Jaki model upływu czasu fabularnego na forum uważasz za najlepszy?
- Kaito Ishikawa
- Wiek postaci: 26
- Ranga: Kogō
- Widoczny ekwipunek: ...
Samehada
Tanto
Długi łuk
Kołczan
Lis
... - Link do KP: viewtopic.php?p=229047#p229047
- Aktualna postać: Kaito Ishikawa
Jaki model upływu czasu fabularnego na forum uważasz za najlepszy?
2 x
KLIK - KARMAZYNOWE SZCZYTY - GRA W REGIONIE - KLIK
Samehada / Narrator / Mowa
KP | PH | BANK
Prowadzone Misje:
- Sasame - Zlecenie Specjalne S
- Minari - Zlecenie Specjalne D
- Yukari - Fabuła
- Nobuo - Wyprawa B
- Nizan
- Wiek postaci: 23
- Ranga: Akoraito
- Link do KP: viewtopic.php?f=32&p=231394#p231394
- GG/Discord: boyos
Re: Jaki model upływu czasu fabularnego na forum uważasz za najlepszy?
Opcja C - przelaczanie czasu w zaleznosci od wydarzen na forum, a nie podyktowane czasem IRL
8 x
- Sayuri
- Wiek postaci: 18
- Ranga: Dōkō
- Krótki wygląd: Czerwone, lekko falowane włosy. Jasne oczy, charakterystyczne dla klanu Hyuuga. Nosi czarną, dopasowaną bluzkę z wycięciem nad piersiami, krótkie czarne spodenki, wysokie siateczkowe pończochy. Ramiona okrywa kimono związane pasem.
- Widoczny ekwipunek: Torba przepasana w pasie.
- Link do KP: viewtopic.php?f=40&t=7919&p=129861#p129861
- GG/Discord: venus_sayuri
Uważam, że dobrze byłoby spróbować spowolnić upływ czasu. Wielu z nas, jak nie zdecydowana większość, nie ma aż tyle czasu, by dobrze odpowiednimi wydarzeniami, misjami, fabułami, zapełnić rok, który przelatuje. Nie uważam, żebym była jakoś super powolna w odpisywaniu, a tu w pół roku fabularne, udało się zrobić jedną wyprawę C, misje D i fabularnie wymienić kilka postów. W przełożeniu na biegnący czas na forum, wydaje się to niewiele. Wiem, że są osoby, które w tym czasie ogarną drugie tyle, ale może warto byłoby to wypośrodkować? Nie wspominając, jak jest sytuacja, że niestety najdzie choroba czy po prostu natłok prywatnych obowiązków, więc momentalnie sami jesteśmy zmuszeni spowolnić sobie tempo, które do tej pory udawało się utrzymywać.
Myślę, że warto spróbować i zweryfikować. Jeżeli większość osób byłaby za pomysłem, można po upływie odpowiedniego czasu stworzyć ankietę czy zostawić obecny stan rzeczy czy wrócić do pół roku realnie = rok fabularnie. Co tak naprawdę jest coś stracenia, by nie móc spróbować?
Do propozycji Nizana ciężko mi się odnieść, bo też miałam długą przerwę i nie wiem co ile w rzeczywistym czasie są jakieś wydarzenia, które dodawałyby kolejny rok do przodu. Jednakże, jeśli to rzadziej niż co pół roku, tylko właśnie w okolicach roku, to można też to wziąć pod uwagę. Wtedy byłoby to nie tak unormowane, ale jeśli ma się coś większego na fabułę zadziać, to też nie dzieje się to nagle, więc można się na to przygotować.
Tak czy siak skłaniam się zdecydowanie ku opcji numer dwa, czyli jeden do jednego.
Myślę, że warto spróbować i zweryfikować. Jeżeli większość osób byłaby za pomysłem, można po upływie odpowiedniego czasu stworzyć ankietę czy zostawić obecny stan rzeczy czy wrócić do pół roku realnie = rok fabularnie. Co tak naprawdę jest coś stracenia, by nie móc spróbować?
Do propozycji Nizana ciężko mi się odnieść, bo też miałam długą przerwę i nie wiem co ile w rzeczywistym czasie są jakieś wydarzenia, które dodawałyby kolejny rok do przodu. Jednakże, jeśli to rzadziej niż co pół roku, tylko właśnie w okolicach roku, to można też to wziąć pod uwagę. Wtedy byłoby to nie tak unormowane, ale jeśli ma się coś większego na fabułę zadziać, to też nie dzieje się to nagle, więc można się na to przygotować.
Tak czy siak skłaniam się zdecydowanie ku opcji numer dwa, czyli jeden do jednego.
0 x

You were more than just somebody I was destined to meet.
- Minari
- Wiek postaci: 24
- Krótki wygląd: - Wysoka i szczupła
- Długie, białe włosy
- Bladobłękitne oczy bez źrenic
- Biała yukata
- Granatowa, długa spódnica - Widoczny ekwipunek: - Duża torba przy pasie
- Odznaka ninja na szyi - Link do KP: viewtopic.php?p=229391#p229391
- Aktualna postać: Minako
Jestem za zrównaniem czasu fabularnego do rzeczywistego.
Tak jak napisała wyżej Sayuri, nie jesteśmy już tak aktywni co kiedyś i często wątki mocno wydłużają się w czasie, który teraz dosłownie przecieka przez palce. Ciężko jest w tej sytuacji choćby zaznaczyć jakiś widoczny progres postaci, gdy mija na raz pół roku, nie wiadomo skąd, bo było się na wątku 3 miesiące realnie, a fabularnie mija u postaci na przykład 3 dni i trzeba stawać na głowie, jak dobudować resztę, żeby to miało sens. Oczywiście mówię tu o osobach, które chcą grać fabularnie i przykładając uwagę do takich szczegółów jak czas.
Na moich postaciach czas zawsze miał spore znaczenie i nadal ma, ale mimo tego, że potrafię dać średnio jeden post dziennie, na multikoncie, to nadal nie wyrabiam się ze wszystkim, co było w planie, a już znowu robimy przeskok o kolejne 3 miesiące fabularne do nowej pory roku. Niektóre fabularne decyzje, które nie zostaną szybko podjęte, a czas minie, też zbierają swoje konsekwencje z braku postępu.
O Minako nawet nie wspomnę, bo ta utknęła mi na dobre w wątkach już od bardzo długiego czasu i nie miałam okazji nic zrobić w swojej głównej fabule i celach, jakie zostały mi postawione. A rok fabularny minął i teraz jakoś trzeba to skleić, żeby było sensownie, bo wychodzi że się opierdzielała i nie zrobiła nic z tych rzeczy, które jej powierzono. To naprawdę uciążliwe.
Tak jak napisała wyżej Sayuri, nie jesteśmy już tak aktywni co kiedyś i często wątki mocno wydłużają się w czasie, który teraz dosłownie przecieka przez palce. Ciężko jest w tej sytuacji choćby zaznaczyć jakiś widoczny progres postaci, gdy mija na raz pół roku, nie wiadomo skąd, bo było się na wątku 3 miesiące realnie, a fabularnie mija u postaci na przykład 3 dni i trzeba stawać na głowie, jak dobudować resztę, żeby to miało sens. Oczywiście mówię tu o osobach, które chcą grać fabularnie i przykładając uwagę do takich szczegółów jak czas.
Na moich postaciach czas zawsze miał spore znaczenie i nadal ma, ale mimo tego, że potrafię dać średnio jeden post dziennie, na multikoncie, to nadal nie wyrabiam się ze wszystkim, co było w planie, a już znowu robimy przeskok o kolejne 3 miesiące fabularne do nowej pory roku. Niektóre fabularne decyzje, które nie zostaną szybko podjęte, a czas minie, też zbierają swoje konsekwencje z braku postępu.
O Minako nawet nie wspomnę, bo ta utknęła mi na dobre w wątkach już od bardzo długiego czasu i nie miałam okazji nic zrobić w swojej głównej fabule i celach, jakie zostały mi postawione. A rok fabularny minął i teraz jakoś trzeba to skleić, żeby było sensownie, bo wychodzi że się opierdzielała i nie zrobiła nic z tych rzeczy, które jej powierzono. To naprawdę uciążliwe.
0 x

|| Karta Postaci || Punkty Historii || Pieniądze ||
- Sir Daniel
- Kujaku Haruka
- Wiek postaci: 21
- Krótki wygląd: Haruka preferuje barwy krwi i zachodu słońca – jej odzież często zawiera intensywne czerwienie, burgundy i brązy. Ma długie, białawe włosy. Prawe oko – szarozielone – kontrastuje z pustym, niewidocznym pod maską oczodołem po stronie lewej.
- Link do KP: viewtopic.php?f=32&t=11834&p=224917#p224917
- Kaito Ishikawa
- Wiek postaci: 26
- Ranga: Kogō
- Widoczny ekwipunek: ...
Samehada
Tanto
Długi łuk
Kołczan
Lis
... - Link do KP: viewtopic.php?p=229047#p229047
- Aktualna postać: Kaito Ishikawa
0 x
KLIK - KARMAZYNOWE SZCZYTY - GRA W REGIONIE - KLIK
Samehada / Narrator / Mowa
KP | PH | BANK
Prowadzone Misje:
- Sasame - Zlecenie Specjalne S
- Minari - Zlecenie Specjalne D
- Yukari - Fabuła
- Nobuo - Wyprawa B
- Yukari
- Wiek postaci: 18
- Widoczny ekwipunek: Torba, kabura na broń
- Link do KP: http://shinobiwar.pl/viewtopic.php?f=32&t=7895
- Multikonta: Yumiko
Z czysto fabularnej strony, czas ewidentnie leci za szybko. Weźmy na tapetę finał "Zlotu czterech". Fizycznie był to jeden dzień, jednak większa ilość graczy i nieco wolniejsze tempo odpisów spowodowało, że teleportowaliśmy się praktycznie do lata. Postać stoi w miejscu, bo przez pół roku była w "zawieszeniu". Tak samo dzieje się przy dłuższych, a nawet grupowych misjach, gdzie każdego obowiązuje kolejka. Więc dla mnie wyrównanie czasu 1:1 wydaje się być dobrą opcją.
Co do opcji "C", jak miałoby to dokładniej wyglądać? Trzy osoby o tym wspominają, a nikt nie daje szczegółów. Jakie wydarzenia wtedy są brane pod uwagę? Czy mamy w tym momencie minimalny czas trwania danej pory roku? I z jakim wyprzedzeniem informujemy o zmianie ? Bo ta opcja też wydaje się całkiem w porządku, jeżeli dograłoby się szczegóły.
Co do opcji "C", jak miałoby to dokładniej wyglądać? Trzy osoby o tym wspominają, a nikt nie daje szczegółów. Jakie wydarzenia wtedy są brane pod uwagę? Czy mamy w tym momencie minimalny czas trwania danej pory roku? I z jakim wyprzedzeniem informujemy o zmianie ? Bo ta opcja też wydaje się całkiem w porządku, jeżeli dograłoby się szczegóły.
1 x
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość