Ambitny Kurikara Enmei, wcześniej pracując w wielu innych restauracjach, zapragnął stworzyć miejsce, gdzie klienci "płaciliby tylko za jedzenie, a dostawali o wiele więcej". Nie tylko sam przygotowuje i podaje swoje potrawy, ale również rozmawia z klientami, wysłuchuje ich narzekań, doradza w sprawach nie tylko związanych z gastronomią, zabawia żartami. W przeciwieństwie do większości miejsc tego typu, Enmei pragnie być dla nowych gości właścicielem, kucharzem i kelnerem Kurikara, by przy ich następnej wizycie być już ich dobrym, starym znajomym, który "akurat" prowadzi ten lokal. To miejsce ma wyróżniać się nie wyglądem, a duszą. Nieraz odbywają się tutaj różnorakie wydarzenia, które równie często są efektem wcześniejszego, dokładnego knowania Enmeia, co spontanicznego pomysłu, najczęściej zrodzonego po rozmowie z jednym z klientów. Właściciel nie boi się też eksperymentować w kwestii dań czy sposobów ich przyrządzania, a efekty tychże dodawać okresowo do menu, by uraczyć nowych gości, ale również urozmaicić nieco doświadczenie stałych bywalców.
Choć pan Kurikara zwykł pracować w tym miejscu zupełnie sam, od jakiegoś czasu zatrudnił młodego mężczyznę imieniem Kobayashi Guren, którego osobowość i rządzę osiągania kolejnych, kulinarnych szczytów, uznał za odpowiednie dla profilu swego lokalu.
Menu:
Tamagoyaki - Rolowany, kilkuwarstwowy omlet. Do jaj dodawany jest sos sojowy i cukier.
- Poza wersją klasyczną każdy klient może sobie zażyczyć różnorakie dodatki jak nori, kawałki kraba, kawałki ryby, kawałki warzyw i przyprawy. Każde Tamagoyaki pokrojone jest na sześć krążków.
Sashimi - Surowe kawałki mięsa pokrojone w plastry. Podawane z miską ryżu lub miso.
- Do wyboru Sashimi z tuńczyka, łososia, makreli, serioli, przegrzebek lub ośmiornicy - 6 sztuk.
Sushi - Różnorodne składniki z dodatkiem ryżu doprawionym octem ryżowym. Idealne jako pojedyncze kęsy.
- Nigiri (owalny kawałek ryżu z odrobiną wasabi i wybranym składnikiem) Do wyboru: tuńczyk, łosoś, miecznik, węgorz, krewetka, ośmiornica - 3 sztuki
- Hosomaki (rulon z wybranego składnika owiniętego ryżem i nori, pokrojone w krążki) Do wyboru: tuńczyk, łosoś, krewetka, paluszek krabowy, tykwa, ogórek, awokado - 6 sztuk
- Futomaki (rulon z trzech wybranych składników owinięte ryżem i nori, pokrojone w krążki) Do wyboru: tuńczyk, łosoś, krewetka, paluszek krabowy, tykwa, ogórek, awokado - 3 sztuki
- Tamagomaki (to samo co Hosomaki lub Futomaki, tylko zamiast w nori zawijane jest w jajeczny omlet) Do wyboru: tuńczyk, łosoś, krewetka, paluszek krabowy, tykwa, ogórek, awokado - 6 sztuk (wersja Hosomaki) / 3 sztuki (wersja Futomaki)
Udon - Miska pysznego bulionu z makaronem udon.
- Kake udon - Klasyczny bulion z makaronem posypany zieloną cebulką.
- Tsukimi udon - Do bulionu z makaronem dodawane jest surowe jajko, które podgotowuje w zupie. Dostępna jest też wersja z jajkiem na twardo, pokrojonym w plastry.
- Tempura udon - Do bulionu z makaronem dodawane są kawałki tempury
- Sutamina udon - Opcja bogata w dodatki mięsne i warzywne.
- Yaki udon - makaron jest smażony na tłuszczu w sosie sojowym z krewetkami i cienko pokrojonymi warzywami. Posypywany jest zieloną cebulką.
Tempura - Warzywa, ryby lub owoce morza obtoczone w cieście z mąki, zimnej wody oraz przypraw, a następnie smażone w głębokim tłuszczu.
- Warzywa w tempurze (do wyboru: papryka, brokuły, bakłażan, cebula, ziemniaki, bataty, grzyby shiitake) - 10 sztuk
- Krewetki w tempurze - 6 sztuk
- Ostrygi w tempurze - 6 sztuk
- Ryby w tempurze (do wyboru: witlinki, babki, aju) - 6 sztuk
- Kakiage-don (krewetki i warzywa smażone są w tempurze i podawaną na misce ryżu)
Dodatki
- Miska ryżu lub miso
- Butelka lokalnej Sake
- Talerzyk kimchi
- Onigiri (łosoś, tuńczyk, umeboshi,
Enmei w kontaktach z innymi jest niepoprawnym optymistą. Wiecznie się uśmiecha, jest towarzyski, bardzo chętnie zabawia innych rozmową. Potrafi słuchać, służyć dobrą radą, podnosić na duchu czy to słowem, czy dodatkową przekąską "na koszt firmy". Gdy tylko może, zachwala swoją kuchnię. Nic więc dziwnego, że jak jakiś z klientów choćby mruknie pod nosem "jakie to dobre", pan Kurikara krzyknie "bo tylko dobre tutaj serwuję!'. Krytykę przyjmuje z pokorą. Kiedy nie ma komu i co gotować, czas spędza wraz z innymi gośćmi, wspólnie się śmiejąc i dogadzając. Nie toleruje jednak burd i chamstwa, a jak ktoś mu przez to raz podpadł, już nigdy nie będzie mile widziany w jego lokalu.
Ma mieszane uczucia co do tendencji Gurena do używania niewykorzystanych składników, by sporadycznie dokarmiać potrzebujących, ale ostatecznie na to przyzwala.
Po pracy Enmei jest mniej rozentuzjazmowanym indywiduum. Emocjonalnie przeżywa problemy swoje, jak i te wyjawione mu przez jego klientów. To właśnie prywatnie pan Kurikara przypomina sobie o troskach, krytyce i bolesnej rzeczywistości. Jest jednak typem myśliciela, który non stop szuka rozwiązań na dręczące go problemy, zamiast poddawać się przez nie starej i sprawdzonej kuracji alkoholem. Niewątpliwie dobro innych stawia nad swoim własnym.