Technika Maji i jej objętości

Awatar użytkownika
Youmu Nanatsuki
Postać porzucona
Wiek postaci: 21
Ranga: Akoraito
Krótki wygląd: W KP znajdziesz wszystko.
Widoczny ekwipunek: Po dużej, czarnej torbie nad pośladkami - nieco na boku, rozłożony fūma shuriken na plecach, katana o czarnym wykończeniu przytroczona do lewego boku
Multikonta: Airen Akamori

Technika Maji i jej objętości

Post autor: Youmu Nanatsuki »

PROBLEM
Nazwa
Satetsu Shigure
Ranga
A
Pieczęci
Brak
Zasięg Max.
30 metrów
Koszt
D: 45% | C: 35% | B: 25% | A: 15% | S: 10% | S+: 5% (za 20 pocisków)
Dodatkowe
1 pocisk tworzony jest z 2 objętości żelaznego piasku
Opis Jedna z najsilniejszych technik klanu Maji - Deszcz Żelaznego Piasku. Shinobi nagromadza żelazny piach w powietrzu, zazwyczaj przed sobą, po czym dzieli go na niewielkie porcje - najczęściej mają one wielkość około dwóch centymetrów. Porcje te przyjmują kształt pocisków, które następnie zostają wystrzelone w dowolnym, wybranym przez użytkownika, kierunku. Pociski te są naprawdę potężne - nie mają najmniejszego problemu z przebiciem ciała na wylot. Mimo ogromnej siły, dość słabo radzą sobie z przebijaniem osłon, przeciwnik ma więc szansę na obronę. Pociski mają szybkość 200.
20 pocisków o długości około dwóch centymetrów, wymaga 2 objętości piasku, czyli za jeden strzał techniką, potrzeba nam 40 objętości żelaznego piasku. Wedle notki w Maji wynika:
Czyli 2 metry sześcienne piasku są potrzebne, aby wystrzelić 20 pocisków, które nie mają nawet 2 centymetrów. Coś się nie zgadza w kalkulacji. Licząc nawet, że te pociski są stożkami o długości 2 cm i podstawie o promieniu 2 cm, czyli znacznie większe niż w rzeczywistości, wychodzi, że jeden pocisk ma 0.01 metra sześciennego.

ROZWIĄZANIE
Wystarczy znacząco zmniejszyć wymaganą objętość żelaznego piasku za pocisk. Z jednej objętości wychodzi 10 pocisków i ma to nagle znacznie więcej sensu. Zmiana niby kosmetyczna, ale gdy kontrolujesz dwa metry sześcienne żelaznego piasku, to możesz stworzyć z tego duże struktury, dla przykładu, ścianę o wysokości dwóch metrów, grubości połowy metra i szerokości dwóch metrów. I ta ściana nagle zmieniłaby się w 20 pocisków, które nie mają nawet dwóch centymetrów. Trochę absurdalne.

Czyli proponuję, by 1 objętość żelaznego piasku równała się 10 pociskom. W dodatku zmieniłabym nieco działanie techniki, bo jakie znaczenie ma, że jeden pocisk to ileś objętości? Technika pozwala strzelać i tak tylko po 20 pocisków, bo to pełne koszta, a nie słyszałam o tym, aby móc skorzystać z półtora techniki, strzelając 30 pociskami.

Proponowana zmiana
Nazwa
Satetsu Shigure
Ranga
A
Pieczęci
Brak
Zasięg Max.
30 metrów
Koszt
D: 45% | C: 35% | B: 25% | A: 15% | S: 10% | S+: 5% (za 20 pocisków)
Dodatkowe
20 pocisków tworzone jest z 2 objętości żelaznego piasku
Opis Jedna z najsilniejszych technik klanu Maji - Deszcz Żelaznego Piasku. Shinobi nagromadza żelazny piach w powietrzu, zazwyczaj przed sobą, po czym dzieli go na niewielkie porcje - najczęściej mają one wielkość około dwóch centymetrów. Porcje te przyjmują kształt pocisków, które następnie zostają wystrzelone w dowolnym, wybranym przez użytkownika, kierunku. Pociski te są naprawdę potężne - nie mają najmniejszego problemu z przebiciem ciała na wylot. Mimo ogromnej siły, dość słabo radzą sobie z przebijaniem osłon, przeciwnik ma więc szansę na obronę. Pociski mają szybkość 200.
DODATKOWE UWAGI

Brak. Mistrzynią matematyki nie jestem i mogłam się rypnąć w obliczeniach, szczególnie, że robiłam je w pamięci. XD
0 x
Obrazek
| Youmu Nanatsuki |
Embrace | the | Perfection
Awatar użytkownika
Yasuo
Wiek postaci: 28
Ranga: Kosho
Widoczny ekwipunek: Link do widocznych przedmiotów znajduje się na samej górze KP
GG/Discord: .iwaru
Multikonta: Tenshi

Re: Technika Maji i jej objętości

Post autor: Yasuo »

Za. No, to sensowne jest.
0 x
- Mowa
"Myśli"
Prowadzone Misje: -

Wzór Misji:
Wzór Nowej Lokacji:
[/list][/fieldset]
Plotki i Ciekawostki
  • Brak - brak
[/quote][/code]
Awatar użytkownika
Maji Bu
Gracz nieobecny
Wiek postaci: 17
Ranga: Dōkō
Krótki wygląd: Czarne włosy, średni wzrost, przeciętna budowa. Jasnobrązowy płaszcz z kapturem, biały szal, stary i bardzo zużyty shamisen.
Widoczny ekwipunek: Duża torba (przyczepiona z tyłu do pasa)
GG/Discord: Januszaj#1963

Post autor: Maji Bu »

Nie zwróciłem wcześniej uwagi na tą niespójność, ale rzeczywiście jest ona ewidentna. Popieram pomysł.

Swoją drogą sam opis techniki jest według mnie trochę niespójny - z jednej strony pociski są "naprawdę potężne", "mają szybkość 200", "nie mają najmniejszego problemu z przebiciem ciała na wylot", a drugiej "dość słabo radzą sobie z przebijaniem osłon". Taka charakterystyka wydaje mi się wewnętrznie sprzeczna, ale nie wiem czy to odpowiednie miejsce na poruszenie tej kwestii.
0 x
Awatar użytkownika
Youmu Nanatsuki
Postać porzucona
Wiek postaci: 21
Ranga: Akoraito
Krótki wygląd: W KP znajdziesz wszystko.
Widoczny ekwipunek: Po dużej, czarnej torbie nad pośladkami - nieco na boku, rozłożony fūma shuriken na plecach, katana o czarnym wykończeniu przytroczona do lewego boku
Multikonta: Airen Akamori

Post autor: Youmu Nanatsuki »

Wydaje mi się, że opis jest prawidłowy. Pociski są naprawdę potężne, bo tak malutki pocisk jest w stanie bez problemu przeszyć ciało człowieka, ale przez ich małe wymiary słabo sobie radzą z penetracją defensywy, chociaż osobiście wolałabym tutaj jakieś ustalenie do jakiego poziomu jest w stanie się przebić przez obronę. Albo jaką wytrzymałość musi mieć obrona, aby zatrzymać taki pocisk lub ich 20.

Inna sprawa, że do przebijania osłon potrzebna jest właśnie szybkość, a nie masa, tak jak to ma miejsce w broni palnej, ale w takie rzeczy chyba bym nie wnikała.
0 x
Obrazek
| Youmu Nanatsuki |
Embrace | the | Perfection
Awatar użytkownika
Yami
Wiek postaci: 25

Post autor: Yami »

Jesteś świadoma, że ta notka nie oznacza, że 1m3 to 20 objętości? Chyba, że katana to więcej niż 1m3.
Jesteś świadoma że kontrola Reberu =/= technika.

Notka ma na celu ułatwienie obliczania sterowania strumieniami piasku. Gdybyśmy mieli trzymać się matematyki i realnych miar: 1m3 czyli około 8 Ton, z przybliżeniem, że katana waży około 1kg i traktując ją jako obiekt w całości wykonany z metalu (dla ułatwienia obliczeń) to taki 1m3 piasku miałby realną objętość 320 000, więc w ostatecznym aktualnym rozrachunku na S gdzie mamy kontrolę 1280 dla zwykłej objętości to mamy realnie 0,004m3 objętości.

Chcesz swoją matematyką osłabić swój klan aby potwierdzić swoje obliczenia jednej techniki?

"Czyli proponuję, by 1 objętość żelaznego piasku równała się 10 pociskom. W dodatku zmieniłabym nieco działanie techniki, bo jakie znaczenie ma, że jeden pocisk to ileś objętości? Technika pozwala strzelać i tak tylko po 20 pocisków, bo to pełne koszta, a nie słyszałam o tym, aby móc skorzystać z półtora techniki, strzelając 30 pociskami."
Ale możesz wystrzelić mniejszą ilość pocisków za mniejszą ilość chakry, było to już wielokrotnie poruszana kwestia.

Zmieniłbym zapis z 2 na 0.5 (czyli do objętości zwykłego senbonu.

Kwestia penetracji obrony na nie, ta technika na A i tak wykracza szybkością ponad inne techniki tej Rangi więc zrobienie z niej czegoś co jest w stanie zniszczyć dodatkowo defensywy gdzie to tylko cieniutka igiełka wzbudza we mnie nadmiarowy lęk.
0 x
Support nr 6
Support

Post autor: Support nr 6 »

Biorąc pod uwagę brak większych sprzeciwów to przerzucam do wprowadzenia.
0 x
Zablokowany

Wróć do „Wprowadzone”

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości