Wachlarz
Wachlarz
PROBLEM
By używać wachlarza - dwóch metalowych kawałków i materiału między nimi potrzebna jest siła 60. To bardzo dużo, w porównaniu do takiej sasumaty (słup w całości z metalu) z wymogiem 35, czy miecz-tasak z wymogiem 60 (gabaryty takiego wachlarza, a miecza dzierżonego przez Daruiego to inna liga). Żeby więc grać postacią pod futon i wachlarz musiałbym wydać duże ilości PH na siłę i wytrzymałość, która mnie wcale nie interesują, bo wolę wydać te PH na KC i żywioł.
ROZWIĄZANIE
Zmniejszyć wymóg siły do 30, albo jeszcze mniejszej wartości.
DODATKOWE UWAGI
Powyżej podałem dwa argumenty za zmniejszeniem wymogu - porównanie do innych broni, oraz bardzo niewygodnego rozwoju postaci żywiołowej. Gurda Sabaku wypełniona złotym pyłem i kompresująca w sobie olbrzymie ilości tego materiału - mówię o randze S - wymaga 40 siły (i wytrzymałości, ale to do ciągłego noszenia jej ze sobą).
EDIT
Olbrzymia kryształowa lanca Shōton: Kuri no taransu wymaga 45 siły.
By używać wachlarza - dwóch metalowych kawałków i materiału między nimi potrzebna jest siła 60. To bardzo dużo, w porównaniu do takiej sasumaty (słup w całości z metalu) z wymogiem 35, czy miecz-tasak z wymogiem 60 (gabaryty takiego wachlarza, a miecza dzierżonego przez Daruiego to inna liga). Żeby więc grać postacią pod futon i wachlarz musiałbym wydać duże ilości PH na siłę i wytrzymałość, która mnie wcale nie interesują, bo wolę wydać te PH na KC i żywioł.
ROZWIĄZANIE
Zmniejszyć wymóg siły do 30, albo jeszcze mniejszej wartości.
DODATKOWE UWAGI
Powyżej podałem dwa argumenty za zmniejszeniem wymogu - porównanie do innych broni, oraz bardzo niewygodnego rozwoju postaci żywiołowej. Gurda Sabaku wypełniona złotym pyłem i kompresująca w sobie olbrzymie ilości tego materiału - mówię o randze S - wymaga 40 siły (i wytrzymałości, ale to do ciągłego noszenia jej ze sobą).
EDIT
Olbrzymia kryształowa lanca Shōton: Kuri no taransu wymaga 45 siły.
0 x
Re: Wachlarz
Kiedyś nie było wymogu siły, to ja byłem pomysłodawcą żeby go dodać
Jestem lalkarzem który używa wiatru, oraz w kuźni opracowuje właśnie wachlarz, więc może się wypowiem kappa
Już to udowadniałem kiedyś, ale ten wachlarz jest W CAŁOŚCI z metalu. W walce Temari i Shikamaru użyła ona wachlarzu rozłożonego do odbicia lecące kunaia. A teraz pro tip dla ciebie xD

Jestem lalkarzem który używa wiatru, oraz w kuźni opracowuje właśnie wachlarz, więc może się wypowiem kappa
Już to udowadniałem kiedyś, ale ten wachlarz jest W CAŁOŚCI z metalu. W walce Temari i Shikamaru użyła ona wachlarzu rozłożonego do odbicia lecące kunaia. A teraz pro tip dla ciebie xD
Kto ci broni pójść do kuźni i zrobić wachlarz z wymogiem siły np. 20 gdzie tylko boki będą metalowe, a środek będzie materiałem. Nawet sądzę że jak byś boki zrobił z drewna, to też by to przeszło. I w ten sposób dostaniesz coś co nie wymaga siły, ale zarazem nie nadaje się do walki w zwarciu. Po za tym zawsze możesz zacząć od takiego drewnianego tworu,
a potem z biegiem czasu kupić normalny
a potem z biegiem czasu kupić normalny

0 x
W opisie nie ma ani słowa o tym, że w całości jest wykonany z metalu. A taka wzmianka, no nie wiem... JEST WAŻNA? Plus, konstrukcja takiej stali jako materiału pomiędzy w klimatach średniowiecznej Japonii byłaby chyba bardzo trudna.
I ten pro tip "xD" mam już opracowany.
Pytanie do Administracji - co oznacza Są techniki wymagające wachlarza, to rozumiem. A cała reszta? Czy mogę używać wymachów wachlarzem zamiast pieczęci i wypuszczania powietrza z ust?
Opis tej jest bardzo enigmatyczny i pełen nieścisłości.
I ten pro tip "xD" mam już opracowany.
Pytanie do Administracji - co oznacza Są techniki wymagające wachlarza, to rozumiem. A cała reszta? Czy mogę używać wymachów wachlarzem zamiast pieczęci i wypuszczania powietrza z ust?
Opis tej jest bardzo enigmatyczny i pełen nieścisłości.

0 x
- Papyrus
- Administrator
- Ranga: Fabular
- GG/Discord: Enjintou1#8970
- Multikonta: Yuki Hoshi; Uchiha Hiromi; Sans
Bardzo celne uwagi, na pewno weźmiemy je pod uwagę podczas ogólnych zmian w przedmiotach i wyposażeniu. Po dokładniejszej podróży po przeróżnych Wikich, dowiedziałem się dwóch rzeczy:
Nazwa: Miecz-tasak
Typ: Ostrze długie
Objętość: Miecz trzeba nosić na plecach, maksymalnie 1 sztuka
Waga Fūin: 160
Ninpō: Kenjutsu
Opis: Jest to duży miecz jednosieczny. Poprzez jego wagę nie każdy może sobie pozwolić na jego używanie. Jak sama nazwa wskazuje owy miecz bardziej przypomina tasak niż znane nam ostrze, jego masa pozwala zadać dużo większe obrażenie niż lżejszą bronią.
Do poprawnego wykorzystania tej broni potrzeba mieć: 60 siły.
Cena: 2600 Ryō
Więc na pewno 3 rzeczy idą do zmiany:
- Wachlarz Temati był wzorowany na Gunsen, rodzaju japońskiego wachlarza używanego do walki. Z lekkich i wytrzymałych materiałów.
- Istnieją 2 ogólne kategorie wachlarzy - wachlarz składany z drewna/metalu i papieru, z metalowymii żebrami i pokryty od zewnątrz metalem, a także zawsze otwarty, z metalu/drewna, używany do sumo i będący mniejszą wersją broni Madary: jak tutaj

Typ: Ostrze długie
Objętość: Miecz trzeba nosić na plecach, maksymalnie 1 sztuka
Waga Fūin: 160
Ninpō: Kenjutsu
Opis: Jest to duży miecz jednosieczny. Poprzez jego wagę nie każdy może sobie pozwolić na jego używanie. Jak sama nazwa wskazuje owy miecz bardziej przypomina tasak niż znane nam ostrze, jego masa pozwala zadać dużo większe obrażenie niż lżejszą bronią.
Do poprawnego wykorzystania tej broni potrzeba mieć: 60 siły.
Cena: 2600 Ryō
- Do kosza wzmacnianie technik Fuutonowych
- Zmiana siły wymaganej, powiedzmy na 40?
- Kwestia materiałów. Może jedna strona wachlarza będzie osłoniona metalowymi blachami, żeby móc osłaniać się przed broniami miotanymi, z kolei druga pozostanie nieodkryta, by mód nią wykonywać techniki? Na sens tym bardziej, że Temari na tym latała. Nie widzę tego by mogła tak latać siedząc na samych żebrach metalowych i materiale.
0 x
you best prepare for a hilariously bad time
<notlikethis> Dostane refundację tych 20 punktów siły które za dużo wydałem?
Wiecie to 70PH.

0 x
Cały wachlarz jest metalowy w anime. Na zwolnionym to ładnie widać. Biała częścią wachlarza odbija kunaia,
w 9:45. https://www.youtube.com/watch?v=RfDzSOFInf8&t=102s
Uważam że wymóg siły powinien tutaj pozostać taki jaki jest lub zmieniony do 40 max. Tą bronią można można walczyć podobnie jak mieczem, co wskazują nawet ninpo jakie ma.
w 9:45. https://www.youtube.com/watch?v=RfDzSOFInf8&t=102s
Uważam że wymóg siły powinien tutaj pozostać taki jaki jest lub zmieniony do 40 max. Tą bronią można można walczyć podobnie jak mieczem, co wskazują nawet ninpo jakie ma.
0 x
Obejrzyj techniki kenjutsu. Chyba każdą tam możesz wykonać za pomocą tego. Bo skoro wielkim mieczem do siekania koni możesz to tym tym bardziej.
0 x
Miecz do siekania koni powiadasz? MIECZ służy do kenjutsu. KENjutsu.
Czy wachlarz jest ostry? Złożony już bardziej pasuje do walki jako nieporęczny kij - kolejna zmiana w opisie, wzmianka o ostrości tej broni? Albo po prostu wachlarz to broń zdolna do użycia w każdej sztuce walki. xD
Czy wachlarz jest ostry? Złożony już bardziej pasuje do walki jako nieporęczny kij - kolejna zmiana w opisie, wzmianka o ostrości tej broni? Albo po prostu wachlarz to broń zdolna do użycia w każdej sztuce walki. xD
0 x
Nie ja dawałem opisy do czego służy. Technik możesz używać. Co z tego ze efekt inny niż przy użyciu miecza. W dzidach ta sama technika kosą i kijem zrobi inne rzeczy. Tutaj to samo, efekt inny, technika ta sama.
0 x
- Sans
- Administrator
- Wiek postaci: 8
- Multikonta: Yuki Hoshi; Uchiha Hiromi; Papyrus
1. Potwierdzam wywalenie wzmianki o wzmacnianiu technik. Po prostu jest wymagany do wykonania niektórych z nich.
2. Co do wymogu siły można to może on mieć dwie skłądowe. Raz sama Waga wachlarza )materiały, plus stalowa obudowa). Dwa to po prostu gabaryty po rozłożeniu, taka spora powierzchnia, rozłożona wymaga użycia sporej siły by pokonać opór powietrza jaki napotka. Z pewnością jest ciżżej machnąć niż tym:
Nazwa: Guandao
Typ: Broń drzewcowa
Objętość: Przedmiot musi być noszony na plecach
Waga Fūin: 120
Ninpō: Kijutsu
Opis: Glewia o długości ok. 2 metrów, zakończona szerokim ostrzem z wytrzymałej stali. Przypomina nieco naginatę, lecz jest wykonana znacznie solidniej – waży znacznie więcej, lecz w zamian ma znacząco większą siłę ciosu. Ostrze można stosować zarówno do cięć, jak i pchnięć. Nadaje się również do walki konnej.
Do poprawnego wykorzystania tej broni potrzeba mieć: 50 siły
Cena: 800 Ryō
3. Co do kenjutsu to jest to raczej udogodnienie, które pozwoli użytkownikowi, wykonać pewnego rodzaju ruchy w walce w złożonej postaci wachlarza, jednak będzie to znaczniej ułomne od ostrza.
2. Co do wymogu siły można to może on mieć dwie skłądowe. Raz sama Waga wachlarza )materiały, plus stalowa obudowa). Dwa to po prostu gabaryty po rozłożeniu, taka spora powierzchnia, rozłożona wymaga użycia sporej siły by pokonać opór powietrza jaki napotka. Z pewnością jest ciżżej machnąć niż tym:

Typ: Broń drzewcowa
Objętość: Przedmiot musi być noszony na plecach
Waga Fūin: 120
Ninpō: Kijutsu
Opis: Glewia o długości ok. 2 metrów, zakończona szerokim ostrzem z wytrzymałej stali. Przypomina nieco naginatę, lecz jest wykonana znacznie solidniej – waży znacznie więcej, lecz w zamian ma znacząco większą siłę ciosu. Ostrze można stosować zarówno do cięć, jak i pchnięć. Nadaje się również do walki konnej.
Do poprawnego wykorzystania tej broni potrzeba mieć: 50 siły
Cena: 800 Ryō
3. Co do kenjutsu to jest to raczej udogodnienie, które pozwoli użytkownikowi, wykonać pewnego rodzaju ruchy w walce w złożonej postaci wachlarza, jednak będzie to znaczniej ułomne od ostrza.
0 x

- Sans
- Administrator
- Wiek postaci: 8
- Multikonta: Yuki Hoshi; Uchiha Hiromi; Papyrus
Siła zostaje, wzmianka o wzmacnianiu technik out, kenjusu w tym przedmiocie wyjaśnionie.
Wprowadzam.
Wprowadzam.
0 x

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 6 gości