Wspomagacze - cz. 2 - Ankieta

Rzeczy z bety udostępnione do wglądu użytkowników. Wszelkie pytania można zadawać na PW.

Który wariant ze wspomagaczami jest lepszy?

1. 2 wspomagacze: główny i poboczny; nie można ich używać razem
4
80%
2. 3 wspomagacze: główny, poboczny i podstawowy; można jedynie używać podstawowy razem z innymi
1
20%

Liczba głosów: 5

Awatar użytkownika
Pączuś
Multikonta: Zakata, Emi

Wspomagacze - cz. 2 - Ankieta

Post autor: Pączuś »

Cześć i czołem <catmariner>

Przejrzałem temat wspomagaczy i jakoś dziwnie się potoczył dlatego chciałbym dokonać lekkiej rewizji tematu.

Pojawiła się na początku całości ankieta, w której jasno człowieki zakomunikowały, że wolą by był jeden specjalny tryb a nie wiele.

Obrazek

Jednak przez cały temat wspomagaczy cały czas pojawiał się pomysł by to było ciutkę inaczej.

Dlatego by doprecyzować kierunek chciałbym zrobić jeszcze jedną ankietę z dwoma opcjami

OPCJA A
Mamy na postać 2 wspomagacze:
- główny
- poboczny.
Można posiadać tylko po jednym z każdej kategorii i jednocześnie nie mogą być uruchomione 2 na raz (poza wyjątkami jak pakt i niekompletny SM)

Opcja B
Mamy na postać 3 wspomagacze:
- Główny
- Poboczny
- Podstawowy:
-- Ciężarki
-- Zbroja Terumi
-- Pakt
-- Dojutsu?
Można posiadać tylko po jednym z każdej kategorii i jednocześnie nie mogą być uruchomione wspomagacze główne i poboczne, jednak można każdy z tych wspomagaczy połączyć z podstawowym.

I tak w obu wariantach można by było mieć odpalony jeden OP tryb jak było zgodnie z pierwszą ankietą, ale w drugim wariancie zezwalamy na dorzucenie do niego jeszcze minimalnych boostów.

PS. Nie bijcie jestem pierwszy dzień w robocie <catsweat>
2 x
Nie bijcie jestem pierwszy dzień w robocie
Awatar użytkownika
Deku Orochi
Wiek postaci: 19
Ranga: Akoraito
Krótki wygląd: Avatar
Widoczny ekwipunek: Torba biodrowa
Multikonta: Brak

Re: Wspomagacze - cz. 2 - Ankieta

Post autor: Deku Orochi »

A zbroja terumi to nie za mocne jak na podstawowy wspomagacz?

A tak ogólnie to ja bym był za opcją nr 3. Tylko by trzeba było dokładnie ustalić które to te podstawowe i elo
0 x
Awatar użytkownika
Pączuś

Najpierw chce ustalić podstawy. Dopiero później będziemy się licytować na wspomagacze, gdzie który powinien trafić.
1 x
Awatar użytkownika
Kaito Ishikawa
Wiek postaci: 26
Ranga: Kogō
Widoczny ekwipunek: ...
Samehada
Tanto
Błękitna Zbroja
Długi łuk
Kołczan
Lis
Kruk
...
Aktualna postać: Kaito Ishikawa

Post autor: Kaito Ishikawa »

0 x
KLIK - KARMAZYNOWE SZCZYTY - GRA W REGIONIE - KLIK _______________________________ Obrazek Samehada / Narrator / Mowa KP | PH | BANK Prowadzone Misje:
  1. Sasame - Kampania S
  2. Minari - Kampania D
  3. Sayuri - Kampania C
  4. Suyunami Yuri - Wyprawa B
  5. Yukari - Kampania C
  6. Daichi- Misja C
Awatar użytkownika
Sosuke
Wiek postaci: 30
Ranga: Sentoki
Widoczny ekwipunek: Katana i Wakizashi przy pasie
Multikonta: Daisuke

Post autor: Sosuke »

Czy nowe głosowanie w jakikolwiek sposób neguje pierwsze? Jest przecież jego naturalną kontynuacją
0 x
PH | Bank
Awatar użytkownika
Kaito Ishikawa
Samehada
Tanto
Błękitna Zbroja
Długi łuk
Kołczan
Lis
Kruk
...

0 x
KLIK - KARMAZYNOWE SZCZYTY - GRA W REGIONIE - KLIK _______________________________ Obrazek Samehada / Narrator / Mowa KP | PH | BANK Prowadzone Misje:
  1. Sasame - Kampania S
  2. Minari - Kampania D
  3. Sayuri - Kampania C
  5. Yukari - Kampania C
  6. Daichi- Misja C
Awatar użytkownika
Pączuś

Jaka cwana próba? Czego próba? Po co dopisywać teorie tam gdzie ona nie ma najmniejszego sensu... Przecież jest w oryginalnym temacie jak wygląda przykładowy podział, ten temat jest tylko dlatego, że nie mogę tam zrobić ankiety na temat dwóch wersji które są proponowane przez ostatnie 3 strony.
1 x
Awatar użytkownika
Kaito Ishikawa
Samehada
Tanto
Błękitna Zbroja
Długi łuk
Kołczan
Lis
Kruk
...

0 x
  1. Sasame - Kampania S
  2. Minari - Kampania D
  3. Sayuri - Kampania C
  5. Yukari - Kampania C
  6. Daichi- Misja C
Awatar użytkownika
Souei

Post autor: Souei »

Nie bardzo rozumiem po co ta ankieta, jeśli nie po to, aby wywrócić tamtą pierwszą i przypodobać się głośniejszej mniejszości.
Pierwsza ankieta była na temat czy chcemy aby postacie miały po dwa wspomagacze, które można odpalać jeden po drugim i walczyć naboostosowanym przez 10, 15 albo i 20 tur. Większość wypowiedziała się, że lepiej, żeby dostępny był tylko jeden.

Teraz mamy ankietę, w której mamy rozwiązanie idące za tamtą ideą (2 tiery) oraz druga szansa na to, aby jednak było tak jak chcą... inni.

Jeśli zrobisz trzy tiery, gdzie można mieć wspomagacz główny/poboczny/podstawowy, a do podstawowych już wrzuciłeś ciężarki, zbroje i pakt, to znaczy, że będziemy mieli na oko tą propozycję viewtopic.php?p=237332#p237332 tylko z tymi trzema rzeczami wyciągniętymi z tieru 1 i zrobienie z nich tieru podstawowego. W efekcie będziemy mieli to, przeciwko czemu opowiedziała się pierwsza ankieta, czyli możliwość posiadania dwóch silnych wspomagaczy i odpalania ich jeden po drugim (bo wciąż będzie można mieć główny i poboczny i odpalać je jeden po drugim). Już to jest wypaczeniem całego pomysłu, a odblokowanie jeszcze trzeciego slota to praktycznie bez zmian wobec tego co jest teraz.

Nie wspominając o drugiej kwestii, gdzie ciężarki od lat są utrapieniem w sensie obowiązkowej wyprawy dającej free boost i takie by pozostały dla ludzi, którzy preferują stackowanie bonusów. A problem stackowania ciężarków ze wszystkim też te tiery mogłyby rozwiązać, gdybyśmy oczywiście byli gotowi popsuć humor... innym.
2 x
Obrazek
Awatar użytkownika
Pączuś

Cel ankiety nie ma zadania wywrócić pierwszej. Przez cały temat, który pojawił się po ankiecie to była dyskusja czy zrobić 2 czy 3 poziomy, bez finalnej konkluzji w którą stronę pójść - albo przynajmniej ja jej nie zauważyłem. Po czym przyszedł Arii i zostały zaproponowane przez niego 2 poziomy, które nie zostały wdrożone i się pojawiam w tym wszystkim teraz ja.

Chciałem podnieść temat by zobaczyć uwagi. W zasadzie to kopiując posta Ariiego z moimi "poprawkami", wtedy też odezwała się jak to nazwałeś "głośniejsza mniejszość". Ale jeżeli 3 osoby mi napisały, że jednak opcja z 3 wspomagaczami bardziej im się podoba to wolę zrobić ankietę by ustalić co chce społeczność, za nim mi się znudzi ten temat i go po prostu przepchnę zgodnie z ostatnią propozycją.

Pierwsza ankieta wyznaczyła kierunek, a teraz chce zwyczajnie go doprecyzować.
0 x
Awatar użytkownika
Souei

Post autor: Souei »

Ja rozumiem o co chodzi, ale dyskusja między 2 czy 3 poziomami w pierwszym temacie była dyskusją między tak naprawdę dwoma bardzo podobnymi pomysłami.

Tłumacząc z tamtego na nomenklaturę którą masz w pierwszym poście:

3 tiery:
Jeden wspomagacz Główny ALBO jeden Poboczny i do tego możliwość posiadania jednego wspomagacza Podstawowego.
Wspomagacza Podstawowego można używać jednocześnie tylko z Pobocznym. Nie łączy się ze wspomagaczem Głównym.

Wadą tego rozwiązania okazało się to, że ja miałem problem ze zrobieniem w miarę przyzwoitej listy wspomagaczy Pobocznych, bo mało co podobało mi się, aby miało możliwość stackowania się z ciężarkami lub zbroją. Dlatego lista głównych była długa, a listy Pobocznych i Podstawowych króciutkie. Oczywiście każdy widzi to inaczej, więc może to wada tylko dla mnie. Nie chciałem też rozbijać tego na zasadzie że Biju do poziomu X to wspomagacz Poboczny, a powyżej X zamienia się w Główny, bo to byłoby po pierwsze zbyt skomplikowane, a po drugie exploitowane, jeśli jakiś minmaxer chciałby z tego wycisnąć jak najwięcej.

2 tiery:
Tylko wspomagacze główne i podstawowe. Można mieć max po jednym, nie można ich używać razem. Możliwe wyjątki jak pakt, co już tam zostało powiedziane, to wydaje mi się, że ma sens.

Wadą pewnie będzie to, że dla wszystkich będzie to nerf. Zaletą może być to, że może będą jakieś porzuty.

Niestety w obu przypadkach, moim zdaniem, zbroja nie powinna łączyć się z CSem ani z Biju, przez co niestety musieliśmy otworzyć tą dyskusję na nowo bo pojawiły się pomysły jak to wszystko tak zamieszać, żeby jednak było to możliwe.

Oba te rozwiązania są w duchu tego co było zagłosowane w ankiecie. Rozwiązanie z trzema tierami, gdzie można mieć jeden główny i jeden poboczny (z tej ankiety) jest tego zaprzeczeniem. Taka różnica.
3 x
Obrazek
Awatar użytkownika
Yami
Wiek postaci: 27

Post autor: Yami »

Trochę na ten temat myślałem i koniec końców poszedłbym w wspomagacz główny oraz wspomagacz poboczny. Będzie to zwyczajnie prostsze niż zabawy z 3 tierami. Łatwiejsze będzie też dostosowanie siły ciężarków i zbroi do już istniejących wspomagaczy pobocznych niż używanie ich jako argumentu, że powinny istnieć 3 tiery.

Pakt i summony powinny być jedynym wyjątkiem w całym tym grajdołku. Trochę biorę tutaj pod uwagę fakt, że siła summonów nie wzrosła pomimo "inflacji" PH, więc siła summonów nie będzie znacząco zaburzać balansu (takie moje zdanie, możecie się ze mną nie zgadzać).

Z całą pewnością będą zgrzyty typu czemu SM nie może zdjąć ciężarków albo czemu Jinchu Terumich (pozdrawiam wszystkich) nie może używać zbroi i powłoki. Trzeba jednak pamiętać o mechanice. Wielopoziomowe wspomagacze mają ten plus, że najczęściej możemy aktywować kolejne poziomy jeden po drugim co wydłuża czas ich działania. Takie łączenie ciężarków + I poziomu dałoby pełną siłę dla wspomagacza przez cały czas jego trwania. Nie wiem czy taka zabawa w cyferki i optymalizacja na maksa to coś czego bym chciał na forku.
0 x
ODPOWIEDZ

Wróć do „Publiczna beta”

Użytkownicy przeglądający to forum: Souei i 1 gość