Na pewno się tego nie spodziewaliście

Rzeczy z bety udostępnione do wglądu użytkowników. Wszelkie pytania można zadawać na PW.
Awatar użytkownika
Jawa
Administrator
Ranga: Head Admin
GG/Discord: MxPl#7094
Multikonta: Sasame | Sumi

Re: Na pewno się tego nie spodziewaliście

Post autor: Jawa »

A zatem tak:

1. Wyprawy za PH - obecnie wygląda że ta opcja najmniej przeszkadza ludziom, więc zakładam że tutaj jest największa szansa, żeby to przeszło dalej. Co do kosztów PH, rzuciłem takie orientacyjnie, chociaż wydają mi się sensowne, może z wyłączeniem wyprawy S, ale też nie widzę sensu dawać w niej jakiś kosmiczny koszt, bo będzie to bez sensu i może się skończyć na tym że po prostu zostanie całkowicie usunięta opcja wzięcia wyprawy S na start

2. Przeszczep/KG - tutaj widzę pewien dysonans, ponieważ Shins w jednym poście powiedział że jest to zarówno OP jak i bezużyteczne, przez co nie wiem do czego się odnieść. Jak to wygląda z mojej perspektywy, przeszczepy w moim mniemaniu są bardzo słabe, do tego stopnia że jedyne co ma sens żeby sobie przeszczepić to Byakugan/Sharingan/Tsujitegan, co ma z resztą potwierdzenie w praktyce, ponieważ nie prrzypominam sobie aby cokolwiek innego było kiedykolwiek przeszczepione. Dostęp do drugiej klanówki byłby po prostu lepszą wersją przeszczepu, ponieważ po prostu ma się do niej dostęp po normalnych kosztach PH i chakry, co jednak nie czyni postaci natychmiastowo OP, bo w dalszym ciągu musi rozwijać więcej dziedzin i nie będzie w stanie nagle rzucać dwa razy więcej technik niż normalnie, jedynie może mieć szersze pole do manewrowania i podejmowania decyzji i możliwe że pojawiłoby się na forum w końcu jakieś ciekawe polaczenie klanówek, ponieważ nikt nie kwapi się aby kombinować w ten sposób z przeszczepami bo jest to nieopłacalne.

3. UW - tutaj przyznaję, był to mój pomysł (cały projekt z resztą jest) żeby dorzucić, bo może to dawać ciekawe możliwości na postać a także sposób gry, jednak nawet przed wrzuceniem podkreślałem (serio) że będzie to do weryfikacji czy nie wyjdą z tego jakieś bardzo dziwne kombinacje, które mogą w wyraźny sposób naruszyć balans rozgrywki.

4. Rinnegan - trochę rzucone jako żartobliwa propozycja, trochę aby wybadać co ludzie o tym myślą, jednak rzeczywiście, nie ma obecnie w żaden sposób tego opracowanego i nie jesteśmy w stanie jednoznacznie stwierdzić w jakiś sposób będzie to miało wyglądać, jednak z pewnością byśmy zaprezentowali zainteresowanemu graczowi zanim podjąłby decyzje aby wydać na to PH, tak aby nie był on poszkodowany w procesie.

5. Koszty PH - wrzucone przeze mnie koszty są na ten moment orientacyjne, bazując na przekroju PH pomiędzy graczami i relatywnej trudności zdobycia danej rzeczy w normalny sposób, jednak domyślam się że jest spora szansa że w ostatecznym rozrachunku będzie to wyglądało inaczej niż to co na ten moment zaproponowałem.

6. Pomysły/Beta - pomimo pierwotnego wrzucenia tego do pomysłów (rzeczywiście były zamknięte i nie powinienem byl tego robić z szacunku do reszty forum) aby zasygnalizować że projekt jest we wstępnej fazie, lepszym miejscem dla niego jest beta, ponieważ zakładam że niezależnie od jego przebiegu, trafi on w takiej albo zmienionej formie do rozgrywki, ponieważ wydaje mi się że nawet w najbardziej okrojonej formie jakbym byłoby zostanie przy wprowadzeniu jedynie wypraw za PH, jest to coś co będzie cieszyło się przynajmniej umiarkowaną popularnością, ze względu na to jak często jest narzekanie na to ile ktoś ma wypraw do zrobienia w kolejce i jak bardzo jest to upierdliwe a dałoby się to ominąć czymś tak nieinwazyjnym przy zakładaniu nowej postaci
0 x
Awatar użytkownika
Shins Hyo
Wiek postaci: 30
Ranga: Wyrzutek D
Krótki wygląd: Shins ubrany jest w czarny strój zasłaniający większość jego ciała. Widoczne są jedynie niebieskie oczy.
Widoczny ekwipunek: Wielki Kunai na plecach
Płaszcz
GG/Discord: shintarguar

Post autor: Shins Hyo »

Jeśli dobrze zrozumiałem, to zaproponowałeś dowolne mieszanie dwóch KG i UW, w przypadku KG dwie dziedziny często będą po prostu nie miały żadnej namacalnej przewagi nad jednym. Ale już połączenie Mistrza Żywiołu i Wielkiej Chakry? / Mistrzowskiej Kontroli? Albo wzmocnienie Hoshigakiego Mistrzem Suitonu? Zaczynają pojawiać się bardzo przegięte kombinacje.
0 x
Awatar użytkownika
Tenshi
Wiek postaci: 16
GG/Discord: .iwaru
Multikonta: Yasuo

Post autor: Tenshi »

0 x

Awatar użytkownika
Osamu
Wiek postaci: 20
Ranga: Sentoki
Krótki wygląd: Białowłosy i wysoki młodzieniec przyozdobiony kilkoma białymi tatuażami.

Post autor: Osamu »

Jedna osoba używa ank i ciężarek, co Ty pleciesz człowieku xd
0 x
Obrazek
Awatar użytkownika
Tenshi

0 x

Awatar użytkownika
Shins Hyo
Wiek postaci: 30
Ranga: Wyrzutek D
Krótki wygląd: Shins ubrany jest w czarny strój zasłaniający większość jego ciała. Widoczne są jedynie niebieskie oczy.
Widoczny ekwipunek: Wielki Kunai na plecach
Płaszcz
GG/Discord: shintarguar

Post autor: Shins Hyo »

Boże, ale Ty się słówek czepiasz, zamiast pomyśleć 30 sekund. Mamy UW Mistrz Żywiołu. Dla Suitonowca skróciłem to do to Mistrz Suitonu.

Mistrz Żywiołu — większość ludzi nie jest w stanie posługiwać się chakrą. Część shinobi rodzi się z układem chakry, który pozwala im na opanowanie wszystkich jej natur. Są jeszcze ci jeszcze bardziej specjalni - osoby, którym ograniczenia wynikające z budowy układu chakry nie pozwalają opanować innych żywiołów niż ten wrodzony (wyklucza to również rozwój przeszczepionych żywiołów łączonych). W zamian za to obdarzeni oni zostali zdolnościami pozwalającymi na wyspecjalizowanie się w danej wąskiej dziedzinie elementarnej, czyniąc z niej swój główny atut. Ze względu na perfekcyjne dostosowanie organizmu do swojego żywiołu wrodzonego osoby takie są w stanie rozwijać go za połowę kosztu PH. Dodatkowo ilość pieczęci potrzebnych do wykonania technik danego żywiołu jest mniejsza o 3 (do minimum 1) i mają one zasięg zwiększony o 25%.
0 x
Awatar użytkownika
Tenshi

0 x

Awatar użytkownika
Hoshigaki Toshiko
Wiek postaci: 23
Ranga: Doko
Krótki wygląd: Charakterystyczna dla klanu błękitna skóra oraz rekinie zęby, wysoki wzrost oraz muskularna postura. Do tego ciemnoniebieskie, bujne włosy.
Widoczny ekwipunek: Prosta, lniana koszula w białym kolorze (czy też białawym z uwagi na zużycie), czarnych, płóciennych bure spodnie i proste, skórzane buty. Dwie kabury na udach.
Multikonta: Sugiyama Orochi

Post autor: Hoshigaki Toshiko »

Ja tylko dorzucę, że jakiś rodzaj NG+, emerytury postaci albo lvl cap dla PH jest imo niezbędny, bo inaczej inflacja PH dosięgnie wszystkich.

Mnie się podoba koncept łączenia rzeczy, które normalnie nie mogły być łączone albo danie dodatkowego slota na wspomagacze.

Wyprawy też spoko, chociaż ja np. Dałbym jeszce większy koszt PH. XD
0 x
Awatar użytkownika
Jawa
Administrator
Ranga: Head Admin
Multikonta: Sasame | Sumi

Post autor: Jawa »

Szczerze mówiąc, tak połączenie WC + MK mogłoby rzeczywiście być dość silne z samego faktu że taką postacią w zasadzie nie byłoby możliwości do pełnego wyczerpania chakry, tak połączenie, którejś z tych rzeczy z Mistrzem Żywiołu jest według mnie dość nieopłacalne, bo MŻ jest UW, które jest fajne na pierwszą postać jak się ma mało PH do dyspozycji ale na dłuższą metę zostaje w tyle
Połączenie Hoshigaki z MŻ i później UN Mistrz Suitonu, owszem brzmi fajnie ale w dalszym ciągu samo w sobie daje mało względem postaci Hoshigaki + Mistrz Suitonu posiadającej 5000 PH więcej
0 x
Awatar użytkownika
Yami
Wiek postaci: 27

Post autor: Yami »

W sumie sobie czytam i mam takie lekkie wtf. Z jednej strony mamy pomysł który ma podnosić poziom trudności z drugiej ideę gdzie za PH możemy nasza postać... wzmocnić? Wtedy nie będzie problemu z inflacją PH ale same postaci będą silne... co podchodzi pod problem inflacji PH tylko zmieniamy cyferki?
0 x
Awatar użytkownika
Azuma
Wiek postaci: 18
Ranga: Kogō
Krótki wygląd: - czarne włosy, ciemne oczy
- wyraźnie zarysowana szczęka, ostre rysy twarzy
- delikatne blizny na przedramionach i rękach
- przeciętny wzrost, docięta sylwetka
Widoczny ekwipunek: - ochraniacz na czoło z emblematem klanu
- skórzana kamizelka shinobi
- kabury na broń na lewym i prawym biodrze
- torba z ekwipunkiem na lewym pośladku
- lekka zbroja

Post autor: Azuma »

A może być tak...

Skończyć albo ograniczyć darmowe PH? Może niech będą tylko w urodziny forum. Przynajmniej nagrodzimy tych, którzy dotrwają do rocznicy.

Może ograniczmy wynagrodzenia PH? Przeanalizujmy ile w tym momencie jest w ramach misji lub wypraw wręczane i może obkrojmy to wynagrodzenie. I ci lowrank i highrank zaczną dostawać mniej. Globalnie rozwój przystopuje. Choć dysproporcja nie zniknie (jeszcze nie).

Może niech Liderzy NPC nie stoją w miejscu? Jeżeli jest mniej więcej ustalony pułap PH jaki mają, niech co roku odbywa się ich waloryzacja. Czemu zakładamy że się już nie rozwijają? Znika problem ze Lider przez X lat właściwie tylko zglupiał.

Nagrody za PH? No i tutaj bardzo kontrowersyjny pomysł, ale osobiście byłbym gotowy przychylnie spojrzeć na to, gdyby Ci gracze z najwyższą ilością PH (i jak rozumiem najbardziej problematyczni do skalowania) gotowi byli zrezygnować ze swoich postaci, zrobić nowe ale z jakąś gratyfikacją. Myślę tu o Bijuu. W tej chwili mamy trzech/czterech (?) Jinchurikkich i nie rozpiźdza to rozgrywki. Wycenmy bijuu na 10k PH i jeżeli ktoś jest gotowy tyle oddać, stworzyć nową postać to niech sobie gra Jinchurikkim. Administracja ma zmartwienie z takim graczem odłożone na kilka kolejnych lat (daj boże aby tyle SW przetrwalo).

No i moze bądźmy bardziej restrykcyjni? Ktoś zaklepal, wziął i ma bijuu ale nie gra? No to cyk, nie ma urlopu to mini event i śmierć sakryfikanta, bijuu uwolnione. Jest kolejny chętny zrezygnować z 10k niech rezerwuje kolejkę. Bez wskazywania palcem, pewnie już teraz by się kilka razy host mógł w takiej sytuacji zmienić. A że wiemy jak ciężko jest teraz takie coś zdobyć, taką gratyfikacją nagrodzimy najwytrwalszych, jednocześnie ich na miesiące jak nie lata osłabiając.
PS. Nie, dla siebie nie chce.
1 x
Obrazek
Awatar użytkownika
Risu
Wiek postaci: 19
Ranga: Dōkō
Krótki wygląd: Rude, długie włosy spięte w kok bądź rozpuszczone
blada cera
zielone oczy
gładka skóra
szczupła
delikatne usta
mały nosek
Risu w zasadzie zawsze ubiera się w kimona. Najczęściej są w kolorze czarnym. Na stopach nosi czarne geta.
Widoczny ekwipunek: Katana
Flet
Multikonta: Sasame | Sumi | Jawa

Post autor: Risu »

Cóż, nie wskazując palcem, ale niestety nie ma wielu osób, które kwalifikują się na taką nagrodę
0 x
Awatar użytkownika
Tenshi

0 x

Awatar użytkownika
Risu
Wiek postaci: 19
Ranga: Dōkō
Krótki wygląd: Rude, długie włosy spięte w kok bądź rozpuszczone
blada cera
zielone oczy
gładka skóra
szczupła
delikatne usta
mały nosek
Risu w zasadzie zawsze ubiera się w kimona. Najczęściej są w kolorze czarnym. Na stopach nosi czarne geta.
Widoczny ekwipunek: Katana
Flet
Multikonta: Sasame | Sumi | Jawa

Post autor: Risu »

Wielokrotnie było proponowane nakładanie limitu na maksymalne PH i zawsze podnoszą się wtedy głosy że to zabija chęć farmienia i grania na forum, więc raczej bym był przeciwny takiemu rozwiązaniu, zwłaszcza jeżeli wiązałoby się to z zaproponowaną przez Ciebie nagrodą, ponieważ zzrozumiałe jest jeżeli ktoś na przykład nie chce mieć i prowadzić multikonta, więc czemu ma być do tego niejako zmuszany?

Co do innych proponowanych rozwiązań to wolałbym żeby raczej iść w mniej globalne rzeczy niż rozdawanie bijuu tylko coś bliższego temu co sam zaproponowałem i dodać do tego jakieś inne ciekawe rzeczy jak na przykład możliwość wprowadzenia nowego klanu (opracowanego przez siebie i sprawdzonego przez administrację), customowe UW, UW Pasożyt 2.0(?) albo inne tego typu rozwiązania
1 x
Awatar użytkownika
Tenshi

0 x

ODPOWIEDZ

Wróć do „Publiczna beta”

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość