Chakra Ariiego - dla sensora wyczuwalna jako spokojna, ciepła i dobroduszna Chakra w formie Rzeźnika - zimna, wyczuwalna woń krwi, morderczy zamiar wisi w powietrzuChakra w formie Mindy - znudzona, "rozbrykana", skrytaPH Bank WT
No ale to ogólnie są misję grupowe na które można iść z innym graczem więc nie jestem pewien co do tego pomysłu.
Z kolei jak misję mają być zmienione to bez sensu teraz kombinować nad misjami plus, bo nie sposób robić dodatku nie znając podstawy.
Trudne misje, fajny temat taki nie za prosty by zaproponować coś sensownego, by się wszystkim spodobało i przepchnąć to w obiektywnej formie
1. Propozycja Iczira to jest najlepszy punkt do wejścia w temat. Progi najlepiej dostosowane by rozwiązać główny problem trudności misji, aktualne są przestarzałe i idzie je bardzo szybko przeskakiwać. (Świeży gracz ledwo co nauczy się grać, rozkmini jak walczyć, jak się poruszać na forum to nagle B okazują się za słabe) więc przy tym bym został:
E bez wyzwania
D 1000 (może tutaj zmiana na 800 by pozwolić multikom i świeżakom)
C 1500
B 2500
A 4000
S 6000
Ss 8500
Ss+ 11500 (zakładając istnienie takiej rangi)
2. Bonus bambikowy i ph startowe: tak jak zostawiłbym 500 na start by ktoś nowy musiał zacząć od E by się wdrożyć przed walką, to bonus bambikowy można zaktualizować do 2k jak i tak podnosimy poziom misji.
3. Wyprawy tak jak Iczir zaproponował wszystkie +20% bo to na S i tak wychodzi 7200 przeciwnik
4. Misje+ od Gośki, w sumie przeskoki będą płynniejsze i zniweluje element aż takiego utknięcia na jednej randze jak między A i B. Odnośnie elementu braku możliwości cofania się z tego pomysłu z misji C+ do D+ to jest to z jednej strony dobre bo po co robić misję z + jak możemy zrobić bez, ale z drugiej 1. kto tego będzie pilnował 2. co jak ktoś będzie chciał z kimś zagrać misję, osłabiać poziom misji czy bambika wrzucać na cięższą, a taka misja 3250 może być idealnym poziomem.
5. Pomysł Kajtka, w pierwszym momencie wydaje się na siłę, ale fajnie by było mieć już gotowe wiele rozwiązań na wiele przypadków. A tutaj mam klasyczny problem heala z mmorpgów. Szukanie na siłę gracza... meh, uzależnianie rozwoju postaci w 100% od innych graczy to nie jest rozwiązanie, więc tutaj bym puścił to co wymyślił Kaito ale tylko do misji A/B, bo już na wyższym poziomie no to każdy chyba ma czym się bić i jak ktoś się nie bije to po co sam ma chodzić na Ski, które mają oferować zagrożenie dla osady. W tym bym zrobił tylko jeden wymóg, że kompan musi być o 20% słabszy od postaci, dodatkowo nie robiłbym wymogu, że nie można się nim zasłaniać, jak padnie to wtedy support zostaje 1v2 albo 1v1 i dalej ma lipę.
0 x
Piosenka do odpałkiMowa | Pitos | PH | KP
Kajtek - Zlecenie B->A
Gosia - Wyprawa B
Sayuri - Wyprawa C
Jurek - Wyprawa C
Co do uwagi o cofaniu się na misję + niższego poziomu w moim pomyśle to może faktycznie byłby problem że silniejszy kolega nie będzie mógł zabrać słabszego żeby go podfarmić ale ogólnie to raczej kierowałem się tym żeby nie był to sposób na dofarmianie sobie postaci, a po prostu rodzaj trudniejszych misji.
Ewentualnie można by puścić kogoś z B+ na C+ ale liczyć mu to w kwestii wynagrodzenia jak zwykłą C
1. Tu może być, tylko co za tym idzie, będzie trzeba pozmieniać próg wypraw kinjutsu klanowych i tych lepszych zgodnie z tą rozpiską (kinjutsu klanowe to w takim razie będzie S/SS, bo jednak to kwestia zabrania zwoja lidera czy przynajmniej jakichś kogo co to obstawiają).
2. Bambikowy zostawiamy do 1.5k jak jest, start postaci od 600 PH możemy zrobić
3. Wyprawy +20% ok
4. Nie wiem czy misje+ są potrzebne przy tym, jak będziemy mieli wachlarz misji od E do SS+, ale od biedy mogą być tylko nie bardzo wiem po co.
5. Pomysł Kajtka mi sie nie podoba, szukanie na siły fikoła. Iryo jak i Gen bez problemu jest w stanie wycarrować sam sobie misję. Gracz w misjach ma mieć info o zagrożeniu i z takim zagrożeniem walczy. Jak zrespisz komuś sojusznika, to respisz po drugiej stronie takiego samego wroga i ten sojusznik bije się z wrogiem nie mając impaktu na walkę gracza.
Teraz tak: brakuje nam rozpisania ile PH i Ryo per misja z pkt 1 i można lecieć dalej
Krótki wygląd: Bardzo wysoka, muskularna, o ciemnej skórze. Ma krótkie i ciemne włosy. Na czole wytatuowane czerwone kropki. Głowa owinięta chustą - tak, by ukryć klanowy tatuaż. Od stóp do głów okryta jasnym płótnem, zniekształcającym sylwetkę.
Jako świeżo upieczony wyrzutek uważam, że nagle zmienianie rang wypraw po zwoje klanowe na jakieś wykręcone SS to przeginka, szczególnie jeśli mają to być zwoje ze statami odpowiadającymi randze A/S, a nie S/SS.
To pomysł bez myślenia o normalnych graczach bez pierdyliarda PH. Dostosowanie progów rang - niech bedzie jak już trzeba. Jakieś dalsze modyfikacje - już gorzej.
Samo łażenie na wyprawy po takie techniki, które ktoś inny dostaje za rangi, jest już utrudnieniem związanym z wyborem grania poza klanem. Bez przesady z tym wykręcaniem wymagań.
Taka zmiana jedynie sprawi, że opłaci się na wyrzutka brać tylko klany bez zakazanych. A i tak już teraz jest, na te wyprawy trzeba poświęcać czas, ponosić ryzyko i odczekiwać cooldowny itp itd. To już jest robienie sobie pod górkę i wystarczy.
A biorąc pod uwagę, że forum ma sto lat i granie lojalnym klanowcem potrafi znudzić (mnie np), to już nie sabotujmy aż tak alternatywnego prowadzenia postaci.
A ja jeszcze raz spróbuję wybić Wam z głowy tego rodzaju pomysły. To w niczym nie rozwiązuje problemu, a spowalnia grę nowym graczom. Zrobiłem excelka, który pokazuje o co mi chodzi.
Zakładam, że na rangę danej misji zaczynamy chodzić, jeśli sami mamy tyle PH, co przeciwnik na niej. Jakiś sposób orzekania o wejściu na rangę wyżej musiałem wybrać, a taki wydaje się najbardziej obiektywny. Wiadomo, że w zależności od buildu będzie to wyglądało różnie, ale to chyba taki najprostszy sposób sprawdzenia, czy nasza postać może się równać z przeciwnikiem.
Zakładam też tutaj wbijanie PH tylko za misję, nie za fabułę czy prezenty administracji, i nie uwzględniam bonusów za jakość. Mam nadzieję, że jest to zrozumiałe, bo przy porównywaniu obecnego stanu i tego, co proponujecie ich wpływ się znosi.
Porównanie robię z poziomami PH w ostatnim poście Zakaty. PH za misje SS i SSS wziąłem zwiększone o 40PH wyżej niż za misję niżej, czyli taki sam przeskok jak między A i S.
Jak widzicie, obecnie żeby wbić 11500 PH samymi misjami trzeba poświęcić około 6,5 roku. Jeśli zwiększymy progi i nawet dodamy większe PH za misje wyższych rang, to czas ten wzrasta do prawie 8 lat. Jak przyjrzymy się progresowi okaże się, że również wbijanie PH na niskich poziomach się wydłuża. I tak wbicie na rangę B (1400 PH) obecnie zajmuje 490 dni, a w systemie, który był wrzucony wyżej rangę C (1500PH) nabijamy już 700 dni. Moim zdaniem jakiekolwiek zmiany powinny prowadzić do tego, by krzywa progresji była szybsza przy niskim PH, a w zmniejszała się wraz z jego wzrostem. Obecnie jest odwrotnie, a na domiar złego chcecie jeszcze wydłużyć wbijanie PH tym bardziej, im ktoś ma obecnie mniej PH. To jest kompletnie bez sensu.
Oooo i bardzo sensownie napisane. Ja sam nie bardzo umiałem to ubrać jasno w słowa ale mam to samo odczucie - te podnoszenie PH na standardowych misjach i jakieś rangi SSSRZXD+² to takie mehhh rozwiązanie bo utrudnia grę wszystkim normalnym graczom, a zabawę z tego miało by czterech graczy może na tą chwilę?
Co prawda trochę podciągnąć te PH można ale nie więcej jak 350 przy randze.
Osobiście uważam wciąż że lepszym rozwiązaniem są specjalne misję + ponieważ nie utrudnia to gry tym którym nie ma sensu utrudniać życia, a dla tych co mają miliony PH albo po prostu szukają wyzwania dla swoich wymaxowanych buildów dadzą okazję do podjęcia ryzyka. Nawet byłbym skłonny zaproponować by PH przeciwników na misjach plus nie było jasno podane, bo bądź co bądź u nas się wiele rzeczy ukrywa, czemu więc nie założyć podstawowego minimum PH dla przeciwnika a maximum określać przez generator licz losowych od 1 do 10 *1000PH .
Oczywiście to luźny pomysł który przyszedł mi do głowy w trakcie pisania tego postu