostu więcej niepowodzeń by było i tyle).
Jak zwiększyć poziom postaci?
Odpowiedź jest prosta, po osiągnięciu konkretnego poziomu doświadczenia (do ustalenia) nasza postać jest postrzegana jako silniejsza. Po prostu zmieniamy literkę. Skąd wiedzieć kiedy? Tutaj kłania się przedstawiony przeze mnie pomysł awansowania postaci, oo prostu po przekroczeniu konkretnego pułapu PH, ot tyle.
Co na to fabuła?
No właśnie, myślę że to idealne rozwiązanie jak na czasy, w których żyjemy. Tutaj ninja powinien być wolnym strzelcem. Zniknie problem awansowania Szczepów i osób bez klanu - żyją oni często na własną rękę, więc kto na dobrą sprawę ma oceniać ich siłę i awansować ich na wyższą rangę? Lepiej to wygląda w rodach, ale też nie wszystkie ze sobą współpracują, więc czemu wszystkie mają mieć identyczne kryteria co do awansowania postaci? No właśnie. System rang jest idealny do dużych i zgranych ze sobą grup shinobi, jak choćby wioski. Wtedy to naprawdę wygląda sensownie, bo ma kto tego pilnować, sprawdzać, rozdzielać wszystko itd. No i otworzy to pomysły na fabułę - chyba nikt mi nie powie, że założenie własnej wioski i samodzielne fabularne stworzenie w swojej wiosce konkretnych rang itd.. nie kusi? Oczywiście, że kusi. Da to fajne możliwości na fabułę i zwiększy klimat już teraz ciekawie zrobionych czasów, w których to obecnie jest osadzone forum.
I to w sumie tyle na ten temat. Nie będę tego bronił rękami i nogami, ale uważam jednak, że mimo wszystko naprawdę warto zwrócić uwagę na ten pomysł. Dla mnie wszystko tu trzyma się kupy i naprawdę może fajnie wyjść. No, to tyle, lecę na śniadanko~
Na początek, czemu literki nie będą rangą:
Tutaj nie chodzi o zmianę nazwy danej rangi. Kwestia jest znacznie głębsza, bowiem chodzi o wyeliminowanie rang całkowicie. Jeśli teraz przedstawiasz się mówiąc że jesteś geninem, to nie zmienimy tego w taki sposób, byś po zmianach mówił, że jesteś shinobim klasy D. Nie, będziesz po prostu shinobim. Literka ma oznaczać Twój poziom i zdecydowanie nie ma to być ranga, ani kwestia fabularna. Literka to informacja o aktualnej sile postaci, dzięki czemu będzie wiadomo w jaki sposób wynagrodzić walki graczy, no i logiczne - poznać ich poziom. Będzie to także miało wpływ na jaki poziom misji aktualnie możemy iść (chociaż osobiście bym od tego odszedł, jakby ktoś przesadził z poziomem misji, to po prostu więcej niepowodzeń by było i tyle).
Jak zwiększyć poziom postaci?
Odpowiedź jest prosta, po osiągnięciu konkretnego poziomu doświadczenia (do ustalenia) nasza postać jest postrzegana jako silniejsza. Po prostu zmieniamy literkę. Skąd wiedzieć kiedy? Tutaj kłania się przedstawiony przeze mnie pomysł awansowania postaci, oo prostu po przekroczeniu konkretnego pułapu PH, ot tyle.
Co na to fabuła?
No właśnie, myślę że to idealne rozwiązanie jak na czasy, w których żyjemy. Tutaj ninja powinien być wolnym strzelcem. Zniknie problem awansowania Szczepów i osób bez klanu - żyją oni często na własną rękę, więc kto na dobrą sprawę ma oceniać ich siłę i awansować ich na wyższą rangę? Lepiej to wygląda w rodach, ale też nie wszystkie ze sobą współpracują, więc czemu wszystkie mają mieć identyczne kryteria co do awansowania postaci? No właśnie. System rang jest idealny do dużych i zgranych ze sobą grup shinobi, jak choćby wioski. Wtedy to naprawdę wygląda sensownie, bo ma kto tego pilnować, sprawdzać, rozdzielać wszystko itd. No i otworzy to pomysły na fabułę - chyba nikt mi nie powie, że założenie własnej wioski i samodzielne fabularne stworzenie w swojej wiosce konkretnych rang itd.. nie kusi? Oczywiście, że kusi. Da to fajne możliwości na fabułę i zwiększy klimat już teraz ciekawie zrobionych czasów, w których to obecnie jest osadzone forum.
I to w sumie tyle na ten temat. Nie będę tego bronił rękami i nogami, ale uważam jednak, że mimo wszystko naprawdę warto zwrócić uwagę na ten pomysł. Dla mnie wszystko tu trzyma się kupy i naprawdę może fajnie wyjść. No, to tyle, lecę na śniadanko~
0 x
- Natsume Yuki
- Postać porzucona
Soh, czekaj, bo mam pewne deja vu...
Przekształćmy PH na PA...
Shinobi rangi na Reberu no...
Czekaj! Już wiem! To przecież mechanika z DSa!
Nie.
Według tego, co tu podrzuciłeś, shinobi nabijałby poziom robiąc misje, a rangę mógłby dostać od lidera swojego klanu dlatego, że ma ładne oczy lub fajnie się z nim rozmawia. W takim przypadku ranga jako taka straciłaby jakiekolwiek znaczenie. No, nie wspominając już o tym, że ja tu widzę lekką zrzynkę z innego pbfa.
I o tym, że opierasz jeden pomysł na podstawie drugiego, tak jakbyś był prawie pewien, że on wejdzie.
Osobiście, chciałem tylko zmienić nazwy, aby zmienić estetykę, a nie mechanikę, bo ta jak dla mnie działa w porządku. Dlatego poczekam na wypowiedź innych, ale jak na razie na mojego akcepta raczej bym nie liczył.
Przekształćmy PH na PA...
Shinobi rangi na Reberu no...
Czekaj! Już wiem! To przecież mechanika z DSa!
Nie.
Według tego, co tu podrzuciłeś, shinobi nabijałby poziom robiąc misje, a rangę mógłby dostać od lidera swojego klanu dlatego, że ma ładne oczy lub fajnie się z nim rozmawia. W takim przypadku ranga jako taka straciłaby jakiekolwiek znaczenie. No, nie wspominając już o tym, że ja tu widzę lekką zrzynkę z innego pbfa.
I o tym, że opierasz jeden pomysł na podstawie drugiego, tak jakbyś był prawie pewien, że on wejdzie.
Osobiście, chciałem tylko zmienić nazwy, aby zmienić estetykę, a nie mechanikę, bo ta jak dla mnie działa w porządku. Dlatego poczekam na wypowiedź innych, ale jak na razie na mojego akcepta raczej bym nie liczył.
0 x
- Natsume Yuki
- Postać porzucona
Z tego, co wywnioskowałem, przekształca to rangi na poziom postaci, a rangi istniałyby tylko jako forma fabularna. Czyli jest identycznie jak na DS. Nawet awansowanie według twojego pomysłu byłoby identyczne jak tam - wbiłeś tyle a tyle PH? Spoko, masz wyższy poziom postaci.
I nie chodzi mi o to, że pomysł jest jakiś tragiczny. Chodzi mi o to, że to po prostu praktycznie klon. A tego nie mogę zaakceptować.
I nie chodzi mi o to, że pomysł jest jakiś tragiczny. Chodzi mi o to, że to po prostu praktycznie klon. A tego nie mogę zaakceptować.
0 x
Nie bez powodu użyłem stwierdzenia "jestem shinobi", które miałoby eliminować "jestem geninem". Nie bez powodu opisałem w treści o fabule, że rangi w tych czasach mają sztuczne, wymuszone istnienie. Chciałbym je całkiem wyeliminować i zostawić tylko poziom postaci. To by dobrze współgrało z klimatem forum. Rangi by mogły zostać wprowadzone fabularnie, gdyby udało się komuś założyć wioskę, wtedy by miały one sens. Jedyne podobieństwo jakie tu widzę to takie, że postać rozwija się wraz ze swoim doświadczeniem, a taką na forum rolę pełnią punkty. Dokładnie tak, jak w każdej innej grze, gdzie się rozwijamy. To tak jakby usunąć misje z forum, bo na innym forum też one istnieją. Powtarzam też, że to jedynie propozycja, wcześniej poparłem pomysł literek, a dzisiaj znalazłem czas i po prostu dokładniej opisałem swój punkt widzenia w tej kwestii i tyle.
0 x
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości