Samurajowie - Czyli z Iaido "problem"

Kakita Asagi

Samurajowie - Czyli z Iaido "problem"

Post autor: Kakita Asagi »

Problem
Witam wszystkich, to znów ja. Tym razem chciałbym poruszyć kwestię dotyczącą samurajskiego stylu walki czyli battodo - w praktyce więc, będzie to problem dotyczący jedynie garstki graczy, jednakowoż zdanie ninjów ;) też jest istotne.

Oki, no to o co chodzi? Otóż, na poziomie B w Battodo są 2 techniki, które moim zdaniem są nieszczęśliwie opisane. Są to "Iaido" oraz "Shuten".

Shuten:

Iaido:
Zasadniczo, na pierwszy rzut oka wydaje się być wszystko OK, ale moim zdaniem, technika Shuten jest pochodną Iaido i stanowi jej kwintesencję. Zaś samo Iaido jest opisane błędnie - już wyjaśniam o co chodzi.
Iaido, jako sztuka walki kończy się na pierwszym lub max 2 cięciu, po którym następuje strzepnięcie krwi i schowanie ostrza. Samo Iaido tudzież Iaijutsu tudzież Battodo, siłę swą opierają na błyskawicznym dobywaniu miecza, którego dokładnej mechaniki opisywać nie będę (dużą role gra cofnięcie saya lewą ręką w tył). Wszystkie cięcia ponad te pierwsze dwa są praktycznie zbędne tj. nie należą już do iaido lecz kendo/kenjutsu (i wiem, że są formy zakładające więcej cięć i wrogów niż jeden, jednakże mają one inne zastosowanie praktyczne, szkolą dodatkowych technik i zachowania w walce przeciwko wrogowi nacierającemu z każdej strony, jednakże w praktyce, po pierwszym góra drugim cięciu mamy już kendo/kenjutsu).
Ów skupienie i doskonałość pierwszego cięcia jest pięknie pokazane w opisie techniki Shuten - która moim zdaniem stanowi kwintesencję technik Iaido. Jest piękna :)

Rozwiązanie
Primo: Do techniki Shuten dopisać znajomość Iaido wymagana - to nie wzbudzi dyskusji (raczej)

Secundo:
Przebudować opis techniki Iaido na następujący:
Nazwa
Iaidō
Pieczęci
Brak
Zasięg
Zależy od długości ostrza
Koszt
Brak
Dodatkowe
Wysoka szybkość (ok. 80), posiadanie obu rąk
Opis Technika stanowiąca "podstyl" walki w obrębie Battodo. Jest to umiejętność zadania błyskawicznego ataku z miecza znajdującego się w saya - cięcie może być zarówno horyzontalne, jaki i pionowe, skośne czy też w ogóle nie być cięciem lecz uderzeniem rękojeści, a nawet wykonanie bloku - wszystko to zależy od sytuacji oraz wyszkolenia wojownika.
Praktyk Iaido stawia na rozwiązanie walki w jednym, celnym uderzeniu, które dzięki zastosowaniu tzw. saya-biki (cofnięcia saya), zyskuje ogromną prędkość.
Warunki:
- W czasie wykonywania pierwszego ciosu szybkość użytkownika jest wyższa o 10%.
- Kolejne cięcia są zadawane ze zwykłą szybkością/techniki mają prędkość typową dla siebie,
- By ponownie użyć techniki Iaido należy schować miecz.

Dodatkowe uwagi
Brak.
0 x
Kamiru

Re: Samurajowie - Czyli z Iaido "problem"

Post autor: Kamiru »

Nie rozumiem, ale brzmi mądrze. ~(^-^)~

Jestem za.
0 x
Yoichi

Post autor: Yoichi »

Yup, Asagi ma w pełni rację. Iaido kończy się (zależnie od źródeł, ale niektóre nawet twierdzą, że po jednym cięciu) po kilku cięciach zaraz po dobyciu katany z sayi. Wszystkie kolejne ataki to Kendo, więc popieram Asagiego. Sam nie zwróciłem na to uwagi.

PS. Shuten sam opisywałem <3 Też mi się podoba. <3
0 x
Nara Shūsuke

Post autor: Nara Shūsuke »

Pan z Nanashim w avatarze dobrze rzecze. Sam miałem na to zwrócić uwagę, ale nie sądziłem że ktoś już gra samurajem.
0 x
Soh

Post autor: Soh »

To Shuten, to jakieś takie skupione Iaido, w sumie można wpisać wymóg.
A po naprawie Iaido, trzeba też zedytować też wzmiankę o serii cięć Iaido w technice Iaigiri.
0 x
Kakita Asagi

Post autor: Kakita Asagi »

Cieszy mnie takie zainteresowanie i jednomyślność w temacie :)

Co do Iaigiri, faktem jest - że technika jest opisana dosyć nieszczęśliwie - moim skromnym zdaniem, nie wiadomo o co w niej tak naprawdę chodzi, ale może pierw samo Iaido rozwiążmy :)
0 x
Awatar użytkownika
Rokuramen Sennin
Support
Multikonta: Akihiko Maji i Jugo Misaki

Post autor: Rokuramen Sennin »

Tutaj będę po prostu lakoniczny i powiem krótko i na temat.
Jak dla mnie - robi sens. Byłoby do wprowadzenia.
0 x
Support i twórca najlepszego ramen w świecie shinobi
Awatar użytkownika
Defrevin
Założyciel Forum

Post autor: Defrevin »

Do wprowadzenia.
0 x
Jeśli masz ważną sprawę, pytanie lub potrzebujesz pomocy związanej z funkcjonowaniem forum, proszę wyślij do mnie prywatną wiadomość. Z chęcią zapoznam się ze sprawą i rozwieje wszelkie wątpliwości.
Awatar użytkownika
Defrevin
Założyciel Forum

Post autor: Defrevin »

Wprowadzone.
0 x
Jeśli masz ważną sprawę, pytanie lub potrzebujesz pomocy związanej z funkcjonowaniem forum, proszę wyślij do mnie prywatną wiadomość. Z chęcią zapoznam się ze sprawą i rozwieje wszelkie wątpliwości.
Zablokowany

Wróć do „Wprowadzone”

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości