Techniki samurajskie które teraz znajdują się w bukijutsu nie byłyby ruszane do momentu reworku stylów. Dziedzina klanowa zostałaby wywalona, a to zostałoby dodane do mechaniki rozgrywki tak jak było, a samo UW samuraj do spisu UW z linkiem do całego, pełnego opisu.
Jako koncepcja według której dostajemy klan, który w early daje mało, praktycznie nic, z kolei w late daje ogromne bonusy to mi się bardzo podoba. Jest to jakiś kierunek i szczerze jeśli nikt nie ma żadnego innego pomysłu jak poprowadzić samurajów, żeby ci stali się grywalni no to dla mnie to jest dobra propozycja do wprowadzenia.
Dla uczciwości calloutuje kogokolwiek kto ma zrobione (bo mi się nie chce) tabelki, żeby porównać czy te ograniczenia nie są zbyt duże - to znaczy mamy tutaj klan, który daje +50 do czterech kategorii stat i jeszcze +60 do siły, to mamy w sumie 260 do punktów atrybutów, ale płaci się za to wszelkimi wspomagaczami. Pytanie więc czy jest to pod tym kątem wyrównane bo szczerze nie wiem. Tak czysto subiektywnie po tylko spojrzeniu na inne wspomagacze mam wrażenie, że samuraje są nieco słabsi, ale wciąż silni. Nie będzie to tier SSS+, ale chyba nie o to chodzi w takim reworku, więc dla mnie jest spoko.
A ja powiem, że samurajowie w tej formie byliby genialni.
Dwie rzeczy, które mi się mega podobają:
Ograniczenie chakrowe jest (jeden żywioł wrodzony, brak możliwości posiadania wspomagacza czy brak możliwości rozwoju siły chakry), ale nie takie jak poprzednio: jeden żywioł + koszty rozwoju dziedzin chakrowych drogie jak cholera
Kenryuto w porównaniu do obecnych kosztów chakry teraz staje się tanie jak barszcz. Połączenie z KC dodatkowo wzmacnia tą technikę.
Generalnie jestem mega na tak.
0 x
- Mowa"Myśli"Prowadzone Misje: -
Wzór Misji:Wzór Nowej Lokacji:[/list][/fieldset]
[/quote][/code]
Szczerze mówiąc nie wiem czy szkoły powinny mieć takie ograniczenia. Zgodzę się co do punktu związanego z tym, że przy 3 szkołach idziemy już w pasywny wspomagacza bez chakry ale czy ograniczenie żywiołów i brak SC rzeczywiście jest taki potrzebny?
Z jednym żywiołem tak naprawdę możemy uzyskać coś podobnego do Kenryuto czyli klasyczny CF. Miejscami będzie od tego Kenryuto lepsze gdyż możemy podbijać alternatywną statę przez SC. Z założenia Ska CF daje +50 Siły (Jeśli lepszy przelicznik) i w zależności od żywiołu będzie miał bazowo od 200 do 240 Siły (Swoją drogą beka, że coś z szybkością Użytkownika ma siłę uzależnioną od Żywiołu... RIP Futon, najgorszy żywioł). Więc Kenryuto jest w sumie OK, ale np. z KC A już możemy mieć +50SC bo i tak na co chakrę wydawać?
Dodatkowo czy skalowanie szkół co 5% ma jakieś realne przełożenie? Chyba tylko dla pośmiertnej postaci, która i tak ma dość spory problem robienia wypraw na przestrzeni ponad pół roku (2x po 3 miesiące). Najchętniej ustawiłbym domyślnie 20% (nie 25%) na każdą szkołę ale zamiast kar typu "Adept czterech szkół samurajskich nie może posiadać rozwiniętej Siły Chakry." Poszedłbym w:
Druga szkoła uznawana jest jako Wspomagacz (główny jeśli będziemy szli w nową mechanikę )
Trzecia szkoła uznawana jest jako Umiejętność Nauczona
Czwarta szkoła uznawana jest jako Druga Umiejętność Nauczona
Dlaczego tak? W późniejszych etapach gry tak naprawdę po tych Szkołach i może paru Technikach nie ma za bardzo jak się rozwijać niż walić sztywno w staty. Tak naprawdę nie mamy wtedy możliwości ciekawie rozwinąć postać.
@ Kaito
Tak naprawdę to przy dopiero trzeciej szkole, bo pierwsza jest na start, na wyprawach zdobywa się drugą, trzecią i czwartą. Szkoły samurajskie będą traktowane na równi z bramami 1-5, CSem i Jugo, więc tak, jeśli będziesz chciał mieć szkoły to nie będziesz mógł mieć wspomnianych.
@ Yami
Jest kilka powodów, dla których dałem takie propozycje.
1. Chakra flow. Obecnie Kenryuuto to najlepsze chakra flow na forum. Na randze S daje samurajom nawet +70 siły, jeśli mają wystarczająco dużo własnej. Chciałem zachować to pierwszeństwo, ale jednocześnie zrobić z tego technikę uniwersalną, skalowalną na zasadzie Shikyaku no jutsu albo Chakra Kogeki. Dlatego zaproponowane Kenryuuto nie ma obrażeń bazowych, a dodaje jedynie siłę do siły ciosu. W ten sposób technika jest użyteczna zarówno dla początkujących, jak i w late game. Dodam do tego bardzo niski koszt chakry, wiec tutaj stosunek jakości do ceny jest na pewno najkorzystniejszy ze wszystkich. Prawdę mówiąc jest na równo z Shikyaku, które również jest techniką D i które również jest skalowalne i które również daje +60 PA. To nie ma być outliner w skali forum, tylko nowe Kenryuuto ma być narzędziem tylko trochę silniejszym od tego, co mogą uzyskać shinobi w innych dziedzinach.
2. Szkoły. No więc odpowiadając na pierwsze pytanie, tak, skalowanie co 5% ma realne przełożenie, bo powiększa nam limit który możemy uzyskać. Na pierwszej szkole dostaniemy max 20 PA, ale posiadając dwie szkoły dostaniemy już 2x30 PA czyli 60. Na trzeciej 3x40 czyli 120PA. Powiększenie skalowania jest tutaj kluczowe, również z powodu odpowiedzi na następne pytanie.
Problemem zasygnalizowanym przez Yasuo w pomysłach było to, że obecnie szkoły zajmują właśnie slota UN, bardzo skutecznie limitując to jakie UN można samurajowi dać. W teorii mamy dostępny cały spis, ale no po prostu nie można nie poświęcić slotów UN na naukę szkół jak grasz samurajem. Tak więc pierwszym założeniem było to, że należy uwolnić szkoły ze slotów UN, aby samuraj znowu miał swobodę.
Drugą rzeczą było to, że przy dyskutowaniu pomysłu o UN chakrodziej pojawiło się mnóstwo głosów, że UN dające statystyki fizyczne są za silne i nie fair, bo nie dają nic chakrowcom, a faworyzują zwarciowców. Otóż słyszę was, społeczności SW. Ale zaraz, przecież samurajskie szkoły też były UN, ale dawały najwięcej statów, bo 15% max 30PA. I teraz takie szkoły byśmy w ogóle uwolnili ze slotów UN i dali je w ramach bonusu bez niczego? No nie mogło tak być. Jeśli szkoły miały zostać uwolnione z UN należało je znerfić, ponieważ skala bonusów jakie dostają inne klany "pasywnie" to 5% chakry co rangę u Hoshigakich, czy +5 wytki albo +5 percepcji w Kaguya czy w proponowanych Inuzuka. Dlatego pierwsza szkoła została znerfiona do 10% i nie ma żadnych ograniczeń ani kar, natomiast druga, która sprawia, że bonus zwiększa się do +15% musiała już mieć coś, co zbalansowałoby jej usunięcie z listy UN i danie tego samurajom za darmo. Padło na blok innych żywiołów. Z tym blokiem samuraj wciąż może iść w nin, gen, iryo, fuin, co mu się żywnie podoba.
Trzecia szkoła daje już 3x20% czyli maks +120 PA i tu już wchodzimy w zakres pierwszych poziomów lub dolnego zakresu wspomagaczy. Z racji tego, że szkoły są modyfikatorem permanentnym, którego nie można wyłączyć na żądanie, to trzeba zablokować wszystkie inne wspomagacze ze stackowaniem się ze szkołami. Takie kombinacje są proste i moim zdaniem zdecydowanie za silne.
Ograniczenie do czwartej szkoły przyszło mi w sumie samo. Jeśli samuraj chce nauczyć się czwartej szkoły, no to już chyba oznacza że świadomie wybiera ścieżkę fiziola i wtedy musi zdecydować ciało czy umysł. Może to naciągane tłumaczenie, ale w takim razie czekam na propozycje czym można byłoby to zastąpić. Ograniczenie przy drugiej szkole też można proponować inne, ale przy trzeciej dotyczące innych wspomagaczy imo musi zostać.
Well, ja myślałem, że posypią się na mnie gromy za to, co już dałem. Dziwi mnie gdy czytam, że jeszcze jest niedosyt. XD Z dodawaniem kolejnych cyferek poczekam może jeszcze na jakieś inne głosy.