Wspomagacze

Rzeczy z bety udostępnione do wglądu użytkowników. Wszelkie pytania można zadawać na PW.
Awatar użytkownika
Sir Daniel

Re: Wspomagacze

Post autor: Sir Daniel »

to dodam też jako "do omówienia", bo jak pokończę wszystko tutaj i w pomysłach to chciałbym siąść do Reworku klanów i zacząć od Terumich z tą zbroją
1 x
Awatar użytkownika
Souei

Post autor: Souei »

Dlaczego senninka już od przemiany jest na tier 2?
0 x
Obrazek
Awatar użytkownika
Oya
Wiek postaci: 19
Ranga: Doko
Krótki wygląd: Białe włosy, błękitne oczy
Widoczny ekwipunek: -
Multikonta: Arii, Yuri Uchiha

Post autor: Oya »

bo źle przykleiłem ze wzoru -> już przerzuciłem do Tieru 1, dziękuję za uwagę :)
0 x
Awatar użytkownika
Sir Daniel

Po dodaniu MS tak by wyglądała rozpiska do wprowadzenia:
0 x
Awatar użytkownika
Uchiha Tsuyoshi
Wiek postaci: 20
Ranga: Kōgō
Krótki wygląd: Czarne włosy, często związane w kucyk, czarne oczy, średniego wzrostu, szczupły -> po resztę zapraszam do KP
Widoczny ekwipunek: Czarna zbroja, guan dao, wakizashi, torba przy boku,

Post autor: Uchiha Tsuyoshi »

Moim zdaniem w obecnym kształcie MS i EMS się nie nadają na wspomagacze, a na pewno nie na wspomagacze 2. poziomu. Rozumiem, że nie powinno się ich używać jednocześnie np. z Ogoniastą bestią czy Trybem Mędrca, ale zakaz jednoczesnego posiadania (szczególnie, że objąłby on np. Przeklętą Pieczęć) jest zdecydowanie zbyt surowy.
0 x
Awatar użytkownika
Sir Daniel

moim zdaniem jednak są na II poziom jak najbardziej. Zyskuje się wiele możliwych opcji w samym wspomagaczu + już sam Boyos dał tam bonus w postaci możliwości załagodzenia w MS utraty wzroku, co jest dużym dodatkiem do jego posiadania, już nie mówiąc o EMS, które całkowicie podbija całość i sam przeszczep nie wlicza się w limit przeszczepów, więc otrzymuje się jeszcze szansę przeszczepienia dwóch dodatkowych KG?

Dodatkowo już to, że MS dodaje 20SC (400PH free) a EMS 50SC (1000PH free), co przy ilości bonusów tych oczu jest absurdalnym wzmocnieniem (dodatkowa percepcja, kopiowanie technik, wzmocnione uwolnienie z Genjutsu +65/+80, widzenie chakry, rozpoznawanie klonów)- nie widzę powodu, aby któreś z tych oczu były poziomu I i mogły łączyć się z innymi wspomagaczami 2 tieru. Tym bardziej z CSem wzmacniającym dodatkowe staty i dającym dodatkową chakrę, i dającym kolejne SC.
0 x
Awatar użytkownika
Souei

Wspomagaczy tieru 1 i 2 i tak nie można używać razem.

Co z używaniem niekompletnego sennin modo? Tam jest potrzebny aktywny przywołaniec, a po zmianie nie będzie można używać paktu razem z SM żadnego poziomu, bo nie widzę rozróżnienia.
0 x
Obrazek
Awatar użytkownika
Kaito Ishikawa
Wiek postaci: 26
Ranga: Kogō
Widoczny ekwipunek: ...
Samehada
Tanto
Błękitna Zbroja
Długi łuk
Kołczan
Lis
Kruk
...
Aktualna postać: Kaito Ishikawa

Post autor: Kaito Ishikawa »

0 x
KLIK - KARMAZYNOWE SZCZYTY - GRA W REGIONIE - KLIK _______________________________ Obrazek Samehada / Narrator / Mowa KP | PH | BANK Prowadzone Misje:
  1. Sasame - Kampania S
  2. Minari - Kampania D
  3. Sayuri - Kampania C
  4. Suyunami Yuri - Wyprawa B
  5. Yukari - Kampania C
Awatar użytkownika
Pączuś
Multikonta: Zakata, Emi

Post autor: Pączuś »

Witam państwa, rozpoczynamy kolejny sezon zmian, które mają popsuć komuś build na który pracował kilka lat... Czyli to co tygryski lubią najbardziej.

Przejrzałem temat i nie chce go wywracać do góry nogami, bo po co. Też już zaczerpnę z pracy poprzedników by się nie przepracować. <catok>
Mamy coś takiego
Teraz tak moje zmiany i uwagi:
- Wrzuciłem Zbroja Jōki no Yoroi na Poziom 1 by już gdzieś była
- Samuraje 4 szkoła jako wspomagacz Poziom 2, te szkoły to się mocno gryzą z tym nie używaniem innych wspomagaczy dlatego chciałbym to tak umiejscowić.
- Pakt może w drodze wyjątku być użyty z niekompletnym SM
- Tsuyosh ma rację, że trochę surowo z tym MS i EMS ale no... nie ma gdzie go indziej wsadzić, przynajmniej ja nie widzę innego dla niego miejsca, które by miało przynajmniej ręce jak już nóg nie ma.
- Jintona nie tykam

I teraz tak jeżeli coś komuś się nie podoba, coś jest złe to proszę o wskazanie i fajnie jakby była argumentacja, to pomogło by ogarnąć lepiej temat.

Ale przede wszystkim chciałbym to wprowadzić, szybciej wprowadzony temat oznacza mniej popsutych buildów. <catok>

Jeżeli magicznym trafem to jest idealne rozwiązanie i nikt nie ma uwag, to czekam do 06.04 daje lajka i wrzucam.
0 x
Awatar użytkownika
Kaito Ishikawa
Samehada
Tanto
Błękitna Zbroja
Długi łuk
Kołczan
Lis
Kruk
...

1 x
KLIK - KARMAZYNOWE SZCZYTY - GRA W REGIONIE - KLIK _______________________________ Obrazek Samehada / Narrator / Mowa KP | PH | BANK Prowadzone Misje:
  1. Sasame - Kampania S
  2. Minari - Kampania D
  3. Sayuri - Kampania C
  5. Yukari - Kampania C
Awatar użytkownika
Sasame
Wiek postaci: 25
Ranga: Seinin
Krótki wygląd: ~
- Średniego wzrostu
- Szczupła lecz dobrze zbudowana
- Burza czerwonych włosów
- Błękitne oczy
Ubiór: ~
- Czarna sukienka-kimono w czerwone chmurki
- Wysokie czarne sandały shinobi
Widoczny ekwipunek: ~
- Kabura na lewym udzie
- Kabura na prawym udzie
- Czarna torba przy pasie z tyłu na środku
- Tanto zamocowane poniżej torby
- Czarny płaszcz w czerwony chmurki
- Duży zwój
GG/Discord: MxPl#7094
Multikonta: Risu | Shinryu | Jawa

Post autor: Sasame »

Prawdę mówiąc, mi najbardziej by się podobało jakby podzielić wspomagacze na 3 kategorie:
1. Podstawowe
2. Pomocnicze
3. Główne

W Podstawowe wchodziłyby Ciężarki, Pakt, Zbrojka Terumi i potencjalnie inne, low impact wspomagacze jeżeli takowe się znajdzie albo pojawią się nowe.

W Pomocnicze wchodziłyby rzeczy, które potrafią już więcej zmienić, jednak nie są takim typowym wspomagaczem, który turbodoładowuje siłę postaci, przykładowo Sōzō Saisei i Byakugō no Jutsu (nieśmiertelność Iryo), możliwe że MS/EMS.

W Głównych byłyby wszystkie inne rzeczy, które dają większe wzmocnienie do statystyk postaci (ponad 100 bonusowych statystyk)
1 x
Obrazek | Kuźnia | Ryo | KP | PH | WT |
Awatar użytkownika
Ayumu
Krótki wygląd: Ogromny rozmiar, dotkliwie poparzone ciało i twarz.
Widoczny ekwipunek: Ciężka płytowa zbroja ze specyficznymi otworami

Post autor: Ayumu »

Żeby to co Pączuś pisał miało sens, to warto, żeby wspomagacze były na zbliżonych poziomach benefitów.

Z przeliczeniem na PA
Hachimon I-V -> 150 PA
Jinchu Konbi Henge: Sotoro -> 150 PA
Soma -> 180 PA
Karorī Kontorōru -> 150 PA
Sāvanto Mōdo (Wyznawcy Jashina) -> 205 PA (chociaż 25 to pasywna konsa)
Senninka - Przemiana - > 200 PA
Ciężarki - > 50 PA
Pakt (Można używać razem z niekompletnym SM) -> Inne
Samurajowie - 3 Szkoła -> 120 PA
Zbroja Jōki no Yoroi -> 40 PA
Poziom 2:
Samurajowie - 4 Szkoła -> 200 PA
Hachimon VI-VIII -> 250 PA (bez zgonu)
Raiton no Yori -> 240 PA
Sōzō Saisei i Byakugō no Jutsu (nieśmiertelność Iryo S) -> Inne
Bijū -> 150-300
Akuma no Kigo -> 200
Sennin Mōdo -> 280
Hitokugutsu: Ningyō seisaku-sha no Karada (rdzeń ayatsuri) -> Inne
Mangekyō Sharingan/Eien no Mangekyō Sharingan -> Inne, ale 150 PA (chociaż 65 to pasywna konsa)
I teraz, brakuje tutaj, szczególnie na 1. poziomie:
Już 2. Szkoły samurajskiej (60 PA, pasywnie)
Dojutsu poza EMS/MS (50 PA + inne utility widzenia, na KC S+ bezkostowo)
Kaguya +25 PA (pasywnie)
Inuzuka +25 PA (Pasywnie)
Shunshin (+30 PA ponad standard)
Hiranshin (+50 PA ponad standard)

Pomijam standardowo płatne kosztem odpowiedni do rangi (+10/poziom, 10-50) a uwzględniłem tylko pasywne/możliwe do zrobienia darmowymi (niezauważalny koszt Dojutsu).

Moją sugestią byłaby odcinka 3-poziomowa. 1. poziom to te <100 (czy też nawet <60). Poziom 2. 60-200 + Jashin, Poziom 3. Powyżej 200. Poziom 1 do użycia z poziomem 2, żeby dać odpowiedzi na poziom 3.
Możliwość posiadania wspomagacza jednego 1. poziomu zawsze. Stosowania, tylko z 2. poziomem (chyba, że jakieś wyjątki). Trzeci poziom do używania samodzielnie, chyba że z pasywami z 1. poziomu.
Najsłabszym z 3. poziomu byłoby RnY, 240 PA. AnK z Dojutsu by miało np. 250PA, więc na podobnym poziomie.
Tak, samuraj z 4. szkołami mógłby mieć ciężarki albo przeszczep (ALBO, nie lub).

Nie wiem jak oceniać te inne (Rdzeń, MS, Pakt, nieśmiertelność) na ten moment, ale do tego wrócę.

EDIT: Zapomniałem - można mieć tylko jeden z puli 2 i 3 poziomu. I widziałbym używanie 1. Poziomu SM/Bijuu, czyli 140/150 PA z tymi najsłabszymi wspomagaczami, tracone przy przejściu wyżej (czyli np. pakt przy niepełnym SM, Yami by mógł użyć Zbroi z poziomem Gobiego)
1 x
Awatar użytkownika
Kaito Ishikawa
Samehada
Tanto
Błękitna Zbroja
Długi łuk
Kołczan
Lis
Kruk
...

1 x
  1. Sasame - Kampania S
  2. Minari - Kampania D
  3. Sayuri - Kampania C
  5. Yukari - Kampania C
Awatar użytkownika
Souei

Nie pamiętam już jakie było moje ostatnie słowo jak ja to robiłem i zanim odszedłem, ale bez względu na to, teraz bardziej podoba mi się pomysł 2 tierów, zwłaszcza po przeczytaniu pomysłu Ayumu i wyobrażeniu sobie, że mogłoby to pójść w tym kierunku.

Wciąż jednak mamy tu za dużo możliwości. Zgodnie z ankietą przeprowadzą wśród graczy zanim zabrałem się za ten temat, większość wypowiedziała się, że buildy powinny opierać się na jednym wspomagaczu, na którym opieramy siłę postaci, natomiast tutaj na luzie mamy dostęp do dwóch odpalanych jeden po drugim. To był jeden z głównych problemów, które te tiery miały załatać.

Dla mnie więc najprostszy byłby podział bardziej brutalny i bardziej ograniczający przeciągające się walki, że kończy mi się wspomagacz za 200, to odpalam sobie taki za 150 i dalej walczę naboostowany.

propozycja:
Poziom 1: Poziom 2:
Słowem wyjaśnienia do samurajów - ich permanentny bonus miał być właśnie decyzją oznaczającą rezygnację z innych wspomagaczy. Dlatego ich szkoły powinny zajmować ostatecznie dwa sloty i po czasie przyznaję, że jeden slot wspomagacza zajmowany dopiero od trzeciej szkoły jest zbyt mocnym perkiem.
Co do Sozo Saisei i Byakugo, no to obie techniki zajmujące jeden slot to nie wiem (chociaż dopiero jak mamy obie to mamy zajęty slot, czy już pierwsza nam zajmuje slot, a druga po prostu nie dokłada?). Cały ten tryb nieśmiertelności jest i tak do reworka więc whatever, potem może zostać to dostosowane.
3 x
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Publiczna beta”

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość