Maksymalne dystanse zdolności pasywnych

Awatar użytkownika
Ichirou
Wiek postaci: 35
Ranga: Seinin
Krótki wygląd: Chodzące piękno.
Widoczny ekwipunek: Hiramekarei, gurda, fūma shuriken, torba, dwie kabury

Maksymalne dystanse zdolności pasywnych

Post autor: Ichirou »

Nie jest to stricte temat przedstawiający propozycję, a pewna rzecz, na którą chciałem zwrócić uwagę. Nie wiedziałem jednak do jakiego innego działu to wrzucić.

Przegladając tematy klanów zauważyłem pewne dysproporcje jeżeli chodzi o dystanse pasywnych zdolności, które w dużej mierze są do siebie podobne i polegają na tworzeniu/kontroli różnych tworów z danego 'surowca'. Wydaje mi się, że powinny one być analogiczne, przynajmniej jeżeli chodzi o wielkość przyrostu z zasięgu 'bez skupienia' do 'pełnego skupienia'.

Klany takie jak Kami, Yuki, Senju, Kouseki zaczynają z dystansem 20 (brak skupienia) / 100m (pełne skupienie), a kończą na 100/500. Sabaku zaczyna z 5/10, kończy z 35/60, natomiast Maji z początku wyglada najbardziej blado mając 2/5, ale to na wyższych poziomach zostaje nieco nadrobione i finalnie kończy z zasięgiem 50/80.
Z czego wynika wynika tak duża dysproporcja w maksymalnych odległościach kontroli swoich tworów? Dodam, że Kami, Yuki, Senju, Kouseki potrafią sami wytwarzać swój 'budulec', Maji właściwie też od rangi B, natomiast Sabaku musi polegać na zewnętrznych zasobach. Być może są jeszcze jakieś klany posiadające podobne KG, które mogłem pominąć.

Rozumiem, że różne klany mają różne dystanse, ale powyższe różnice wydają mi się nader spore. Chciałbym dodatkowo zasugerować analogię w dystansach, jeżeli chodzi o przyrost przy pełnym skupieniu. W pierwszych czterech klanach, które wziąłem jako przykład, zasięg z pełnym skupieniem wynosi pięciokrotność zasięgu bez skupienia. W Maji oraz Sabaku przyrost wynosi jedynie kilkadziesiąt procent. Według mnie chociaż to powinno zostać ujednolicone.
0 x
Obrazek
KP PH bank głos koty dziennik
Kamiru

Re: Maksymalne dystanse zdolności pasywnych

Post autor: Kamiru »

Mnie to zastanawia, ale znerfić nie dam! kappa
0 x
Awatar użytkownika
Ichirou

Zawsze można nerfić w górę!
Mimo wszystko proszę o powagę w temacie. :S
0 x
Obrazek
Shin

Post autor: Shin »

Nie porównywałbym tworzenia materiały do manipulacji - chyba wszyscy wiedzą czemu. Ale Gaara brał piasek z rozkruszonych skał, tak go pozysał w walce z Kimimaro. Powinno być to odnotowane.

Ale to inny topik...

Zasięgi są okropne. Taki Sabaku na S nie dosięgnie byle Shoutonisty na B, więc z prostym sensorem jest to instant kill. Najlepiej byłoby to jakoś znormatywizować. Ogólnie różne zasięgi dla podobnie mechanicznych klanów zazwyczaj są związane z przeświadczeniem, że niektóre umiejki są bardziej OP niż inne, więc wolałbym mniejszą różnicę w dystansach. MIMO ŻE ZAZWYCZAJ JESTEM PRZECIWNY RÓWNOŚCI, TUTAJ PROŚCIEJ = LEPIEJ.
0 x
Soh

Post autor: Soh »

Jak dla kogo lepiej. Ja jestem przeciwny równania wszystkiego do jednego, wspólnego poziomu. Każde Kekkei Genkai jest unikalne, ma swoje specyficzne cechy, plusy i minusy. Nie ma możliwości, by wszystko ograniczało się do tego samego poziomu. Zgadzam się, że w niektórych miejscach wartości te powinny poszybować w górę, w innym miejscu w dół, ale w żadnym wypadku tego nie równajmy ze sobą, takie równanie zabije piękno kreatywności i spowoduje, że jedna dziedzina nie będzie mogła górować nad inną pod względem zasięgu. Ta z mniejszym natomiast może mieć bardziej destruktywną siłę, rozumiem balans, ale bez przesady.

Już nie przesadzajmy ze sztywnymi wartościami, to wszystko zależne jest od konkretnej specyfiki klanu, nie da się w go wpasować jednolitego wzoru, a w sumie nawet nie wiem po co. xP
0 x
Awatar użytkownika
Ichirou

Nie nazwałbym tak wielkich dysproporcji i braku analogii pięknem różnorodności. Nie mówię, że wszystko ma być zrównane, ale akurat taka kwestia jak np. przyrost podczas skupienia winien być równy/podobny.
0 x
Obrazek
Shin

@Soh,

napisałem, że X - stała inna dla każdego klanu. Czyli gdy Sabaku będą mieli 5m, a Kouseki 8m, to i tak zasięg każdego z poziomów będzie inny, Chodzi tylko o to, by uniknąć sytuacji, w których jeden klan będzie mieć zasięg kilkunastokrotnie (albo co gorsza kilkudziesięciokrotnie) większy niż drugi.
0 x
Soh

Post autor: Soh »

No wiem, do tego szczególnie odniosłem ostatni akapit. Nie potrzeba tabelek, które zjednolicą klan (czasami skok z jednej rangi dziedziną jest na tyle wysoki, że powinno rosnąć więcej niż plus x1), wystarczy to na logikę rozpisać według uznania. Ktoś w Kouseki może pod X wpisać 20, a w Sabaku 5 - różnica i tak będzie wielka. Tu logika, nie tabelka powinna wszystko normować, bo jak już wspomniałem nie wszystko rozwija się równomiernie. Sztywność mechaniki nie jest dobrą cechą na pbf, który jest tak różnorodny jeśli chodzi o umiejętności.
0 x
Shin

Właśnie dlatego w uzupełnianiu tabelki kierujemy się logiką, by nie strzelić babola takiego jak ten, chłopie! (ew. "szlachcicu!" albo "niewolniku")

Oczywiście nie trzeba korzystać z tabelki i nie upieram się, że jest to najlepsze na świecie rozwiązanie, ALE fakt faktem, że ujednoliciłaby ona korzystanie z umiejętności klanów o typie kontroli (czegoś).
W każdym razie wydaje mi się chore mieć większy dystans od gościa, który wydał na klanówkę ~350 PH więcej.
0 x
Awatar użytkownika
Defrevin
Założyciel Forum

Post autor: Defrevin »

Natsu,
  Ukryty tekst
0 x
Jeśli masz ważną sprawę, pytanie lub potrzebujesz pomocy związanej z funkcjonowaniem forum, proszę wyślij do mnie prywatną wiadomość. Z chęcią zapoznam się ze sprawą i rozwieje wszelkie wątpliwości.
Support nr 6
Support

Post autor: Support nr 6 »

Ukryty tekst
0 x
Awatar użytkownika
Rokuramen Sennin
Support
Multikonta: Akihiko Maji i Jugo Misaki

Post autor: Rokuramen Sennin »

Ukryty tekst
0 x
Support i twórca najlepszego ramen w świecie shinobi
Awatar użytkownika
Rokuramen Sennin
Support
Multikonta: Akihiko Maji i Jugo Misaki

Post autor: Rokuramen Sennin »

Wprowadzone.
0 x
Support i twórca najlepszego ramen w świecie shinobi
Zablokowany

Wróć do „Wprowadzone”

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości